Avelsbloggen

Hej!

 

Nu har de släppt datum även för treårstestet på Strömsholm. Det ligger kanske lite tidigare än jag hoppats på, min största oro är att Loppan inte ska hinna fälla all päls och därför se ful ut, haha. Resten är jag inte särskilt stressad över, än så länge.

 

Det blir ett par longeringspass och förhoppningsvis löshoppning i slutet av veckan, nya plan A är att kravla upp på henne i helgen istället om hon fortsätter att imponera på lina. Alla hästar är lite uppe i varv just nu i stallet, hagarna ligger precis vid mälaren och där åks det skridskor i tid och otid (hur vågar dom?).

 

Det springs en del i hagarna och självklart blir Loppan lite stissig av det också, speciellt när jag tar in henne själv i stallet för att göra i ordning. Allt är dock relativt, fortfarande ganska nöjd över att hon är så lätt att hantera på det sättet och faktiskt varken skriker eller bökar fast hon är ensam på nytt ställe och det är lite röjigt utanför fönstret.

 

En grej som hon helt nyligen har lagt sig till med är att skrapa med framhoven i stallgången när hon blir frusterad, gillar inte!!! Finns det något mer enerverande än en häst som står och skrapar i gången så fort man vänder ryggen til, speciellt när de har skor? Nä, Loppan har tills torsdag på sig att sluta, för då ska hon få skor fram!

 

Nu ska jag hasta vidare, tidsoptimist som vanligt och lite sen till ett möte redan. Hej och hå!

 


Läst 10515 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
03
2013

Hej!

 

Har haft en heldag med häst, först Loppan i morse, därefter red jag en superfin 6-åring som jag ska börja rida regelbundet i nya stallet, sedan åkte jag till Runsten och masserade ett gäng hästar. 10 timmar senare är jag hemma igen och ska sätta mig och plugga lite anatomi och biomekanik. Puh! Men I love it, hästdagar är bästdagar.

 

Loppan då. Hade ju som plan A att sitta lite på henne idag, för första gången sedan innan vintervilan. Bestämde mig dock för att backa ett steg och gå "back to basics" eftersom att Loppan är helprillig just nu.

 

Fick hjälp av min mamma som hälsade på idag, hon fick vara lite mentalt stöd för Loppan vid longeringen. En grej som Loppan gör när hon är lite uppe i varv, är att när jag släpper ut henne på volten i lina så gör hon en snurr med luftsprång så fort hon märker att jag börjar backa in mot mitten. Det kan handla om att jag har backat bara två steg och då är jag alltså fortfarande i "skottläge" för hennes fäktande bakhovar, även om hon inte direkt siktar mot mig. Efter ett par vevor lägger hon av och travar på fint, men det är såklart inget beteende man vill uppmuntra.

 

För att inte befästa denna katapult-start tog jag hjälp av mamma som fick leda Loppan på yttersidan när jag släppte ut henne på volten. Därefter gick hon med några varv och släppte sedan när hon var på den öppna delen av volten för att snabbt kunna gå undan om Loppan skulle få spelet.

 

Detta upplägg funkade utmärkt för Loppan, hon tog det stödet och fortsatte sedan lugnt och fint på egen hand i skritt och trav. Efter några upprepningar la vi ner! Det får bli ett par träningar med samma upplägg, med fokus på att hon ska starta lugnt och fint (sedan får hon ju såklart bocka och ge utlopp för sin energi när jag sedan är på behagligt avstånd, det handlar inte om kadaverdisciplin i det här läget). Jag har ju tidigare skrivit att jag föredrar att vara två vid longering i början, just vid till exempel såna här tillfällen. Nu har ju Loppan förvisso tagit longeringen jättefint innan och jag har fixat det på egen hand, men ibland behöver man backa tillbaks.

 

Det blev en jättebra träning och Loppan är som vanligt så himla fin när poletten trillar ner. Jag är ganska övertygad om att hon har minst ett par diagnoser ;). Trygghetsknarkare är hon om inte annat, hon behöver ordentliga ramar och struktur för att vara tillfreds. Lite så är väl alla unghästar, men vissa mer än andra! Det gäller väl att inte stressa, jag kanske är lite ivrig med att komma igång och rida på henne igen men jag får hålla mig på mattan och låta Loppan bestämma när det är dags att gå vidare helt enkelt :).


Läst 13718 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
02
2013

Hej!

