Avelsbloggen
JUN
17
2012

Åka ut och mysa med fina hästarna trodde jag, istället stod jag i ösregnet och försökte låsa upp min bil vars centrallås tydligen har pajat. Den vanliga nyckeln passade inte heller i dörrlåset (!?), så medan bilen står och riskerar att dra på sig flera p-böter (2-timmarspakering) väntar jag istället på en kompis för att åka till Runsten och kolla GP-hoppningen.

 

Imorgon ska jag ringa verkstan det första jag gör, så förhoppningsvis fortsätter nästa vecka enligt planerna i alla fall och då blir det relevant uppdatering igen. Har gjort en del av måndagens jobb redan nu för att kunna flexa imorgon om det behövs, återigen är jag tacksam över att kunna vara så flexibel med arbetstider och upplägg. Vilken lyx det är att till största del vara sin egen chef!

 

Är förresten snart klar med min avelskurs, en utvärdering kommer så fort jag är klar. Som jag skrivit tidigare är det mycket som är rätt så basic, men ändå väldigt matnyttigt för den oerfarne som tänkt avla (vi får se när i framtiden det blir verklighet för mig)!

 

Håll tummarna för att min skitbil inte får allt för många böter och att låsproblemet är lättlöst!


Läst 17998 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2012

Imorgon ska jag äntligen åka ut en sväng till mina favorittjejer igen. Resten av nästa vecka blir i allmänhet ganska hästintensiv, underbart.

"Greta" -05 e. Roh Magic, min nya kärlek! Snygg va?

 

Och så lilla Loppan, min eviga soulmate!

 

Greta ska tömköras och Loppan ska bara pussas på samt få lite nytt myggift. Hennes sommar är ganska lugn, utöver någon promenad eller liknande får hon helt enkelt bara vara vildhäst (så länge hon inte skadar sig och blir stående på box, med vår otur vet man ju aldrig). I augusti ungefär kommer jag att börja tömköra henne någon gång ibland, för även om hon är otroligt lättlärd och arbetsvillig så behöver hon ändå en relativt lugn och ostressig inlärningsprocess. Därför tror jag inte att hon är en av de hästarna som kan gå från typ mustang till inriden på fyra veckor - hon behöver helt enkelt stegvis, lite långsamt introduceras för sitt nya liv som ridhäst. De är verkligen individer, det gäller att lyssna på vad det har att säga och inte bara reflektionslöst köra på utifrån en mall man har!

 

Hur ser sommaren ut för era unghästar? Är de helt "vilda" eller tränar ni dem något?


Läst 20069 ggr Kommentarer Kommentera

Visste du att:

-I år kom 1155 hästar födda 2009 till start i treårstesten, det är lika med 44% av årgången

-234 stycken fadershingstar fick sina avkommor bedömda

-Så många som 93 stycken hingstar hade endast 1 avkomma som deltog i årets tester

-Min favorit, BH Zack, blev som förstaårsfader i de svenska testerna högst rankad efter dressyrpoäng och näst högst rankad efter genomsnittlig gångartspoäng för hingstar med fler än 14 bedömda avkommor.

 

Mer om det och fler siffror här:

http://www.asvh.se/nyheter_behallare/fadersstatistik-3-arstest-2012

 

Loppans pappa Firenze har sin första årgång på nästa års treårstest. Det ska verkligen bli intressant att se vad hans avkommor går för. Visst är han och Loppan ganska lika förresten?

Foto: Ewa Jakobsson

 

 

 


Läst 18586 ggr Kommentarer Kommentera

Nyss hemkommen från Runsten där jag varit och supportat en kompis som tävlar sina fina skimmlar hela helgen. Sjukt kul att se sin gamla "hemmaanläggning" i tävlingsskrud, de får absolut toppoäng för arrangemang och stämning!

 

Förutom det har jag verkligen multitaskat, hela juni månad är så magiskt fullbokad av både det ena och det andra. När jag kollade min kalender inför dennas veckas planering visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, men det är ju helt mitt eget fel att jag inte kan tacka nej till roliga jobbuppdrag och annat.

