Avelsbloggen
JUN
30
2012

Jag är hus- & hundvakt på landet där Greta står, har inget internet och knappt någon mottagning på telefonen (så skönt, nästan som minisemester liksom!). Pendlar lite mellan olika ställen för att kunna jobba, men det är rätt skönt att vara helt onåbar och gå o pula lite på gården eller sitta och skriva i lugn och ro på förmiddagarna också!

 

Idag har jag och Siv, som jag vaktar, varit och plåtat för en artikel och det var svårt att få några relevanta bilder eftersom att hon hela tiden dök upp i bild och poserade så fint:)

 

Ganska söt tjej!

 

Har även varit hos Loppan och vårdat hovar och myst lite, hon är välmående i allmänhet. Av svullnaden under ganaschen syns inga spår och även om hon är lite öm efter snittet i hovböldsfoten verkar det inte bli så mycket värre än så. PEPPAR PEPPAR ;)

 

Nu ska jag & Sivan ut på vidare äventyr, men jag återkommer efter helgen igen!

 

So long!

 


Läst 21036 ggr Kommentarer Kommentera

Dricker kaffe och avslutar några jobbgrejer! Gör nu min sista vecka som manager på DiAmbra Dans och det är mycket att lämna över till min efterträdare...Blandade känslor, men det ska bli kul att fokusera på något annat efter många år i dansvärlden (jobbade med Bounce Streetdance Company fram till deras avslutningsshow i Globen 2010, parallellt med dem även flera andra kompanier och så nu med Ambra som är en av grundarna till Bounce...Själv har jag dock aldrig tagit en dansklass i hela mitt liv :) ). Har ju alltid jobbat med tusen olika projekt samtidigt, men för första gången på länge ska jag alltså inte alls ha dans på schemat....! Känns lite konstigt!

 

Snart ska jag svida om för att åka och rida lite och därefter har jag möte med Perfect Sit + en utomstående yrkesexpert inom hästbranschen som ska hjälpa oss att utvärdera/bolla kring produkten. Spännande!! Jag har redan fått några fantastiska unghästmänniskor knutna runt produkten som jag verkligen hoppas kommer att bli en hit. Om inte så många veckor håller jag förmodligen det första provexemplaret i min hand och inte så långt efter det (beroende på hur utvärderingarna av provexet går) lanseras det på marknaden! Wow, det är helt sjukt ju!

 

Kan knappt bärga mig tills jag får prova produkten på Loppan :D

 

JO, ni som läser bloggen regelbundet kanske undrar i vad jag färdas mellan platserna eftersom att jag inte kom in i min bil för någon vecka sen? Sanningen är att jag lurade ut två bil-meckare att laga bilen på plats och då visade det sig vara dåligt batteri i själva "blippen", både den vanliga och reservnyckeln. Pinsamt! Åkte och köpte nya batterier och nu kommer jag både in och ut ur bilen utan problem - jobbiga problem har ibland väldigt enkla lösningar :)


Läst 22053 ggr Kommentarer Kommentera

 

I april när jag mätte Loppan var hon 164 cm. Förra veckan, när jag mätte igen, var hon fortfarande exakt lika hög (kanske något högre i bak, men ändå relativt jämn). Hon kanske inte blir någon jättehäst trots allt? :) Tror förvisso fortfarande att hon landar på närmare 170 cm till slut, men man vet ju aldrig!

 

På bredden växer hon desto mer. Dels har de kuperade hagarna gett henne fina muskler och dels har det frodiga betet bidragit till en viss rundhet över magen... Dock verkligen inte i riskzonen för att vara fet, bara lite klädsamt mullig :)

 

Har era unghästar växt något sen i våras eller står de också still?


Läst 23067 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, jag erkänner villigt! Ibland kanske jag drar för stora växlar när det gäller mina hästar ;) Samtidigt är det enda som skadas av detta kanske min "image" och i värsta fall min plånbok (har dock faktiskt aldrig hänt hittills att jag åkt till klinik eller ringt ut veterinär utan relevant anledning, men den dagen kommer säkert)...Så med andra ord; Ingen större skada skedd!