 

Är just hemkommen efter en magisk dag i stallet med min kompis Johanna! Har varit sånt underbart väder här i Stockholm idag, strålande sol som nästan värmer så mycket att man får ta av sig jackan när man sitter mot stallväggen. Ljuvligt :)

 

Nackdelen med vädret är att det har smält och nu fryst på igen, vilket gör att det är isigt och knöggligt ute. Nästa vecka kommer en hovslagare som i alla fall ska få sko henne fram så blir det lite enklare att gå, ser fram emot det (då kan vi börja rida ut också)!

 

Invigde ridhuset för Loppans del, en liten lugn och fin sväng på longerlinan tänkte jag. Glömde nog att förmedla den informationen vidare till Loppan dock, hon hade hört att vi skulle köra fullt ös medvetslös istället. Efter några varv med snurrar och högre skolor slappnade Loppan till sist av relativt fint och joggade snällt några varv på volten, då fick det vara bra sen. Kort och intensivt, med några upprepningar i veckan för att det ska bli vardag - det tror jag är framgångskonceptet för Loppan. Redan imorgon tänkte jag longera lite igen och eventuellt sitta upp, men det beror på dagsform!

 

Hon är så himla fin ändå, hon har ju bara varit i ridhus ett par gånger i sitt liv och nu är hon dessutom på nytt ställe, har vilat 1,5 månad och går ensam i hagen = får inte utlopp för all sin energi. Trots detta står hon snällt och tyst i stallet medan jag gör i ordning henne, kliver rakt in i ridhuset och luktar bara lite på bommar och annat som står framme. Inte det minsta hysterisk på det sättet alltså, väldigt skönt! Energin hon har är ju bara underbar, om man kan förvalta och forma den sen :) Det blir upp till mig att ta tillvara på den!

 

Det enda lilla bildbeviset från idag. Under longeringen stod Johanna redo med 112 inknappat på telefonen, så då hann hon inte ta kort ;) Skämt åsido.

 

Johanna, som inte har sett Loppan sen typ i våras, tyckte att Loppan bara har blivit högre på höjden men ser likadan ut i övrigt. Som ett övervuxet föl :( Jag som tycker hon har blivit så stor och fin, kanske bara är partisk? Hoppas i alla fall hon får ett lite mognare uttryck och skippar föl-looken när hon fällt sin päls och musklat på sig lite framåt vårkanten!

 

 

 

 


Läst 16148 ggr Kommentarer Kommentera

Ingen har väl missat att det från och med i år är tre hinder vid löshoppningen på 3-årstestet istället för två?

 

Nu har ASVH släppt avstånden så att man kan öva flitigt och rätt hemma :)

 

 

Mer info här!

 

Nu är det bara att börja bygga och trimma! :)


Läst 56562 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Fick ett långt och härligt mail från en grym tjej som läser min blogg, en av frågorna i mailet var hur jag resonerar kring täcke nu när Loppan står i utebox? Tänkte att den frågan kanske kunde vara intressant att diskutera även här :)

 

Loppan har, så länge hon har varit i min ägo, alltid varit en nakenfis. Jag har haft täcke på henne vid enstaka tillfällen om det vrål-regnat och jag tänkt göra något med henne senare på dagen, eller om hon behövt torka upp någon gång under ett svettäcke. Nu när vi flyttade hade hon ett tunt cooler-täcke i transporten eftersom att det var ganska kallt och jag gillar att ventilera.

 

Jag undviker dock att slänga på ett täcke så länge det går, för jag tycker att det finns många nackdelar med att täcka i onödan. Nu när det har blivit så himla "varmt" (ja, allt är ju relativt) finns det absolut ingen anledning att täcka Loppan som har en rejäl och tät vinterpäls, är vid gott hull, frisk och dessutom av naturen ingen fryslort. Häromdagen var det ganska pissigt regnväder och då fick jag lite dåligt samvete av att Loppan var ute i hagen utan täcke, men det är ju i grund och botten bara mina mänskliga omskrivningar av hennes känslor och inte en sanning. Det gäller att sortera (men det är svårt!).

 

Skulle det slå om och bli sådär jättekallt igen kanske jag skulle få omvärdera beslutet, men i dagsläget har hon täcke varken inne eller ute.

 

 

Loppan och Rowan i rysskylan. Loppan klarar sig utmärkt utan täcke medan Rowan, som har mycket fullblod i sig, är tunnare och dessutom har ganska tunn päls vilket innebär att han vill ha täcke när det är kallt och blött ute.

 

Hur gör ni med täcken på era unghästar? Är de fryslortar eller grizzly-björnar som Loppan?


Läst 15684 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.