Avelsbloggen
APR
30
2013

Hej!

 

På hästfronten intet nytt. Loppan är fortfarande inte helt fräsch, även om jag tycker att det går åt rätt håll. Har avbokat genrepet såklart och är nog lite mentalt inställd på att kanske avboka treårstestet också om hon inte blir bättre snart... Än så länge har jag dock is i magen och hoppas att det vänder så att vi hinner genrepa på något annat ställe eller bara träna på lite intensivt hemmavid.

 

Kände mig lite deppig häromdagen och tyckte att jag var den mest otursdrabbade hästmänniskan i världen (ni vet som man kan känna ibland - "varför just jag och just min häst?") men då påmindes jag om när RGB inte kunde starta OS p.g.a ett litet balltramp på Casall. Då får man lite perspektiv på saker - han kände sig nog också ganska deppig då och det kanske ändå är liiiiite värre än att inte kunna delta i treårstestet! Det är egentligen ingen tröst att det är jobbigt för andra också, men det känns ändå på något sätt lite bättre att man faktiskt inte är ensam om att vara "mest otursdrabbad i världen".

 

För mig är ju faktiskt det viktigaste att Loppan blir en fin och hållbar häst på lång sikt, det här treårstestet är ju bara en yttepytte-liten milstople på vägen. Dock är det både en rolig grej, en check på att hästen är i fas med utbildningen och inte minst en fingervisning på hästens kapacitet/för- och nackdelar av kunniga och erfarna hästmänniskor.

 

Hur som helst är inget klart än och mycket kan hända på tre veckor. Siktet är fortfarande inställt deltagande i testet den 19:e maj och vi får helt enkelt se hur saker och ting utvecklas framöver :)

 

Just nu har jag supermycket ridabstinens!!! Vill fortsätta med Loppan nu när hon har börjat bli så fin!

 

 


Läst 12814 ggr Kommentarer Kommentera
APR
28
2013

Hej på er!

 

Här händer det grejer minsann, inte enbart trevliga dessvärre. I förrgår när jag tog in Loppan från hagen tyckte jag hon rörde sig lite konstigt, jag tog in henne i stallet och kollade igenom men såg inget avvikande. När jag gick med henne igen rörde hon sig som vanligt och jag tänkte att det kanske bara var en sten i skon som gjorde att hon "stapplade" ett par steg.

 

Igår skulle jag rida, men hann bara trava ett varv innan jag kände att något inte stämde. Jag satt av och bad min mamma (som var på besök) att springa med henne. Mycket riktigt var det något knasigt, svårt att bedömma exakt vad men det sitter högt i höger bak. Jag tog in och palperade igenom henne noga, hittade en liten svullnad i länd och säte på både vänster och höger sida. I övrigt är hon superfräsch, inga varma/svullna ben, gallor eller smärtreaktioner någonstans.

 

Min teori är att hon har dragit omkull eller sträckt sig, hon går ju i en kuperad skosghage som delvis sluttar lite nedåt och det går ganska vilt till i hagen ibland... Nu får hon gå i en platt hage och endast skrittas för hand ett par dagar och så får jag se hur det verkar i början av nästa vecka. Så tråkigt och riktigt dåligt tajmat av Loppan, men än så länge har jag lite is i magen och hoppas att det inte är något allvarligt. Redan idag var det mycket bättre, men man vet ju aldrig!

 

Min förhoppning är fortfarande att hon ska gå treårstest och det enda jag egentligen behöver öva på inför det är att sätta galoppen ordentligt. Skulle vi inte hinna med det, men att hon är fräsch i övrigt, så kanske jag visar ändå utan att göra ridprovet. Genrepet på onsdag får jag nog dessvärre avboka om hon inte skulle vara helt fräsch imorgon.

 

Nu tar jag en dag i taget och håller tummarna! En positiv sak som har hänt i helgen är att det har rasat päls och man kan nu se sommarpälsen både här och där :) Några dagar till med detta underbara väder så tror jag vi är hemma på den fronten i alla fall.

 

Håll tummarna för att Loppan blir bra snart!


Läst 13418 ggr Kommentarer Kommentera
APR
26
2013

Hej!