 

Loppans status tog idag en märklig vändning. Igår var jag orolig över hennes svullnad under/på ganaschen som dessvärre inte blev särskilt bra fångad på bild, men här ser man ungefär:

 

Utöver det man ser var det liksom svullen utåt, på själva ganaschen. Svullnaden var ganska hård och varm och väldigt öm, plus att inget bett syntes - därav min fundering kring en eventuell fraktur som följd av en spark. Okej, "Jordens största svullnad" var en fantastisk överdrift, men det var i alla fall inget vanligt myggbett. :)

 

 

I morse fick jag dock rapport om att svullnaden gått ner relevant, att den knappt syntes länge. Däremot var Loppan halt (!), så hovslagaren som råkade vara där tog en titt - och yes, det var en hovböld!

 

Hon var ju, som ni kanske minns, rejält ömfotad efter en verkning i samband med att hon stod på box efter en hasspark för några veckor sen och då lät jag bland annat en hovslagare kolla efter bölder. Inget hittades och hon blev snabbt bättre, senast för några dagar sen gick vi en sväng på grusväg utan problem. Även igår var hon helt ohalt i hagen! Hon har dessvärre fått nån hovspricka så mest troligt är väl att det kommit in nåt skit den vägen nu när det varit så blött...

 

"Utan hov, ingen häst" heter det ju...Hovvård vägrar jag helt enkelt att snåla in på, så jag jagar min världsbästa hovis för att få ett utlåtande om hur vi går vidare med hennes fötter från och med nu!

 

Sammanfattningsvis - Jihu för att svullnaden gått ner, jäkla skit för att hon har så dåliga fötter! Nu håller jag tummarna för att denna hovböld är en mer normal än den hon råkade ut för förra året och att hon inte får några "biverkningar" av den nu efteråt!

 


Läst 24770 ggr Kommentarer Kommentera

En sliten rad, men jag tycker att den stämmer i många sammanhang - inte minst när det gäller ridning och unghästutbildning.

 

Som jag skrivit vid flera tillfällen utgår jag alltid ifrån Flyingemodellen vid unghästutbildning, för den som inte vet ser den ut såhär:

 

 

Föl - 1 år

Lösdrift, gärna i kuperad terräng med naturliga hinder.

Utbildningsmoment:
Hantering
på lösdrift. Lära sig stå still, bindas upp, ledas, lyfta hovar, vänjas
vid att ha gjord om magen (elastisk gjord). Lastas. Löshoppning i
grupp.


2 år
Lösdrift, gärna i kuperad terräng med naturliga hinder.

Utbildningsmoment:
Vänjas vid träns, tömkörning och inkörning.

2,5 - 3 år

Hästarna står uppstallade med möjlighet till daglig utevistelse i grupp med andra hästar.

Utbildningsmoment:
Sadeltämjning
och inridning, longering, häst vid hand, löshoppning.

3 år

Utbildningsmoment:
Grundridning
i grupp utomhus för kondition, hållbarhet och framåtbjudning. Förbereda hästen för treårstest, därefter betesgång.

3,5 år

Efter bete
Utbildningsmoment:
Fortsatt
ridning i skog och mark med inhoppning på terränghinder för att skapa
en naturlig bjudning. Påbörja dressyrridning med syfte att skapa en bra
arbetsform och inhoppning på banhoppningshinder. Hästen skall kunna
ställa upp på stället och stå still vid upp/avsittning. Ren och
vägvinnande skritt på hängande tyglar i öppen form. Ridning på raka spår
samt vändningar under rörelse framåt. Galopp i fritt och naturligt
tempo med ryttaren i lätt sits. Perioden avslutas i nov-jan med
vintervila 5-6 veckor.

 

4 år

Utbildningsmoment:
Träning
i syfte att befästa arbetsformen. Ren och vägvinnande skritt på tygeln, volter och vändningar. Skänkelvikning, halt och framridning. Ryggning. Vändningar
på framdelen. I trav längning på steget. Volter, vändningar samt
skänkelvikning. Halt från arbetstrav och framridning i arbetstrav.
Arbetsgalopp i ändamålsenlig form med förmåga att visa längning på
steget på fyrkantsspåret och volterna. Fattning av galopp från arbetstrav. Önskvärt att hästen kan gå i arbetsgalopp på
hängande tyglar utan att öka tempot. Hoppning på alla typer av banhoppningshinder motsvarande en hinderhöjd av 100 cm. Enkla
kombinationer, trav i bomserier och cavaletti.


