Avelsbloggen
MAR
18
2013

Hej!

 

Har alltid haft högt tempo i livet, men de sista veckorna kanske mer än någonsin. Börjar kännas nu, är lite trött och sliten! Har varit hos Loppan idag, det brukar vara mitt andningshål att hänga ute i mitt underbara stall och hela helgen har det varit strålande solsken och absolut högsta mysfaktor. Idag var det dock inte lika mysigt, helt otroligt kallt och någon slags snöstorm ute. Usch, är man inte lite less på vintern nu?

 

Loppan var heller inte på sitt allra mest strålande humör och var inte jättesugen på att gosa. Jag har nog skrivit förut att hon är extremt "hår-öm" när hon sätter och fäller päls så då är beröring inte alls hennes favvo. Trots detta masserade jag henne lite, det isiga underlaget gör ju att de går och spänner sig i hagen och musklerna måste underhållas. Inte en helt uppskattad stund om du frågar Loppan, själv skulle jag definitivt inte klaga över att starta veckan med en djupgående massagebehandling! Tänk att det kan vara så olika... I slutet av massagen stod hon i alla fall och gäspade och gäspade samtidigt som hon försökte hjälpa till med hela kroppen, så nog var det några spänningar som släppte ändå. Alltid lika härligt att få så tydliga kvitton på behandlingarna!

 

På onsdag ska vi träna och det ska verkligen bli kul att se vad min tränare har att säga om Loppan. Välbehövligt med lite ny input och inspiration! Jag ska bolla lite plan inför treårstestet med henne också, jag har ju planerat in en lite längre sammanhängande vila i april och vill köra på ganska intensivt fram tills dess. Får se om hon samtycker :)

 

Svar på frågor kommer i veckan, så ni kan fortsätta att maila in några dagar till!

 


Läst 8771 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2013

Idag har Loppan visat en glimt av att det kanske finns lite hopp i henne, mer än jag kunnat tro i alla fall. Precis som jag har tänkt hela tiden kommer det i takt med framåtbjudningen, det är när hon blir loj och oengagerad som kråkhoppen visar sig. Idag visade hon faktiskt lite elasticitet och spänst över hindrena!

 

Stallet ligger ganska nära någon slags militär-bas där de håller på att skjuta med jämna mellanrum, naturligtvis passade de på just när vi skulle löshoppa. Skotten ekar över sjön och rakt in i ridhuset vilket såklart inte kanske är ultimat när man har en treåring där inne ensam. Loppan var därför lite ofokuserad och något stressad över det, men så fort hon kopplade bort det och tog sig an uppgiften gick det bra. Hon var riktigt på och framåt idag, jag tror vädret och havren gör sitt :)

 

Smart som hon är skulle hon busa och slänga med huvudet varje gång i kurvan före första hindret vilket resulterade i att hon antingen blev snurrig eller inte såg hindret och kom fel på det gång på gång. Det är inte lätt att var 100% på topp!

 

Vi höjde upp oxern till 100-110 cm och hon klippte den med god marginal och ok teknik, sen tog pengen slut och hon fick rulla över bommarna på marken och jogga av sig själv lite.

 

Min kompis Johanna har sagt från dag 1 att Loppan egentligen är en hopphäst med väl dolda talanger, tänk om...? :)

 


Läst 8655 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
16
2013

Här kommer några mobilbilder från idag!

Med solen i ögonen på världens bästa utsiktsplats - Loppans utebox!

 

 

Anna tänkte gå upp på läktaren för att få några bilder när vi red, men det skrämde slag på annars så coola Loppan som tyckte det var helt fruktansvärt att hon plötsligt stod där uppe och lät!

 

Här satt jag alltså och skrittade på halvlång tygel i godan ro och var inte alls beredd på Loppans flykinstinkt. Som sagt, från 0 till 100!

 

Lite kadrilj i snabb hastighet :)

 

 

 

 


Läst 7717 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Nu börjar jag landa i vardagen igen. Jag blir nästan lite jet-laggad när jag har varit på skolan, för även om jag inte kan låta bli att jobba på mornarna och kvällarna så är det ändå verkligen helt super-intensivt djupdykande i studierna och praktiken. Nu har jag som sagt börjat komma ikapp hemma igen, även om jag i vanlig ordning inte har en aning om hur jag ska hinna med alla deadlines nästa vecka. Den som lever får se!

