Avelsbloggen

Min tränare sa att jag nog inte var klok när jag i augusti 2011 berättade att jag köpt en ny häst, ett rödhårigt sto med fyra vita fötter. Flera andra har stämt in i den kören och idag är jag verkligen beredd att hålla med.

(Nej, självklart tror jag inte på riktigt att det är Loppans "hårfärg" som gör henne till en tjurskalle stundtals, men det är skönt att ha något att skylla på :))

 

Vi skulle börja med att rida lite ute för omväxlingens skull och därefter upprepa gårdagens övning i ridhuset. Först gick det superbra, Loppan var pigg och travade gladeligen omkring på egen hand. Efter en stund tyckte hon dock att det var dags att visa var skåpet skulle stå och börja sura lite mot skänkeln, ville inte gå framåt. Det har hänt förut att hon lättar lite i fram, men bara ett par centimeter från marken och ofta i samband med ett skutt framåt så att man kan fortsätta rida på.

 

Idag ville hon utmana ödet och testa lite gränser så hon reste sig så högt hon kunde och lite till. Tjoff sa det och så låg vi båda på rygg i snön. Lyckligtvis gick det så "långsamt" att jag hann reagera och rulla bort precis innan landning, vilket gjorde att enbart min fot hamnade under Loppan. Hon å sin sida blev helt paff men hade stenkoll på var jag var när hon reste sig.

 

Väl uppe skakade hon på sig och travade iväg några steg så tyglarna lyckas åka över halsen och fastna i ett framben. Coola Loppan stannande då när jag ropade på henne och lät mig lugnt knäppa loss tyglarna (mycket glad över snabbhakarna!!).

 

Ingen skada skedd alltså, snarare tror jag att det kan ha varit lite "bra" för Loppan eftersom att hon blev lite chockad över hur det slutade när hon reste sig. Jag satt upp igen och sedan gjorde vi det bästa passet hittills i ridhuset, Loppan var helt outstandig gällande både framåtbjudning och lydnad. Det kändes nästan som att rida en vuxen häst :) Inte en tillstymmelse till att sura eller bråka, hon flöt på som tåget självt. Hoppas hon slog i huvudet lite så att några lösa skruvar trillade på plats och att resten av våren flyter på utan sån dramatik som dagens äventyr.

 

Så kan det gå, livet med unghäst är aldrig tråkigt!


Läst 11963 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
28
2013

Hello! 

Idag har Loppan provat att resa sig och slå över med mig på ryggen. Båda lever och är utan större skador, berättar mer sen - nu stressa vidare till foderbutiken; ett stopp av många denna vansinnesstressiga dag :)

 

So long! 


Läst 8414 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
27
2013

Hej!

 

Idag har Loppan fått gå i ridhuset med draghjälp. Vilken skillnad när hon hade en kompis med sig! Hon fattade direkt och gick stundtals även i täten. Vi körde skritt och trav, lite åttor och stora volter. Hon var helt enkelt superduktig!

 

Helt plötsligt tog dock pengen slut och hon ville inte ta ett steg till, hon bara surade mot skänkeln och var "dum". Efter en stund visade det sig att hon faktiskt bara behövde bajsa (blivande dressyrhäst som hon är måste hon dock lära sig att man ska gå samtidigt, men en sak i taget) och efter att hon gjort det klev hon på i superfint tempo med spetsade öron och gjorde allt jag bad om igen :) Jag tyckte att hon var dum, men hon måste ha tyckt att jag var precis lika korkad som inte fattade att hon behövde utföra sina behov i lugn och ro. Kommunikationsproblem!

 

Imorgon kör vi en upprepning på det igen, även den här gången med draghjälp och kanske både en sväng ut och sedan i ridhuset, därefter följer några dagars vila medan jag åker ner till Flyinge och bruksprovet.

 

 

Hon blev precis genomsvettig efter ridturen, det har ju varit galet varmt idag faktiskt och hon har ju en del päls. Trots ordentligt avskrittning fick hon på sig ett täcke i hagen medan stallsysslorna utfördes, men det åkte av innan jag åkte därifrån. Lycklig häst i strålande solsken :)

 

 


Läst 8844 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2013

Här kommer ett litet klipp från igår! Några repor i lite högre hastighet blev det trots allt :)

 

 

Som sagt jätteskakigt och dålig mobilkamera-kvalité, hoppas ni står ut!

