Avelsbloggen
FEB
17
2013

Hej!

 

Har varit ute på tur med Loppan idag, så kul! Hon skötte sig så fantastiskt bra att jag knappt kan tro att hon bara är en liten bebis.

 

Det var fullt ös på stallplan idag eftersom att det var hoppträningar, det vill säga många transporter, människor och hästar i omlopp. Man kunde tro att Loppan skulle bli lite upprörd av detta faktum, men icke. Helt kolugnt att sitta upp och rida iväg.

 

Red ut max 15-20 minuter i skritt och trav, alla kommandon sitter som en smäck och när Loppan blev lite prillig och gjorde några försök till att bocka var det bara att driva på i trav och fortsätta framåt. Precis som det ska vara alltså :)

 

Om ni tycker jag ser lite uppstoppad ut beror det på att jag är det :) Tjocktröja, vanlig väst, säkerhetsväst och jacka - väldigt stötdämpande om jag nu skulle drutta av alltså!

 

Skönt också att hon är helt trafiksäker, vi mötte till och med en stor buss som dundrade förbi utan att Loppan så mycket som viftade på ett öra.

 

Som ni ser har jag ännu inte lyckats få ändan ur vagnen och köpa en förbygel, stiglädret får tjänstgöra som säkerhetsbälte tillsvidare.

 

10 poäng av 10 möjliga på dagens träning alltså. Lycka!


Läst 9596 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Fick ett tröstande mail från Loppans uppfödare, Ewa Jakobsson, som sa att även Loppans mamma var sen i utvecklingen och inte kanske snyggast i just den här åldern.

 

Här är en bild från när hon är 4 år och har gått det som motsvarar kvalitétsbedömning i Tyskland.

 

 

Jag ser väldigt många likheter mellan mor och dotter, även om pappa Firenze har typat Loppan en hel del också! Så här ser Dorina ut några år senare:

 

På fölvisning med Loppan! Ganska snygg nybliven mamma tycker jag :)

 

Det känns som att Loppan går lite i hennes fotspår och tänker växa i sig långsamt. Hittills har hon ju växt väldigt jämnt och fint hela tiden och aldrig varit extremt bakhög eller så. Det är ingen nackdel alls, tvärtom!

 

Nu tycker jag i och för sig att hon har fyllt ut sin överlinje lite mer och börjar se ganska trevlig ut, även om vinterpälsen kan förvilla ögat lite.

 

På tal om vinterpäls, är det bara jag som börjar bli lite orolig att den kommer att delvis sitta kvar när treårstestet hägrar? Minns plötsligt hur sen Loppan var med att släppa päls tills följd av förra årets märkliga väderomslag den vinter/våren och vet att hon inte var särskilt snygg när vi släppte på bete i början av maj.

 

Hur tänker ni andra med treåringar som ska visas? Plan och strategi för en blank päls på treårstestet? Finns det några som kanske till och med har klippt?


Läst 10253 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2013

Hej!

 

Är hemma igen med sååå mycket ny energi! Massor av bra saker har dessutom hänt i veckan, utöver riktigt givande seminarier och praktik. Kul att känna sig så jäkla taggad :)

 

Loppan har blivit tömkörd i två dagar och skött sig så himla bra. Hon har fått högsta betyg på uppförande samt "jobbat" på fint! Idag fick hon därför vila men en av dagarna i helgen ska jag som sagt rida henne igen.

 

Nu är det klart med vem som blir hennes hagkompis och det känns också himla bra! Ska bli härligt att få släppa ut dem tillsammans i den superfina skogshagen. Hon trivs dock jättebra nu ändå, har faktiskt aldrig sett henne så harmonisk. Tror det är hennes grej att stå i utebox och så att gå ute så långa dagar, plus att det är lättare att hålla henne stimulerad genom träning nu när förutsättningarna är bättre (förvisso skulle hon inte tränas i vintras utan vila, så det passade ju bra). Känns lovande inför treårstestet!