 

Idag har jag ridit både ut och i ridhuset på Loppan. Jag hade en ambition om att vara ute och galoppera i sommarhagen, men det satte underlaget stopp för. Det är väldigt knöligt och mycket skare, plus lite ishalka här och där. Inte ultimata förutsättningar alltså!

 

Loppan var supertaggad till en början och visste inte riktigt var hon skulle göra av sig själv. Hon valde mellan att bocka eller att lätta i fram, men kunde inte bestämma sig så det blev ingenting av det utan mest lite skratteretande småskutt upp och åt sidan. När hon fick gå före sin kompis gick det bättre, hon trivs väl helt enkelt i täten! Pigg var hon och gick mest och taktade med huvudet i vädret, roligt när motivationen finns där - då har man så bra förutsättningar att komma till arbete sen!

 

Vi gick in i ridhuset en sväng sedan och körde lite trav och galopp, det gick verkligen super. Loppan är inte riktigt haj på att fatta galopp på hjälperna än, men med draghjälp går det som på räls. Sedan kände jag att bensinen var på väg att ta slut (både fysiskt och mentalt) så då travade jag på i friskt tempo ett sista varv och gjorde sedan halt för att sitta av. Det är så bra om man kan känna när det nästan är dags för dem att dra ner rullgardinen, så att man verkligen hinner avsluta med framåttänk och inte måste sitta av när de är "körda i botten".

 

Skrittade av henne ute i solen för hand och sedan fick hon gå ut med ett täcke på efter lite gotta i stallgången. Helt slut var hon, så nu hoppas jag att hon sover gott och laddar om för morgondagens löshoppning!

 

Bästa bilden som jag sett (och snott) på Facebook :) Känner lite igen mig i stackarens matte ibland, men jag lyckas faktiskt oftast behärska mig!

 

Vi har haft lyxen att bli lite fotade med iPhone-kamera idag, men jag har inte fått bilderna än så de kommer upp här senare :)


Läst 7810 ggr Kommentarer Kommentera

Kolla vilken supergrej för alla som håller på med unghästar! Önskar jag bodde lite närmre Flyinge.....

 

(OJ, missade att det var ett tillfälle på Strömsholm också :) Så bra! Även om Loppan kanske inte är ett ämne för Unghäst-VM.....)

 

 

För övrigt har jag lämnat mitt träns just på Flyinge för test och utvärdering av unghästutbildarna där. SÅ spännande! Väntar även på rapporter från en rad andra fantastiska unghästryttare, ska verkligen bli jätteroligt att se vad de säger.... :)

 

Kom just hem efter en fem timmar lång resa från skolan, något utmattad. Snart lite sömn och imorgon bitti ska jag äntligen ut till min lilla Loppa för lägeskoll! Mer uppdatering i helgen efter hoppning och ridturer!


Läst 8778 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Fullt ös för min hjärna nu, den proppas full med nya kunskaper.

 

Idag har vi varit på Halmstadtravet och både gjort studebesök på kliniken samt masserat toppresterande travhästar! En helt ny värld för mig som kommer från ridsporten, mycket lärorikt! Jag är otroligt imponerad över hur väluppfostrade och trevliga travhästarna är att hantera! Där har vi ridfolk mycket att hämta... ;)

 

Vi har bland annat fått vara med vid en videolaryngoskopi på en travhäst som haft lite problem vid snabbjobb. Saxat från klinikens hemsida:

 

"Nu kan vi med ny teknik undersöka luftvägarna på hästar under körning
eller ridning. Vi har köpt ett portabelt videolaryngoskop där vi kan
undersöka hästens luftvägar under arbete. Metoden ger en mycket bra
information om vad som händer i hästens svalg under ansträngning.
Utrustningen går att använda med såväl sele som sadel och eftersom den
är bärbar kommer den att kunna användas på alla våra kliniker.Lämpliga
hästar att undersöka är dem med nedsatt prestation och/eller missljud
från de övre luftvägarna under arbete."