 

Känns som om jag är den enda som inte är på GHS! Skulle ha åkt ner dit en sväng, men det blev för mycket jobb som var svårt att styra om. Får njuta av Hippsons förstaklassiga uppdateringar därifrån istället, samt hålla kontakt med mina vänner som är på plats :)

 

Igår red jag ju Loppan igen, för första gången sedan vilan. Hon skötte sig fint, även om det kanske inte var lika enastående bra som löshoppningen i söndags. Vi började på utebanan, men efter fem minuter stelande Loppan till och jag kände hennes hjärta bulta hårt och snabbt under mig. Kort därefter hörde jag ett helt sjukt ljud som jag -tror- kom från en älg uppe i skogen bakom ridbanan! Fem sekunder senare kom samma ljud från skogen på andra sidan, det var alltså två älgar som stod och skrek åt varanda i skogarna på varsin kortsida av ridbanan. Loppan tyckte inte att det var helt okej att gå ett lugnt och avslappnat pass under de förutsättningarna, så vi flyttade in i ridhuset istället.

 

Där inne slappnade hon av direkt och var ganska duktig. Hon hade mycket bättre framåtbjudning redan från början och var riktigt med på noterna. Jag körde tempoväxlingar i trav med lite "längningar" på långsidorna och så tog jag tillbaks henne på kortsidorna. Även skritten var bättre, mer energisk utan att bli överilad. Det enda jag har att anmärka på är att hon fortfarande kör lite stjärnkikar-stil, om än med en mjuk och fin kontakt i handen. Jag tänker dock att även formen kommer i takt med en ärlig och avslappnad framåtbjudning, så det är ingenting som jag specifikt lägger fokus på just nu. Det viktigaste är att hon går i balans och är relativt avspänd i den form hon är väljer att gå i, hon är helt enkelt inte en av de som är "födda på tygeln".

 

Efter en stund i ridhuset var jag nöjd och sadlade av henne för att träna lite visning för hand. Detta gjorde Loppan enligt skolboken, hon var jätteduktig! Det enda jag skulle vilja fila på är att hon kunde se lite mer entusiastisk ut vid uppställningen, nu parkerar hon mest och tar tillfället i akt att vila lite. Fladdrande spön rör henne inte i ryggen! Ska ta hjälp imorgon och hitta ett sätt som gör att hon "spänner upp" sig lite och visar sig från sin bästa sida.

 

En skrikande älg på ena kortsidan kanske vore något, finns det någon app för iPhone kanske? :)

 

 

 

 


Läst 15663 ggr Kommentarer Kommentera

NU är det dags för det sista stoet ut i bedömningsserien där Per Pileryd under fem veckor har agerat avelsexpert och hingstrådgivare åt ett gäng bloggläsare/stoägare.

 

Ledsen att det har dragit ut på tiden, jag är nyss hemkommen från stallet där jag har både ridit och visningstränat Loppan. Mer om det i ett annat inlägg.

 

Det här stoet är en trevlig allroundhäst med en tidigare avkomma som står hos min gamla chef Sigrid Bergåkra. Jag träffade denna avkomma i höstas när jag hälsade på Sigrid och den såg mycket trevlig ut :)

 

Ägaren beskriver själv sitt sto såhär:


"Hej!


Såg er lilla stobedömmning på bloggen så tänkte skicka in lite info om mitt sto Belle Marie född 2004. Hon har haft ett föl tidigare som 3 åring, Bella Rich (e. Richfield), står hos Sigirid Bergåkra som dressyrhäst. Tanken är att Belle Marie (Bellis) skall få föl då hon blir lite äldre då hon har ett väldigt bra temperament och bra avelsvärde.


Bellis är ett svenskt halvblod (SWB) efter Marwin och undan Marbella. Runt 165 i manken, brun med tecken och stickelhårig. Allting finns på hennes blup (http://blup.se/sv-SE/horses/167274-belle-marie-swb) Det speciella med henne är att hon är en såkallad Bella-häst. En typ av stostam som sträcker sig långt bak, många som tillhör den stammen har ordet Bella/Belle i sig och är oftast isabell till färgen.

Bellis har gått fyraårs championatet i fälttävlan med riktigt bra resultat. Nu tränas hon 1,10 hoppning och LA dressyr, en riktigt snäll och trevlig allroundhäst. Lugn och lydig vid hantering, pigg vid ridning och väldigt bra hoppteknik. Kan dock få sina ryck, men hon är ju trots allt ett sto! Söt är hon också ;)

Exteriörbilden är från sommaren 2012, lite underhull då hon är svår musklad...

