Avelsbloggen
NOV
14
2012

Hej!

 

En hovböld var mycket riktigt orsaken till Loppans haltande, trots tveksamheter kring detta från hovslagaren. Även jag har funderat på om det kunde vara något annat eftersom att symptomen inte riktigt följt samma mönster som tidigare hovbölder (jag sitter ju på en del erfarenhet inom det här ämnet, tyvärr!). Bölden var inte alls stor, men nu står Loppan på box med gips några dagar framöver så att det riktigt hinner läka ut. Under tiden ska jag och hovslagaren komma fram till om hon ska skos eller inte innan hon släpps ut igen. Klart är dock redan att hon får fortsätta stå inne om natten och i den torraste hagen gården kan erbjuda om dagen tills det blir snö och kallt, då får hon gå ut i lösdriften igen :)

 

Rowan är tillbaks i skolbänken efter en veckas jobb utan ryttare (tömkörning) till följd av ca. 10 dagars totalvila med långa dagar i hagen, några skrittpromenader och en del massage. Det gjorde susen, han har hunnit fundera över sina synder och galoppfattningarna sitter numera som en smäck även på ridbanan. Han är så duktig, lilla prinsen.

 

Jag har inte riktigt bestämt mig slutgiltigt för vilka löshoppande hästar som ska få bli bedömda av Eva Gudmundsson :) Framför allt på slutet kom det in så många bra bidrag att det blev riktigt svårt att välja ut några få. Jag kommer att höra av mig via mail till alla under veckan, så misströsta ej för att ni ännu inte fått någon respons!

 

En annan rolig grej är att mitt unghästträns är på väg till Sverige, förhoppningsvis framme om några dagar! Jag är sååå spänd och förväntansfull, känns helt sjukt stort att jag faktiskt har designat det själv! En sneak peek på det i min favoritfärg som kommer att vara så jäkla snygg på Loppan:


Läst 21176 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
12
2012

...Både jag och Loppan, tror jag.

 

I torsdags var hovslagaren här och allt såg relativt fint ut. I helgen var hon halt, troligtvis hovrelaterat. Idag kommer domen från hovslagaren och om han inte hittar något blir det kliniken i veckan...

 

Det har varit mycket den här hösten, blandade saker, så det här var inte riktigt exakt vad jag behövde. Känner mig ganska less faktiskt, det känns som jag har varit öppen och ändrat och stökat för att Loppan ska få det bra och ändå funkar det inte. Mitt nästa drag blir nog att ställa henne i en pytteliten dränerad sandruta på någon anläggning, men då kommer nog andra problem som ett brev på posten.

 

Usch, nej det känns nog bättre om ett par dagar. Just nu har jag lite ångest för att vi måste ställa i löshoppningen igen och får att jag helst ville rida henne 2-4 gånger till innan vintervilan. Tur i oturen är att hon, trots lite humör p.g.a understimulans, är så himla snäll, gullig och lätthanterad.

 

Nog om tråkiga saker, nu har jag fått in en hel del löshoppningsfilm och ska strax sätta mig och sålla. Tror det får blir 3-4 bedömningar, men det beror lite på vad jag kommer få se och vad jag fastnar för :)

 

 


Läst 20568 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Jag har bestämt mig för att hålla "ansökningstiden" öppen över helgen, eftersom att jag ändå inte kommer att hinna pyssla med det förrän på måndag. Så fram till på söndag kväll kan du skicka in löshoppningsfilm på din 2-3-åring för att få den bedömd av A-domare Eva Gudmundsson. Det har varit lite trögt med filmer senaste veckan, så kom igen och skicka in lite så att det blir en spännande bedömningsserie att följa :)

 

Electra som jag hade på utbildning 2008-2009! Fotograf: Qlara Hultman

 


Läst 18238 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
05
2012

Det fanns ett klipp som jag kunde lägga upp direkt som det är, annars är de lite för långa och filmade ner i backen osv, inte helt tittarvänliga med andra ord! Ska ändå kolla igenom och klippa till snarast, även det som är filmat med actionkamera.

 

Som ni säkert vet brukar jag alltid longera med hjälp av en piskförare i början, men eftersom Loppan tagit longeringen så himla bra direkt från början (och aldrig t.ex tvärvänt om man råkar hamna ett steg för långt fram som många unghästar gör) tog jag helt enkelt chansen att bli filmad lite när jag hade hjälp istället :) Loppan visar ju inte direkt upp sitt travregister och flashar runt, snarare visar hon allt hon kan i form av skolor ovan mark - så ni får nöja er med att bli imponerade av detta.

 

 

Japp, jag pratar alltid med någon slags bebisröst med mina hästar! Superlarvigt, men jag tror de skulle bli ställda om jag helt plötsligt lät seriös, så det är ingen idé att göra sig till för kameran ;)

 

Nu åker jag strax till skolan, det är ju en 5-6-timmarsresa så jag är glad att jag kan samåka med två tjejer från klassen. Jag älskar visserligen att köra bil, men kanske inte helt ensam hur länge som helst...


Läst 19375 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
04
2012

Idag har jag både longerat Loppan och därefter låtit henne rasta av sig ordentligt på ridbanan. Det är lite halkigt i hagarna nu, så jag misstänker att hon inte rör sig sådär jättemycket i högre gångart än skritt.