 

Hon har fått mycket beröm av alla i stallet för att hon är så otroligt cool och lätthanterad, känns skönt att det är så och inte tvärtom (som man kanske kan förvänta sig med en unghäst i början på ett nytt ställe). Hurra för Loppan, vilken stjärna!

 

Nu ska jag snart svida om och fira att det är fredag, fortsättning följer om Loppan och ridningen i helgen!

 

Även om jag tycker hon är det sötaste som gått i ett par skor så förstår jag att det är lite trist att bara se hängbilder från hagen! Lovar att bättra mig på foto-fronten:)


Läst 9492 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2013

Hej!

 

Fick en bild av min kompis Maria Thulin som fotade mig och Loppan i våras när vi stod på Runsten. Jag betade Loppan för hand för att börja vänja in henne inför betessläpp.

 

 

Får lite vårkänslor, snart är snön borta :)

 

Nu ska vi lägga in sista växeln här innan det är dags att åka hem mot Stockholm. Har fått fina rapporter om att Loppan skött sig strålande vid tömkörning, så stolt! I helgen blir det ridning, förhoppningsvis ute. Längtar!!!


Läst 7644 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
12
2013

Hej!

 

Är i skolan och drillas, därför är det lite tyst i bloggen just nu.

 

Har hittills haft superintressanta seminarier och jag har lärt mig helt otroligt mycket, motivationen är tillbaks och jag är inspirerad upp över öronen. Vi pratar bland annat mycket om hur träningsupplägg och andra omständigheter påverkar den unga hästens hållbarhet för framtiden, ett ämne som jag naturligtvis tycker är extra intressant!

 

Ikväll ska vi se på film, "If horses could speak", som en del av vårt biomekanik-fokus. Otroligt intressant! Någon som sett den?

 

 

Vi ska också alldeles strax titta på "Inside Racehorse" och andra intressanta klipp som berör det vi pluggar! Varning till känsliga tittare, kan vara lite äckliga scener:

 

 

Ju mer jag lär mig desto mer förstår jag att jag inte kan, om ni hänger med på hur jag menar? :) Roligt och spännande är det i alla fall!

 

 

 


Läst 11688 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2013

Hej!

 

Idag blev det nypremiär av uppsittning på Loppan. Alltså, första gången sedan hon fick gå på vintervila, innan dess red jag ju henne i alla gångarter sammanlagt 5-6 gånger.

 

Började med lite longering, det var lite High Chaparal som vanligt. Till sist joggade hon fint i båda varven, utan att varva vartannat steg med en bock - då fick det räcka (man ska sluta på topp). Särskilt mycket fina övergångar och allmän lydnadsträning blir det dock inte så mycket av, det får väl bli ett senare mål att uppfylla. Började sedan med att repetera lite förberedande uppsittning, dra lite i stigläder, "smälla" lite med kåporna och så hänga över henne ett par gånger.

 

Satt sedan utan omsvep upp och skrittade några varv, övade lite start och stopp plus svänga till höger och vänster. Det gick över förväntan, hon skötte sig superfint! Fick räcka med detta idag, kändes verkligen jättebra. Nästa gång hoppas jag på att kunna haka på något snällt ekipage ut en sväng, så att vi kan trava och få lite fart på kusen! Det får bli till helgen, för imorgon åker jag iväg till skolan och är borta till torsdag. Loppan blir lite stimulerad via longering/tömkörning när jag är borta, så planen utöver det är minst en uteritt innan nästa vecka är över.