Tack från mig, Elise Åkerblom :)"

 

Och ett litet tillägg efter mailkontakt med Per:

 

"Var lite snabb med att skicka in beskrivning märkte jag då jag läste de
andras beskrivningar, hehe. Jag har inte riktigt funderat ut något mål med
henne än, men något som jag tycker är viktigt hos en häst/blivande föl är
deras psyke. Trevliga, lätthanterliga och modiga. Som det ser ut i nuläget
skulle jag söka efter en avkomma som är bra på det mesta (precis som Bellis
är!), en perfekt allround häst med andra ord. Men det skulle gärna få luta
lite mot hopp, en sportig/modern häst med större gångarter. Det kanske är
svårt att hitta någon perfekt hingst efter mina kriterier, men du kanske
fick lite tips!"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

 

 

Stoet
BELLE MARIE, 165 cm
e. Marwin u. Marbella e. Marocco - Stove Friend xx
Marwin e. Maurice (e. Matcho x) - Aderlass - Steinpilz xx
Marocco e. Montal xx - Polarstern

 

Hej Elise!

Stoets stam består av en bra hannoveranerstam på ett svenskt möderne som innehåller flera bra fullblod, bl a Stove Friend xx. Marwin var en duktig sporthingst som tävlades av John Hickey i svår hoppning. Aderlass och Steinpilz xx är två framstående hingstar i Marwins stam.

 

STOETS EXTERIÖR är av det gamla slaget och här är det läge för en modernisering, men hon har flera bra saker att bygga på. Min erfarenhet är att om man hittar rätt hingst får man en stor typförbättring direkt på ett sådant här sto.

Bellis huvud är vackert och hon har en fin blick. Halsen är feminin, sitter bra och är lagom lång.
Bogen är bra. Manken kunde gå längre ut på ryggen, som ser stark ut. Bellis är sluten i bålen och korset är bra, liksom bakbenens vinklar. Med den ”gamla” typen menar jag att hon är alltför lågställd, d v s har för korta ben för att motsvara dagens idealtyp.

 

Egentligen är den något korta manken och de korta benen det enda som man vill förbättra hos Bellis avkomma och det är inte alls så svårt. Det viktigaste av allt är de inre egenskaperna och de har hon i ordning. Hennes rörelser är OK och det går också att utveckla.

 

HINGSTVALET: Det finns flera bra typförbättrare i svensk avel och både sådana som har tyngdpunkt hoppning och sådana med tyngdpunkt dressyr i sina härstamningar. Eftersom det finns lätt blod/fullblod längre bak på båda sidor i Bellis stam tror jag på möjligheten att hon ska kunna få en långbent, modern, elegant avkomma.

 

Ridbarhet, karaktär och lynne ska du ställa höga krav på, liksom lägstanivån på den del av hingstens egenskaper som inte är tyngdpunkten.
Det finns dressyrhingstar med bra interiör, tre bra gångarter och bra hoppbetyg.

 

Florestan- och Donnerhallblod i kombination med fullblod fungerar säkert om hingsten är långbent och har lång manke (bra sadelläge).
Hopphingstar med fin exteriör och tre bra gångarter verkar vara vad du allra helst önskar då du vill ha en allroundhäst som hoppar bra. Levisto- och Contendroblod har jag nämnt tidigare.
Carpaccio- och Caretinoblod går också bra.

 

Du bör förstärka Bellis bra sidor och inte kompromissa med exempelvis stark rygg, starkt kors och bra bakbensarbete hos hingsten. Där sitter bärkraften (och den har Bellis) som gör hästen bra att rida på.

 

En hopphingst för Bellis bör, förutom rätt exteriör, ha åttamässiga gångarter och åtta eller mer i ridbarhet om man går på deras bruksprov. Har hingsten gått långa prov (70-dagarsprov) i Tyskland är de helt ”kartlagda” och du kan hitta en profil som passar dina önskemål.

 

Bellis verkar så mysig och är värd en bra hingst och jag tror att hon kan få en avkomma som exteriört är ett stort avelsframsteg. Det finns mycket fint att bygga på. Vänta inte för länge med att betäcka henne.

 

Hälsningar Per

 

 

 

Och med det sagt är den här bedömningsserien nu avslutad! Jag vill säga: ETT STORT TACK till Per för hans otroliga engagemang i den här spännande och lärorika följetongen! Jag hoppas att fler än jag har kunnat dra nytta av Pers kunskap och erfarenhet som han så ödmjukt har delat med sig av under dessa fem veckor!

 

Tack även till alla som har skickat in bidrag till serien, jag hade gärnat sett alla fina ston bedömda men då hade det blivit ett helårsprojekt :)

 

Ni som fått era ston bedömda får gärna höra av er sedan när ni har bestämt er för ett slutgiltigt hingstval, skulle vara spännande att höra hur det blev!

 

Allt gott!


