Avelsbloggen

Kommer ni ihåg att jag efterfrågade statistik på just det här för några månader sen? Nu hittade jag en länk till en artikel på ASVH´s sida via Agnes blogg. I artikeln presenteras statistik över hur det har gått för diplomhästar i jämförelse med hästar som fått annan klassindelning på treårstest. Det blir ganska tydligt att de som fått diplom sen presterar på tävlingsbanan i större utsträckning än de som inte fått det, men som de skriver i artikeln;


"Till bilden hör säkert också att de mest lovande hästarna vid 3-årstest
sannolikt får de bästa ryttarna och att det kan bidra till en viss
överskattning av de mest lovande hästarnas verkliga förmåga. Men vi
vill ju också att talangerna ska tas till vara! "

http://www.asvh.se/nyheter_behallare/diplomhastar-battre-tavlingshastar

 

Jag tänker också att de allra mest lovande unghästarna kanske hamnar hos professionella och vana visare som matchar dem väl inför treårstestet vilket gör att risken för "dålig dagsform" på testdagen minskar. Jag tror också att det finns en del superfina treåringar som snubblar på målsnöret (och därmed inte får diplom) därför att de är t.ex otillräckligt förberedda eller visade.

 

Idag ska jag analysera hur visarna gör vid löshoppningen. På Strömsholm tyckte jag att det genomgående drevs på lite väl mycket, vilket inte bara gjorde att hästarna visade spänd och studsig galopp utan de sladdade även genom kurvan inför hindret och kom fel. Den enda (av de jag såg) där visarna hade spöet bakom ryggen fick dubbeldiplom - kanske en ren slump, men intressant att fundera vidare kring!


Läst 15782 ggr Kommentarer Kommentera

Jag vet att det här är off topic, men jag kan inte låta bli att dela med mig av en superbra grej till alla (eventuella) Stockholmare som läser.

 

Tisdagen den 22/5 har vi en kostföreläsning för idrottare och eftersom att ryttare faktiskt är idrottare (även om det debatteras av vissa) tänkte jag att det kanske skulle kunna intressera någon?

 

http://www.diambra.se/nyheter/nutrition-workshop-with-sussi-gustafsson1/

 

Föreläsningen hålls av superduktiga Sussi Gustafsson (Biggest Looser, Fame Factory, Förkväll m.m) och kostar bara 100:- att delta i. Eftersom att jag tycker att det vore grymt att se lite ryttare där kör jag en specialare bara för er; Värva tre kompisar och gå själv gratis!

 

Jag ska definitivt dit (min mamma brukar säga att det är tur att jag dricker så mycket kaffe så att jag i alla fall får i mig någon protein genom mjölken....Dags att ändra på det!).

 

Maila mig namn och kontaktuppgifter om du är sugen på att lära dig mer om kosthållning för idrottare : unghastbloggen@gmail.com

 

Nu ska jag sluta promota alla fantastiska saker som händer på mitt jobb och fortsätta skriva om unghästiga saker. I och för sig måste man ju vara i god form både när man rider in unghästar och när man visar dem på bedömningar, så en långsökt koppling finns ju :-) I morgon kommer uppdatering efter besök hos Loppan + treårstest, håll ut!


Läst 14101 ggr Kommentarer Kommentera

Förutom att de som driver gården där Loppan går på bete har stenkoll och uppdaterar så fort något avviker från det normala så har jag dessutom lyxen att ha min mamma på plats. Hon bor ett stenkast från Loppans beteshage och hälsar mer än gärna på henne nästan dagligen, därefter skickas en utförlig rapport om Loppans status till mig. Superbra :)

 

Ser ni att hon börjar mörkna? Man kan ana en riktigt svettfuxig färg under de ljusare täckhåren, ska bli spännande att se exakt vilken nyans det blir när hon fällt klart!