 

Idag har jag mått dåligt över att Loppan har haft täcke på sig (satte på ett igårkväll eftersom att hon var varm efter ridhuset, hon står ju i utebox och det var ganska många minusgrader ute). För enkelhetens skulle tänkte jag att hon kunde på sig det tills jag åkte dit idag på kvällskvisten....Sedan blev det superfint väder med strålande sol och det enda jag kunde tänka på var att min stackars häst fått en värmechock och trillat av pinn ute i hagen. När jag sedan åkte därifrån för någon timme sen hade jag lite dåligt samvete över att hon skulle stå naken i kylan.

 

Ja jesus, det är inte lätt att vara hästägare! (Loppan såg glad och frisk ut både med och utan täcke, så henne går det nog ingen nöd på - det är värre med mig!)

 

 


Läst 8496 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Klockan är inte så mycket, men snart kommer jag ändå att somna och sova som ett litet barn. Har idag masserat ett 10-tal hästar i två olika stall (efter några timmars morgonjobb med ett spännande projekt) och dessutom haft både insläpp och nattfodring, däremellan motionerat Loppan.

 

Massagen tar på krafterna, de fysiska alltså. Shit vilken träningsvärk jag har i axlar och armar. Mina muskler vid tummarna har växt till dubbel storlek sedan jag började, Beach 2013 fast i helt ny tappning!

 

Kul är det i alla fall :) Ångrar inte en sekund att jag valde att hoppa på min supergrymma utbildning, det ger helt fantastiskt mycket.

 

Nog om det, nu lite fokus på Loppan (som ju bloggen handlar om egentligen).

 

Idag hade jag som plan att rida lite, men mitt ridsällskap fick förhinder. Eftersom att jag var helt själv på gården och hade facit i hand från sist jag provade att rida ensam i ridhuset, så valde jag att träna lite visning för hand istället. Det är egentligen mest träning för mig att hitta Loppans rytm och steglängd så att inte jag blir ett hinder när hon ska visa sin fulla kapacitet för hand på treårstestet.

 

Det gick jättefint, hon går, springer och vänder som en lydig labrador. Inte så mycket att öva på alltså, förutom min kondition!

 

Släppte henne därefter en stund i ridhuset för att hon skulle få busa av sig lite, det är ju så isigt och hemskt ute nu så jag tror inte att de rör sig så mycket om dagarna. Loppan busade lite pliktskyldigt, men så fort jag slutade vifta med pisken travade hon fram och ville gosa istället. Fina häst, vem kan motstå det? :)

 

Loppan poserar halv-snyggt!

 

Hon fick ändå springa några varv, jag filmade lite med skakig hand så ni får se henne strutta runt (kommer upp imorgon).

 

Sedan en lång stund med pyssel och mys i stallgången, hon var riktigt kelsugen och ville bara stå och blåsa luft med huvudet på min axel. Sämre kan man ju ha det en söndagkväll....Eller vad säger ni?

 


Läst 11677 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Idag fick Loppan löshoppa igen, andra gången efter årsdebuten för två veckor sedan. Kul!

 

Även om hon fortfarande kanske inte är en ny stjärna på hopp-himlen så tycker jag att det är STOR skillnad från sist. Hon är fortfarande riktigt skeptisk och inte helt med på att det ska vara roligt att hoppa, men den här gången taggade hon faktiskt till lite ändå och galopperade på ganska så bra mellan hindrena.

 

Stilen är ju helt egen, men jag tycker att den faktiskt utvecklas i takt med att framåtbjudningen kommer. Hon är ju definitivt inget krutpaket, men det är i alla fall inte tuggummi-segt längre. Jag fick till och med ett sug framåt i grimskaftet, ni vet precis innan man släpper på hinder, att de liksom är redo och bara sätter iväg innan man knappt hunnit släppa. Kanske inget man annars eftersträvar, men innan har hon ju faktiskt mest lunkat iväg lite håglöst i sakta mak och försökt vända tillbaks, typ:

"Måste jag veeeerkligen hoppa, annars har jag en bra idé: Jag kan ju gå tillbaks till hagen och äta hö igen? Inte?"

 

Idag var hon mer:

"Fattar inte, men okej då. Havrehinken är ju i slutet av hinderbanan, så jag försöker väl ta mig dit oskadd! Ur vägen!"

 

Idag var vi fyra stycken som hjälptes åt att hoppa våra hästar, vilket såklart underlättade massor. En av tjejerna hann till och med filma en liten snutt :)

 

 

 

Lite att fila på inför treårs, men numer med nytt hopp om att kunna genomföra även hoppningen!

 

P.s. Nästa gång blir det räcke istället för kryss som första hinder tror jag. Kryss i alla ära, men jag tycker att de ofta kanske försvårar snarare än hjälper?

 

 

 


Läst 10757 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2013

Har löshoppat med relativt goda resultat! Jag ser ljuset i tunneln! 