Läst 26398 ggr Kommentarer Kommentera

Hej och hå, ibland går det lite för fort. Jag uppmärksammade inte ens att det var onsdag igår - NU IGEN! Hur fort rullar veckorna på nu? Jag har lite mycket att göra just nu och konstaterade just att jag, sedan ca 3 månader tillbaks, har jobbat (eller varit i skolan) mer eller mindre 7 dagar i veckan. Det är lite för mycket!

 

Hur som helst fick jag just ett mail från Per som berättar att bedömningen är på G. Den här gången är ett ett fint halvblodssto som jag indirekt har en anknytning till. Jag vet att Per har lagt ner väldigt mycket jobb på den här bedömningen, så det ska bli kul att läsa sedan.

 

 

 

Är lite nyfiken på att höra från er som ska visa på treårstest!

 

Hur ligger ni till?

När ska ni visa?

Visar ni själva?

Hur är planen fram tills dess och när släpper ni på bete efteråt?

 

Kul att bolla upplägg!

 

 

 


Läst 10002 ggr Kommentarer Kommentera

Idag kom hovslagaren och slog på Loppans tappsko. Jag fick beröm för att jag övat på min hemläxa, att banka på Loppans hovar dagligen, för idag var hon verkligen supersnäll! Absolut märkbart sur på hovis, men hon bet ihop, stod snällt och lät det inte gå ut över någon. Härligt med positiv utveckling!

 

Imorgon är det dags för ridning och det ska bli sååå kul! Hoppas verkligen på fint väder så att vi kan husera på utebanan istället för i ridhuset, vore ju så trevligt! Ska bli spännande att se om några fler poletter har trillat ner sen sist, jag får höra hela tiden att folk som ser henne i hagen tycker hon rör sig helt fantastiskt - det kanske jag inte riktigt har fått se vid ridning än, men om det finns där är det ju bara min sak att plocka fram det. Superenkelt ;)

 

 

Hoppas på att någon kan ta lite kort eller filma imorgon, så ni får bildbevis på det hela!

 

So long!


Läst 10070 ggr Kommentarer Kommentera
APR
22
2013

Var tog du vägen?

 

En enda underbar dag fick vi här i Stockholm, idag var det back to molnigt, mulet och regn. Trist! Min premiärtur på utebanan blev inte av, dels på grund av vädret men främst för att Loppan blivit lite ömfotad. Vi fick en tid hos hovis på onsdag så hon får nog fortsätta vila fram till dess för säkerhets skull.

 

Istället gjorde jag en insats för projekt "hejdå vinterpäls", vilket resulterade i att det såg ut som att det låg en hel häst i stallgången. Loppan ser dock lika lurvig ut, fattar inte vart allt hår kommer ifrån? När tar det slut?

 

 

 

Lurvig men blank och LEN! Bästa schampoot med enbart naturliga ingredienser och specialtillverkat för fuxar! K9 är grejen!

 

En sak som jag knappt vågar skriva är att hon, trots leran, inte har minsta antydan till mugg. Ni som har hängt med ett tag vet att hennes fyra fötter brukar vara rätt så hårt drabbade.... Vet inte om det är marken här som är bättre, om hon mår bättre i allmänhet (bättre immunförsvar) eller om det är något annat. Eller så kommer det nästa vecka, vågar knappt hoppas på annat! Usch, tänk vad tråkigt och jobbigt om det bryter ut nu under våren...... Håll tummarna för oss!

 

 

 


Läst 11153 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

I senaste Hippson kan ni läsa ett omfattande reportage som jag har skrivit med bildmaterial från Indien, där jag var med PS of Sweden i höstas för att designa klart mitt unghästträns. Det handlar bland annat om hur man faktiskt kan vara en medveten konsument även av ridsportprodukter, något som börjar bli mer och mer på tapeten i alla fall i mina kretsar. Själv har jag faktiskt blivit en riktigt "jobbig" kund och vill alltid veta var produkten tillverkas och under vilka omständigheter, i alla fall för det mesta och framför allt när det gäller läder- och textilprodukter.

 

 

Alla företag jag har varit i kontakt med har varit riktigt serviceminded och har inga problem att tillmötesgå frågeställningar, så man är egentligen bara en mailkonversation iväg från att vara med och göra skillnad, starta en lite mer medveten trend! Do it!

 

 

Lite roligt är att i samma nummer avslöjas att Revolutionserien, där mitt unghästträns Teenage Revolution ingår som en av tre modeller, vann silver i Hippsons tävling "Årets ridsportprodukt". Det designades alltså delvis färdigt på plats i Indien, där bilderna till reportaget är tagna.

