Avelsbloggen
MAJ
31
2012

Kollade lite snabbt igenom lite foton från i söndags, hur idylliskt ser det här ut? Tror knappt att hästar kan ha det bättre än såhär!

 

 

Vad säger ni, är det inte 100% sommarkänsla? Klarblå himmel, knallgrönt gräs och slappande unghästar som bara hänger runt och softar! :)


Läst 20973 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
31
2012

Får såklart regelbundna rapporter om Loppans status när jag inte själv kan vara där. Hon är fortfarande relativt tillfreds med livet, snäll när hon får penicillinsprutor och otroligt enkel i hanteringen (utifrån vad man kan förvänta sig av en tvååring i den här situationen). Svullnaden har eventuellt gått ner lite grann, har fått bilder men det är svårt att avgöra.

 

Imorgon åker jag ut och är nog mer eller mindre kvar resten av helgen fram till måndag då det är dags för ÅB. Kom på att jag glömde skriva att det till slut inte blev distrikarn som kom ut där på kvällen, vi hade ständig telefonkontakt och när vi var hos Loppan sista gången var allmäntillståndet så bra att vi kom överens om att det inte var akut att hon kom ut då mitt i natten, då var vi ganska säkra på att det inte var något hon ätit eller liknande som orsakat svullnaden. Istället kom en annan veterinär ut på morgonen efter och det är även han som kommer tillbaks på måndag för uppföljning.

 

Åh, vad jag önskar att det inte är något allvarligt och att hon snart kan få sluta upp med betesgänget och ha en skön sommar.

 

En bild jag tog på en av Loppans kompisar mitt i förmiddagsvilan. Ser ganska avslappnat ut, eller hur? Taskigt att Loppan inte får stå där och slappa med dem :(


Läst 20639 ggr Kommentarer Kommentera

Har fått kvällsuppdatering om Loppan och hon är, om inte bättre, i alla fall inte sämre. Kanske rör hon sig till och med något friare och är inte lika begränsad av sin svullna has som tidigare. Svullnaden är dock helt oförändrad...

 

Hon är så himla anpassningsbar, fina Loppan. Hon är absolut lite sällskapssjuk och gnäggar när man kommer fram till henne (det gör hon förvisso ganska ofta annars också) men är förhållandevis cool och accepterar situationen. Exakt så var hon ju när hon, endast några dagar efter att jag köpt henne, fick en hemsk hovböld som innebar många veckors boxvila. Hon är så trygg i sig själv och med de som är omkring henne, väldigt väldigt skönt och rörande att hon i grunden har sån tillit för sina människor. Det förtroendet får man akta sig för att förbruka!!!

 

Smaskar på en mäsk av metacam, gotta och lite bakjäst för magbalansen. Mumsigt tycker Loppan!

 

Eftersom hon håller sig så lugn i hagen kan hon gå ute ganska länge, det är en liten gräshage så hon har att göra om dagarna. Skönt att slippa behöva stänga in henne i boxen hela dagarna i alla fall, även om man självklart har uppsikt så att hon inte blir tokig och börjar rejsa. I sånt fall finns även en mindre grushage som hon kan gå i istället, så himla skönt när allt bara går att lösa. Det är helt enkelt ovärdeligt som hästägare/hyresgäst, så jag är väldigt tacksam för det!

 

Nu har jag äntligen kommit ikapp med allt jobb och ska äta en sen middag, imorgon är det full rulle från tidig morgon till sen kväll men om något spektakulärt händer eller om jag får tid över så lovar jag att ge en lägesrapport! :)


Läst 20380 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
29
2012

Tack för alla gulliga kommentarer och mail, Loppan lever och mår relativt bra men jag har helt enkelt inte hunnit blogga.

 

Veterinären tror inte att det är något hon har ätit eller dylikt, då borde hon haft högre feber och andra symptom. Nu är hon vaken och pigg, äter och dricker, står och går (nja, nästan i alla fall). Att hon var lite stapplig i fram trodde vet. kunde bero på att hon var nyverkad och helt enkelt lite öm, det behöver inte vara relaterat till has-hältan. Mest troliga scenario nu är väl att hon fått en spark eller kanske gått omkull eller liknande - hon har inget sår eller bett som skulle kunna vara orsak till svullnaden.

