Avelsbloggen
MAR
07
2013

Hej!

Det blev ingen ridning idag, på grund av att jag hittade Loppan i boxen med en svullen carpal. Nu har vi varit så förskonade från skador och bekymmer den senaste tiden att jag knappt kunnat tro att det är sant, och det var det ju såklart inte :(

 

Nu ska jag dock inte överdramatisera detta, jag var till och med lite tveksam till om det faktiskt var svullet eller om jag hade hjärnspöken så jag var tvungen att be en stallkompis att också känna. Hon kände precis samma som jag så dessvärre var det ingen inbillning. Svullnaden var inte särskilt varm och hörde inte ihop med något sår, så mest troligt har hon väl "knäat" marken när de har rejsat i hagen. Det kändes inte jättefärskt så mest troligt hände det igår när de var nya i hagen och Loppan till och med sprang sig svettig, med det underlaget som är nu när det har töat och sen fryst på är det ju ingen speciellt konstig ekvation.

 

Jag lät Loppan röra på sig i ridhuset, mest för att se om hon var halt vilket hon lyckligtvis inte var. Kanske markerade hon liiiiite (eller så var det hjärnspöken igen), men det beror ju säkert i så fall mest på att svullnaden i sig sitter där den sitter och hindrar full rörelse.

 

Glad är jag att Loppan älskar att bada för det är ganska svårt att linda ett kylbandage just kring carpalen, speciellt på en pillig unghäst som gärna klär av sig själv allt man tvingar på henne, så därför spolade jag med kallt vatten i typ 15 minuter. Därefter fick hon lite kylbalsam ovanpå, så jag hoppas att svullnaden ger med sig ganska snabbt...

 

Jag som tänkte köra på nu fram till att jag åker ner till skolan nästa vecka, men det blir sällan precis som man har tänkt sig. Fortsättning följer....


Läst 6776 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Imorgon kommer jag att presentera en helt ny bedömningsserie här på bloggen! Har verkligen lyckats få med en fantastiskt duktig hästmänniska som expert även denna gång, så det känns jätteroligt att snart få avslöja vem och vad serien går ut på.

 

En ledtråd...... ;)

 

Ikväll kör jag och Loppan en repris på träningen i tisdags, rapport senare!

 

Ha en superskön dag i solskenet!

 


Läst 9229 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Designtävlingen i samarbete mellan Hippson och Ps of Sweden, där man fick skicka in sin alldeles egna pannbandsdesign för att tävla om att få den producerad, är nu avgjord!

 

Det har varit en galet svårt urvalsprocess med ett hundratal inskickade, kreativa designskisser! Slutligen har juryn enats om de fem stycken vi tycker utmärker sig lite extra och de fem presenteras här på Hippson.se till helgen!

 

Vinsten är sin egen pannbandsdesign i tre exemplar samt ett valfritt träns ur Revolution-serien (där mitt egendesignade unghästträns ingår).

 

 

Foto: David Kebo

 

Ska bli kul att äntligen få avslöja vilka som vann :)

 

Loppan är lycklig i hagen med sin nya kompis och de har busat precis hela dagen. Så mycket att Loppan blev alldeles blöt av svett, jag fick sätta på henne ett täcke för att hon inte skulle bli kall sen när solen går i moln. Lycklig häst = lycklig ägare, känns så himla bra att hon äntligen fått en kompis! Önskar dock för mitt hjärtas skull att de inte busar så här vilt varje dag, för då kommer jag att få en hjärtattack av oron över att något har hänt varje gång någon ringer från stallet.


Läst 8577 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Lycklig matte rapporterar:

Loppan har idag skött sig alldeles strålande under dagens ridpass. Inte en tendens till att vilja lätta i fram. I bak var hon dock mer luftig, men så länge hon tänker framåt är jag mer än nöjd.

 

Hon hade varit ganska prillig i hagen idag och humöret höll i sig även under ridpasset. Lite vårkänslor kanske? Som vanligt var hon exceptionellt duktig vid uppsittning, blickstilla står hon tills jag ger framåtkommando. I ridhuset fanns Villeneva, hennes nya hagkamrat som skulle agera draghjälp, samt ett ekipage som rullade på i galopp. Jag berättade naturligtvis att Loppan är en relativt ostyrbar treåring och att jag inte kan garantera att vi kan hålla oss ur eller ens vägen, men jag hade inte behövt oroa mig så mycket. Loppan var inte alls bekymrad över att bli omgalopperad ens när vi skrittade fram.

 

Draghjälp var, trots hennes coola temperament, inte något som Loppan tyckte att vi behövde idag, istället travade hon glatt förbi och struntade i vart de andra var. Några bockar blev det, men det var bara glädjesprång vilket är ganska glädjande även för mig som vet att hon har haft lite motivationsproblem innan. Så länge hon är glad och nöjd är jag detsamma.