 

Loppan mår i alla fall i allmänhet bra, skönt! Hon är dock rätt besvärad av insekter så i morgon ska jag switcha henne...Har hört rykten om att Switch ska förbjudas fr.o.m nästa år så tips på andra effektiva mygg- och insektsgifter mottages tacksamt! Min ponny hade sommareksem och då köpte vi nåt hemmagjort gegg av en islandshästägare, det funkade otroligt bra. Kanske någon islandsperson som sitter på bästa hemmafixar-tipset?

 

I morgon ska jag också, i samband med besök hos Loppan, kolla på Södermanlands treårstest. Har spanat in några favoriter att titta lite extra på! Roligt!

 


Läst 15410 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

 

Vilket underbart väder! Jag är hundvakt igen och ska snart ut en sväng i försommarsolen. I dag är min storayster på besök från Malmö och tidigt i morse åkte vår (Diambras) dansare till Baku för att förbereda rockandet av scenen tillsammans med Loreen i Eurovision, senare blir det lunch med syskon + farmor och sen ett par bra möten. Känns som en riktigt grym dag.

 

Blev lite sugen på att läsa om andras unghästar, är det några av er som vet eller kanske själva driver en egen unghästblogg? Länka gärna i så fall i en kommentar eller via unghastbloggen@gmail.com.

 

Loppan i beteshagen

 

Nu är det dags för kaffe!


Läst 14946 ggr Kommentarer Kommentera

Sådär, nu har det blivit dags för den andre dressyrhästen att bli bedömd av Anne-Carin Klinge. Den här fuxkillen är faktiskt en personlig favorit (jag antar att jag får säga så eftersom att det inte är jag som bedömer :-)), jag tycker han är helt fantastiskt fin! Kan ni gissa vem han är efter? (Tyckte dock att han var fin redan innan jag kollade stammen, för att försvara min egen tonårsdyrkan av denne fadershingst).

 

Ozkar

2010

Blue Hors Zack - Figaro R

Ägare: Lisa Forslund

Uppfödare: Monika Andersson

 

Foto: Agnes Forslund

 

Anne-Carins utlåtande:

"Första intrycket är väldigt positivt och man får direkt en känsla av "helhet" och harmoni.

Huvudet är mycket vackert och halsen har en bra form och längd. Halsen är bra ansatt och bogen är relativt liggande och lagom lång. På den här bilden var jag fundersam över vad jag tyckte om bogen, men då fick jag fler bilder av Li :-) Om man kunde önska, så hade man velat ha bogen något mer liggande.

Manken är välmarkerad och övergår i en stark rygglinje. Korset är välformat. Han har en väldigt trevlig överlinje.

Han ser ut att stå korrekt på sina ben, men är knipt under sina framknän. För övrigt ser han ut att ha bra benställ och han ser välvinklad ut, både bak och fram.

Helhetsintrycket är av en elegant häst, det ser ut att finnas mycket lätthet i honom och han ser ut att ha god potential för dressyr.


Typmässigt är han av god dressyrmodell och han ser ut att kunna växa i sig och bli en riktigt trevlig häst.
"

 

www.klingedressyr.se

 

 


Läst 21256 ggr Kommentarer Kommentera

Åh, vilken slö söndag jag har haft. Har inte gått utanför dörren även om vänners Facebook-uppdateringar skvallrar om fantastiskt väder, ibland behöver man helt enkelt ladda om batterierna från soffposition.

 

Anne-Carin fick en fråga om bogvinklar efter senaste unghästbedömningen:


"Jag undrar om det här med bogens vinkel. Vad får olika vinklar för konsekvenser för steget? Hur ser till exempel bogen ut på hästar med extremt mycket frambensmekanik, typ Totilas? Och kan det bli "för" bra, så att det påverkar hållbarheten negativt?"

 

Svar:

"En brant lutning på bogbladet gör att hästen får en mindre framåtgripande rörelse, en mer liggande bog gör det lättare för hästen att få en mer framåtgripande rörelse.

