Avelsbloggen
AUG
08
2012

Så här kan det se ut en supertidig morgon i Loppans unghästhage!

 

 

Visst ser det ganska härligt ut när de försvinner ner för kullen in i dim-horisonten? Lyckliga hästar!

 

Ser ni vem som är Loppan förresten? :)


Läst 27124 ggr Kommentarer Kommentera

Hej hej!

 

Idag har jag och Loppan varit ute och traskat en femminuters-sväng i skogen efter att jag kollat hennes hovar i stallet. Vi har inte gått mer än in och ut från hagen sen hon släpptes på bete och det märktes att lillskrutten tyckte det var spännande att få göra något "nytt". På benen hade hon skydd runt om (som övning, inte så mycket som just skydd) vilket så klart inte var några konstigheter. Har också börjat förbereda ryckandet av manen genom att göra en skitsnygg toppning! Häststylist kanske inte är något jag ska satsa på att bli utifrån Loppans nuvarande frisyr :) Det blir förhoppningsvis bra till slut, jag tar det i etapper!

 

"Var är repet? Måste tugga lite!"

 

I morse var det värsta dimman i beteshagen....

 

Det märks att det börjar vända med djävulska insekter nu, bara på några dagar tycker jag det är stor skillnad! Framför allt märks det på hur hästarna är, inte längre lika desperata och buffliga på varandra.

 

Nu kommer det bli lite lågintensivt blogguppdaterande ett tag framöver! Har en intensiv vecka framför mig och efter det åker jag på introduktion av Hästfysioterapeut-utbildningen och därefter direkt till Berlin, sen är jag hemma i några dagar innan jag åker upp till vackra Hälsingland och Bergåkra för en helg! Jag ska dock verkligen försöka hinna med att uppdatera när jag varit hos Loppan eller så :)

 

Ps. Så sjukt snyggt av Lisen i OS! Bara ett riktigt proffs klarar av en sån prestation efter en sån krasch! Angående Kittel och hans omdebatterade träningsmetoder är jag inte tillräckligt insatt eller påläst för att vilja yttra mig eller ta ställning i det specifika fallet, men rent spontant tycker jag att rollkur ser väldigt trist ut och långt ifrån den vision av dressyr jag i alla fall har (harmoni, samarbete, "kentaurisk känsla")! Minna Telde är däremot en av mina absoluta ryttaridoler, tycker inte det finns många som rider så snyggt som hon!

 

 


Läst 27129 ggr Kommentarer Kommentera

Den svensken det gick bäst för var Luxus CML, kommer ni ihåg att jag hade honom som en av mina favoriter under bruksprovet i våras? Superfin häst!

 

Fullständiga resultatlistor från första femårs-omgången hittar ni här. Eva Möller på Sa Coeur gick ut som segrande ekipage, förmodligen med all rätt. Sjukt snygg häst! Film från prisutdelning här.

 

Ulrica Jacobs bloggar från plats här och Tidningen Ridsport rapporterar även med jämna mellan rum här, liksom Eurodressage. Ska också bli spännande när Jeanna uppdaterar från plats :)

 

 


Läst 23051 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
02
2012

Nu drar unghäst-VM i dressyr igång, där bland annat min bloggkollega Jeanna Högberg som bekant deltar med fina Cilantro. Även ryttaren till Firenze (Loppans pappa), Anna Svanberg, är uttagen med två fina 6-åriga hästar!

 

Listor över alla två- och fyrbenta deltagare i respektive klasser hittar du här!

 

Har du någon förhandsfavorit? Jag har i ärlighetens namn inte hunnit bli särskilt insatt i deltagarna från övriga länder så jag vet inte riktigt vilka jag ska hålla extra koll på i startlistorna - tips mottages tacksamt!

 

Önskar alla våra svenska representanter LYCKA TILL!

 


Läst 21870 ggr Kommentarer Kommentera

..Ja, för både mig och Loppan faktiskt :)

 

Men den skolplan ni ska få ta del av är självklart Loppans upplägg för 1:a klass - inridningen!

 

Augusti

Hon går kvar på betet i alla fall augusti ut, längre om det finns mat och allt annat funkar bra. Jag kommer att börja så smått redan nu, max en gång i veckan. Detta under förutsättning att hon håller sig skadefri, annars är det träning nog att bli pysslad med och stå ensam i stallet.


-Basic vuxenträning. Detta innebär t.ex att jag börjar rycka manen lite (i omgångar naturligtvis), tar en promenad med benskydd runt om, kanske spola benen lite och senare lägga på tömkörningsgjorden på promenaderna.

 

September

Antingen går hon kvar på betet eller så har jag flyttat henne till lösdriften nu.