 

Fullständig rapport senare :-)

(vet inte om bilderna syns, bloggar från mobilen för första gången) 


Läst 8613 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
20
2013

God morgon!

 

Strax på väg till stallet för lite fix före dagens möten och arbete, Loppan ska dock inte göra något idag. Hade jag haft lite mer tid hade jag nog gärna följt upp gårdagen med ett pass i ridhuset idag igen, fast med draghjälp denna gång, för att få en direktuppföjning som förhoppningsvis blir mer positiv. Ibland måste man dock kompromissa lite, så det blir ledig dag för Loppan! Inte hela världen eftersom att vi ändå avslutade väldigt bra med visningsträning igår.

 

Däremot på lördag blir det allt annat är ledigt, då är det dags för löshoppning igen! Är taggad och hoppas att Loppan också blir det. Innan dess ska jag antingen rida en gång till eller tömköra, vi är på G nu!

 

Har börjat lägga in lite havre i foderstaten (mest för att hösilaget var så bra att jag inte behövde ge lika mycket lucern som jag gjort innan jag såg analysen, och hon skulle bli ledsen om hon var den enda utan något i krubban vid fordring), så vi får se om hon blir påverkad nånting av det. Lite mer fart och engagemang skulle jag vilja se, men havren är väl dessvärre inte magisk på det sättet - det får jag väl jobba med själv! Suck.... ;)

 

Pratstund och utvärdering efter ridpasset. Här uppenbart nöjda, båda två (även om Loppan har nosgrimman på sniskan...)!

 


Läst 13553 ggr Kommentarer Kommentera

...Så tur är väl att Loppan även har sina dåliga sidor! Skämt åsido!

 

Idag tänkte jag bara köra en okomplicerad sväng i ridhuset efter att jag ridit 6-åringen. Lite skritt och trav samt öva på att svänga, det var planen.

 

Resultatet?

 

Tuggummi-skritt med många stopp på vägen upp på långsidan, ungefär halvvägs tog bensinen slut och på vägen tillbaks mot dörrarna gick Loppan glatt med spetsade öron. Sådär höll vi på en stund, ett mycket märkligt träningspass! Sur-Loppan såg inte alls tjusningen i att öva på ridhusridning, hon trivs bäst i skog och mark - där är det varken fel på framåtbjudning eller sväng-funktionen.

 

Efter en stund, när hon gjort ett nästan helt varv (motvilligt) utan i alla fall större protest så satt jag av och övade på att visa för hand istället. Ibland får man helt enkelt erkänna sig besegrad, men försöka vända träningen till något bra i alla fall (man ska sluta på topp ju).

 

Dagens plus:

*Upp- och avsittning, klockrent! Sitter upp från pall, helt själv utan att någon håller i och Loppan står stilla som ett gammalt urverk.

 

*Visning vid hand. Gick utmärkt både i skritt och trav, även uppställningen satt ganska bra efter ett par repor. Fin energi i gångarterna och lyhörd häst - perfekt!

 

Nästa uppsuttna pass i ridhuset får jag helt enkelt se till att vi har en snäll kompis som Loppan kan få lite draghjälp av, hon fattar helt enkelt inte det minsta av vad hon ska göra eller varför när hon är ensam och inte heller någon på marken går brevid. Man får välja sina strider, jag är ju inte direkt för att skapa konflikter (självklart tar man dem om de uppkommer, man att provocera fram "bråk" är inte min filosofi). Nu har vi i alla fall provat och utvärderat träning på egen hand i ridhuset, inte riktigt där än.... :)

 

Så kan det gå - vägen mot toppen; Inte helt spikrak!

 


Läst 11826 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2013

Loppan gillar ju att ha koll på läget, det är nog en av hennes främsta egenskaper - att hon är så kommunikativ jämt. Om hon blir uppstressad över något (förvisso ganska sällsynt) söker hon alltid stöd hos mig och kommer ner på jorden när hon ser att jag fortfarande är lugn.

 

 

En klassisk Loppan-posé. Hon hör något, stannar och kollar för att sedan söka lite stöd hos mig innan vi kan fortsätta framåt. Även om jag gillar (och säkert är huvudansvarig för) beteendet hoppas jag såklart att det tonas ner lite i framtiden, för jag kan inte tänka mig att dressyrdomare har överseende med dessa små andningspauser ;)

 

Långt till det är dags att debutera på dressyrbanan dock, mycket lär hända innan dess. Har en plan om att sitta lite på henne igen imorgon kväll, men det beror på dagsform för oss båda. Idag fick hon bara vara hag-häst och tänka över gårdagens äventyr i stillhet. Härligt!


Läst 10570 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.