Avelsbloggen

Fick ett mail från en läsare som undrade hur Loppans växtkurva sett ut, har hon växt jämnt hela tiden eller i olika perioder?

 

När Loppan besiktigades i Augusti 2011 mättes hon till 154 cm och hon har alltså växt exakt en decimeter sedan dess. Hos mig hon hon växt i relativt jämn takt och hon har inte varit jättemycket högre i bak (ett par centimeter i perioder).

 

Här är Loppans mått fr.o.m 6 månaders ålder till och med nu:

6 mån - 140 cm
11 mån - 150 cm
17 mån - 154 cm
19 mån - 159 cm, 162 cm bak
21 mån - 163 cm
23-24 mån - 164 cm

 

Jag har hela tiden tänkt att hon kommer att landa på runt 170 cm, vilket skulle vara perfekt. Det finns ju dock någon regel som säger att de har växt 95% av sin fulla höjd vid ungefär 18 månaders ålder och då skulle alltså Loppan sluta på 166 (räknat på 159 cm)? Eller? (Sjukt dålig på matte och procenträkning, möjligt att jag räknat fel). Det låter i alla fall väldigt osannolikt att hon bara har typ två centimeter kvar att växa i höjd!

 

Hur har era unghästars växtkurvor sett ut och vad tror ni att de landar på till slut?

 


Läst 38422 ggr Kommentarer Kommentera

Det är så himla roligt att öppna inboxen och se alla mail med bilder på era superfina unghästar! Vilka pärlor som finns där ute i landet, verkligen jättekul att få se dem! Jag hinner tyvärr inte svara alla personligen, men när jag har valt ut de som får vara med i bedömningen hör jag så klart av mig till alla berörda!

 

Ett tips till er som inte ännu har skickat in en bild men som funderar på att göra det; Försök att ta bilden så mycket från sidan som det bara går (inte snett fram- eller bakifrån) och helst med så "ren" bakgrund som möjligt. Det är också lättast att se hästens rätta jag om den är vaken och uppmärksam men helst inte uppblåst och spänd.

 

Jag vet hur svårt det är att ta bra exteriörbilder och framför allt på unghästar som kanske inte har tålamod att stå stilla under längre perioder, men för att Anne-Carin ska kunna göra en rättvis bedömning är det bra om man försöker utgå från tipsen ovan!

 

I dag har jag haft bebishäng i stallet, en kompis fick barn i samma veva som jag fick hem Loppan så vi har haft fikadejt med våra bebisar. Vi drack kaffe, människobarnet fick barnmat och Loppan käkade hö som vanligt :) Mysigare än så kan det knappast bli i vårsolen!

 

I dag är det dessutom Loppans födelsedag! Jag har svårt att tro att min halvbiffiga 164-centimeters HÄST har varit så här liten en gång i tiden:

 

Helt nyfödd! Kan man bli sötare?

 

EDIT:

Nej, det är visst inte Loppans födelsedag idag. Det var igår! Det är allmänt känt i min vänskapskrets att jag inte har någon som helst koll om jag inte har min iCal framför mig, jag lever antingen i då- eller framtiden. Grattis i EFTERSKOTT Loppan, som i dag är 2 år och 1 dag gammal :) Hälsar en matte som numera vet om att det är torsdagen den 19:e april 2012 och inget annat i dag.

 

Nu är det dags för en sen lunch och sen lite bokföringsfix - min absoluta favvo...NOT.

 

 

 


Läst 17462 ggr Kommentarer Kommentera

Jag fick ett mail från en unghästägare/hobbyryttare/ponnymamma efter inlägget om Anne-Carins exteriörbedömningar. Mailet handlade om fenomenet att rida utan hjälm som professionell ryttare/förebild för unga och dessutom låta sig fotograferas och publiceras där unga ryttare ser, lär och gör som sina idoler.

Kritiken var inte bara riktad till A-C utan till alla hjälmlösa ryttare och tränare på professionell nivå som syns i media.