 

 

Igår var vi i ett hoppstall och jag fick behandla den största hästen jag någonsin sett, han måste ha varit minst 190 cm. Då är det fint med en pall, en snäll häst och bra balans :)

 

 

 

Den här bilden är tagen ur mitt perspektiv, dvs, nederkanten av bilden är ungefär där mina ögon befinner sig när jag står rakt upp. Fattar ni vilken stor häst (jag är ändå inte jättekort)!!!!! Lite mjölksyra i armarna efter den massagen.... :)

 

Nu har vi en dag kvar här på skolan och sedan ska jag vända hemåt mot mina egna massagekunder (samt min egen lyx-häst som får prova på alla nya grepp och tekniker först), full av ny inspiration som vanligt efter seminarierna!

 

Ska även löshoppa och rida i helgen, ska bli kul!

 

P.s. Fortsätt skicka in frågor och bidrag till bedömningsserien :)

 


Läst 8320 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2013

God kväll!

 

Har precis bokat in ett datum med min tränare! Hon ringde mig när hon såg att jag och Loppan gått omkull och undrade om vi behövde hjälp? :) Skämt åsido, så var det förvisso men jag hade redan innan hört av mig för att jag ville få en second opinion på upplägget inför treårstest. Min tränare är den bästa jag ridit för i allmänhet samt dessutom superduktig på unghäst. Ska bli riktigt skoj att se vad hon tycker om lilla fux-fian!

 

Loppan tycker inte vi behöver nån tränare eftersom att hon rollkurar så fint på egen hand! Bild från betet i somras.

 

Tänkte passa på att köra igång en frågestund under tiden jag är borta, det var ju ett tag sen och jag får massor av fina mail från er läsare med olika frågor så därför tänkte jag komprimera det hela i ett uppstyrt format!

 

Så - medan jag är i skolan ser jag fram emot en nerbombad mailbox med frågor om allt möjligt! Samtidigt kan ni ju passa på ett skicka in era bidrag till bedömningsserien med Per Pileryd på samma adress :)

 

Kommentera med din fråga eller maila mig på unghastbloggen@gmail.com

 

Ha en grym vecka!

 

 


Läst 8654 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2013

Hej!

 

Underbar dag här i Stockholm idag! Ljuvligt helt enkelt :)

 

Hade ju planerat en löshoppning idag, men med tanke på att hon varit svullen ställde jag in det för att inte riskera något. Red en lugn sväng istället, ut i sommarhagen tillsammans med en kompis. Loppan tyckte det var roligt att komma ut lite och höll täten hela tiden, hon ville inte vara sist en sekund! Hon var pigg och framåt, men allt gick väldigt kontrollerat till och hon bockade inte en enda gång faktiskt. Bilar och bussar susar förbi utan att hon vickar på ett öra, däremot fotgängare höll på att ge Loppan en hjärtattack - två gånger i rad. Man undrar hur den lilla ärthjärnan fungerar ibland ;)

 

En gång precis i början sprattlade hon till lite och visade en yttepytte-tendens till att lätta i fram, men då svängde jag bara runt henne skarpt på en volt och fortsatte sedan framåt vilket hon tog superfint. Skönt!

 

Hur många gånger har ni inte sett den här posen? En Loppan-klassisker. Lite svårt att hoppa av när man har en mule i vägen.

 

Hon visade sedan upp en fantastisk galopp i hagen, helt otroligt fin! Synd att jag inte hann filma.... Hon visar ju dessvärre inte så mycket av den luftiga galoppen i ridhuset eftersom att hon inte är riktigt framme än, men nu vet jag vad som väntar :)

 

Kolla vad härligt de har det i hagen :) Svårt att ha tråkigt med så mycket träd att gnaga på!

 

Nu ska jag jobba av lite inför veckan, packa och hets-plugga för imorgon åker jag till skolan i fyra dagar. Känns skönt att fått rida Loppan en gång till och få en bra avslutning på en superbra vecka före några dagars vila, nästa helg kör vi igen!

 

 


Läst 9200 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
09
2013

Nu har Loppan fått gå med sin nya kompis några dagar i hagen och allt har, förutom en svullen carpal, gått väldigt bra!

 

Det enda som inte blev som planerat är att Loppan är högsta chefen, en sur och orättvis sådan dessutom. Jag hade ju tänkt att ett äldre sto skulle vara en perfekt barnvakt och fostrare alla de timmar som jag inte är i stallet och ger Loppan bannor för alla hyss. Loppan var dock av en annan åsikt så hon styr och ställer med sin stackars kompis som bara finner sig i det.

