Avelsbloggen

Oj, vilken intensiv dag!

 

Innan kl. 5.00 i morse satt jag och min mamma i bilen mot stallet för att rigga löshoppningsbanan. Eftersom att jag står på värsta tränings- och tävlingsinriktade anläggningen är det supersvårt att boka en tid i ridhuset, därav denna tidiga hästmorgon. Medan min underbara mamma hjälpte mig med Loppan fixade min minst lika grymma pappa till min nya dator (själv är jag inte direkt känd för mina teknikrelaterade kunskaper), vad skulle man göra utan sitt team med fantastiska människor runt omkring som alltid styr upp och underlättar livet? Alla dessa i mitt liv förtjänar ett eget hedersinlägg, det kanske kommer senare - nu är det i alla fall Loppans tur att skina.

 

Efter att ha byggt upp en löshoppningsring och riggat två hinder med ca. 7 meters avstånd hämtade vi in Loppan direkt från lösdriften. Hon var helt nyvaken och skitigare än någonsin, men det fanns ingen tid att putsa på henne så hon fick skutta runt med halmstån i pannluggen. Tyvärr hann jag inte ta några actionbilder och det fanns inget säkert ställe att rigga kameran på så jag har inga bildbevis på själva löshoppningspremiären, men jag kan lova er att hon gjorde mig stolt. Tyckte mig se en fin teknik och naturlig känsla på hinder, ska bli kul att se vad KG tycker (den hoppningen sker på en mer kristlig tid så då kanske jag kan få med mig en fotograf)!

 

I dessa steg introducerade vi löshoppningen:

1. Skrittade runt ringen och under ordnade förhållanden spanade Loppan in snyggingen i spegeln, bommarna på marken samt plastbanden som avgränsade banan tills det blev "vardag". Hon var nyfiken men helt avslappnad!

2. Ledde henne fram till övre hörnet och släppte henne, lät henne trava runt och stanna upp på kommando. Inga konstigheter! Hon fick rulla runt några varv och känna in vibben innan jag:

3. Satte upp ett litet hinder med hjälpbom, lät henne skutta ett par gånger.

4. Satte upp litet hjälphinder + höjde det bakre till ca. 60 cm, skuttade två gånger utan problem.

5. Riggade ner hindrena och lät henne rulla igenom på samma sätt som "steg 2".

Morötter och beröm! Allt som allt skedde denna löshoppningspremiär i max 10 minuter.

 

När jag praktiserade som unghästutbildare jobbade vi alltid med mycket beröm och positiv förstärkning, när vi löshoppade agerade vi alltid hejarklack och man riktigt såg hur alla hästar växte under hurra-rop. Precis på samma sätt jobbade vi idag med Loppan och hon kände sig nog ungefär som Milton - en opartisk matte håller så klart med till 100%.

 

Sen var det dags för nedriggning och eftersom vi hade ett tight tidschema fick Loppan helt enkelt hjälpa till.

 

 

Mamma och Loppan flyttar hinderstöd och bommar tillsammans medan jag maskar och låtsas ta massor av foton för att slippa släpa!

 

Sen fick Loppan en genomryktning och fick därefter gå ut till sina små vänner i hagen igen. Trött (i huvudet) är bara förnamnet:

 

Hon ser sjukt stor ut här, jag mätte henne idag till 164 cm så vem vet var det slutar?

 

 

På vägen tillbaks till stallet gick vi förbi stolösdriften och kollade på ett nyfött litet föl, man blir ju helt galen av fölsjuka! Älskar fölmärrar och skulle kunna adoptera varenda en i den här hagen, det råder ett ofattbart lugn över tanterna i denna flock.

 

Alfastoet vakar över sin flock. Med tanke på storleken på den magen kan det inte vara många dagar kvar till fölning?

 

Detta får avrunda en skön påskhelg. Snart är det dags att börja förbereda nästa jobbvecka och jag känner att jag har massor av ny energi inför det! Måste också passa på att be om ursäkt (i både för- och efterhand) för en del konstiga formuleringar och ordval, ibland läser jag igenom tidigare inlägg och skrattar högt åt knasiga saker jag skrivit. Skyller på rörig hjärna, ska försöka bättra mig! :)


Läst 18457 ggr Kommentarer Kommentera
APR
08
2012

Jag tror jag måste sälja Loppan till en hoppryttare! Skämt åsido men hon är en naturbegåvning, hälsar en helt opartisk matte.