 

 

Det var stundtals rena rama Vilda Västern-rodeo vill jag lova, är mycket glad över att jag inte satt på hennes rygg idag :)

 

Har filmat lite, men som alltid är det en tidsfråga att hinna klippa ihop och ladda upp på Youtube. Ska försöka hinna någon kväll i skolan under veckan, för övrigt kommer det nog vara rätt så tyst tills jag är tillbaka i stallet på fredag igen!


Läst 17321 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
04
2012

Hej!

 

Igår red jag och Loppan ut tillsammans med bästa unghästmentorn Aurora och min snälla, hjälpsamma mamma på hennes rygg. Vi har en runda som tar ca 15 minuter i skritt och som går både genom skogen och en bit på bilfri grusväg, helt utmärkt för unghästridning alltså. Jag vet inte hur många "valpar" jag har ridit just den rundan på, jag jobbade ju på gården för 6-7 år sedan och red då mängder av småglin.

 

Vilken bra bild va? Den är i alla fall en dokumentation direkt i aktion, jag vet inte om vi travar eller om jag duckar för en gren, men det ser ju sannerligen ut som att jag är på väg att trilla av. Så var hur som helst inte fallet, en mer stabil unghästrunda har jag sällan varit med om :)

 

Loppan var kittad med grimma under tränset (önskar att mitt unghästträns var klart istället....;)) och dubbla tyglar. Ett par i grimman och ett par i bettringarna, för att börja lära henne tygelhjälper utan att riskera att behöva dra henne i munnen vid "nödsituation". Jag har också en feg-rem, alltså stigläder runt halsen, som extra säkerhet just ifall man skulle behöva hålla i sig (jag vill så långt det går undvika att råka slita hästen i munnen, därav alla säkerhetsåtgärder).

 

Vi skrittade och övade på att svänga lite runt träd, det gjorde Loppan helt utmärkt faktiskt. Förmodligen känner hon igen grejen från när vi tömkört i skogen, inga konstigheter. Att trava gick också superbra, likaså övergångar mellan skritt och trav och tvärtom. Så duktig, lilla Loppan! Lite pigg var hon, ruskade på huvudet och hade spetsade öron hela turen.

 

Strax efter att vi travat på grusvägen gjorde jag halt och satt av för att leda henne hem sista biten, det brukar jag oftast göra om de är lugna att sitta av på utan någon som håller i. Det känns schysst att sluta när det går som bäst och innan bensinen tar slut.

 

Jag tömkörde även Rowan som gör framsteg, han är så himla fin framför allt i traven på töm - väldigt reglerbar och lyhörd. I galoppen går det framåt, men han är ganska storgalopperad och jag vill inte gärna begränsa honom mer än nödvändigt än, så vi övar mest fattningar och avbrott med korta galopper emellan.

 

Nu ska jag strax åka till stallet igen, Loppan får ev. bli lite longerad och Rowan får nog komma ut en sväng. Imorgon åker jag till skolan och då passar jag på att ge Rowan en veckas vila, Loppan däremot får blir riden någon gång nästa helg och sedan ska vi förhoppningsvis löshoppa veckan efter.

 

Glöm inte bort att ni har en hel vecka på er att skicka in bidrag till löshoppningsbedömningen med Eva Gudmundsson. Det är enkelt - skicka en film där din 2-3-åring löshoppar på valfri höjd, skriv lite info om hästen och maila allt till unghastbloggen@gmail.com .


Läst 20122 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
01
2012

Hej hej!

 

Kort uppdatering direkt från mitt pluggkaos. Vissa dagar har jag bara så sjukt svårt att fokusera, alla som pluggar på något sätt känner säkert igen sig. Nästa vecka har vi delprov på skelett och muskler, så jag sitter med alla mina kunskapskanaler öppna:

 

Google, övningspapper, anteckningar, pärmar och böcker...Lär jag mig inget kan jag inte direkt skylla på förutsättningarna!

 

Just ikväll är självklart min lilla katt (Groupie) extra gosig. Hon ligger och spinner precis brevid mig och det lockar mer att gosa med henne än att traggla muskelfästen för tillfället, dessvärre.

 

Har också (förutom jobbat, masserat två hästar på Runsten och hälsat på min kompis Jennie som har en superfin 2,5-årig hoppstammad hingst) tömkört prins Rowan med fint slutresultat och muggfixat med Loppan som är så himla lätthanterad. Det är ju ingen överraskning för mig, ändå kan jag inte låta bli att bli imponerad över henne varje dag. Hon är så sjukt smart helt enkelt, fina fina hästen!

 

Imorgon ska jag nog hitta på något med henne, tänkte rida ut en sväng i helgen men då vill jag så klart ha sällskap! Ingen idé att traggla på ridbanan tänker jag, stopp kan hon ju och det känns som det viktigaste :)

 

Nej, nu ska jag fortsätta plugga lite. Trots att det är jobbigt är det ju helt galet intressant och jag vill verkligen lära mig ALLT! Det är bara det att man ska ha tålamod tills man kan det, helst skulle jag bara vakna upp som expert imorgon....Om livet ändå vore så enkelt.


Läst 20004 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.