 

Till att börja med är det jag och inte Anne-Carin som har valt bilden till inlägget, helt enkelt för att jag tyckte den var väldigt fin på henne och hästen Leander. I galleriet på www.klingedressyr.se finns minst lika många ridbilder på Anne-Carin med hjälm, så med facit i hand var det nog ett dåligt val av mig.

 

Anne-Carin rider på bilden en häst som hon tävlat i "hatt-klasser" under många år och bilden är gammal. Hon har ridit med hjälm för det mesta under de senaste åren och hälsar att hon kanske själv hade valt en annan bild att lägga upp, även om hon också tycker att det är ett fint foto.

 

Jag själv är en riktig hjälmfascist och kan inte ens minnas senast jag satte mig på en häst utan hjälm. Jag har den på om jag ska skritta ett varv på "Gamle Grålle", rida ut i skogen eller om jag dressyrträna på en häst jag verkligen känner. Självklart är den på när jag rider unghästar och även vid den största delen markhantering (t.ex löshoppning men även longering). Så nej, jag tycker inte att det är varken coolt, bra, fint eller smart att rida utan hjälm.

  Men jag tycker också lite att det är upp till var och en så länge det inte finns någon strikt hjälmregel även upp i klasserna (dressyr), för jag tycker inte att det är värre att rida utan hjälm hemma än med en hatt på tävling. Snarare lite hyckleri i så fall, varför skulle riskerna minska för att man är på en tävlingsplats och på vilket sätt är det försvarbart att rida i....hatt (ja, jag tycker hattraditionen är supermärklig i denna tid och denna dag) ?

 

Jag ser absolut problemet med barn/ungdomar som apar efter sina idoler på bild, men jag tycker nog att ridskola/tränare/föräldrar/andra vuxna förebilder som är med i stallet har det yttersta ansvaret för att berätta att hjälmlös=ocoolt, oavsett vad de på elitnivå pysslar med. Självklart skulle man önska en sport med total nolltolerans mot hjälmlösa ritter på alla nivåer och i alla sammanhang, men det känns mest som en utopi i dagsläget.

 

Sammanfattningsvis så står varken jag eller Anne-Carin bakom ett budskap om att rida hjälmlöst och vi båda rekommenderar verkligen att alla som rider har störtkrukan på - jämt!

Det var bara ett olyckligt bildval av mig och det ber jag verkligen om ursäkt för!


Läst 19060 ggr Kommentarer Kommentera

Haha, KG var inte lika imponerad som jag över Loppans hoppteknik. Men hon faktiskt finare förra veckan än idag, banan var också längre och jag tror hon var lite trött i huvudet redan innan vi började den här gången.

 

Det började lite tråkigt, jag trodde nämligen att jag hade första tiden så jag tog upp Loppan till ridhuset prick 10.30. Tyvärr var det en annan häst före oss, så vi fick vända...Och som bekant är inte unghästar kända för sitt tålamod och förståelse för väntetider ;). Dessutom var det fullt ös med traktorer och andra maskiner på gården så Loppans hjärna kokade över för en sekund. Som tur är så är hon otroligt enkel att ha och göra med i såna situationer; Hon reagerar, "exploderar" och laddar ur - Sen är allt som vanligt. Hon är alltså inte ett dugg långsint och spänd resten av tiden även om det händer något superläbbigt.

 

Jag tog in henne en stund i stallet för att gosa och klia på hennes favoritställen, då kom hon snart ner på jorden igen. Sedan var det dags för supercoola Loppan att löshoppa och KG överöste henne med beröm för just temperamentet. Han sa att han inte ofta träffade så trevliga (dressyrstammade) unghästar och att det bådade gott för framtiden. Tror ni jag höll med?

 

Han tyckte också att hon var trevlig i typen och hade ett vackert huvud. Han berömde även hennes fina galopp (kul, för det har varit hennes största svaghet innan). Hoppningen då? Jo, hon hoppade. Hellre än bra, som man brukar säga. KG var inte superimpad av hennes frambensteknik eller bjudning men sa att vi å andra sidan har rätt gott om tid på oss att öva på det.

