Avelsbloggen

Nu har jag ju bloggat här på Hippson under ett par månaders tid och jag hoppas att ni tycker att ni har börjat lära känna mig och Loppan lite grann. Det kanske ändå finns lite saker ni funderar på eller vill att jag skriver om, så jag tänkte att vi kanske kunde ha en så kallad "frågestund"?

 

Ös på med frågor i kommentarsrutan eller via mail (unghastbloggen@gmail.com) så svarar jag på allt i ett inlägg!

 

 

Jag tror ingen behöver fråga hur mycket jag tycker om det här lilla charmtrollet? :-)

 

 


Läst 15493 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har vi varit ute på äventyr i skogarna. På schemat stod tömkörning i kuperad terräng, i upp- och nedförsbackar, på skogsstigar och över öppna fält. Loppan knallade på och skötte sig helt utan anmärkning, hon var så himla duktig min lilla tjej.

 

 

Full koll på mig hela tiden! Loppan har fattat att kommunikation är A och O!

 

Nu har vi uppnått alla de mål jag satte för vårens tömkörningsträning, nämligen:

 

-Kunna göra halt och komma fram i skritt på kommando från tömposition

-Kunna komma fram i trav och sakta av till skritt

-Kunna grundläggande höger och vänster på kommando från tömposition

 

Loppan har klarat kursen med MVG.

 

Vi har också spolat av de helt genomleriga vårbenen för att kunna visitera dem ordentligt, även detta kunde genomföras utan vidare diskussion. Loppan fick ju vänja sig vid vattenslangen i höstas när hon hade mugg och hon kom ihåg att det var ofarligt och till och med ganska skönt.

 

En superfin lördag för mig och Loppan alltså, nu får hon stå i hagen och förbereda sig inför onsdagen som kommer. Då är det nämligen dags för henne att skiljas från sina vargtänder!

 


Läst 16270 ggr Kommentarer Kommentera

Kolla vad jag hittade i Hippsons artikelarkiv:

 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/avel/loshoppning-den-svenska-modellen.htm

 

Lite inspiration för alla er som löshoppar era unghästar på hemmaplan! Märks det att jag är taggad på att komma igång? :-)

 

 


Läst 14349 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
15
2012

När jag precis har delat ut en känga vill jag genast väga upp det med en applåd (för karmakontots skull)!

 

Dagens tips är till er som t.ex ska visa era unghästar på treårstest i år och råkar bo inte allt för långt från Strömsholm, under våren erbjuds man nämligen att delta i både löshoppningsträning och lite rådgivning inför exteriörbedömningen där. Sist jag visade vid treårs deltog vi i dessa träningar vid minst två tillfällen och det var verkligen guld värt av flera anledningar. Dels fick vi prova att åka sträckan med hästarna (det var det längsta de åkt dittills), sen fick vi en update kring hur stället ser ut och hur treårstestet går till så att vår eventuella stress eller nervositet inte förstörde för hästarna i skarpt läge. Sist men inte minst är det ju fantastiskt bra miljöträning för hästarna och så får man lite tips och goda råd att ta med sig till det riktiga testet.

 

Med andra ord ett hett tips för er som vill öva på att visa på riktigt! Jag är säker på att detta även anordnas av fler arrangörer landet över, men dessa har jag dessvärre ingen koll på!

 

Löshoppa på Strömsholm kan du i alla fall göra vid följande tillfällen:

21/3, 28/3, 4/4, 11/4, 19/4 och 26/4. Besök hemsidan för information om hur du anmäler dig.

 

Själv ska jag inte dit med Loppan i år, men däremot nästa. Jag har dock spikat datum hennes löshoppningsträning också:

29/3, 8/4, 17/4.

 

(Om man bor i närheten kan man förresten anmäla intresse för att passa på att löshoppa även på "min" anläggning vid dessa tillfällen, vet dock inte om man måste vara medlem eller så men släng iväg ett mail och kolla om du är sugen! Det är ju dock ingen organiserad träning som på Strömsholm (förutom den 17:e när det är dags för KG-träning)! Info på: http://www.runsten.com/events/ )

 

Premiären är alltså om exakt två veckor! Eftersom jag bokat in en okristligt tidig tid (kl.06.00) kommer jag nog inte få med mig tillräckligt med folk för att filma, men om det går ska jag försöka rigga upp en kamera någonstans och dela bevismaterialet med er sedan.

 

 

 


Läst 16686 ggr Kommentarer Kommentera

Blev igår lite inspirerad att lära mig mer om avel, för även om jag arbetat på stuterier och känner flera etablerade uppfödare så är det ändå delvis en helt ny värld för mig (framför när det handlar om allt det praktiska som jag själv aldrig behövt ta hand om). Långt in i framtiden är min dröm att ha en egen liten gård med några sköna unghästar och avelsston och det är ju inte för tidigt att börja samla all kunskap jag kan få redan nu.