 

Domen är som följer:

Sex dagar box och liten gräshage vid stallet (skrev fem dagar först, men är nog snurrig! Detta gäller tills ÅB på måndag alltså)

Skrittpromenader

Metacam + penicillin

 

På måndag kommer veterinären ut igen och då ska vi bestämma om vi ska röntga hasen. Detta såklart bara om Loppan svarar på behandlingen och blir bättre + inte får nya symptom, annars får vi omvärdera beslutet....

 

Lilla Loppan, så tapper. Självklart lite ledsen över att behöva stå inlåst helt själv, men ändå så lätt att ha och göra med - står stilla, går fint brevid och vill helst bli tröstad med huvudet i hela famnen. Lämnade henne nyss för en stund, då stod hon snällt och betade i ensamhagen (hon har kompisar i hagarna brevid dock). Ska förbi en sväng till innan jag åker mot stan, sen får min mamma ta över jouren tillsvidare, det blir ett heltidsjobb med logistiken kring detta i några dagar men, PEPPAR PEPPAR, det kunde helt klart ha varit värre!

 

Ledsen Loppa bakom galler, detta dock i samband med hennes hovböld från helvetet i höstas. Vi har redan haft våra turer, hon och jag...Ingen spikrak väg upp mot toppen :)


Läst 19389 ggr Kommentarer Kommentera

Skulle bara förbi och hämta mina solbrillor i stallet innan jag åkte tillbaks till stan och passade då såklart på att ge Loppan en kvällskram...Tyvärr möttes jag av en komplett halt och hängig häst som med en enorm kraftansträning och vilja vinglade med mig upp till stallet på typ 2,5 ben. Sist hon kollades idag var hon alltså helt ohalt och i allmänt gott skick - så fort det kan gå (det var alltså efter hennes "sovmorgon" och tröttheten kanske, med facit i hand, hänger ihop med att hon är risig nu...Dock var hon som sagt helt fräsch då så det är ju helt omöjligt att veta).

 

Nu har vi äntligen fått tag i distriksveterinären som måste ut på akutfall innan hon kan kolla till Loppan, så det kan alltså bli en sen kväll. Det känns ändå som enda möjliga att en veterinär får ta en titt för annars kommer ingen av oss sova gott, jag kan verkligen inte fatta vad det är!? Förutom svullnad (hård) i hasen känns hon också lite svullen/gallig/svampig och varm i frambenet på samma sida, kan det vara en allergisk reaktion eller dyl. av något hon ätit? Fästing? Annat?

 

Hon har lite feber och är allmänt hängig, men både äter och dricker som tur är. Fy, det här är verkligen baksidan med hästeriet! :(

 

Nu ska jag sätta mig och avboka morgondagens tidiga möten + göra en del av mitt tisdagsjobb i väntan på att vetten ringer upp.

 

Håll en tumme för att det är en släng av något helt ofarligt och att Loppan är åter i sin beteshage inom kort!


Läst 19477 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
28
2012

När vi kom till hagen med hovis för att verka ett gäng unghästar hördes ett högt missljud som nästan ekade ut över hela sjön...Det var Loppan som låg och snarkade. Har aldrig varit med om en så trött häst, några andra vilade också men klev upp när vi kom. Loppan vägrade, i sann tonårsanda!!!

 

"Bara fem minuter till...."

 

"Låt mig vaaaaa!"

 

"Såja, nu fattar du vad jag menar. Lite mer till vänster tack!"

 

Kompisen Kakan vill gärna vara med och gosa!

Likaså ponnyn Maja! Ingen av dem kunde dock övertala Loppan att kliva upp ur sängen..

 

"Vill inte vill inte vill inte!!!!!!!!!!!!!"

"Okej snart, ska bara vila lite till"

 

Till sist fick jag hjälp av Therése som nöp Loppan i rumpan tills hon gav upp och reste på sig. Verkningen gick bra, hovarna är inte längre rötiga utan helt torra och fina. Svullnaden i hasen har varken blivit bättre eller sämre men inga problem att lyfta hovarna ändå, nu får man bara hålla koll och hoppas att det inte är något allvarligt (kan ju vara alltifrån att hon fått sig en liten spark till att hon dragit i sig något halvt olämpligt, men förhoppningsvis inget värre än så).