 

"Ja, hon ska ju faktiskt bli dressyrhäst" Svarade han när jag frågade vad han tyckte om hennes fantastiska kapacitet för hoppning. Det stämmer förvisso, men jag tror nog att det finns i henne ändå!

 

Jag fattar inte vad han menar? Har ni någonsin sett en stiligare hoppteknik?

 

Känns lite taskigt mot Loppan att lägga upp ett klipp efter det som jag la upp på 3-åringen här om dagen, men här kommer det i alla fall. Se och njut :)

 

 

Känns väldigt skönt att ha avklarat det här i alla fall, det är så mycket nytt ändå i höst så det är verkligen ingen nackdel att det här är något hon känner igen då. Förhoppningsvis har hon vuxit på sig lite både fysiskt och mentalt så hon är mer redo för uppgiften då, eller åtminstone nästa vår då det riktiga eldprovet äger rum.


Läst 19685 ggr Kommentarer Kommentera

Vad roligt att ni gillar exteriörbedömnings-temat som jag fortsätter med på bloggen under våren! Jag har redan fått in flera "anmälningar" till bedömningen med Anne-Carin, så himla kul att se era superfina hästar. Fortsätt att skicka in era exteriörbilder t.o.m måndag den 23/4!

 

Nu ska jag alldeles strax åka och löshoppa för KG Svensson! Är riktigt förväntansfull, ska bli sjukt spännande att se vad han tycker om Loppan. Till min hjälp har jag halva personalstyrkan från stallet + min grymma kompis Madde som ska filma, lite skillnad mot när jag och mamma krigade ensam med hela projektet för ett par veckor sen (gick ju dock asbra ändå, tur att jag har en klok och kommunikativ häst).

 

Återkommer med hopprapport senare i dag!

 

 


Läst 18453 ggr Kommentarer Kommentera

Nu tycker jag att det är dags att droppa bloggnyheten!

 

Under våren får du som har en 2-åring eller ovisad 3-åring chansen att få din häst exteriörbedömd av Anne-Carin Klinge.

 

Anne-Carin är inte bara B-tränare och svårklassryttare, utan även avelsintresserad domaraspirant inom ASVH (gångarter och exteriör). I stallet har hon flera lovande hästar i olika åldrar, bland annat egna uppfödningen Esther Williams som erhöll gångartsdiplom på treårstestet 2012.

 

Foto: Erika Klatzkow

 

Anne-Carin tränar för Lars Andersson och Tinne Wilhelmsson-Silvén och satsar seriöst med sina hästar när hon själv inte har rollen som tränare. Hennes egna elever tävlar framgångsrikt upp till Intermediaire och många tränar på Anne-Carins hemmaanläggning, Ekeby Säteri, där hon driver ett av sju stall på gården.

 

Foto: Daniel Olsson


Med andra ord har hon gedigen erfarenhet och kunskap nog att göra objektiva och korrekta exteriörbedömningar - och det är precis det hon ska göra här i Unghästbloggen!

 

Alla ni läsare som har en 2-åring eller nybliven 3-åring (som alltså inte visats på treårstest än) kan maila in en bra profilbild på hästen till mig så väljer jag ut runt 4-5 stycken som Anne-Carin sedan kommer att exteriörbedöma. Alla bedömda unghästar kommer att presenteras i ett varsitt inlägg med Anne-Carins utlåtande om typ, exteriör samt förutsättningar för framtida prestationer på hopp- respektive dressyrbanan.

 

Om du vill vara med gör du så här:

-Maila en bra profilbild (inkl. fotografens namn) på din häst till unghastbloggen@gmail.com

-Skriv stam, ålder och avelsinriktning

-Gör detta före måndagen den 23/4

 

 

Läsa mer om Anne-Carin kan du göra här: http://www.klingedressyr.se

 

 

Let's do this! :)

 

 

 


Läst 21916 ggr Kommentarer Kommentera

Kolla vad jag hittade när jag youtubade på temat "Treårstest". Vilken helt fantastisk häst, 54 p som hopptalang och 51 p som gångartsdito... Nu vet Loppan vad hon har att leva upp till, blir inte nöjd med mindre :)

 

 

Kolla hur den hoppar! Wow! Inte för att Loppan på något sätt är utbytbar, men jag skulle inte bli ledsen om någon gav mig den här hästen till mig, sååå fin!

