Avelsbloggen

Eftersom att en snöstorm har varit på intåg vågade jag mig inte ut och rida idag, eller snarare kände jag mig inte så jättemotiverad. Älskar ju vintern i sig, men inte storm och piskande snö i ansiktet!

 

Bestämde mig därför för att ha rejält stallmys med hästarna. Både Loppan och Rowan fick lite massage, jag trimmade lite man och svans och bara borstade lite extra. Rowan är ju sjukt tacksam att mysa med, han blir salig bara man tittar på honom i boxen (han älskar uppmärksamhet alltså, fast på ett väldigt ödmjukt sätt och inte så att han skrapar eller brölar på något sätt), så lite extra omvårdnad var mycket uppskattat!

 

Myspys-Rowan tar varje tillfälle i akt, här gos med min mamma medan jag bygger fram lite hinder.. :)

 

Även Loppan har upptäckt det fantastiska med massagen och tyckte det var supermysigt hela tiden! Hon älskar ju som sagt inte att bli borstad och fixad med när hon sätter och fäller päls eller överhuvudtaget när hon har vinterpäls, men just massage var nog hennes grej.

 

Även Loppan är egentligen en myspropp i en humörstyrd fux-divas förklädnad!

 

Eftersom att det hade spö-snöat (kan man säga så? Det kändes verkligen som spöregn fast med snö...) var Loppan vit från topp till tå när jag tog in henne från hagen, men det är så jäkla häftigt hur vinterpäls funkar. All snö hade lagt sig som ett yttre lager som jag snabbt kunde dra av med en svettskrapa, därefter fick hon torka under ett fleecetäcke i 15 minuter innan det var hennes tur och då var hon absolut lika snustorr som de andra hästarna som haft täcke på sig. Lite coolt ändå :)

 

Mitt i Loppans mys-timme ringde stallägaren som var i stolösdriften, där flocken drastiskt minskat från 8 till 2 hästar. Troligtvis har några oanmälda matgäster av annat djurslag skrämt hästar alternativt själva rivit staketet på väg till stonas hö-häck och följdaktligen var majoriteten av flocken på äventyr! Tji fick jag för mitt inne-mys, det var bara att klä på sig och hjälpa till att laga staket och leta efter hästar i snötstorm och totalmörker!

Lyckligtvis är det svårt för en förrymd hästflock att vara hemlig när det är snö ute - det var bara att följa hovspåren :) En kort resa på fyrhjuligen ledde oss direkt till dem och de följde gladligen med hem igen - hela och intakta! Lite lagom tisdagsdramatik helt enkelt.. :)

 

 


Läst 18526 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har det blivit dags för den näst sista hästen i löshoppningsbedömningen som huserat på bloggen de senaste veckorna!

 

Det här är ett sto med söt uppsyn och spring i benen. Allegra är 2,5 år och:

 

e. A-Dur - Electro


Uppfödare: Chanelle Stirling


Ägare: Anna Dahlin

 

 

Eva Gudmundssons omdöme:


"Här är en video på en glad och sprallig häst! Det är alltid tilltalande att se en unghäst med lite extra energi.


Man ser att hon är noggrann med sin taxering mot hindren och lägger stor vikt vid att hitta rätt in i serien. Hon är i god balans och håller sin galopp.


Då det inte är någon större storlek på hindren är själva tekniken ganska svår att se. Min känsla är att hon är i växtfas och lite styv i sin kropp. Man önskar mer elasticitet i bogen då skulle det vara lättare för henne att bruka sin rygg. Hon är lätt och spänstig i bakdelen över hindret och har goda bakben.


Det är alltid svårt att löshoppa utomhus då hästarna brukar bli okoncentrerade på hinder men stoet här verkar klara det bra. Hon visar god hoppvilja, energisk och har ett gott förtroende. Man skulle kunna välja att hoppa på något kortare avstånd mellan hindren för att få henne att använda sin rygg mer, i träningssyfte. Även om man har, för hästen,  normalt avstånd kan underlaget göra att man kan behöva korta alt länga för att komma till hästens optimala avstånd. Våga även bredda oxern så hon börjar ta i, använda kraft i språnget.


Lycka till och hoppas ni visar henne på treårstesten!"

 

Eva är B-tränare och A-domare i hoppning samt en av Nordens största
inom hoppinriktad avel. Mer om henne och verksamheten kan du läsa här:

www.flemminge.com

 


Läst 22936 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
09
2012

Hej på er!

 

Idag har jag en underbar söndag, jobbar lite och fixar hemma med hästarna i tryggt förvar under min fantastiska mammas ansvar! Så skönt att inte behöva gräva fram bilen ur i en snödriva och åka den nästa 10 mil långa resan (enkel väg) till stallet idag, ibland behöver man faktiskt komma ikapp resten av livet på hemmaplan.

 

Bland annat sitter jag och planerar upp våren, jag gillar att ha saker och ting i ordning. Dessvärre är jag lite av en glädjekalkylerare (det kan nog alla mina nära skriva under på), vilket innebär att många av mina planer måste ha en plan B för att inte orska kaos i strukturen. En sån plan B är Loppans löshoppning.

 

Ni som har följt bloggen ett tag vet att diverse händelser har satt käppar i hjulet för vår löshoppningsträning. Har det inte varit mugg så har det varit hovbölder eller så har det krockat med något annat... Därför har jag ju bestämt mig för att inte hets-hoppa henne ett par gånger nu innan vintervilan, utan vänta och sätta igång ordentligt till våren istället. Vi kommer ju att flytta till stall med ridhus i slutet av januari och det kommer defintivt underlätta i början, sedan kommer jag att spetsa med några tillfällen på bortaplan och få hjälp av någon duktig tränare.

 

Är lite nyfiken på hur ni andra som planerar visa era på treårstest tänker lägga upp löshoppningsträningen i vår? Ni som visat förut - hur mycket löshoppade ni era innan och med vilket resultat? Jag har alltid tyckt att det ger bäst resultat att löshoppa dem en hel del hösten innan och sedan bara underhålla det lite på våren, men nu sprack ju den planen...Kom gärna med lite funderingar och tips :)

 

 

 


Läst 18182 ggr Kommentarer Kommentera

Det är mysigt att rida året runt, men visst är det något visst med att sitta i sadeln en gnistrande solig vinterdag?

 

Jag och Loppan är nog i alla fall vinterbarn båda två, idag har vi varit ute på en härlig tur med "mycket" (allt är relativt) trav och fart. Loppan var på sitt bästa humör, superpigg och framåt. Hennes enda nackdel utifrån ryttarperspektiv är att hon fortfarande är lite slirig och inte riktigt har koll på var vägen slutar och diken/buskage tar vid, rätt som det är hamnar vi en halvmeter längre ner än vårt ridsällskap. Inget som Loppan blir skärrad över dock, hon tror väl att det hör till! 

 

Satt upp första gången själv idag, tidigare har jag blivit uppkastad. Loppan stod blickstilla! Detta tycker jag är superviktigt att öva in från början; stillaståendet vid upp- och avsittning alltså, stor säkerhetsrisk med steppande hästar och ryttare som sitter fast i ena stigbygeln...(inte bara vid unghästridning).

 

 

Loppan spanar in läget som vanligt! Nosgrimman sitter lite snett, det är ett exemplar som tyvärr hade en liten felvinkel på en av öglorna vid leverans och jag skulle helt enkelt se om det bara var ett skönhetsfel så att jag kunde använda det själv, eller om det var ett funktionsfel ! Alla andra träns är naturligtvis helt korrekta :)


Läst 20530 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
07
2012

Äntligen, äntligen är snön och vintern här! Jag är dock riktigt glad över att jag verkar ha missat det första riktiga snökaoset i Stockholm, nere i Älvsered där jag har pluggat har det varit helt underbara vinterdagar med sol och glitter-snö :)

 

Tillbaks hemma efter massor av plugg, ett par tentor och flertalet AHA-upplevelser inom massagen/stretchingen. Är supertaggad att komma ut till alla mina fina massageobjekt här hemma och öva mer!