 

Fullständig rapport kommer senare :)


Läst 15700 ggr Kommentarer Kommentera

Vädret!!! Måste jag säga mer? Jag är otroligt osugen på snöblask nu när sommaren nästan känns nära efter några veckors vårigt solsken! Som tur är verkar inte blasket ha någon negativ inverkan på Loppans mugg, läget sedan sist är oförändrat och hon ser jättefin ut i båda karlederna bak. Vore så himla skönt om vi båda slapp den helt resten av säsongen, så jag håller tummarna.

 

För övrigt har jag haft ett par intensiva jobbveckor, mina trogna läsare kanske minns att jag arbetar för koreografen Ambra Succi och efter segern (med Loreen) i melodifestivalen har det varit minst sagt full rulle. Loppan är lyckligt ovetande om sådana bestyr och har haft lite lågintensiva dagar med sina bästa tjejkompisar Chanel och Bella i lösdriften. Tror inte hon har lidit direkt, det är mest jag som vill vara där och mysa hela dagarna. I såna här perioder är jag supernöjd med mitt val att köpa unghäst och att jag lyckats hitta en bra lösdrift med stallpersonal som går att lita på i alla väder, jag hade helt enkelt inte hunnit med häst på heltid och med ständigt dåligt samvete blir hästägandet inte roligt. När Loppan blir vuxen är min plan att jobba mindre och hästa mer :-) (kanske en svår ekvation med tanke på hur "billigt" det är att ha häst, men man får väl drömma?)

 

På söndag är det ju dags för Loppans löshoppningsdebut, det ska bli så spännande! Planen är att först och främst introducera konceptet med "ringen" genom att först leda henne igenom och sen lösgaloppera. Sedan får hon skritta över bommarna (som hon gjort vid något tillfälle tidigare, dock inte på löshoppningsbana) och därefter skutta lite om allt känns bra. Jag ska försöka rigga någon slags kamera så ni kan få bildbevis efteråt!

 

Nej, nu ska jag äta påskgodis och försöka ha en helt ledig kväll!

 

Glad påsk! :-)


Läst 16618 ggr Kommentarer Kommentera

Är det någon som ska delta med sin 09:a eller kanske bara åka och kolla?

 

Själv ska jag absolut åka och kolla vid något tillfälle, så himla roligt att se unga talanger och när man inte själv har en häst med sig kan man ju verkligen passa på att spana in hela startfältet! Även ett strålande tillfälle att spana in hur de mest erfarna och proffsigaste visarna gör för att få lite inspiration till den egna träningen.

 

Här finns datumen för testen landet över.

 


Läst 15093 ggr Kommentarer Kommentera
APR
02
2012

Just nu är det lite lågsäsong i Loppans liv. Vi skulle ju ha löshoppat förra veckan, men eftersom hon fått en smäll på skenbenet ställde jag in och debuten blir nu på söndag istället.

 

Tömkörningsmålen får våren är ju uppnådda, så just nu har hon en liten paus från den träningen. Jag tycker att det är viktigt att inte nöta "bara för att"! Vi kanske tar nån sväng i sommar, annars väntar vi med det till hösten och höjer ribban gradvis.

 

Man ska ju inte ropa hej innan man korsat ån och så vidare, men muggen verkar inte blomma ut. Igår var de pyttesmå krustorna helt borta så i bästa fall slipper vi värsting-muggen denna säsong, hoppas hoppas! Tyvärr är ju inte vädergudarna på min sida, istället för sol och vind har det varit mindre snöstormar och regn men jag hoppas att hagen torkar upp snart ändå. Som tur är har de en fantastiskt fin ligghall som de gillar att vara i, så de står inte med fötterna i lervälling 24/7 i alla fall.

 

Hovarna ser jättefina ut och än en gång tackar jag min lyckliga stjärna för att jag har en grym hovslagare, som förutom att han tar väl hand om Loppans hovar även står ut med mina 1000 frågor om hovvård och annat relaterat vid varje besök!

 

I övrigt fäller hon i jämn takt och snart har hon förhoppningsvis blivit av med vinterfrisyren. Min icke-hästintresserade lillasyster följde med ut till stallet en dag och frågade med besvikelse i rösten:

"Varför är alla hästar jättefina och blanka utom Loppan? Kommer hon alltid att se så där lufsig ut?"

Vi hade först tagit en sväng kring stallarna där alla snygga tävlingshästar stod och blänkte, så hon hade lite orimliga krav på hur stackars lilla Loppan skulle se ut. Jag lovade henne dock att Loppan skulle vara snyggast och blankast av dem alla när hennes tid kommer ;)

 

Min syster tog en bild på stallets största lufsar! Jag är verkligen ingen fashionista i stallet utan sätter funktion framför look, då sticker man kanske ut lite extra på en stor tävlingsinriktad anläggning :).


Läst 18452 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.