En lutande bog ger också sämre stötdämpning av frambenens rörelse och gör det även svårare för hästen att vinna mycket mark i varje steg.
Då det gäller längden på steget, så spelar även bogens längd in, en kort bog ger oftare ett kortare steg, en lång bog ett längre steg och bättre stötdämpning.

Om bogen är mer liggandes, så förenklar det för hästen att föra benet framåt och uppåt, den vinner mer mark och blir luftigare i sitt steg.

Det finns raser med liggande och kort bog, dessa har ofta mycket knäaction, men vinner inte så mycket mark.

Vinklarna i fram och bak är lika viktiga (självklart) för hållbarheten, framdelen måste vara välvinklad för att kunna ta emot den kraft som bakbenen producerar och bakbenen måste vara välvinklade för att hålla och kunna fortsätta att vara motor.

Hästar med mycket gång kräver ryttare som kan hjälpa till med balansen, med andra ord så kräver mycket gång mer av ryttaren. Detta tror jag kan påverka hållbarheten i allra högsta grad. Vi håller på att avla fram fantastiska hästar, som många gånger behöver fantastiska ryttare för att hålla.

Jag tror egentligen inte att det kan bli "för bra", men det ska vara rätt ryttare på rätt häst."

 

Intressant som vanligt, och ganska lätt att se en bild framför sig enligt beskrivningen ovan tycker jag. I morgon är det dags för en ny exteriörbedömning, stay tuned!


Läst 23596 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
12
2012

I dag har jag ju varit på Strömsholm och kollat lite på treårstest. Väldigt intressant att se så många olika hästar, både hur de blir visade, reagerar på omgivningen och hur de blir bedömda. Genomgående visades hästarna väldigt väl och verkade relativt förberedda på sin uppgift, men jag såg tydliga exempel på både hur man kan underlätta och försvåra för sin häst (med all respekt till alla visare, det är otroligt lätt att vara läktarexpert).

 

Min känsla, efter att ha sett ett gäng hästar i rad, är att det absolut viktigaste när man visar unghäst är att hela teamet kring hästen är samspelt och att alla dels känner hästen, dels vet sin position och att det finns EN person som tydligt har kommando över visningen.

 

Sen var det ganska många hästar som inte fixade löshoppningen, vad det beror på är ju intressant att fundera kring tänker jag. Ställer vi rimliga krav på vad den "medelmåttiga" hopphästen ska klara som treåring? Är hästarna väl förberedda för uppgiften? När är det inte okej att fortsätta "jaga" runt den när den uppenbarligen inte fixar uppgiften för dagen? Hur avgör man om den är färdig eller ej innan man anmäler till bedömningen? Det är ingen kritik riktad till någon och jag har själv inga svar, jag funderar bara öppet.

 

 

När jag ändå var i krokarna kunde jag så klart inte låta bli att titta in på Sadelmakeriet, planen var att köpa nåt till Loppan men jag gick ut därifrån med ett par nya ridbyxor. Jag älskar Martha Ridewear och har suktat efter deras Philippa-jeans ett tag, som ett skänk från ovan råkade de rea ut skyltdocksexemplaret till 50% - precis i min storlek. Ibland har man flyt!

 

 


Läst 19071 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
12
2012

Nu ska jag alldeles strax dra iväg mot Strömsholm för en heldag med treårstest! Sjukt roligt!

 

Loppan mådde bra i går, det är fortfarande lite stökigt i flocken men hon är mitt bland dem i alla fall. Man skulle kunna säga att hon är lite socialt inkompetent i hästsammanhang, men hon övar, försöker och blir bättre! Hennes reaktioner är liksom inte i proportion till situation och hon läser inte av de andra hästarna jättebra heller (hon är väl medveten om detta eftersom hon håller sig på sin kant och lär sig dem på avstånd innan hon vågar vara med :) ). Lilla söta Loppan!

