Avelsbloggen - Hovslagarens favorit...
MAR
27
2013

Hovslagarens favorit...

...Är inte ett rödhårigt ungsto på hennes dåliga dag!

 

Idag hade vi alltså besök av hovis som fick den äran att sko Loppan runt om. Hon har egentligen klarat sig fint på bara framskor, men framför allt har det varit ganska svårt att rida ut eftersom att det är så isigt ute och hon bara sladdar med bakkärran. Jag gillar ju att rida ut och föredrar att ha den utgångspunkten vid unghästutbildning, men den senaste tiden har vi snällt fått hålla oss till ridhusets stabila underlag för allas trevnad. Från och med nu är det dock full rulle i skogen som gäller igen :)

 

Loppan skötte sig ju exemplariskt, som hon gör för det mesta, sist hovis var ute. Idag ville hon dock sätta honom lite på prov, se vad han gick för liksom.

 

Utvärdering av hovslagare a'la Loppan:

1. Dra undan framhovarna snabbt och kraftfullt så att hovis flyger med som en vante.

2. Visa upp din bästa drak-min med bakåtslickade öron och vild blick, så att alla i närheten hellre vill ta en omväg runt dig än att gå förbi.

3.Kör en kickboxnings-variant med bakbenen, dvs dra fram benet kvickt och snärta det sedan bakåt så att det är rent omöjligt att hålla fast (den här hovslagren var dock av segt virke och svår att skaka av sig...).

4.Visa upp dina bästa moves genom att steppa åt höger och vänster i hastigt tempo, då blir matte nöjd också med tanke på hur hon tjatar om framåtbjudningen dagarna i ända.

 

Loppan hade helt enkelt inte vaknat på rätt sida idag och dessutom tyckte hon att det var riktigt obehagligt med både ljud och vibrationer från hammaren och söm-klubban (kan inte facktermerna för dem, men jag tror ni fattar vad jag menar). Ett plus för henne är att hon i alla fall varken bits eller sparkas mot människor, men hon har lite svårt med kroppskontrollen när hon inte är bekväm i en situation.

 

Sista bakhoven verkade poletten ha trillat ner och då skötte hon sig faktiskt riktigt bra. Jag fick hemläxa av hovslagaren att banka lite på hennes hovar dagligen i samband med hovkratsning så att det blir vardagsmat för henne. Jag är glad över att han behöll sitt lugn under hela skoningen och inte "tappade det" som jag varit med att vissa hovslagare gör. Jag förstår dem förvisso på ett sätt, det måste vara fruktansvärt jobbigt med hästar som rycker undan benen och vägrar stå still, men det är oftast ganska kortsiktigt att agera i affekt och gå i fysisk högljudd konflikt med dem (förutom om de faktiskt siktar och sparkar eller bits, då kan det ju vara befogat med en bra tajmad bestraffning om ni fattar hur jag menar).

 

Vi skulle ha tränat idag, men det blev inställt. Lika bra eftersom att Loppan faktiskt var slut i huvudet efter skoningen, när jag ställde ut henne i hagen drack hon först massor av vatten och sedan parkerade hon på en plats där hon sedan stod i alla fall tills jag åkte hem.

 

--------------------

Imorgon kommer första stobedömningen med Per Pileryd upp här på bloggen. Ett 7-årigt vackert sto som eventuellt ska bli betäckt för första gången nu i vår. Spännande :)

 

 

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 12175 ggr

Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 564255 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 581557 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 586296 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv