Avelsbloggen

Nu är det premiär för unghästbedömningen som kommer att äga rum i bloggen varje måndag ett antal veckor framöver. Vid min sida har jag B-tränaren, blivande exteriör-/gångartsdomaren och svårklassryttaren Anne-Carin Klinge som gör bedömningar av bilder som läsare har skickat på sina 2- eller 3-åringar. Vi börjar med en liten 2-årig kille som ska prestera på dressyrbanan framöver, även om matte kan tänka sig att hoppa lite ibland också!

 

Lyckås Daiquiri

2010

Damino SD-Acacio

Uppfödare: Lotta Lindberg

Ägare: Kristina Linander

 

 

Anne-Carins utlåtande:

"Den här killen ser ut att för tillfället vara väldigt mycket i en
växtfas (inte så konstigt, det är ju en tvååring :) ).


Han har ett vackert och uttrycksfullt huvud. Huvudets ansättning mot
halsen ser i dagsläget bra ut och halsen ser ut att bli lång och
välformad. För tillfället ser halsen något högt ansatt ut.


För dagen ser bogen något brant och aningen kort ut, men just längden
kan ändra sig när han växer i sig. Vinkeln däremot kommer nog att
vara likadan.


Rygglinjen är just nu lite svår att bedöma, men ser i mina ögon ut att kunna
bli ganska bra, möjligen ser han ut att ha ett något vekt
ländparti, men korset ser bra ut.


Vinklarna i bakbenen ser bra ut och han ser ut att ha möjlighet att, med rätt
ridning, arbeta in under sig.


Benen ser bra ut, men han är knipt under sina framknän (skenans bredd är
smalare precis under knäet än längre ner).

När man tittar på benen kan man se att han har något långa kotor, men
ser (på bilden) ut att stå rakt och bra under sig.


Allt som allt tycker jag att det här är en trevligt ihopkommen häst,
den ger ett elegant intryck och den ser ut att kunna ha bra
förutsättningar att bli en trevlig häst att rida. Den ser ut att
kunna ha en viss lätthet och spänst, vilket är bra om man ska bli
dressyrhäst!"

 

Kuriosa: Anne-Carin hade ju som sagt ingen aning om stam eller ägare, men gissade att Daiquiri var efter Don Romantic som faktiskt är hans farfar.

 

www.klingedressyr.se

 


Läst 25093 ggr Kommentarer Kommentera
APR
29
2012

Eftersom att det fanns många olika åsikter om hur mugg uppkommer samt hur det bäst behandlas tänkte jag bjuda på lite läsvärda länkar.

 

http://www.hastspecialisten.se/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=87

http://distrikt.ridsport.se/gotland/vard.htm

http://www.hippokraten.se/hasten/sjukdomar/mugg

http://equipage.se/item/842-hur-botar-man-mugg

http://www.hippson.se/artikelarkivet/junior/junior-hastfakta/lera-kan-ge-bade-mugg-och.htm

 

Själv har jag som sagt spolat benen och schamponerat med Hibiscrub vilket har gett lysande resultat med just Loppans mugg. I den bästa av världar skulle jag, utifrån muggproblematiken, kanske velat ha Loppan på box vissa nätter och i torr sandhage på dagarna i höstas när det var som värst, men ur andra aspekter var det naturligtvis inget alternativ för en 1,5-åring. Dessutom hade hon nyligen blivit utsläppt (i relativt torr, stor och fin hage) efter drygt en månads boxvila efter hovbölden som hon fick strax efter flytten till mig, så därför var det ännu viktigare att hon fick gå ute så länge utvecklingen inte gick mot kraftig mugg, lymfangit, hälta eller rasp.

 

Som det framgår i flera av de länkade artiklarna kan problem med mugg bero på flera saker och vilken behandling som är bäst beror både på individ, muggens ursprung och omfattning samt andra förutsättningar.

 

Man är aldrig fullärd och på ett problem finns 1000 lösningar, beroende på vem man frågar!

 

NU ska jag stänga av datorerna, på riktigt! :)


Läst 19947 ggr Kommentarer Kommentera

I dag har jag och Loppan ägnat oss åt det här:

 

Eller ja, Loppan betade medan jag mest stod och softade i halvsolen. Typ så här:

 

 

Hade senskydd på henne idag, inte precis för att skaderisken är så stor när man är ute och betar en 2-åring utan därför att jag har skydd på ibland i vardagliga situationer, så att det inte blir något konstigt och ovanligt med grejer på benen. Loppan är förvisso hittills helt obrydd om såna detaljer!

 

Tvättade till slut bara svansen och sanerade resten av henne med skrapan. Blev av med en hel del päls men hon är fortfarande lika smutsig! Klappar man henne blir luften grå av damm!

 

"Okej matte, det räcker med pussar nu.....!"

Ganska söt häst!

På väg ut ur en av våra asgrymma skötselplatser! Önskar att alla stall hade liknande lösningar, så praktiskt!

Längs vägen tillbaka till lösdriften har det byggts nya hagar, vilket Loppan var lite fundersam över. Nya skumma hästar i färgglada täcken som ville busa (hästarna alltså, inte täckena) - spännande!

 

Förutom svanstvätt, pälssanering och promenad har jag också tagit träckprov inför betessläppet samt sneglat lite på körtävlingarna som ägde rum på anläggningen i dag! Det ser så himla härligt ut att köra, blir helt klart sugen...Om inte med Loppan så kanske med en liten söt welsh, en P.R.E eller ett maffigt kallblod? Den dagen jag har egen gård ska jag hur som helst definitivt ha en körhäst!

 

I morgon är det dags för första exteriörbedömningen med Anne-Carin Klinge, är ni peppade? Jag är i alla fall det och jag är dessutom än så länge helt ovetande om vilken häst A-C har valt att börja med, så det är verkligen superspännande för mig också!

 

Några saker föll just på plats, så från att ha varit inställd på att jobba absolut hela kvällen är jag nu i stället helt ledig. Det ska firas med en riktig hemmakväll med både telefoner och datorer avstängda! Hallelulja, det är välbehövligt kan jag lova!


Läst 22840 ggr Kommentarer Kommentera
APR
28
2012

Kommer nån ihåg att jag rapporterade om att Loppans mugg kom tillbaka i början av vårens geggperiod? Har ju glömt att uppdatera men den är nu helt borta. Det blommade inte ens upp till sår den här gången utan stannade på små krustor i karlederna.

 

Det bästa jag någonsin har gjort i sammanhanget, och det som förmodligen hjälpte till att hålla muggen borta i vår, är:

 

1.Tvätta med Hibiscrub-schampo. Låt sitta i 10 min, spola bort och torka benen EXTREMT torra med de renaste handdukar du har (gärna en ny för varje ben om du är extra noggrann).Jag har också plasthandskar, nya för varje ben (supernoga!).

2.Smörj in Salicylsyrevaselin och låt sitta i minst 20 minuter, plocka bort de krustor som lossnar av sig själva. (Platshandskar även här).

3.Ge lite bakjäst som fodertillskott (finns säkert annat som funkar också). 1/2-1 paket om dagen, Loppan älskar det och skulle kunna äta det som det är men jag brukar proppa ner det i ett äpple eller dyl. Bakjäst får hon även vid foderbyten, eller som nu när hon snart ska ut på bete.

 

Dessa tips gäller så klart bara vid lindrig mugg utan lymfangitben och stora, vätskande sår, då bör kanske veterinär kopplas in!

 

En gång i tiden red jag en häst med ganska kraftig rasp och det behandlades med fiskleverolja. Minns inte hur bra det var, men det är ett starkt OTIPS om man inte vill:

1.Lukta äckligt (både du och häst)

2.Få luktsinnena för evigt förstörda. Uppstår en lukt som påminner minsta om fiskleverolja (ex. färsk fisk) så vänder det sig i min mage direkt, även nu typ 10 år senare. Tur att jag är vegetarian och inte behöver utsätta mig för fisklukt i onödan.