 

-Fortsätter med vuxenträningen. Utökar med tömkörning och löshoppning (för nytillkomna läsare: Loppan är tömkörd i skogen vid x antal tillfällen + löshoppad två-tre gånger i våras, så detta blir lite påminnelser i början). Tränar nu max två gånger/vecka.

 

Oktober

Flyttad till lösdriften. Finns inget ridhus på gården, men kommer att haka på när de andra tvååringarna på gården körs till ridhus och t.ex löshoppas - ungefär en gång i månaden.

 

-Fortsätter enligt ovan. I slutet av oktober börjar jag introducera longering samt lägger på sadeln för första gången (inte samtidigt). Förbereder uppsittning genom lite "häng och studs".

 

November/December

-Enligt ovan. I slutet av november/början av december är hon riden i alla gångarter utomhus med sällskap - det är det slutgiltiga målet för hösten 2012.

 

December/Januari

Vila i lösdriften! Utöver vardagshantering - ingen träning alls!

 

Som jag tidigare skrivit är jag alltid väldigt flexibel utifrån planer jag gör. Vi får se hur hon tar det och hur förutsättningarna runt omkring blir! Som ni märker har jag planerat att ge henne ganska lång inridningstid, det beror på att enligt hur jag känner henne behöver hon få tid att landa i saker innan man kan gå vidare. Vad jag inte har skrivit ut är att hon naturligtvis får kortare viloperioder mellan momenten, dessa perioder planerar jag dock inte i förväg utan där går jag på känsla.

 

Jag tänkte att jag ska införskaffa en sån där "action-kamera" som typ extremsportare sätter på huvudet när de klättrar i berg eller paddlar i vattenfall! Vad skulle ni tycka om det? Jag skulle alltså då ha den på huvudet och filma utifrån mitt perspektiv när jag t.ex tömkör, longerar, hänger på henne och senare rider de första gångerna! Då får ni ju följa inridningen nästan helt på riktigt!

 

 

 

 

 

 


Läst 24424 ggr Kommentarer Kommentera

Nja, inte riktigt, men ett otroligt välförtjänt silver! Vilken ritt, vilken ryttare, vilken häst! Häftigt!!! Ännu coolare att Wega är deras egna uppfödning, en medalj även för svensk avel. 

 

Håller tummarna för att dressyrisarna och hoppisarna gör lika fint OS som våra grymma fälttävlansryttare!

 

Här hemma vinner Loppan OS i gudomlighet, varje dag. Jäklar vad jag älskar den hästen! Så klok, vänlig och tålmodig - hon får ha hur många åkommor hon vill om hon fortsätter vara så fantastisk! (Fast helst kan hon ju hålla sig relativt skadefri ett tag nu, vore inte heller helt fel....).

 

I alla fall gjorde några omfattande omslag susen, igår kväll hade bölden hittat sin väg till friheten genom strålen/kronranden. Alltid lika skönt om man slipper karva upp dem... Hon fick stå med mastodontomslag inatt igen och var knappt ömfotad när hon gick ut i morse! Vågar knappt andas ut av lättnad, men det är klart att det känns bra att hon inte har ont längre. 

 

Jag har alltid Loppan uppställd på gången när jag fixar med hovarna och jag är glad att hon står snällt. När jag köpte henne som ettåring hade hon aldrig stått fast i två linor men hon lärde sig på bara ett par gånger. Det är så mycket värt att de känner sig trygga i att sitta fast och inte panikar när det tar emot i linorna! Igår tog det säkert 20 minuter att lägga hela omslaget och hon klagar aldrig, bara man ser till att hon har ett rep eller liknande att tugga på så biter hon ihop (sjukt gulligt, det är som en snuttefilt för henne, så fort hon känner sig lite osäker letar hon efter något att tugga på och så blir hon lugn igen! Har aldrig varit med om att någon så tydligt tagit stöd i tuggande på det sättet, har ni?). Hon skulle aldrig få för sig att tugga på mig eller annan människa dock, skönt! :)

 

Det är hemskt mycket insekter nu och Loppan är rätt besvärad, trots switch och flugspray. Framför allt rinner det i ögonen. Såg att någon hade satt på en flugluva på en unghäst i flocken men jag tror inte att jag skulle våga ha en sån på dygnet runt? Tänker på historier jag hört om att getingar kommit in under huvan och inte kommit ut igen = orskat stor skada och panik. Även om de har daglig tillsyn är de ju ensamma stor del av dagen och hela natten... Sen tänker jag på skav och så! Hur gör ni andra med hästar på bete? Flughuva/-täcke? Dygnet runt eller bara på dagtid? 


Läst 25091 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.