 

Vi övade lite styrfunktion i skritt och trav samt lite övergångar och halter. Fokus (som alltid) var framåtbjudning och renodlade hjälper eftersom att jag inte vill att hon ska tappa sugen, backa av och därmed riskera att hon reser sig och slår över igen. Därför red jag ändå mest rakt fram på långsidorna och såg till att hon höll en friskt tempo rakt igenom. När jag kände mig nöjd gjorde jag direkt halt och skrittade av henne för hand. Korta men intensiva pass tycker jag alltid är det bästa och absolut framför allt just när de har lätt för att lessna och tycka att livet är pest när de inte känner sig motiverade nog.

 

Kändes riktigt bra idag, nu är vi verkligen på G igen! Kör på ganska intensivt resten av veckan och sedan får hon nästan en veckas sammanhängande vila när jag åker till skolan nästa vecka. I helgen tänker jag rida ut för att hon inte ska tröttna på ridhusridning!

 

På vägen till stallet hade jag ett mycket spännande samtal med en av landets främsta hingsthållare och avelsprofil. Samtalet var för bloggens räkning, kan ni gissa vem och varför? :)


Läst 6758 ggr Kommentarer Kommentera

Jihu, Loppan har börjat fälla som en dåre! Det är naturligtvis inte så roligt att säsongen då man hittar röda hårstrån i allt från besticklåda till mellan tangenterna på datorn har börjat, men lycka att hon förmodligen kommer att hinna bli av med vinterskruden till treårstestet.

 

Efter ett varv med gummiskrapan (Loppans favvo) blev vinsten det här:

 

 

Tycker hon har blivit så snygg i kroppen nu också, man kan ana vilken modell hon blir när hon är färdigväxt. En sporthäst av den lite rejälare modellen, precis så jag vill ha dem!

 

Jag smälter av det här lilla sötnyllet, men kolla vilka enormt långa öron hon har! Hörde en historia i helgen om en tränare som aldrig någonsin skulle köpa en häst med små öron eftersom att de "stor-örade" alltid är mer intelligenta, jag väljer att lyssna på denne tränares teori!

 

Jag är ju inte så himla stor själv och skulle säkert passa bäst på en väldigt nätt och långbent häst, men av någon anledning känner jag mig mest hemma på hästar med rumpor som lagårdsdörrar. Konstigt det där :)

 

Nu står hon lite knasigt på den här bilden, så det är svårt att se att hon har en riktigt rejäl och fin bakdel!

 

I veckan ska vi släppa ihop Loppan med hennes nya bästis! De har nu stått i boxarna och hagarna brevid varandra sedan i lördags för att lära känna varandra ordentligt, sedan släpper vi ihop dem i en fyrkantshage för att eliminera riskerna för massa skador om de skulle röja runt. Snart får de dock flytta till sin underbara och kuperade skogshage, då blir livet fulländat!

 

Imorgon ska jag rida lite, håll tummarna för att Loppan har alla fyra fötter kvar på jorden!

 


Läst 7986 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2013

Eller ja, inte riktigt faktiskt. Har mellanlandat hos mina föräldrar på landet eftersom att ögonen nästan slog ihop sista biten, var helt enkelt för trött för att köra hela vägen hem.

 

Idag har jag både hunnit med att gå på baby-sim med mina fina systerdotter och hängt med henne i Malmö-solen (varför är det begynnande vår där nere när vi fortfarande har rysskyla här? Orättvist!) och därefter besökt tre olika stall med massor av fina hästar i trakterna innan det var dags att åka hemåt. Så härligt, även om det har varit intensivt och en del jobb har det ändå varit som en lite välbehövlig mini-semester!

 

Bruksprovet då! Hann ju bara se sista dagen av det, men det var hemskt roligt ändå. Blir imponerad över alla unga hingstar som sköter sig så bra i de här (ändå ganska onaturliga) sammanhangen, och lika imponerad över visarna/ryttarna som oftast också sköter sig förträffligt :) Ibland går det dock inte att hålla tillbaks, som när den här hingsten lyckades bocka sig ur sin visares grepp och därefter galopperade runt en bra stund alldeles lycklig av sin nyvunna frihet.

 

(sorry för suddiga bilder!)

 

Hamnade mitt i pressfotograferingen av vinnarhingstarna och papparazzi-fotade från åskådarplats. Fina pojkar!

 

Armani Code - bästa hopphingst

 

Sankt Erik II - bästa dressyrhingst.