 

 

Något helt annat; Jag funderar på om jag ska tvätta Loppan i helgen eller inte. Anledningen till att jag ens överväger att göra det är för att hon fortfarande har ganska mycket vinterpäls som kanske kunde rasa av i en tvätt, plus att hon helt enkelt är så sjukt äcklig! Svansen och manen kan man typ fritera falafel i om solen ligger på (fettigt) och efter snart åtta månader på lösdrift kan jag lova att pälsen är mer än lovligt skitig.

 

Anledningen till att jag tvekar är att jag inte vill släppa en nytvättad häst utan naturligt skydd i päls på bete, men jag funderar på om det funkar att använda en supermild tvål - typ Lactasyd? Om jag tvättar nu i helgen hinner hon ju gå och grisa ner sig en vecka innan betet och är inte helt oskyddad. Hmm...

 


Läst 23570 ggr Kommentarer Kommentera

Jag satt och kollade i Loppans fotoalbum häromdagen och då slog det mig att hon är en riktig kameleont. Hon är reggad som mörkfux och har jättemörk man och svans i relation till hårremmen, manen ser nästan svart ut.

 

Hon har inte sett likadan ut någon "säsong" hittills, så det blir spännande att se hur hon kommer att se ut t.ex i sommar och senare framöver!

 

Bjuder på en trip down memory lane, det blev inte lika uppenbart med färgskiftningarna som jag ser dem (mycket beror ju på fotosituation), men en viss skillnad syns ju kanske!

 

Om inte annat kan ni kolla på hur söt hon är! :)

 

Alla bilder ovan är fotade av uppfödare Ewa Jakobsson

 


Läst 20356 ggr Kommentarer Kommentera

..Och det är inte vem som helst. Tydligen har det genom DNA-tester visat sig att mirakelhingsten Sezuans pappa inte är BH Romanov, utan i stället min absoluta favvokille BH Zack. Det minskar ju inte precis chanserna till att det just blir han som får den ärofyllda titeln som Loppans fästman 2013, om jag nu bestämmer mig för att hon ska bli betäckt efter treårstestet.


Källa

 

I och med exteriörbedömningsmailen fick jag också se bilder på en Zack-avkomma som föll mig i smaken, den var verkligen superfin. Zack verkar ju absolut lämna stort, men ändå så lätt och sportigt att den eventuella ungen skulle kunna passa mig fint ändå.

 

I dag har jag varit hos Loppan en snabbis och sagt hej, hon var dock bara måttligt intresserad av att gosa och ville hellre stå med huvudet begravt i höhäcken. Äta, sova och busa i bland - det är livet för en unghäst på lösdrift.

 

 

 


Läst 22891 ggr Kommentarer Kommentera
APR
25
2012

Det var galet svårt, men nu är de sex stycken deltagarna i exteriörbedömningen utvalda. Yes, det blev sex stycken i stället för fem eftersom att jag absolut inte kunde välja mellan de två sista.

 

Jag har valt tre hoppavlade hästar och tre blivande dressyrstjärnor som alla ser extremt olika ut. Inte en häst är den andra lik och det är därför jag har valt ut just dessa, för att jag tycker det är mer intressant och lärorikt med bedömningar av hästar med helt olika typ.

 

Det kommer att gå till så här:
-Alla vars häst är med i bedömningen får ett mail under dagen, så har du inte fått ett senast i kväll så kom din häst inte med i bedömningen (den här gången..).

-Jag kommer att maila bilderna till Anne-Carin Klinge med enbart information om ålder och avelsinriktning, ingen information om stam eller ägare/uppfödare.

-Fr.o.m måndag nästa vecka (30/4) publiceras ett bidrag i veckan med foto och Anne-Carins utlåtande om exteriör/typ samt förutsättningar för framtida prestation inom det område hästen är avlad för.

 

Eftersom det uppenbarligen var fler än jag som tyckte det här var hemskt roligt funderar jag redan på att dra igång en vända till! Kanske en bedömning med lite mer bredd, den här gången har jag valt att bara ta med hästar av halvblodstyp men jag har fått in bilder på massor av spännande raser! Ska fundera ut nåt roligt till nästa gång!