5 år
Ung tävlingshäst.
Utbildningsmoment:
Stillastående
på tygeln under kortare perioder, vändningar på fram- och bakdelen samt ökning och minskning av volten. Mellan- och ökad skritt. Arbets-,
mellan- och ökad trav. Skänkelvikning och öppna utan större krav på
samling. Arbets-, mellan- och ökad galopp. Fattningar och avbrott från
samtliga övriga gångarter samt förvänd galopp. Minskning och ökning av volten.
Hoppning motsvarande 120 cm.


6 år

Fortsatt träning mot målsättningen individuellt för respektive häst.

 

Modeller och mallar är för mig enbart referensramar att utgå ifrån, inget jag följer från punkt A till B utan att tänja på gränserna. Dels utifrån mina egna erfarenheter och värderingar men framför allt utifrån den individ som jag för tillfället arbetar och de aktuella förutsättningarna.

 

Alla mina tankar kring unghästutbildning, som till exempel att jag föredrar att ha en piskförare vid longering, utgår ifrån mallen men självklart är detta inget jag vidhåller av princip om det skulle visa sig vara en dålig idé. Just det exemplet bygger ju på att jag dels har en sidekick att lita till hundra procent på samt att hästen i fråga trivs med upplägget!

 

På samma sätt tänker jag vid all ridning egentligen, jag går in med en plan men försöker vara helt öppen för vad hästen har att säga om upplägget. För mig är det en självklarhet att jag och hästen ska ha ett gemensamt mål och inte att jag ska "vinna över hästen" eller "få den att göra som jag vill", då försvinner halva min vision av att uppnå en kentaurisk känsla tillsammans med min häst.

 

Efter ha lärt känna Loppan under vårt (snart) år tillsammans har jag förstått att hon är en otroligt arbetsvillig och lättlärd häst, men även lite osäker och obekväm med vissa nya och okända saker. Den kombinationen, en lite osäker arbetsmyra, bäddar för ett riktigt hårt bakslag om jag inte är tillräckligt känslig och lyhörd för signalerna. Därför kommer jag att ta det helt i Loppans takt under hösten och inte jäkta på, fortfarande med drömmålet att hon ska gå treårstestet i vår - men inte till vilket pris som helst!


Läst 24073 ggr Kommentarer Kommentera

Hoppas ni alla har haft en fin midsommar, hur ni än har firat/inte firat. Själv har jag haft en helt fantastisk, kravlös helg som gett massor av ny energi och inspiration i allmänhet! Nu måste jag dessvärre komma ner på jorden igen och förbereda nästa, som vanligt, sjukt hektiska vecka. Jag kommer inte att ha ledigt igen förrän i mitten av augusti och just nu känns det väääldigt långt bort!

 

Nåväl, om jag nu oroade mig för att ha lite för lugna dagar såg Loppan till att hålla mig sysselsatt. Idag när jag hälsade på henne hade hon nämligen jordens största svullnad under/på ganaschen... Min första tanke var huggormsbett men jag hittade inga hål eller märken. Jag tror helt enkelt hon har åkt på stryk igen och fått en spark! Alternativt kanske hon reagerat väldigt kraftigt på ett insektsbett, men eftersom jag inte såg nåt märke som tydde på det tror jag ändå på det förstnämnda. Har funderat åt alla håll och även tänkt att hon kanske är lite tidig med tandväxlingen, men det stämmer inte heller med hur det ser ut eller var det sitter..

 

Hon var som vanligt, åt, var vaken & "med", stod & gick så jag avvaktade med att göra något drastiskt just idag. Allmäntillståndet är bra och inget vätskar eller dylikt. Om det inte ser bättre ut imorgon funderar jag på att ringa veterinär och bara bolla..Men jag som inte har någon erfarenhet av såna här frakturer undrar; Vad gör man om det nu skulle vara något som gått sönder där inne? Det beror ju på vad som blivit skadat så klart, men det känns ju svårt att både gipsa eller sondmata i månader framöver :) Om det är en fraktur kanske hon skulle haft svårt att äta förvisso...Det kanske bådar gott? (Såhär håller jag på och resonerar med mig själv just nu, "å ena sidan, å andra sidan"). Suck!