 

Idag har jag longerat både Rowan och Loppan en sväng, Loppan var mer ovan än på mark men lille Rowan var dagens A-barn. Loppan får dock pluspoäng som bet ihop när hon fick lite bogmassage, trots att hon inte gillar att man tar så mycket på henne nu när hon har vinterpäls (hud-öm).

 

Imorgon ska jag rida båda en sväng och om max en vecka får Loppan gå ut i lösdriften för total vintervila. I början av nästa år blir hon Stockholmare och får bo på lyx-anläggning, så hon får verkligen passa på att njuta av sin sista tid som skogsmulle för ett tag.

 


Nu syns inte det på bild, men Loppan har nästan (liksom förra året) fått en liten, tunn strimbläs från sin stjärn. Spännande att hon inte bara byter färg på man/svans och hårrem, utan även på sina tecken! Har aldrig haft en häst med så intressant färgschema förut :)

 

 


Läst 16252 ggr Kommentarer Kommentera

Hej och hå!

 

Har haft en galen men lyckad helg på SIHS, tränsen har enbart fått positiv respons IRL även om debatterna går heta på nätet ;). Imorgon kommer jag att sitta i en bil från tidigaste morgontimma på väg till UPH (som ni förresten kan läsa om i senaste Hippson, det är alltså där jag utbildar mig till hästfysioterapuet) och därefter ha föreläsningar och plugg tills jag får min välförtjänta skönhetssömn - därför lägger jag upp tredje löshoppningsbedömningen med Eva Gudmundsson en dag i förväg.

 

Micatcho af Österängen är en 2-årig halvblodshingst som skulle ha visats vid rådgivande bedömning härom veckan, dessvärre blev han struken på grund av en skada (inside-information från ägaren Agnes blogg).

 

född 2010

e.BH Don Romantic - Midt-West Ibi-Light

Ägare: Agnes Mårs

Uppfödare: Familjen Geimar

 

 

Eva Gudmundssons omdöme:

 

"Oj nu ställs jag på prov – en kortfilm verkligen.

 

Vi förutsätter att hästen agerar ungefär lika på alla språng den gör. Man kan ana en riktigt fin trav i början av filmen.


Här är en häst som hoppar enligt de ”nya” systemet och gör det på ett trevligt och avspänt sätt. Han verkar vara väl förberedd. Han har en fin bjudning genom hela serien utan att vara springig, dvs god hoppvilja.


På det sista språnget ser man att han har god ryggverkan genom att trycka upp manken och sträcka ut halsen. Mjuk genom ryggen. Man ser det även på inhoppet över bom och första hjälphindret, han har lätt att använda sin rygg.


Han verkar ha god balans och hoppar rakt och landar i rätt galopp. Glider ut något till höger i första svängen. De galoppsprång man ser efter hindret är runda och tilltalande för ögat.
Bentekniken är bra.


Skulle önska ett starkare, mer kraftfullt avstamp och något mer energi. Man skulle kunna göra det lite lättare för hästen genom att haft marklinjer/bom och inte bara en snedbom. Det gör det lättare för hästen att finna en bra punkt att trycka ifrån i förhållandet till hindret. Det gäller inte bara oxern utan även hjälphindren.

Hoppas att Micatcho är bra från sin skada och lycka till i framtiden!"

 

Eva är B-tränare och A-domare i hoppning samt en av Nordens största inom hoppinriktad avel. Mer om henne och verksamheten kan du läsa här:

www.flemminge.com

 

Visst är det en spännande serie att följa? Jag är fortfarande så himla tacksam över Evas otroliga engagemang och all kunskap hon delar med sig av! Längtar efter att komma igång med Loppans löshoppning igen...(Min plan A har nog spruckit, får sätta igång ordenligt i början av nästa år istället och hoppas att hon fattar galoppen tillräckligt tills treårs).

 


Läst 20179 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.