 

--------------------------------

 

Ikväll ska jag rida lite på Loppan, jag tänkte inviga vår underbara utebana som har töat fram nu. Den är riktigt stor och därmed unghästvänlig eftersom att man hinner få upp bra styrfart innan man måste svänga igen :) Hoppas Loppan håller samma kvalité som igår och bara går in och dominerar, då behövs inte heller så många ridtillfällen innan treårstestet. Tänkte bara passa på att rida ut lite ett par dagar i solskenet och sen vill jag att vår tränare kommer och spetsar tänket en sista gång före eldprovet, men så mycket mer än så behövs nog inte om Loppan är lika duktig som före vilan.

 

Istället ska vi som sagt träna lite visning för hand och så kanske vi kör någon lastträning innan vi ska åka på riktigt. Jag tycker att det är otroligt viktigt att inte tjata ihjäl dem med för mycket "samma samma", samtidigt som alla naturligtvis måste känna sig väl förberedda och säkra på allt som förväntas.

 

Istället för att nöta med träning ska fokus ligga på att nöta bort päls, nu jäklar ska den väck :)


Läst 16371 ggr Kommentarer Kommentera

...står i mitt stall! Jag syftar alltså på Loppan!

 

Idag har vi alltså kickat igång igen efter den lite längre viloperioden, på dagens schema stod löshoppning. Det som är så häftigt med unghästar är ju att det ibland går så fruktansvärt snabbt framåt - precis så är det med Loppan just nu. En vila gjorde väl susen för hennes hoppförmåga och vi kände knappt igen henne under dagens träning. Fantastisk framåtbjudning, en avslappnad och enormt fin (stooor) galopp och grym teknik över hinder.

 

Jaja, kanske fortfarande ingen framtida internationell hoppstjärna, men till skillnad från förut använde hon både rygg och hals på ett avslappnat vis samt vinklade både fram- och bakben på ett sätt jag aldrig sett henne göra förut. När hon kom fel en gång rättade hon sig dessutom direkt gången efter. Man blev nästan full i skratt av hur bra hon var jämfört med tidigare!

 

Tjejen (unghästutbildaren) som hjälpte oss idag är verkligen GULD VÄRD dessutom! Så otroligt duktig, hon vet precis vad hon ska göra i alla situationer och är dessutom världens gulligaste mot hästarna. Är så tacksam för hennes hjälp!

 

Nu är Loppan färdighoppad inför genrepet den 1:a maj och det känns helt fantastiskt! Nu ska jag rida några gånger till och spetsa visningsträningen, men vi är verkligen i fas.

 

Efter löshoppningen fick hon faktiskt bada, mest för att bli av med gammal äcklig, lortig vinterpäls men också för att öva på det en gång inför treårstestet. Hon gillar ju förvisso vatten så det gick jättebra, även om tålamodet kanske inte alltid är det längsta ;). Därefter promenerade vi i solskenet och sedan fick hon gå ut till sin kompis. Loppan ville dock helst följa med mig hem igen, hon var supergosig och "mammig".

 

Gulligaste hästen i stan!

 

Såhär står vi nästan varje kväll när jag är i stallet! Världens bästa godnatt-kram! Gosunge!

 


Läst 16350 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Nu är jag hemma efter ett par fotbollsintensiva dagar. Jag jobbar kring projektet Dam-EM 2013 och alla värdstäder (som håller i matcherna) har träffats en sista gång innan det hela drar igång. Under en peppande föreläsning med vår "tournament director" drogs flera goda exempel från ridsporten upp, vilket jag tyckte var lite kul. Vi har mycket att lära av varandra helt enkelt!

 

Hemma i hagen har Loppan dragit av sig en sko. Inte så konstigt med tanke på leran nu! Hon verkar inte vara öm av det, så jag hopppas hon kan hoppa lite imorgon i alla fall. Tjejen som vi åkte till sist kommer till vår gård med två treåringar, så då är det perfekt att passa på att få lite tips och råd av henne. Vi får se hur det går, eller om jag hinner få ut en hovslagare som kan ordna det innan hoppningen (brukar vara svårt att lura ut dem på guds vilodag, men man kan väl försöka....:) ).

 

 


Kul att intresset för avelbedömningen är så stort!! Jag har fått massor av mail, men inte hunnit svara på alla personligen, så jag skriver helt enkelt här:


Det är tyvärr försent att skicka in bidrag till avelsbedömningen. Det är endast ett tillfälle kvar och sista dag att skicka in bidrag var 22/3. Alla som kom med i bedömningen har fått detta bekräftat via mail, men jag har dessvärre inte hunnit maila alla andra. Det kanske blir något nytt tillfälle en annan gång, ett stort tack till alla er som skickat in bilder på era fina hästar! :)

 

 

 


Läst 11001 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.