 

Trots detta (här kommer multitaskingen in) har jag longerat, tömkört, sprungit och myst med hästar (Loppan helt ok i hovarna nu, inte öm ens på grusväg - sååå skönt) och även som sagt groomat på tävling. Egentligen känner jag nästan att jag bara vill hästa hela dagarna, fast jag vet å andra sidan att jag har en galet bra balans mellan hästeri och arbete - jag har arbetat heltid med hästar förut och efter det blev mitt hästbehov nästan övermättat en period. För mig är det bättre att ha lite av varje kaka istället :)

 

Nu ska jag äta en sen lunch och sedan försöka bocka av resten av dagens to-do-list innan klockan hinner bli för mycket.

 

Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag lägger för lite tid på Loppan i alla fall, man kan säga att hon har det gaaaanska så bra i sitt häst-paradis :)


Läst 17267 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det dags att avslöja vissa detaljer om produktidén och designen som jag har "uppfunnit" och som ska lanseras i samarbete med detta företag:

 

Det handlar alltså om en produkt som underlättar vid unghästutbildning, jag tror JÄTTEMYCKET på idéen och hoppas att även andra som sysslar med unghästar kommer att gilla den :) Jag kommer att hålla er uppdaterade under processens gång!

 

Mer om Perfect Sit (som är ett helt fantastiskt företag, så nytänkande och grymma tjejer med skinn på näsan samt massor av grymma idéer/produkter på G) kan ni läsa här:

http://psofsweden.se/

 

P.s - Spana in deras nya, coola image-bilder med en liten annorlunda bild av den typiska hästtjejen. Mindre rosa rosetter och mer stenhårda brudar som ingen sätter sig på - I like it!

 

Såååååå roligt tycker jag, hoppas ni också tycker det!


Läst 18227 ggr Kommentarer Kommentera

(..för den här omgången).

 

Yes, som finalnummer är det alltså min Loppan som har blivit bedömd av B-tränaren, svårklassryttaren och ASVH-domaraspiranten Anne-Carin Klinge.

 

Loppan är ju som bekant min blivande dressyrstjärna och det är utifrån de kriterierna hon blivit bedömd.

 

Florentina D

2010

e.Firenze - Dream Of Heidelberg II

 

Uppfödare: Ewa jakobsson

Ägare: JAG :)

 

 

 

Anne-Carins utlåtande:

"Den här hästen är betydligt mer långlinjerad än skimmeln vi tittade på förra
veckan. Hon är väldigt feminin i sin typ och ger ett väldigt
elegant intryck.


Hon har ett vackert huvud med en bra halsansättning mot huvudet. Man ser redan nu att det
finns en bra resning på överlinjen av halsen.


Halsen är av god längd, den är något lågt ansatt, men den är välformad. Man hade gärna
velat sett henne mera avspänd och med huvudet något lägre ner, för
att verkligen kunna se formen på halsen.


Manken ser något kort ut, men det kan vara manen som luras.

Rygglinjen, är i dagsläget, något rak med ett något rakt kors.


Rygglinjen kan bli bättre, om det är så att hon för dagen är i en växtfas, men korset
kommer troligtvis att fortsätta vara något rakt.


Bålen har ganska bra
djup, men bogen är något brantare än man helst skulle vilja, men
den är av bra längd.


Hon står lite för mycket under sig här på bilden och ser då ut att stå lite i framvikt,
men min gissning är att hon var ganska så spänd när bilden skulle
tas och på så sätt står med ”benen på spänn” :)


Hon står överhuvudtaget lite dumt med sina framben och det är svårt att se om hon är
knipt, men det som går att se är att hon har omarkerade framknän,
annars ser vinklarna bra ut i fram.


Hon har väldigt bra vinklar i bak och ser ut att ha lätt att vinkla in under sig.
Möjligen har hon en tendens till att vara knipt under hasen. Hon har
en lång skank. Vilket brukar bidra till god svikt i bakbenen.


Hon har något långa kotor, både bak och fram, men som vi har sagt tidigare i serien, så
kan det vara ganska bra på en dressyrhäst, så länge dom inte är
så långa att det påverkar hållbarheten och så långa är dom
absolut inte på Loppan.


Allt som allt ser hon ut att vara en elegant häst av det lättare slaget, hon ser ut att ha
lätt att arbeta in under sig och på det sättet bli lätt (och
säkert få mer knäaktion) i fram.


Hon är välutvecklad för sin ålder.