 

Jag som alltid förespråkar naturlig hästhållning övervägde idag starkt att bygga ett isolerat rum där Loppan får tillbringa resten av livet inlindad i bomull! Hur otursförsöljd får man vara egentligen?

 

Innan detta var jag i alla fall en sväng hos Greta och, inspirerad av cavaletti-videon som lades upp på Hippson häromdagen, trimmade jag lite på banan + galopperade på mjuka skogsstigar därefter. Det - och att mysa med fina Loppan - väger upp all världens sorger :)

 

 

 

 


Läst 20762 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2012

Nu tar jag "bloggsemester" och firar midsommar. Åter nästa vecka!

 

Om någon funderar på hur Loppan har det kan jag säga att det vore svårt att ha det bättre :) Hon är inte längre öm i hovarna men de ser dessvärre inte så bra ut, nästa vecka får jag försöka smöra hit min vanliga (fantastiska) hovslagare så han kan ta en titt. Hasen är fortfarande lite deformerad men jag hörde någonstans att hassvullnader kan ta jättelång tid att gå tillbaks, så jag är inte orolig så länge hon inte visar besvär av den. För övrigt är hon verkligen helt fantastisk, känner så mycket kärlek för min fina häst att jag nästan måste tygla mig när vi ses för att det inte ska bli larvigt!

 

Nu ska jag ut och rida i solskenet tillsammans med min absolut största idol i hästvärlden (eller ja, kanske i den vanliga världen också faktiskt). Jag har aldrig träffat någon med så mycket kunskap, meriter, talang, känsla och erfarenhet som ändå är den mest ödmjuka personen någonsin - både i mötet med människor och hästar, alltid. Jag kanske ska presentera henne här i bloggen någon gång, om hon vill.....

 

 

Glad midsommar!


Läst 21888 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har ju förut skrivit att jag föredrar att vara två personer vid unghästens första möten med longering, för att underlätta för hästen så klart. Jag tycker egentligen att det är mest lämpligt att man är två under den största delen hantering och utbildning fram tills de är helt inridna, mest för att det alltid finns ett "TÄNK OM..." (...det & det skulle hända, vad gör jag då om jag är själv och på vilket sätt kan det förstöra för min häst?). För mig handlar det inte om hur duktig eller erfaren man är (snarare tvärtom, har man erfaranhet vet man att saker kan hända), utan det är bara en förebyggande säkerhetsåtgärd framför allt för hästens skull.

 

Hur som helst är jag väldigt öppen för andras kunskap, erfarenhet och tillvägagångsätt när det gäller det mesta, alltid nyfiken och intresserad av att få nya perspektiv på saker och ting. Men i det här Youtubeklippet förstod jag faktiskt inte vad hon höll på med, för mig är det en glasklar situation där det hade varit utmärkt att ha en piskförare för att förtydliga och förenkla för hästen. Sen tycker jag det är mer eller mindre dubbla signaler klippet igenom, men det är en annan historia.

 

Här har jag även åsikter om personens huvudbonad, oförsvarbart att longera unghästar utan hjälm tycker jag - speciellt om det ska upp som instruktionsvideo på nätet.

 

Hur gör ni? Ser ni alltid till att vara två eller tycker ni att ni oftast klarar er på egen hand?


Läst 22473 ggr Kommentarer Kommentera

Klockan 06.00 i morse var jag och hälsade på Loppan i sommarhagen. Det var rent ut sagt ett jäkla pissväder; Runt 10°, rejäl blåst och smattrande regn. Jag hade ylletröja med flera lager under och frös ändå halvt ihjäl. När jag var på väg ut till hagen föreställde jag mig nog att flocken skulle stå och huttra i skogen för att ta skydd av träd och buskage, men istället möttes jag av en stor hög hästar mitt ute på fältet. En stod upp och resten låg huller om buller på eller brevid varandra. Alla helt obrydda över att regnet öste ner över dem.