 

 

 Chefen Loppan!


Hoppas dock på en vändning, när Loppan gick med Rowan i höstas var det precis likadant till en början men så över en natt vände det och Rowan bröstade upp sig istället. Ingen vet varför, kanske hade de haft någon diskussion under natten som Rowan gick vinnande ur. Magiskt, det där med hästspråk!

 

Hennes svullnad hade gått ner och var nästan obefintlig idag. Helt kall och ganska torr, kanske något svampig jämfört med det andra benet men det var marginellt. Förmodligen var det bara en liten och ytlig blödning, hoppas på det! Masserade in liniment och gick med henne i ridhuset i 10-15 minuter i riktigt raskt tempo för att hon skulle få gå "av sig" på stadigt underlag. Super-isigt kring stallet nu, Loppan är ju bara skodd fram dessutom så hon sladdar lite med bakfötterna. Det är bättre i hagen som tur är, men jag funderar på att be hovis sko runt om nästa gång om inte våren ger med sig och töar fram snart.

 

Vad roligt att ni verkar gilla den nya bedömningsserien förresten :) Fick redan igår en översvämmad mailbox med fina presentationer av era avelsston och det fortsatte i samma takt idag. KUL!

 

 


Läst 6763 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Dags att avslöja temat och experten
i vårens nya bedömningsserie. Jag är, som ni vet, intresserad av
avel och planerar nog att betäcka Loppan i framtiden om hon visar
framfötterna. Jag är också väldigt förtjust i Loppans pappa,
Firenze, som jag tycker är en sporthäst för framtiden och det ska
bli riktigt roligt att följa honom och hans andra avkommor.

 

Därför kan jag stolt presentera
experten i den här bedömningsserien, som är ingen mindre än Per
Pileryd från Ängagården
, alltså Firenzes ägare och en av landets
främsta i sin bransch.

 

 

Vad är det då han ska ge sitt
expertutlåtande om? Jo, era avelsston såklart! (Ni gissade rätt :)).

 

Per Pileryd har tillsammans med sin fru
Eva drivit Ängagården sedan 20 år tillbaka. De äger, förutom
Firenze, även Highcruiser, Capriano och Dionysos. Alla hingstar är
noga utvalda och inköpta i Tyskland, där de sedan även går
70-dagarprov innan det blir dags för bruksprovet hemma i Sverige. I
nära samarbete med Anna Svanberg och Stina Lilje matchas sedan
hingstarna mot sporten samtidigt som de lämnar avtryck i den svenska
aveln.

 

Firenze och Anna Svanberg

 

Per har enormt lång erfarenhet av
avelsarbete och har även själv dömt både föl- och
unghästbedömningar i Tyskland. Han har både sett, dömt och själv
visat otaliga mängder hästar och har god insikt i hur man objektivt
bedömer hästens för- och nackdelar. På Ängagårdens hemsida
finns ett otroligt läsvärt kompendium för att alla stoägare som
är i hingstväljar-tagen, men nu ska alltså ni, mina läsare,
få chansen att få en helt personlig bedömning av era ston, med råd
och tips inför hingstvalet.

 

Lyxigt va?

 

Naturligtvis kommer Per att göra
objektiva bedömningar av era ston och inte ge specifika
hingstförslag med namn, utan mer en fingervisning på vilken typ av
hingst som kan tänkas passa, vad du som stoägare ska kolla lite
extra efter och kanske till och med undvika.

 

 

Bedömningen går till såhär:

 

-Skicka in en bra exteriörbild på
ditt sto

 

-Skriv en presentation av stoet med
stam, egna prestationer, ev. avkommors prestationer samt kort om vad
du upplever för för- och nackdelar i både hantering och ridning.

 

-Motivera varför du själv har valt
att använda stoet till avel

 

Skicka in detta senast 22 mars till
unghastbloggen@gmail.com

 

--------------------------

Läs mer om Per Pileryd och verksamheten på Ängagården:

www.angagarden.com

 

Ps. jag vet inte varför det blir så knasigt med radbryt i texten, hoppas ni står ut!


Läst 15626 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.