 

Fick också se fina Luxus CML som var en av mina favoriter förra året. I år vann han hingstklassen och jag blev riktigt glad över att se en så trevligt riden häst som arbetade avspänt i balans och såg fullkomligt nöjd och glad ut. Så härligt att se på! Svårt att inte bli lite kär i gräddnosen Luxus!

 

 

Höjdpunkten var ju dock att se Firenze. Han är så himla vacker! Älskar modellen och uttrycket!

Hans ordinarie ryttare, Anna Svanberg, var sjuk men hennes dressyrelev lotsade honom fint genom programmet trots att hon inte var särskilt "inriden" på honom. Han är ju som sagt än lite valpig, men jag tror det finns stor kapacitet i honom. Han ser faktiskt riktigt trevlig ut!

 

 

Från ASVH'S Youtubekanal.

 

Helgens bästa var att gå i unghäststallarna på Flyinge och se riktigt ruggiga, pälsiga och "älgiga" blivande treåringar. När man först har sett de fina (trimmade och klippta) treåringarna som gått bruksprovet blir man lätt lite deppig över vad man själv har i samma ålderskategori hemma i stallet, men jag fick nytt mod när jag såg dessa blivande stjärnor i samma "skick" som Loppan i dagsläget. Än finns det hopp att de blommar ut, fäller all päls och är sina vackraste jag på treårstestet. Skulle de inte vara det så får man väl låta bli att visa helt enkelt :) Loppan förblir i alla fall oklippt och otäckad hemma i sin utebox, så länge hon mår bra av det.

 

Helgens sämsta var att det var ett ganska trist och inte så publikvänligt evenemang. Säkert en budgetfråga, men jag ser många utvecklingsområden inom att göra det lite roligare för publiken och även för hingstägarna/visarna. Det var nästan tomt på läktarna och det applåderades bara lite halvhjärtat efter prestationerna.....Torrt!

 

Nej, nu måste jag försöka däcka så att jag klarar av morgondagen!

 

Hej då för denna gången, fina Flyinge!

 


Läst 11269 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
02
2013

Hej!

 

Har haft bästa dagen med frosseri i fina hingstar från läktarplats, flera bra möten om bland annat mitt unghästträns som nu introduceras för ett antal experter på Flyinge samt härligt häng och en personligt guidad tur kring Flyinge som jag aldrig sett det förut. Underbart och inspirerande!

 

Är också helt nyförälskad i fina Firenze, som kanske ännu är lite valpig - men så lovande för framtiden. Vilken sporthäst!

 

Uppdaterar mer imorgon, så länge en backstage-bild på bruksprovssegraren i dressyr;

 

Sankt Erik II


Läst 13315 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
01
2013

Hej!

 

Har knappt hunnit följa bruksprovet ens på distans det här året, mitt liv går i 330km/h just nu. Lycka är ju dock att jag fått en ny och grym bloggkollega som varit där och visat, så jag har följt henne och söta SpongeBob samt hållt mig någorlunda flytande med resultatlistorna i allmänhet!

 

Idag åker jag ner soligare breddgrader för att bland annat se hingstklasserna och premieringen imorgon. Bästa är att Loppans pappa Firenze är med i hingstklassen, ska bli såååå kul att se honom IRL.

 

Här är en bild som Loppans uppfödare tog när hon hälsade på Firenze 2009 (tror jag, eftersom att Loppan är född 2010).

 

Så vacker, och lik Loppan! (Ja, kanske inte nu när hon är ett litet vinter-lurv, men i vanliga fall).

 

Nu ska jag göra typ 30.000 saker innan det blir dags att åka. Första anhalt är stallet, där jag och Loppan ska prata ut om igår! :) Hade kanske i en utopisk värld velat rida även idag, men eftersom att hela sista delen av ridpasset var det bästa hittills igår så är det ingen jättekatastrof att jag inte hinner. Dessutom känns det ganska prioriterat att ha en hästkompis med varje gång nu ett tag framöver för att undvika onödiga konflikter som man inte kan gå vinnande ur.

 

Får hoppas att strategin "vila sig i form" funkar för Loppan och att hon kör med nya friska tag nästa vecka! Längtar upp i sadeln igen, nu börjar det ju bli roligt att rida henne! (Inte eftersom att hon slog runt alltså, utan med tanke på hur fin hon var sen).

 

Uppdaterar säkert lite från Flyinge i helgen! Jag ska inte bara se på hingstar, jag ska även träffa några grymma ryttare, träffa min fantastiska unghästmentor, slutföra ett artikeluppdrag, gå på några möten och träffa min ljuvliga och fortfarande ganska nytillkomna systerdotter (med familj). Stressigt schema även på "semester" alltså, that's how I roll.

 

Hej så länge!

 


Läst 10976 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.