 

Det är så himla lätt att förmänskliga sina hästar, men titt som tätt får man bevisat att, om de (generellt sätt, gäller friska & sunda hästar) har möjlighet att själva välja, inte så ofta bryr sig om väder och vind på samma sätt som vi gör. Snarare tvärt om i så fall, att det är jobbigare ju varmare det blir. Jag tror att vi hästmänniskor överlag är lite för snabba på att ta in hästarna i stallet eller sätta på dubbla halstäcken så fort ett grått moln syns på himlen, många hästar skulle nog må bättre av att få vara just det...hästar!

 

Dock så krävs det ju då att de har tillräckligt med päls och mat, stor hage att röra sig i och bra kompisar att ta hjälp av i motvind. Det kanske inte är så kul att ens för en häst att stå nyklippt och naken i en liten fyrkant utan hästkompis eller annat skydd om det snålblåser.

 

Hur som helst ger detta mig bara vatten på min kvarn när det gäller mina krav på stallplats, jag kan helt enkelt inte tumma på Loppans rätt till utevistelse. Eftersom det verkar vara nästintill omöjligt att hitta ett sånt stall som även möter mina andra önskemål överväger jag nu istället att låta henne gå i lösdrift ett år till.

Hästens välbefinnande före människans bekvämlighet, ett gammalt "säg" som aldrig går ur tiden. Eller vad tycker ni?

 

 

Inte ens när det var så kallt att det var istappar i "skägget" var Loppan eller hennes vänner bekymrade över vädret, bara desto mer intresserade av höhäcken :)


Läst 24196 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har jag gått klart webkursen "Din väg till föl". Saxat från Asvh's hemsida:

 

"Vill du prova på att vara uppfödare eller planerar du att betäcka ditt sto? Gå kursen Din väg till föl och lär dig mer om hästavel och uppfödning. Kursen ger dig grundläggande kunskaper oavsett vilken ras du föder upp.


Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har
tillsammans med samtliga avelsorganisationer och LRF tagit fram en
avelskurs för intresserade som vill börja med avel eller lära sig mer om
hästuppfödning.I  år arrangeras kursen av Flyinge.


Kursinnehåll
• Grundläggande avelsarbete
• Betäckning
• Praktiska råd för uppfödare
• Dräktighet och fölning
• Från fölning till avvänjning
• Hur tänker erfarna uppfödare"

Mer

 

Min utvärdering av kursen:

I det stora hela har det varit lite kul att logga in och läsa om avel. Däremot tycker jag verkligen att den är väl basic, i alla fall om man kommer in med någon som helst erfarenhet av avelsarbete sen innan. Å andra sidan blir det som en bra liten "kom-ihåg-bok" om man, som jag har gjort, skriver ut alla kapitel och sätter in i en pärm. Det finns absolut lite "bra-att-ha-fakta" med siffror och dyl.

 

Plusset med kursen är att du har tre månader på dig att göra klart den, du väljer helt själv när och i vilken takt. När du känner dig klar med studerandet får du göra examinationsprovet, som inte var ett dugg svårt i relation till kursnivån. Jag gillar verkligen upplägget av kursen, passar alla som vill plugga helt i sin egen takt.

 

Ett minus för att den kändes lite ogenomarbetad, lite slafsig på vissa ställen. När jag kopierade över text för att skriva ut fick jag rätta flera stavfel.

 

I utväderingen på webben gav jag kursen ändå en 7:a som helhetsbetyg, för jag tycker ändå att det gav lite matnyttig fakta att spara i sin kunskapsbank.

 

Jag skulle rekomendera kursen till folk som;

-Tycker det är lite kul att plussa på lite i sin kunskapsbank

-Inte har en aning om vad det här med avel innebär; Vad ska man absolut inte avla vidare på, vad ska stoet ha för foder och hur vet man att det är dags för fölning?

 

Som sagt, kan man lite mer och har varit med några gånger så är den här kursen inte mer än en kul grej och ett diplom att rama in och hänga upp på väggen ;).

 

Foto: Ewa Jakobsson


Läst 21845 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.