 


Läst 18667 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

Nu ska jag alldeles strax åka och pussa lite på Loppan, men först vill jag bara berätta att nästa vecka kommer något roligt att hända här! Jag har bjudit in en expert att medverka i bloggen och denne kommer att presenteras med information om upplägget i början av nästa vecka!

 

För att öka spänningen lite får ni fundera på vem h*n är;

B-tränare, svårklassryttare i dressyr och domaraspirant inom ASVH. Superduktig på avel.

 

Fundera på det och på vad ni tror h*n kommer att ha med bloggen att göra!

 

Nu, en kopp kaffe och mot stallet! Idag ska Loppan saneras och sen ska jag rida ut en sväng på U i regnet eftersom att ridhuset är upptaget av hopptävlingar hela dagen. Kan i och för sig bli lite mysigt också, även om jag egentligen avskyr kombinationen regn/snålblåst/ute. Det mesta med häst är ju faktiskt ganska okej! ;)


Läst 17025 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har lite inspirationsdipp just nu, Loppans "träning" är ju för tillfället i princip löshoppningen för KG den 17:e, någon kravlös promenad hit eller dit, hovslagaren i början av maj och sedan åker hon på bete - då kommer det bli ännu mindre att uppdatera om under en period, utöver somriga hästlivsrapporter.

 

Jag vet att många av er var sugna på idén jag droppade för ett tag sen om småartiklar med professionella unghästutbildare, jag har inte glömt bort det men har varit tvungen att prioritera bort dem under våren eftersom det varit extremt mycket på många olika fronter. Hur som helst kommer det projektet att bli av i någon form längre fram, jag uppdaterar er vidare om det framöver :)

 

Så vad vill ni läsa om i Unghästbloggen? Tål ni att det är lite lågsäsong i bloggen fram till i höst när det är dags för uppstallning/inridning eller vill ni att jag skriver om annat unghästrelaterat under tiden? Kommentera eller maila: unghastbloggen@gmail.com

 

Loppan med galosch (efter hovböldshistorien i september)!

 


Läst 16524 ggr Kommentarer Kommentera

Den senaste tiden har jag snöat in på exteriörbedömningar och renrakar internet på allt som har med ämnet att göra. Så otroligt intressant att jämföra, fundera och analysera kring hur hästens exteriör faktiskt påverkar prestation och hållbarhet (inte bara när det gäller de extremt inkorrekta exteriörerna).

 

En liten tidsfördrivshobby jag har är att kolla hästannonser (även om jag verkligen inte ska köpa en till häst, hm) och om jag hittar SWB-tvååringar jämför jag dem superkritiskt med Loppan. Även om jag tycker att hon är finast i världen ska ni veta att hennes nackdelar och tillkortakommanden är både granskade och analyserade ett antal gånger (bland annat tycker jag att hon har något låg halsansättning). Hon fick dock 9:a på typ, 8:a på HHB och 8 på ben vid fölchampionatet så jag hoppas hon bara är lite unghästful och växer i sin kropp lagom till treårstestet där vi vill ha lägst 9:or på allt ;)

 

Tyvärr den bästa relativt aktuella exteriörbild jag har. Svårt att se riktigt!

 

Om man är intresserad är ett tips att ladda hem kompendiet "Riksstovinnare genom tiderna" på ASVH's hemsida(under Bedömningar i menyn) där man kan jämföra skillnaderna och faktiskt även likheterna mellan Sveriges finaste sto 1970 och dito på 2000-talet. Det är också väldigt kul att läsa bedömningarna från Bruksproven och jämföra de olika hingstarna, sen kan man ju så klart åka och se dessa bedömningar live istället - det är nog mest lärorikt. Om jag hade tid skulle jag definitivt åka landet runt och kolla på så många unghäst- och hingstbedömningar jag bara kunde!

 

Hur kritiska är ni när ni kollar på era egna unghästar?

 


Läst 18568 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.