 

Surfade runt på Asvh's hemsida och hittade webkursen "Din väg till föl". Rubriken på kurs-sidan var "NY spännande kurs" och jag läste vidare på sidan. Upplägget lät perfekt för mig som egentligen inte har någon som helst tid för nya projekt, studietiden var totalt 8h och kunde fördelas fritt över tre månader! Super, den tar vi!

 

Sen kommer jag plötsligt på att jag känner en som gått kursen för över ett år sedan och tänker "Vadå NY kurs???". Det visar sig att det inte längre går att anmäla sig till kursen och "nyheten" är publicerad 3 februari......2011!!!

 

Skäms Asvh! Att hålla sin hemsida uppdaterad är ABC och det finns inga ursäkter att låta bli med tanke på att till och med min kära mormor (som förvisso numer är en van och duktig internetanvändare) skulle kunna hålla en hemsida flytande med dagens pedagogiskt uppbyggda program.

 

Blev faktiskt riktigt besviken på att kursen inte längre fanns!


Läst 14062 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har jag äntligen fått lite struktur på hur Loppans löshoppningsintroduktion ska ske. Vi står ju på en fantastisk anläggning som regelbundet tar hit de allra bästa tränarna, vilket jag hittills inte dragit så stor nytta av gällande Loppan (även om jag lär mig mycket från läktaren ändå). Men nu har jag faktiskt bokat in "Le Grand Finale" för Loppans (mitt) lyxliv på denna anläggning, innan hon försvinner ut i de Sörmländska skogarna på sommarbete.

 

I mitten av april ska hon nämligen få löshoppa för KG Svensson som jag hoppas kan komma med lite input och feedback. Innan dess ska jag löshoppa henne ett par gånger själv, så hon i alla fall har fattat principen när KG kommer. Det ska verkligen bli jättespännande att se om hon har någon talang för hoppning, eller faktiskt bara att få se henne röra sig ordentligt. Sen jag köpte henne har jag faktiskt bara sett henne busa i hagen eller trava vid hand, konstigt nog har jag aldrig släppt henne i t.ex ridhuset för att se hur hon rör sig under ordnade former.

 

Jag har inte satt datum för löshoppningen innan KG, det beror lite på när jag kan få med mig medhjälpare, men jag planerar en gång i slutet av mars och en gång i början av april. Ser fram emot det supermycket!

 

I övrigt händer det inte så mycket. På lördag ska jag tömköra, vilket blir spännande med tanke på Loppans ystra tonårskropp i kombination med att vi inte varit ute på ett tag. Hon är aldrig dum, men det gäller för tömföraren att ha ett bra avstånd till Loppans sprittande bakdel om hon är på det humöret.

 

Min vän Stina har förresten bestämt sig för den uttrycksfulle lille fuxen vi kollade på! Nu ska han bara gå igenom besiktning och sedan blir förhoppningsvis även han Stockholmare. Jag håller tummarna!


Läst 15503 ggr Kommentarer Kommentera

Den danska motsvarigheten till bruksprovet har jag bara följt ytterst sporadiskt, men jag kan glatt meddela att Zack har framgångsrika söner även i vårt grannland.

 

Segrande 3-årig gångartshingt blev snygga Zorba Højris (e. Blue Hors Zack-Blue Hors Romanov) och hans två jämnåriga halvbröder Zacksu och Zatchmo blev premiehingstar. Av fyraåringarna gick Zonik (e.Zack så klart) ut som segrande gångartshingst.

 

Wow, vilken utdelning för farsan Zack! Om ni har missat det funderar jag alltså på om Zack skulle kunna vara en lämplig kandidat som fästman åt Loppan efter treårstestet, även om han har några potentiella konkurrenter till platsen (just nu leder dock Zack stort).

 

Blir dock lite orolig, för enligt blup betäckte han inga svenska ston förra året. Någon som vet varför? Finns han ens fortfarande tillgänglig i Sverige? På hans hingststations websida finns ingen info..!

 

Edit:

(Får be om ursäkt till tidiga läsare för mängder av stavfel, jag är rätt snabb på att krafsa ihop och publicera inlägg, måste nog skärpa till mig och korra inläggen innan jag gör dem publika...)


Läst 15703 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
11
2012

Vilken härlig söndag! Jag förbannar det faktum att jag inte bor granne med Loppan eller har obegränsat med tid att bara hänga ute på gården när det är sånt här väder, det finns liksom ingen annanstans jag hellre vill vara!

 

Tyvärr måste jag dock inse att var sak har sin tid, just idag måste jag bland annat städa hemma (urk, tråkigaste sysslan ever - men skönt när det är gjort!) och förbereda jobbveckan som kommer. Extra glad är jag idag därför att Ambra Succi, som jag jobbar med, koreograferade och regisserade det vinnande bidraget i gårdagens Melodifestivalfinal - Loreen med Euphoria. Stort grattis till alla inblandade, hårt arbete lönar sig verkligen och det är så kul att dansen äntligen börjar bli erkänd som en viktig del för ett bra helhetsintryck även i de allra största sammanhangen! Läs gärna mer om Ambra och hennes DiAmbra Dans, energi-inspiration även för ickedansare.

