Avelsbloggen - Gårdagen
MAJ
07
2012

Gårdagen

God morgon!

 

Det blev en kort uppdatering i går eftersom att jag nästan föll ihop av trötthet, men nu kommer den fullständiga versionen.

 

Vi hade ett helt team med människor bakom oss, jag och Loppan. Stina följde med redan när jag bytte däck och körde fram transporten, mamma slöt upp och hjälpte till med allt möjligt och min farmor, som var på besök hos mina föräldrar, följde med och matade oss med god äppelkaka för att hålla humöret uppe! Är lyckligt lottad med folk runt omkring mig som alltid är villiga att hjälpa till, behöver sällan be två gånger! Tack alla fina!

 

Svansskyddet kunde inte Loppan ha brytt sig mindre om, det var en baggis. Skönt det, för dagens åktur utgjorde inget undantag, hon tryckte rumpan mot bommen som vanligt. Helt utan skada dock, eftersom att skyddet satt så bra - nöjd!

 

Lastningen gick superbra, Loppan gick in och ut ett par gånger innan det var ok att stänga bommen. Hon är rätt känslig för om jag gör något bakom henne när hon precis är inne, då måste hon gå ut igen och kolla läget liksom. Dock har hon blivit duktig på att bli inskickad, mamma mötte henne med godishink i fronten och jag bara visade in henne. Efter fem minuter fick jag stänga bommen och då är det helt odramatiskt, då kan man fixa och stänga och låta hur mycket som helst.

 

I släpet stod Loppan som en klocka, helt stilla och tyst för det mesta (hörde ett par gnäggningar under resan). Jag åker helst utan hönät om det går, med tanke på både ventilation och skaderisk, men om de är lite kinkiga och matglada som Loppan kan det vara en bra back up-plan, speciellt under de första resorna. I går gick det dock tipptopp utan någon slags muta i transporten, skönt!

 


Loppan är framme och rätt så redo att gå ut, tror jag!

 

Väl framme kan jag inte tänka mig att en unghäst skulle kunna bete sig bättre än hon gjorde, hon var ett riktigt A-barn. Hon gick lugnt ut ur transporten, kollade runt på gårdsplanen och de andra hästarna när vi tog ett par varv runt i skritt och ställde sig sen helt snällt och betade när vi inväntade de andra som skulle med till hagen. Motsatsen till hysterisk alltså!

 

Själva släppet gick jättefint, men som jag skrev i går är Loppan inte helt modig i början. Hon hälsade på den lilla Mustangen (japp, det är en äkta "vildhäst") men inte på någon annan, hon travar helt enkelt i väg om de kommer fram mot henne. Däremot håller hon sig gärna i närheten av de andra och är i samma del av hagen hela tiden, men när de kommer till ena sidan sticker hon till andra. Knashästen, världens sämsta strategi att vara så konflikträdd (eller bästa kanske, minskad skaderisk). Tur att de andra tjejerna verkar vara snälla, förhoppningsvis utnyttjar de inte lilla Loppans rädsla :). Jag tror att Loppan är rätt känslig för oro i flocken och i går höll de på att fundera över vem som skulle ha kommandot osv. När de är färdiga med det och lugnet infinner sig tror jag att Loppan kommer att smyga in i flocken och ta den plats hon blir tilldelad, helt odramatiskt!

 

Så här står de, gänget i ett hörn och Loppan på behörigt avstånd - med ögonen i nacken om de skulle få för sig att komma fram och hälsa.

 

Tur att man har EN kompis i alla fall!

 

Ser ni hur fantastisk hagen är? Den innehåller allt; Kullar, plan mark, skogspartier och ligger superfint mot vattnet! Här kommer vi trivas båda två!

 

Eftersom att jag har lyxen att kunna jobba varifrån jag vill om jag har en dator och en telefon så stannar jag här på landet ett par dagar och ser hur hon tar det. Supermysigt att kunna cykla till stallet, så vill jag ha det jämt (skulle nog ta bilen ändå eftersom jag är sjukt lat och bekväm, men bara att man KAN cykla om man vill..).

 

Har förresten fått ännu mer hästar att rida i sommar, hos min andra unghästidol som jag jobbade hos för många år sedan! Kanske slutar med att jag rider fler hästar än någonsin om dagen i sommar, inte mig emot om man säger!

 

Nu ska jag äta lite frukost, sedan ta en morgonpromenad i beteshagen och pussa på daggstänka gräsmular! Nu är sommaren här!

 

(PS. Senare under f.m kommer nästa unghästbedömning med Anne-Carin Klinge upp på bloggen, den här gången är det en hopphästs tur att bli bedömd).

taggar


liknande webbartiklar


Läst 15856 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 852879 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 870182 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 874923 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar
Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.