Tack för mig!"

www.klingedressyr.se

 

Först och främst vill jag säga ETT STORT TACK till dig Anne-Carin, vilket otroligt engagemang du har haft i den här serien och vad mycket jag (och många med mig) har lärt mig! Superkul verkligen :)

 

Exteriörbedömningen av Loppan stämde väldigt bra överens med min bild av henne, att hon har låg halsansättning och rak rygg/kors framför allt. Långa kotor, bra vinklar i bak och ett vackert huvud har jag också "bedömt" tidigare. Att hennes bog sluttar mer än önskvärt har jag i ärlighetens namn aldrig innan tänkt på som något tillräckligt avvikande för att vara nämnvärt, men det var ju även två kommentarer om bogvinkeln i inlägget nedan och alla verkar vara överens! Intressant!

 



Läst 26373 ggr Kommentarer Kommentera

Har just läst Anne-Carin Klinges exteriörbedömning av Loppan! Såååå intressant och helt klockrent, det mesta stämde helt överens med vad jag själv sett som hennes för- och nackdelar och så upplevde jag några "Aha".

 

Jag kommer att posta bedömningen här på bloggen imorgon, men om det är någon som vågar sig på att gissa på något som Anne-Carin anmärkt på (positivt eller negativt) är det helt fritt fram att kommentera här :-)

 

Vad tror ni att en exteriördomare skulle säga utifrån den här bilden?


Läst 22108 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
11
2012

Det skulle jag döpa den här bildserien från när vi släppte ut Loppan efter hennes vecka på box/sjukhage. Så fantastiska bilder som jag fått av en stallkompis (som dock helst är anonym), jag tycker de förmedlar en sån otrolig känsla av lycka!

 

Gänget står och väntar på att vi ska släppa Loppan


Loppans paradnummer är att vänta med att rusa iväg när jag tagit av henne grimman. Här kan man se hur hon liksom spänner hela bakdelen - redo att vända på en femöring, men hon står ändå kvar en liten stund och gosar. Detta för att jag utan undantag alltid ger henne lite gotta och kliar henne i pannan när jag släpper ut henne, för att jag absolut inte vill vara med om en häst som drar iväg innan man ens stängt grinden. Hon står helt stilla trots:


..Att välkomskommitén kommer dundrande i backen!

 

Loppan tar direkt sikte på sin bästis, skimmelponnyn Maja.

 

Bästisarna!

 

Loppan har täten

 

 

 

Så vackert med vattnet i bakgrunden

 

Dessvärre kommer exteriörbedömningen med Anne-Carin att dröja lite, hon hade fått förhinder och hann inte riktigt med. Den som väntar på något gott.... :)


Läst 19468 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, det är sant! Helt otroligt att hon råkar vara just min ;)

 

Var tvungen att prova hennes nya Walsh-grimma, visst passar hon extremt bra i rödbrunt läder?

 

Helgen har varit intensiv och hästig, förutom att jag fixat lite med Loppan (som fortfarande är lite öm i ena framhoven, dock mycket bättre) har jag varit en sväng på Strömsholm och kollat GP-dressyren (mest framridningen, så intressant). Har också lagt sista handen på prototypen av produkten jag nämnde förut, imorgon ska jag nämligen på andra mötet med företaget som förhoppningsvis ska lansera den inom kort. Hoppas på att kunna berätta mer om det snart, sjukt spännande är det!

 

Har även varit och pussat på en av mina "sommarhästar", en riktigt trevlig 7-åring med dubbeldiplom (49-49) som jag ska sätta igång och sedan trimma under sommaren. Bara roliga saker under helgen som gått alltså, men nu är jag mer än lovligt trött. Dags att strukturera upp (den galet intensiva) veckan som kommer och andra söndagssysslor. Väntar dessutom ivrigt på att få Anne-Carin Klinges exteriörbedömning av Loppan, ska bli såååå kul att läsa vad hon har att säga om henne.

 

Hoppas ni haft en lika fin och hästig helg som jag!


Läst 18875 ggr Kommentarer Kommentera

Till er som undrar hur det gick för lilla stackars moderlösa fölis; Igår fick han en ny mamma! Så himla lycklig för hans och ägarnas skull, vilken pärs det har varit för alla. Nu hoppas jag att han får en fortsatt odramatisk och härlig uppväxt tillsammans med sin fina extramamma.

 

Sötaste lillkillen med sin nya mamma! Bilden är lånad från Stuteri Nådhammars FB.


Läst 15410 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.