Avelsbloggen - Från heliga kossor i Indien till heliga hästar i Sverige!
SEP
26
2012

Från heliga kossor i Indien till heliga hästar i Sverige!

En vecka i Indien ger lite perspektiv på saker och ting. Kanpur, staden som vi besökte, är ingen turiststad och är därmed inte ett dugg "polerad" för västerlänningar. It is what it is, mycket nyttigt men också väldigt tungt att vara mitt i!

 

Vissa områden är naturligtvis hemskt fattiga. Precis vid tågstationen bodde mängder folk på trottoaren under presseningar som de spänt upp som skydd för regnet (när vi var där var den allra värsta regnperioden över, men det fanns spår kvar av ovädret i form av vattenpölar stora som insjöar, så jag kan tänka mig hur jobbigt det har varit..). Mer om hur människorna har det i Kanpur ska jag berätta senare (allt är inte lika illa som detta, mina känslor är blandade men jag lämnade landet inte bara med hopp om en bättre framtid, utan även med en viss glädje över en mycket bättre nutid än dåtid).

 

Hästarnas liv i Indien är inte heller alltid en dans på rosor, de används till största del som arbetsredskap eller transportmedel. Det var riktigt jobbigt att se dessa små magra hästar (alla i ponnystorlek) som, mer eller mindre halta och krumma, blev jagade fram längs gatorna med en vagn som såg ut att väga tre ton efter sig. Hästkunskapen är inte särskilt hög eller utbredd och välanpassad utrustning finns inte med i ordboken precis, vita märken där selen legat eller blödande skavsår efter "tränsen" (repen) var ingen ovanlig syn att möta.

 

Det ger lite perspektiv när man själv åker dit för att utveckla utrustning till våra hästar i Sverige med utgångspunkt i deras absoluta välbefinnande och komfort, när många av deras artfränder i tillverkningslandet har de sämre än de någonsin kunnat drömma om i sina välströade boxar...

 

Som tur är finns det de som har det bättre också. Vi lånade två hästar för att prova vår utrustning på och de kom från ett ställe som hyrde ut hästar till bröllop och liknande. De var i relativt gott skick, utan sår, i fint hull och ohalta. Trots detta hade de repträns och rostiga kedjeliknande bett, så vi donerade nya träns och bett samt passade in dessa. Det är skönt att jag åkte dit med Karin från Perfect Sit som brinner lika mycket för hästarnas välfärd som jag!

 

Ett alternativ är att ta direkt avstånd från det genom att flytta produktionen till ett annat land med bättre hästförhållanden, en tyst och relativt osynlig protest om man inte har ett multiföretag som lägger in beställningar för miljoner. Ett annat alternativ är att jobba stenhårt för förändring som insider, det är kanske en lång och jobbig väg att gå men jag tror ändå att det blir mitt val att förhålla mig till detta, oavsett om jag fortsätter jobba med att utveckla ridsportutrustning i framtiden eller inte. En dröm är att kunna finansiera någon slags ambulerande veterinär- och utbildningspatrull som både kan bidra med akuta insatser samt på lång sikt öka hästkunskapen i landet, samtidigt som man bearbetar de som på högre nivå har makt att reglera lagarna kring hästarnas välfärd. Planerna för detta har redan börjat smidas...

 

Dessutom tycker jag att det är viktigt att alla vi som konsumenter vågar och orkar ställa krav på de som säljer ridsportutrustning! Otroligt många av de mest välkända europeiska varumärkerna har delar av sin produktion i Kanpur, och om alla tog sitt ansvar skulle det vara lättare att göra stor förändring. Detta gäller både hästarna samt människornas arbetsförhållanden, det finns nämligen lagar som förbjuder barnarbete och reglerar minimum-lön, men hur efterlevs egentligen dessa restriktioner? Vi såg både ett och två barn som blev insjasade i sina fabriker när vi gick förbi, cheferna ville väl helt enkelt inte att vi skulle kunna dokumentera detta i bild.

 

Jag har tidigare skrivit att jag är en relativt medveten konsument, men från och med nu har den meningen en helt annan innebörd. Det är dags att öppna ögonen, på riktigt, och handla därefter. Jag vägrar att både köpa och sälja utrustning till ett pris som någon annan måste betala; Häst, barn eller övrig personal som tvingas till orimliga arbetsvillkor och löner som inte går att ens försörja sig själv på.

 

Är ni med mig?

taggar


liknande webbartiklar


Läst 28353 ggr

Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 725061 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 742362 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 747101 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv