Avelsbloggen

Tack för all feedback på bett-inlägget! Jättekul att läsa om hur ni andra gör med bett och tandväxling, ska läsa igenom alla kommentarer ordentligt när jag kommit hem från skolan igen.

 

Just nu är jag som sagt på semenarie och rå-pluggar biomekanik! Så himla intressant, jag vill bara lära mig mer hela tiden. Vi har självklart varit ute i stallen och masserat en del också, det är en stor fördel att skolan samarbetar med några av de mest etablerade proffsryttarna i trakten vilket innebär att vi får högpresterande sporthästar att öva på. Idag har jag haft en häst med mycket ländproblem och fått lite AHA-upplevelser när det gäller bakdelsmassagen.

 

Imorgon ska vi fokusera på stretching som vi hittills bara berört litegrann, ska bli kul att få lära sig lite mer på djupet om hur, vad och varför man stretchar på vissa sätt och varför man absolut inte ska göra på andra sätt.

 

Det är långa dagar på skolan och jag försöker fokusera 100% på plugg även om verkligheten hemma flåsar mig i nacken, det är på gott och ont man är tillgänglig 24/7 på telefon och mail genom dagens teknik. Just nu sitter jag och försöker översätta all muskler med ursprung, fäste och funktion till mer lättläst svenska från min ABC-bok om hästens anatomi på latin. Ett bra sätt att nöta in det på tänker jag! Blir en sen kväll....

 

I bakgrunden ser ni bland annat ett bäcken och diverese andra skelettdelar, vi har även tillgång till ett riktigt hästskelett som står i föreläsningssalen och som är utmärkt när man vill förstå vad musklerna egentligen har för funktion, hur de arbetar och vilka andra muskler den är direkt beroende av för att fungera!

 

Nu blir det lågintensivt på bloggen tills jag är hemma igen!

 

So long!

 

 

 


Läst 12242 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2013

Loppan är inne i en tandväxlingsperiod just nu och ser ut som en ishockeyspelare när hon ler, hon har alltså en skön glugg i främre tandraden. (Finns inga bildbevis, för i ärlighetens namn ler hon inte särskilt mycket när man pillar henne i munnen, hon hatar det).

 

Tycker det är spännande med tänder och bett, finns så mycket olika teorier! Vissa tycker det är helt vansinnigt att rida unghästar på bett överhuvudtaget eftersom att tandfällningen pågår i perioder tills de är ca. 5 år. Andra tycker att bettlösa alternativ innebär andra typer av komplikationer och att det inte finns något optimalt alternativ till att rida med bett.

 

Själv är jag någonstans mittemellan och växlar helst mellan minst två-tre träns när jag rider eller tömkör/longerar. Just på Loppan har jag för tillfället bettlöst, ett nova-bett eller ett Magic Bit som är tredelat men låser sig och fungerar som ett rakt bett.

 

Bildkälla

 

Bildkälla

 

Jag brukar oftast börja med att utgå ifrån ett rakt bett, men har likväl haft unghästar som trivts bäst på smala tredelade eller tjocka gummibett (handlar ju om feeling och flexibilitet som med allt annat i den här världen). Sedan tycker jag att nosgrimman är en viktig detalj i bett-debatter, för
i ärlighetens namn tror jag att dessa ofta gör mer skada än själva
bettet i sig....(om de är dåligt inpassade/för hårt spända alltså!).

 

Har ägnat den senaste timmen åt att försöka hitta lite läsvärt om tänder
och framför allt om tandfällning, men det finns inte så mycket bra
publicerat. I den här rapporten, som handlar om djur-tandvård i allmänhet, finns dock lite beskrivet om tandfällningens olika steg och processer. Intressant!

 

Vad rider ni andra unghästryttare på för bett och varför? Hur lägger ni upp det under tandfällningsperioder - bettlöst, total vila eller kör ni på med bett om hästen inte protesterar?

 

 

 


Läst 15634 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2013

Idag var det full kalabalik i stallet. Fyra nyblivna åringar ska skiljas från sina mammor och har sovit utan dem i några veckor. Idag var småttingarna kvar i stallet i en gruppbox medan mammorna gick ut i sin hage....Inte så uppskattat av någon inblandad! Framför allt Loppan var redigt upprörd över att hon var tvungen att stå inne och lyssna på skrikandet medan jag försökte gosa lite.

 

Lyckades i alla fall mäta henne med tvivelaktiga instrument; En trasig tumstock + en svansborste, självklart utan utan vattenpass. Mätte flera gånger så jag tror nog ändå att resultatet är ganska tillförlitligt! Loppan är nu hela 167 cm över vattenytan, hon har alltså växt lite sen i somras men inte så mycket som jag trott. Hon kanske inte blir över 170 trots allt? :)

 

Försökte också ta lite exteriörbilder, mest som dokumentation för att det är kul att i efterhand kunna se konkret utveckling, men det var svårt med lite halvrörig bakgrund och mammorna som stod och skrek i hagen brevid. Loppan ville inte posera....

 

 

Ser ni hennes nya strimbläs? Sjukt gulligt att den bara syns på vintern! Samma häst på sommaren:

 

 

Just det, har glömt berätta att Rowan blivit skåning. Han fick följa med sin ägare tillbaks mot Flyinge och står nu där till försäljning. Jättetrist såklart (hade gärna köpt honom själv faktiskt) men även ganska skönt eftersom att jag har helt galet schema just nu och ändå inte hade kunnat fortsätta med honom efter Loppans flytt. Ni som bor i Skåne och letar efter världens snällaste och vänligaste fyraåring med stor kapacitet för hoppning/fälttävlan, håll utkik efter Rowan :)

 

Nu ska jag kasta i mig lunch och dra mot Runsten där det ska masseras. Är lite deppig för att mina älskade och fina boots visade sig vara felkonstruerade i fabriken (läs Karins utmärkta inlägg med förklaringen om detta här). Nya kommer men det tar längre tid och alla som redan har beställt dem får vänta tills de gjort nya...Tråkigt! Det är inte bara en dans på rosor att samarbeta på det här sättet med en utomstående leverantör, någon dag kanske jag berättar om hela berg-o-dal-bane-resan med unghästtränset också ;)


Läst 11854 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
12
2013

Det är bara 78 dagar kvar tills vi får ställa om klockan till sommartid! Jag vet det eftersom att jag hittade en sida som berättar det, jag har inte räknat själv.

 

Jag ääälskar vintern, men tycker den här säsongen har varit en stor besvikelse förutom en formtopp under ett par veckor med finfin vinter. Nu känner jag dock i hela kroppen att det är dags för värme, gröna hagar, glansiga hästar i sommarpäls och ljusa nätter igen! Livet blir lite enklare om sommaren, det är nog faktiskt ingen myt utan enkel matematik.

 

Destruktiv som jag är kollade jag igenom Loppans sommaralbum och jag tror inte att jag kan får mer sommarkänsla än såhär:

 

Bilder som en gullig tjej från stallet tog (förutom den sista som jag snott från Nådhammars FB) och så en härlig video från en magisk morgon i Loppans sommarhage:

 

 

Hästsommar! Finns inget bättre!

 

Nu ska jag dessvärre alldeles strax ut i den bittra verkligheten och skrapa rutorna på bilen för att halka ut till stallet. Ska bli sjukt kul att se Loppan, känns som om det var år sen. Jag är fortfarande sjuk, men i alla fall feberfri så det bådar gott inför 10 massagekunder imorgon och därefter direkt till skolan i fyra dagar för att plugga biomekanik! KUL :)


Läst 10308 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2013

Hej!

Har fått ett mail från en läsare som undrar vad Loppan äter och vilket jag tycker är det bästa unghästfodret, så det var lika bra att göra ett inlägg av det tänkte jag!

 

Loppan äter inget hokus pokus alls faktiskt, enbart hö och lite lucern-hack. Vi har fint hö och hon är matglad och lättfödd, vilket är ett bra utgångsläge. Nu vet jag inte än hur grovfodret på nya stället är, men det ska vara bra foder så jag tror inte att Loppans foderstat kommer att ändras avsevärt.

 

 

Det är helt omöjligt att ge ett generellt tips på vad unghästar ska äta, det beror på så många saker; Ras, hull, storlek, växtfaser, väderomständigheter och inte minst grovfodrets värden.

 

Där någonstans är det väl smart att börja, räkna ut ev. tillskottsbehov utifrån en grovfoderanalys och sedan utgå från det. Viktigt tycker jag dock att man inte blir för låst vid siffror och glömmer bort att fodra med ögat, alla hästar följer inte regelböckerna och det är bra att vara med och parera redan innan det barkar iväg åt antingen tjock- eller smalhållet.

 

Kort och gott - en uträknad foderstat utifrån ett bra grovfoder, men fortsätt för den sakens skull att hålla dina hästögon öppna för förändringar!

 

Det är nog mitt enda tips! Det finns ett fåtal superduktiga och oberoende foderrådgivare att vända sig till med specifika fall, en av Hippsons experter t.ex. Ett varningens finger för att vända sig till märkesbundna experter, som förvisso kan vara väldigt kunniga, men såklart alltid intresserade av att sälja av sitt märke i första hand trots att det kanske inte alltid är helt befogat.

 


Läst 12930 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Stort tack för alla fantastiska tips på förbyglar, nu vet jag inte vad jag ska börja kolla efter; Galopp-halsringar, Dyons eller CWD's förbyglar eller en brösta från travet! Spännande :) Någon tipsade om Treadstones förbygel med mönstersöm och jag är ju en sucker för just snygga kontrastsömmar, så den ska jag definitivt spana in!

 

Just i skrivande stund är jag sängliggande med feber. Har åkt på värsta vinterförkylningen och har troligtvis slagit rekord i antal nysningar i följd. Förutom att jag verkligen avskyr att vara sjuk är det ganska skönt att få vara hemma en hel dag och jobba av allt det där som jag aldrig annars hinner, har redan hunnit bocka av flera saker som hängt över mig som en blöt filt.

 

Surfade runt lite tidigare och såg att Karl-Henrik Heimdahl tipsade på ASVH's Facebook om seminassistentkursen som drar igång i mars. SJUKT peppad blev jag på att anmäla mig till detta, men jag antar att jag borde vänta till jag har lite luftigare schema. Plus att jag nog inte har gjort en hel betäckningssäsong på ett stuteri, vilket krävs som förkunskap. Dock ett bra tips för dig som har gjort det och är sugen på att lära dig mer om detta!

 

(Japp, det är bara jag som gillar detta tydligen)

 

Jag är ju superintresserad av avel och vill lära mig allt, men jag tror jag måste inse att min hjärna har begränsad kapacitet och inte kan bli bäst på precis allt samtidigt. En sak i taget, lite tålamod liksom...!

 

Har inte varit hos Loppan på hela veckan och börjar få abstinens! Ska bli riktigt skönt att få upp henne till Stockholm så jag kan pussa på henne varje dag. Nu har hon stått på tillväxt ute i urskogarna tillräckligt länge, nu är det dags för henne att bli stadshäst!


Läst 15093 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Kul att ni gillade tipsinlägget angående hur man kan tänka när man visar häst vid hand, nu behöver jag dock själv bli tipsad om bra utrustning! :)

 

Jag rider ju nästan alltid unghästar med "feg-snöre", det vill säga ett stigläder runt halsen, för att slippa dra dem i munnen om det blir så livat under turen att man måste hålla sig kvar. Funkar utmärkt förutom att jag tycker att de ofta är lite klumpiga och breda (snygg-lädrena vill man ju ha på sadeln, så det är extra-paret av lite sämre kvalité som får agera halsrem ;) ). Dessutom tänkte jag att vi behöver stila upp oss lite till våren, vi måste ju se lite respresentabla ut när vi ska stå på fin-anläggning och visa upp oss för folk. Loppan får stå för skönheten och jag för hjärnan i vårt team, så jag tänkte börja med att investera i en riktigt snygg förbygel.

 

No more stigläder runt halsen! Själv ska jag kasta bort benvärmarna och putsa upp stövlarna istället! (P.s tränset på bilden är ett felsytt exemplar och sitter därför lite knasigt! Alla andra träns har naturligtvis superb passform.)

 

Jag är ute efter en förbygel som har en väl tilltagen hals-del, alltså remmen som går över manken som man kan hålla sig i när det studsar under sadeln. Jag vill inte ha någon martingal på den, men det funkar såklart om den är avtagbar. I övrigt har jag inga åsikter om design utan är öppen för förslag!

 

Vilken är din favorit-förbygel och varför?


Läst 23912 ggr Kommentarer Kommentera

Ett av momenten på treårstestet är ju som bekant att visa hästen vid hand. Det är inte svårt för en hästkunnig person att leda en häst, men att visa den från dennes mest fördelaktiga sida är en konstart!

 

Att få hästen att trava på med fin energi utan att det blir för hetsigt, eller att få till en riktigt trevlig skritt utan att den varken släpar benen efter sig eller taktar fram handlar helt enkelt om att hitta den perfekta balansen! Övning ger färdighet, här kommer lite inspiration till träningen!

 

Hittade denna ambitiösa hemmavideo som några tjejer gjort! Flera matnyttiga tips och exempel, även om den inte specifikt handlar om just treårstestet :)

 

asvh.se finns massor av tips och regler du måste eller rekommenderas att följa. Du kan även ladda ner en pdf på samma sida.

 

Lite saxat från webben:

 

*Det går mycket bra att hela tiden, alltså även i skritt ha tygeln
väl uppsamlad i höger hand. Tänk på att ge hästen frihet att röra
huvudet, då rör den sig ledigare. Tygeln kan gärna vara delad av
säkerhetsskäl.

 

*Hästen ställs upp med "den öppna sidan" mot exteriördomaren d v s.
närmaste framfot något framför den andra och närmaste bakfot lite bakom
den andra. Kroppstyngden skall ändå vara jämt fördelad på alla fyra
benen. Hästen skall varken stå "framför, under eller bakom" sig. Hästens
huvud hålls i ett naturligt läge och visarens uppmärksamhet hålls i
första hand på hästen.


*Avsaktning görs alltid före vändning. Vändningen utförs till höger med hästen "från" visaren.


*En absolut grundregel är att fatta tygeln i höger
hand! Ingen kan springa med flyt med en tygelände i var hand, man stör
hästen och förstör gången genom ojämna ryck i munnen.

 

Fler tips

 

Att välja rätta kläder och skor är även det en viktig detalj. De flesta väljer att springa i sneakers, men då får man hålla koll så att den (ofta lite ofokuserade och peppade) unghästen inte trampar en på fötterna - AJ (vet av bitter erfarenhet). Bekväma byxor som sitter snyggt är inte det lättaste att hitta inför det här momentet. Jag tycker faktiskt att det är lite konstigt att man inte rekommenderas att använda ridbyxor eftersom att dessa ofta är snygga, stretchiga och tillåter "full rörelse" jämfört med exempelvis jeansliknande byxor, chinos eller ännu värre - prassliga "träningsbyxor".

 

Ett annat tips är att försöka öva på att visa hästen utan spö, eller annars träna på att hålla spö-handen relativt still på ett naturligt sätt när du visar. Stor risk (med inte så bra följder) att man råkar peta på hästen med spöt i varje travsteg.

 

Att få till skritten riktigt bra började vi, när jag jobbade med unghästar, med som basic-träning redan från början. Vi ledde alltid hästarna i aktiv skritt och lät dem aldrig traska efter på långt grimskaft i oengagerat sakta mak. Sätt igång och få hästen att skritta på i vardagen så blir det inte några konstigheter sen när det är visningsdags :) Har man en trögtänkt häst som gärna tänker bakåt är det en bra idé att ta hjälp av en kompis som driver på bakom, efter några gånger brukar det "släppa" (Loppan är lite seg av naturen, men skrittar numera på riktigt fint för det mesta).

 

Sist men inte minst - ta hjälp!!!

Om du vill visa själv men inte har så stor erfarenhet, leta upp en erfaren visare som kan hjälpa dig lite med träningen och ge dig tips som funkar för just din häst. Om du inte får till det och tycker det är viktigt med högsta möjliga poäng (om hästen kanske ska in i avel eller säljas), lej ut det på en professionell visare - det lönar sig alltid! Vänd dig till din regionala avelsförening om du inte vet vem du ska anlita, de kan hjälpa dig att hitta rätt person.