 

Jag tog in henne en sväng för att kolla/fixa rötan, hon skötte sig strålande! Gick så snällt och stod stilla och tyst i stallet, något nervös men det känns att hon litar på sin människa. På vägen ut igen blev hon lite "stirrig" (allt är verkligen relativt). När hon blir så är det bästa att ge henne en uppgift, hon älskar att arbeta, få beröm och kommunicera med den som leder henne. Därför gjorde jag några halt-skritt och sen gick hon med huvudet i i markhöjd resten av vägen, så skönt att hon kan gå från hundra till noll på två sekunder!

 

Loppan ser lite smal ut, men det är vinkeln! Söt är hon i alla fall.

 

Jag jobbar jättemycket med verbalt (hurra, vad duktig du är!) + fysiskt (klappar etc) beröm och man riktigt ser hur hon växer, så fort hon har gjort en halt på tyst kommando så vänder hon huvudet in i famnen på mig och vill liksom ha en kram och en hejjaramsa! En unghästtränare jag mötte en gång sa att man inte ska berömma hästar på det här sättet utan enbart genom eftergift, avsittning och dyl. H*n sa att hästar inte bryr sig om att man klappar och kramar på dem - världens största snicksnack om du frågar mig :) Alla gör vi olika, men Loppan funkar sjukt bra med peppning och kärlek vid inlärning i alla fall!

 

Loppan är klar och ska ner till sina vänner på andra sidan skogen.

 


Läst 17181 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2012

I eftermiddag ska jag äntligen få åka till Loppan igen! Jag måste börja vänja mig vid tanken på att hon har sommarlov nu och att det till och med borde kännas lite skönt att vara helt hästfri ett tag, men allt förutom häst känns tråkigt och onödigt just nu!

 

För att inte fastna framför datorn allt för länge har jag haft den här sötsaken till hjälp:

 

 

Jag har varit hundvakt i dagarna två. Ingen häst, men fin ändå :)

 

Har fått rapporter om att Loppan fortfarande har lite svårt att smälta in i flocken till hundra procent, hon är med i gänget men med stor integritet. När de andra kliar och gosar med varandra står hon lite för sig själv och funderar på om hon passar in eller inte; "Ska jag våga gå fram och klia lite? Neeeej förresten, jag skiter i det! Eller...?". Det är i alla fall inget dramatiskt och hon får både beta, hänga och ligga ner och vila tillsammans med de andra, så med tiden lär det bli lättare på alla plan! Hon vill ju så gärna vara med:)

 

I morgon ska jag åka och kolla på treårstesten på Strömsholm, ska bli jättekul! Är det någon av er som ska dit, som publik eller deltagare?


Läst 16705 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
10
2012

Fråga:


"Undrar vad som betraktas som en rak respektive krokig has och hur många grader bör en bra has vara vinklad?"

 

Anne-Carin svarar:

 

"Hasvinkeln är den vinkel som bildas mellan skanken och skenbenet. En lagom vinkel är ca 45 grader.

Om vinkeln är större, blir hasen rakare och mindre mer krokig. Om man tittar på hästen från sidan så brukar man säga att det ska gå att dra en linje från "baksidan" av sittbensknölen som tangerar hasen och följer baksidan av skenbenet.

Om linjen hamnar mitt på benet är vinkeln för stor = krokhasig, om linjen inte når fram till hasen = rakhasig.

Bild ur Nordisk Familjebok


När man ser bilden förstår man varför det blir mindre fjädring och ett stötigare steg med en rakare has, men som sagt var kanske även hållbarare.
Med en krokigare has får man ett mjukare steg, men ökad belastning på hasen."

 

Nu blev i alla fall jag klokare, blev ni?

 

Anne-Carin har haft fullt ös i stallet i dag men svarar på frågorna om bogvinklar så fort hon hinner, hasfrågan tog lite mindre tid i anspråk att besvara - därav turordningen!

 


Läst 26376 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.