 

 


Läst 22456 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
27
2012

Idag skulle ju Loppans stylas lite för att plåtas, men det blev ändrade planer. Förutom att det var unghästträning och lite andra grejer som hände på gården så var även betesstallet upptaget av ett dejtande par som senare skulle få ses "på riktigt" på gårdsplanen utanför (gårdens avelshingst + dagens flickvän). Därför fanns ingenstans att riktigt fixa Loppan supersnygg (hade ju tänkt fläta och allt) + att hon var lite uppe i varv av allt som hände runt omkring.

 

Fotade lite ändå, bara för skoj, men hinner varken kolla igenom eller fixa med bilderna nu. Här kommer i alla fall ett smakprov på blank men lite spänd häst:

 

Hon mådde rätt bra i allmänhet men var lite besvärad av knotten. Har köpt Ultrashield för att komplettera Switchen, får se om det blir bättre efter det! Imorgon kommer hovis ut (inte min vanliga men dock en annan grymt duktig som jag känner sen länge och tidigare använt, så det blir bra ändå). Egentligen är det någon vecka för tidigt för Loppan men det finns säkert något att fila lite på så att hon kommer in i samma rytm som de andra i flocken under resten av betestiden. Dessvärre var hon idag lite svullen i ena hasen, inte halt men lite stel (har nog fått sig en liten smäll)...Får se om det blivit bättre imorgon, annars skippar vi nog att verka baktassarna eftersom det ändå inte är någon kris på den fronten!

 

 

 

 


Läst 19560 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
27
2012

YEES! Vi vann! Så otroligt stort! Är så stolt över det fantastiska teamet bakom Loreens succélåt, såklart inte minst Ambra som lagt åtskilliga timmar i repsalen och headhuntat Aus (dansaren) för att ta numret till en magisk nivå! Känns helt osannolikt att få vara en del av allt detta...Men nog om det nu! Den här bloggen ska absolut inte förvandlas till en schlagerblogg, det finns det nog andra som är bättre på att skriva om :)

 

Nu ska jag styra bilen mot Loppans sommarkollo, med en snabbt stopp på en Hoppla Ridsport i Kungens Kurva (ganska nyöppnad va? Har aldrig varit där i alla fall)! Ska köpa nytt smörj till lädret och kanske en till flugspray, sen brukar det inte vara svårt att fylla korgen med lite annat "bra-att-ha" :).

 

Idag ska jag "styla" Loppan lite och ta lite snygga bilder. Kul nu när hon har klivit i sin sommarskrud och blivit rund och fin av betet. Självklart får ni se resultatet från plåtningen sen!

 


Läst 18143 ggr Kommentarer Kommentera

....Som jag tror många av er skulle gilla. Tyvärr kan jag inte säga mer än så nu, men hela helgen dedikeras till att skissa och utveckla detaljerna, för i början av nästa vecka har jag möte med företaget som kanske gör idéen till verklighet!

 

Sjukt spännande, helt vansinnigt stort och dessutom blir det ett fantastiskt lyft för mig personligen om produkten lanseras - det här är något jag verkligen har saknat på marknaden! Men som sagt, det är ju absolut bara knappt i startgroparna och ingenting är klart eller säkert. Om det blir av är ni defintivt bland de första att få veta ;)

 

Oavsett hur det här slutar blir jag otroligt peppad av sånt här. Det ger mig känslan av att "Allt man vill göra, det kan man göra". Det är nästan helt sant faktiskt!

 

Nu ska jag ut i halvsolen och skissa vidare, ikväll ska jag hålla tummarna för att Loreen tar hem hela spektaklet (och om det var otyligt i gårdagens inlägg - jag är alltså inte Loreens manager utan Ambra Succis).

 

Livet hade varit helt perfekt om Loppans sommarhage var ett par meter från mitt köksfönster, men istället får jag hålla ut tills imorgon - då ska jag äntligen få pussa på hennes (förhoppninsgvis inte så vårtiga) sötomule!

Den här söta lilla mulen ska jag pussa på imorgon!

 


Läst 19583 ggr Kommentarer Kommentera

...Men självklart kollade jag igår! Loreens framträdande är ju helt magiskt, jag får gåshud, rysningar och tårar i ögonen varje gång jag ser det. Ambra Succi, koreograf och nummerregissör, är helt enkelt ett geni - hon och Loreen måste vara bästa kombinationen någonsin!

 

Foto: Jesper Lindström

 

Kärlek från en stolt manager!

 


Läst 14989 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.