 

Sigrid Bergåkra, en mycket rutinerad visare, får det att se ganska enkelt ut:

 


Läst 21712 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
06
2013

Blä, vilket underlag! Både i stan och i stallet är det broddar som gäller om man inte vill dratta omkull alternativt vara på helspänn i varenda muskel för jämnan.

 

Loppans hage är bra bitvis, men superhal på sina ställen. Idag har vi sandat så gott det går kring exempelvis vattenkaret, viktigt att de vågar röra sig obehindrat mellan foder/vatten och aldrig tvekar när de är törstiga.

 

Loppan står fortfarande inne på natten, det känns absolut bäst utifrån de förutsättningar som blev. En idyllisk vinter med härlig pudersnö och lagom mycket nederbörd vore det helt optimalt att ha henne ute dygnet runt, men det här året har ju varit rent katastrofalt....Först världens blötaste sommar till följd av världens lerigaste höst, sen några veckor "bra" vinter till följd av blixt-tö och ishalka på den knöggliga lermarken. Fy alltså!! Mer bra-vinter eller riktig vår, det vore nåt :)

 

Har som sagt nyss varit i stallet och ska snart vidare till Nyköping för att kolla in mina nya boots som jag designade i samma veva som unghästtränset. De har kommit till Sverige nu och finns ute på nätet, jag bara äääälskar dem!

 

 

Ska också packa träns till några testryttare som ska få utvärdera unghästtränset, ska bli spännande att se vad de riktiga experterna säger! Hittills är alla enbart positiva, grymt kul! :)

 

I veckan ska jag försöka ta mig förbi mitt gamla stall där jag fortfarande har halva logen kvar med hästgrejer. Grymmaste stallägaren där har låtit mig lagra saker efter min gamla häst utan kostnad, nu har de stått där i säkert 1,5 år och det börjar bli dags att rensa ut vad Loppan kan få ärva, vad som ska sparas och vad som ska slängas/säljas. Kanske blir en liten bloppis här sen ;)

 

Ha en fortsatt skön söndag!

 


Läst 17635 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
02
2013

Ja, det får man nästan av att vara ute i Stockholm nu! Från att min balkong nästan varit helt översnöad, så att det varit typ omöjligt att öppna balkongdörren, är den på mindre än en vecka helt och hållet snöfri.

 

Jag har inget emot att våren kommer, men det får gärna gå snabbt och smärtfritt. Just nu är vägen ut till stallet en väg mot en säker död - så känns det i alla fall när man svänger in från den stora landsvägen. Detta trots att jag har en stabil SUV med fyrhjulsdrift och ganska bra dubbdäck!

 

Isgata!

 

Väglaget har satt käppar i hjulet för vår filmplanering med Rowan, vi hade ju tänkt åka till ridhuset för att filma både lite dressyr och hoppning och lägga ut annonsen i dagarna. Vi vågar dock inte riskera allas våra liv genom att sätta på släpet och ge oss ut på denna blank-is, så vi avvaktar. Om det inte blir bättre snart så kanske Rowan får följa med sin ägare ner till Flyinge och vara till salu där istället, bättre träningsmöjligheter och jag har ju ändå inte möjlighet att ha kvar honom när Loppan har flyttat i februari så vi får se hur det blir!

 

Förresten, har ni sett att vissa preliminära datum har kommit ut för treårstesten? Jag var lite fundersam om jag skulle visa Loppan i Södermanland (Taffsnäs Gård) eller på Strömsholm, Taffsnäs är en trevlig anläggning och inte så jättelångt från Stockholm. Nu ser jag dock att SHAVF bytt bedömningsplats till Öknaskolan i Nyköping och då lutar det ändå åt att visa henne på Strömsholm, det är nog ungefär lika långt att åka och Strömsholm känner jag väl till, man vet vad man får så att säga :)

http://www.asvh.se/bedomningar/oversikt/3-arstest

 

Jag är riktigt taggad inför Loppans fortsatta utbildning som 3-åring! Det ska bli så himla roligt att sätta igång snart igen, men först ska hon få vila januari ut och därefter installera sig på nya stället. Sen är det "all in"!

 

 


Läst 18168 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.