 

Tänkte tipsa om lite mer söndagsläsning för er som inte har förmånen att hänga i stallet hela dagen. Min hovslagare, Thomas, har en läsvärd blogg där han tar upp och analyserar olika hovrelaterade saker. Det är en djungel, det här med hovvård. Jag önskar verkligen att jag hade mer kunskap på ämnet, men tills jag är expert själv (hehe) är jag sjukt nöjd över att ha ett långsiktigt samarbete med en grym hovis.

 

http://hovfixaren.blogspot.com/

 

Nästa gång han kommer ut till oss är om ett par veckor och då ska det bli spännande att se hur han tycker jag har skött min "hemläxa" med att hålla små flikar och den begynnande rötan i schack. Själv tycker jag att det är en enorm skillnad, men jag är som sagt inte experten i sammanhanget!

 

Ha en fortsatt skön söndag, själv ska jag ta mig i kragen och sortera tvätt. Otroligt stimulerande!

 


Läst 14786 ggr Kommentarer Kommentera

Oj oj oj, vilken stjärna till häst jag har.

 

Idag följde jag upp gårdagens lastträning med lite bättre förutsättningar i form av en helt lugn och öde gårdsplan, och vilken utdelning jag fick! Jag började direkt med att skicka in henne idag eftersom att hon svarade så bra på det igår.

 

Första steget var att helt enkelt skicka in henne till en hink godis och så fick hon stå där och äta medan jag stod bakom och pratade och klappade på henne. När hon fattat att hon inte skulle backa ut förrän jag gav kommando bakifrån skickade jag in henne igen och stängde bakom henne. Helt odramatiskt!

 

När rampen var stängd bakom henne fick hon stå inne i släpet en stund och äta, jag stängde även skötardörren och pysslade med annat i några minuter. Loppan stod snällt där inne utan att klaga så efter en stund knäppte jag fast longerlinan och lät den ligga på marken bak till rampen, öppnade och gav kommando på att backa ut. Helt lugnt och sansat!

 

Helt otroligt faktiskt att hon tar det med sån ro fast hon bara åkt transport hos mig mellan klinik och boxvila, alltså inga roliga äventyr precis. Jag är sååå stolt!

 

Nu får hon några dagar lugn och ro innan vi förhoppningsvis kan komma ut på vägarna och tömköra lite, det börjar definitivt bli bättre underlag på markerna runt omkring fast än det fortfarande är isfläckar här och där. Jag har också en plan för introduktionen av löshoppning som jag hoppas kunna presentera för er snart.

 

Ha en skön lördagkväll!

 


Läst 15515 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
09
2012

I dag har jag ju lasttränat Loppan, som var mer vild än tam mellan varven! Själva lastningen gick superbra, men utanför transporten var hon mer fokuserad på den spännande omgivningen än på mig. Egentligen var det rätt dåliga odds att genomföra en lugn träning eftersom det var full cirkus med hästtransporter, traktorer, pigga hästar, fyrhjulingar och lösa hundar.

 

Ganska så upptagen av sitt omvärldsanalyserande!

 

Vi parkerade släpet i utkanten av gården men Loppan gick hela tiden och spanade, lyssnade och funderade över vad som hände runt omkring henne, det blev ett par luftturer och jag vet inte vem av oss som var tröttast efteråt (hon i huvudet, jag i kroppen). Med tanke på kaos-omgivningen genomförde vi bara en kort träningssession (vi har redan påbörjat övningen innan allt eskalerade), men lastträningen var som sagt inga problem, hon var otroligt duktig.

 

Vi började med att köra ett par gånger som vanligt, med att jag går framför henne in i släpet. Väl inne fick hon softa lite, äta äpplen och backa ut på mitt kommando. När hon gjort det utan dramatik provade jag helt enkelt att skicka in henne utan vidare överläggning, jag hade dock en medhjälpare med godishink som mötte henne vid bommen fram så hon var ju inte helt lämnad åt sitt öde. Jag stod på höger sida om Loppan, hade longerlina som jag släppte ut när hon gick in och använde handen på hennes bakdel som stöd in - inga konstigheter.

 

Inga konstigheter att knalla rakt in i släpet!

 

Dock måste man lukta och smaka lite på inredningen innan man går in så att allt är lugnt!

 

När hon blivit inskickad och utbackad ett par gånger stängde vi igen släpet och tog en promenad i skogen och därefter en gosestund i stallet för att hon helt skulle varva ner före utsläpp.

 

Funderar på att köra en sväng med lastningen igen i morgon om det är lugnare på gården, så hela grejen blir lite mer fokuserad och samlad även om själva lastningsmomentet gick så bra att jag inte kunde vara stoltare över henne!


Läst 15839 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.