 

Missade dessvärre att bli fotade, vilket är synd eftersom att Loppan var ganska snygg i sin rödbruna outfit idag! Har varit på G att sälja min fina Cobra ett tag nu, men den verkar faktiskt ligga ganska bra på Loppan trots allt, så jag avvaktar nog lite....Det är min favoritsadel genom tiderna och jag har alltid sagt att jag borde köpa häst efter sadeln och inte tvärtom, så tänk om Loppan faktiskt är min "Askunge" som till slut passar i sadeln? :) Den har hängt om samlat damm i ett par år efter den senaste av mina hästar som kunnat ha den :(

 

 


Läst 13377 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
09
2013

Som jag befarade hann jag varken fota eller filma under löshoppningen, men om jag hunnit det så hade ni fått ett gott skratt :)

 

Lilla Loppan har uppenbarligen inte övat på egen hand sedan vi hoppade sist, hon körde på samma icke-engagemang och härliga, lite egna, stil över hinder. Det var nog skönt för henne att få springa av sig lite i alla fall, även om hon inte på något sätt tog tillfället i akt och levde rövare. Snarare joggade hon mest runt och gjorde några halvambitiösa brallar, mest intresserad var hon av havrehinken. Kul att se henne röra sig lite, hon har varit rätt platt i gångarterna under en period nu men jag tycker hon har börjat få tillbaks lite schwung i framför allt traven.

 

Vi hoppade enligt nya systemet och det funkade ganska bra, avstånden verkar passa henne bra. Körde mest lite repetition och sista omgången låg väl oxern på kanske 80 cm. Det känns bra att komma igång och nu är planen att hoppa henne varannan vecka i en period, och ta hjälp av någon som är duktig på det vid några tillfällen för att få lite fingervisning på hur man motiverar Loppan att i alla fall galoppera mellan hindrena ;)

 

Tänkte ta några snygga pose-bilder på henne i hagen efteråt, men hon var bara intresserad av att hänga med mig så resultatet blev typ detta:

 

Loppan Långöra

 

 

Sjukt törstig var hon efteråt, hon drack upp halva sin balja vatten i ett svep. Det är så himla viktigt med vatten i hagarna även nu på vintern! Lite ljummet ska det vara också, om Loppan får bestämma.


Läst 17750 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
08
2013

Såhär nöjd är Loppan efter att ha fått en rejäl bog- och halsmassage:

 

 

Dagens aktivitet blev alltså massage, borstning och allmänt fredagsmys. Efter en helt fruktansvärt intensiv dag (bil på service, åkt buss åt fel håll två gånger, vandrat i snöstorm, försökt koordinera möten, telefonmöten, jobb och upphämtning av bil igen, sedan fredagsköer i Sthlm osv. osv) kände jag att ambitionsnivån var ganska låg när jag väl kom till stallet. Loppan verkar inte tycka att detta var en dålig kväll trots detta :)

 

Imorgon blir det som sagt löshoppning och så är planen ridning på söndag! Taggad :) Vi är bara två imorgon så tveksamt om det blir något filmat eller fotat, men jag ska försöka!

 

Ha en skön kväll!


Läst 17026 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Lovade ju att bli bättre på att fota och hade tänkt dokumentera Loppans riktiga sko-debut, men hade visst glömt telefonen på jobbet igår så det blev inget :(

 

Igår (innan jag sumpade telefonen) fick jag ett samtal från stallet. En tjej därifrån var på väg hem men tyckte att något verkade skumt i uteboxarna. Hon kollade in i Loppans box och möttes av en ynklig liten häst som hade rullat fast i hörnet under krubban! Lyckligtvis har jag inte bara observanta utan även väldigt handlingskraftiga stallkompisar, så de lyckas vända henne med hjälp av linor så att hon kom upp på benen igen. Loppan hade varit jättesnäll och förstod väl att hon skulle få hjälp, ingen panik och stress utan hon lyckades resa sig upp utan vidare bekymmer. Som tur är var hon helt oskadd utan så mycket som ett skrapsår, men det är verkligen så himla äckligt när de rullar fast - det kan ju sluta hur illa som helst! Tusen tack till grymma stallkompisar och högre makter för att Loppan klarade sig utan en skråma!