 

-------------------------

 

I går var jag ute och spanade på Loppans sommarhage! Det är ännu lite för blött och grått för att jag ska kunna föreställa mig en hästsommar där än men när det väl börjar växa och torka upp går det väl snabbt! Det är så himla vackert där ute, hagen är enorm och kuperad + ligger precis invid sjön.

 

Jag släpper Loppan där 6:e maj enligt plan, när släpper ni era unghästar på bete?


Läst 22951 ggr Kommentarer Kommentera

Fick ett mail angående källan till mitt påstående om 95%s-regeln, alltså att hästar har växt 95% av sin fulla höjd när de är 18 månader.

 

Tydligen är det en erkänd islandshästuppfödare, Ante Eklund, som ligger bakom en undersökning  med sin och sin brors egen uppfödning under en period vilken resulterade i följande:

 

http://www.rolsta.se/LinkClick.aspx?fileticket=uoGCqkmC4go%3d&tabid=711

 

Superintressant, även om det säkert är en viss skillnad på islandshästars tillväxtkurva jämfört med t.ex SWB. De kom alltså i den här undersökningen fram till att de allra flesta hade växt 95% av sin fulla höjd vid 18 månaders ålder.

 

Jag är dock ganska överygad om att Loppan kommer att bli närmare 170 än 166, men det återstår att se!

 

Nu ska jag i väg på en hästig plåtning (inte Loppans) och sen ska jag ta tag i exteriörbilderna! Ska bli såååå kul!


Läst 26239 ggr Kommentarer Kommentera

Yes, under hela dagen i dag kan ni skicka in bilder till unghästbedömningen med Anne-Carin. Jag har fått in säkert 40-50 bidrag än så länge, det är verkligen superroligt och det kommer bli så svårt att välja ut några stycken bland alla finingar.

 

I och med de här mailen har jag också fått otroligt mycket beröm och gulliga kommentarer om bloggen vilket gör mig så himla glad. Jag vet inte om ni som läser själva har bloggar, men det här är i alla fall min första riktiga och jag måste säga att det ibland är en märklig känsla att sitta och skriva inlägg som man ser blir lästa av hundra- eller tusentals och så har man ingen aning om hur det blir mottaget och "bedömt". Så jag blir alltså väldigt glad när jag får höra att åtminstone några stycken tycker att det är en bra och intressant blogg att följa, det ger mig ny pepp och energi :) Tack fina ni!

 

Det är väldigt lite Loppan i bloggen just nu och det beror helt enkelt på att jag inte är i stallet så mycket i dessa dagar. Supermycket jobb och andra bestyr gör att Loppan får klara sig själv ett tag. Nästa vecka kommer hovis ut och så är det dags för träckprov och sen flyttar hon ut på bete! Längtar verkligen!

 

En gammal bild på lill-Loppan i höstas.

 


Läst 23641 ggr Kommentarer Kommentera

Nu på måndag är det deadline för att skicka in bilder till exteriörbedömningen med Anne-Carin Klinge, så passa på att i helgen ta lite fina bilder på era 2- och 3-åringar som ni vill ha bedömda via bloggen. Därefter mailar ni dem tillsammans med lite information om hästen (stam, avelsinriktning, ägare/uppfödare) till unghastbloggen@gmail.com .

 

Jag har ju som sagt fått in helt sjukt många bilder på fina unghästar så det kommer bli svårt att behöva begränsa sig till några få, men jag ska försöka välja så många helt olika typer av häst som möjligt för att göra det intressant!

 

 

På tal om hästar och foto så har jag och min fantastiska fotografvän Maria Thulin bokat in en plåtning med Loppan innan hon flyttar ut på bete. Otroligt kul att ha lite riktigt fina bilder på sin häst, den här som Maria tog på mig och min Z (2009) är en av mina favoriter:

 

 

Maria är verkligen en av de absolut bästa fotograferna jag vet, spana in hennes portfolio här:

http://www.mariathulin.com/

 

Nu ska jag göra helt ohästiga saker som att städa, handla och baka tårtor! Men om såna saker får ni läsa i någon annan blogg :)

 

Trevlig helg!


Läst 21899 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.