 

 

Hovslagarbesöket då! Loppan har ju alltid varit hur snäll som helst med hovslagare, men man vet ju aldrig hur de reagerar på skor och dessutom har hon ju varit lite uppe i varv efter flytten. Jag behövde dock inte skämmas det minsta, hon skötte sig 100% utmärkt! Trots att hästar gick in och ut samt att hundarna hade fest på resterna från verkningen runt Loppans ben stod hon som ett litet ljus, med ett godtagbart undantag för när han skulle nita av sömmarna på "pidestalen". Då försökte hon dra bort hovarna ett par gånger, men det var inget mer än så och hon gav med sig rätt omgående.

 

Vettig och bra hovis också, det är så viktigt att de inte bara skor fint utan att de är trevliga mot hästarna också. Jag kanske framstår som lite blödig nu, men jag tycker inte att det finns något värre än hovslagare (eller veterinärer, massörer etc. för den delen) som stolpar förbi hästen och sätter igång med sitt arbete direkt utan att säga hej eller vara genuint intresserad av att veta vilken individ de faktiskt ska arbeta med. Arrogant och alldeles för vanligt, tycker jag.

 

Nu har Loppan alltså skor fram, jag hoppas de sitter kvar och att hon inte lyckas broddtrampa sig själv i hagen :)

 

Löshoppningen är flyttad till lördag, jag får se om det blir någon typ av aktivering ändå imorgon kväll! Nu ska jag ladda om och käka finmiddag i stan, kanske tvätta håret som har varit fullt av lucern-hack hela dagen på jobbet efter att Loppan drog en frustning med munnen full av mat, rakt i ansiktet på mig.

Livet som hästtjej; Sådär halv-glamoröst för det mesta, men alldeles underbart ändå!


Läst 14776 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Full fart här, men det är grymt mycket bra grejer på gång så jag är nöjd ändå :)

 

Har just varit hos Loppan, hon fick bara komma in och bli lite omhändertagen i stallet. Det är lätt att "snacka bort" tiden i stallet när alla är så trevliga och dessutom blev det en oplanerad massage av en häst som inte kändes helt ok under träningen. Känner ni igen er i att en stall-timme är minst dubbelt så lång som en vanlig timme? Hur går det till? :O

 

Har bokat in löshoppning på fredag och tänkte bygga enligt det nya systemet för första gången. Ska bli intressant att se vad Loppan tycker om det. Hoppas på att hennes hopptalang bara har varit väl dold och att den nu är redo att blomma ut ordentligt :)

 

Är sjukt dålig på att ta kort men ska bättra mig, blir lite tråkiga inlägg utan bilder!

 

Har fått några mail angående designtävlingen som PS ordnat tillsammans med Hippson och där jag sitter i juryn i egenskap av unghästträns-designer. Fem lyckliga vinner alltså att få sin pannbandsdesign producerad och får dessutom ett valfritt träns ur kollektionen!

 

Många undrar när vinnarna publiceras så jag tänkte bara berätta att vi är mitt i urvalsprocessen. Typ över hundra bidrag har kommit in och jag är helt sjukt imponerad över vilken designtalang och kreativ ådra många av er har, wow! Med andra ord är det inte lätt att välja ut enbart fem stycken av alla bidrag, men vi är på G :) Så nu vet ni, håll ögonen öppna helt enkelt!

 

Imorgon blir det longering och sen ska jag rida 6-åringen igen, jätteroligt att få lite ordentlig ridning vid sidan av Loppan och dessutom på en så trevlig häst!

 

NU: Lite plugg om hjärnan orkar ta in mer intryck idag. Har haft en liten motivationsdipp eftersom att jag haft väldigt lite tid för plugg och tyckt att det senaste "kapitlet" har varit helt vansinnigt svårt och så omfattande, men jag har så sjukt bra stöd från skolan och känner mig nu igen ganska säker på att jag kommer att fixa det :)

 

Let's do this!

 

 

 


Läst 9894 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.