Avelsbloggen

Nu är det äntligen dags för del fyra i den här spännande följetongen. Tråkigt är dock att den snart är över, endast ett sto kvar efter denna!

 

Dagens sto är en vacker ponnytjej vars ägare gärna vill ha en avkomma i storhästformat.

 

Ägaren beskriver själv sin häst såhär:


"Vi funderar så vi blir gråhåriga på vilken hingst vi ska välja till vårt sto. Ska åka på några hingstvisningar också för att lära oss lite. Vill börja med att säga att vi har en D-ponny som vi vill betäcka med en storhäst. Har redan gått igenom alla för- och nackdelar. Nackdelarna har många varit snabba med att påpeka men vi vill ändå ha en avkomma efter henne. Vi vill alltså få en avkomma som blir över ponnymått, och helst upp mot 1,60 även om vi vet att det inte finns några garantier. Men en hingst som lämnar litet går alltså bort.


 
Vi har alltså ett fint D-ponnysto, renrasig holländsk New Forest, som tävlat upp till medelsvår hoppning.
 

Är intresserad av både hopp- och dressyrhingst. Vill gärna förbättra hennes gångarter, men många hopphingstar idag rör ju sig bra.
 

Hon har ganska kort steg i skritt och kort galopp, så om man kunde förbättra det hade det varit bra. Hon har fin och luftig trav och har lätt för ökad trav. Lätt för galoppombyten och förvänd galopp.  Hon är finlemmad och feminin.  Hon har hög ridbarhet och stor integritet.  Hon har dessutom stort hjärta i hoppningen.  Mycket ridbar som sagt, alltid positiv till arbete. Pigg och framåt, och väldigt snäll. Aldrig bockat med ryttare. Lättlastad och snäll att ha med på tävlingar.  Positiv och framåt i ridningen.  Aldrig varit sjuk förutom sömstucken ett par ggr, med hovböld som följd.
 

Exteriört har hon kort hals, och gracila ben med små hovar. Lite trång i ganascherna.
 

Hon har som sagt tävlat hoppning upp till medelsvår B. Flertalet placeringar i LA och LB. Även gått lite dressyr men då hon lätt blir lite låg i formen blir poängen därefter, men har några placeringar i LB och någon LA1. Dock inte tävlad mycket i dressyr, men regelbundet tränad i det.
 

Vi köpte henne som 7-åring, och hon blir 15 i år, och har haft två (ponny)föl som 5- och 6-åring.  Det var i Holland hos förra ägarna, och de har sagt att hon var en exemplarisk mamma som skötte allt själv.  En av avkommorna har blivit premierad i Holland, och gått mycket bra i både dressyr och hoppning som ungponny.  Den andra har jag inte kunnat spåra.
 

Anledningen till att vi valt att betäcka henne är för att vi tycker hon är en fantastisk häst med bra ridbarhet, fin hoppkapacitet och en riktig tävlingsindivid, samtidigt som hon är personlig och läraktig. Tanken är så klart att vi själva ska behålla avkomman. Ska helst bli en hopphäst som kan tävla lite, men även kunna ridas lite i dressyr.
 


Ser fram emot ett spännande utlåtande!
 

Mvh Julia och Jonna Rosén"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:


TIGGELBERG LORET
New Forest ponny
e. Lorenzo u. Hunzehoeves Silver e. Elegant


Hej Jonna!


Nu har du givit mig en uppgift som är lite utanför min vanliga hästvärld, men
jag ska göra så gott jag kan. Jag började rida på ett gotlandsruss och red
henne under flera år, alltid utan sadel och med ett helt flygfält (gräsfält)

att galoppera på. Sedan hoppade jag lite med en connemara och en gång red jag en hubertusjakt på en fjording. Helt underbart med en glad, bockande ?liten?
häst under mig.

 

En höjdare för mig är att varje år få se de bästa tyska
ridponnyerna göra upp i dressyr och hoppning under Bundeschampionat i
Warendorf. Bra hästar är bra hästar oavsett storlek och jag gillar alla raser.

Jag förstår att ni vill ta föl på Tiggelberg Loret. Interiören är alltid det
viktigaste och hon verkar ha rätt inställning. Hon ser ut att hoppa i en bra
form och har fina resultat. Viktigt är också att hon har bra ridbarhet.

 

STOETS EXTERIÖR: Tycker jag är bra. Ryggen är stark och hon har också starkt njurparti och ett bra kors, vilket bidrar till att hon har lätt för att fysiskt
tillgodose ryttarens önskemål. Halsen kanske är lite kort och brett ansatt men
överlinjen är bra, vilket återigen ger bra balans och ridbarhet. Hennes huvud
är vackert. Manken och sadelläget ser också bra ut.



HINGSTVALET:
Det är inte så lätt att nå målet ca. 160 cm direkt. Det kan ta två
generationer. Jag hade satsat på en hopphingst med bra exteriör och rörelser,
men tyngdpunkten ska vara hoppning. Hingsten får gärna vara stor. Mina tankar
går till Hip Hop som har allt på min önskelista och kommer ur en mycket
förärvningssäker stostam. Niveau är också en kandidat där det berömda
Voltaireblodet slagit igenom. Bägge har utmärkta bruksprov och är mycket
framgångsrika i sporten och i aveln har de redan visat sig vara bra.

 

Magic Park kan också vara en kandidat. En riktig atlet med bra exteriör och goda gångarter och han har visat prov på både kapacitet och rätt inställning. Vår egen
Capriano hade passat utmärkt exteriört och han rör sig som en bra dressyrhingst
med tre bra gångarter. Han lämnar också stark överlinje, lagom långa halsar och

vackra huvuden. Hoppningen är också bra men de tre andra jag nämnt har kommit längre i sina karriärer och är också något större.

 

Apropå betäckning av ponnyston med halvblodshingst. Som hingsthållare nekar vi aldrig ston av andra raser. Vi på Ängagården anser att var och en har rätt att
avla efter sitt eget huvud. Det är det som ger en mångfald som är så spännande.

 

 

 

 

Läs mer om Per Pileryd och Ängagården på:

www.angagarden.com


Missa inte chansen att betäcka ditt sto till riktigt förmånliga priser eftersom att Per och Eva gör sin sista säsong som hingsthållare i år! Bland annat har de Loppans fina pappa Firenze (nej, jag är inte partisk ;)) i sitt hingstprogram - Loppan vill ju ha fler småsyskon!


Läst 24156 ggr Kommentarer Kommentera
APR
17
2013

Hej!

 

Bedömningen med Per Pileryd kommer upp lite senare idag, håll ut!

 

Så länge en hälsning från Loppan, som fortsätter på tema "Grå".

 

 

Härligt va!!!

 

Låter dock hennes "barnvakter" ta hand om projekt rengöring eftersom att jag på väg till annan ort för att koncentrera mig på en helt annan sport imorgon - nämligen fotboll! Ska se min första match någonsin och ha två härligt intensiva dagar med föreläsningar om ämnet. Spännande med en helt ny sport faktiskt!


Läst 8656 ggr Kommentarer Kommentera
APR
16
2013

..för Loppan nu! Själv önskar jag att jag också hade haft semester, känns verkligen befogat. Ett par månader till, sen ska jag nog skicka iväg både Loppan och mig själv på sommarkollo.

 

Loppan verkar dock vara rätt less på att vila, hon är superpigg just nu. Sådär lite tålamodskrävande som de kan vara ibland, ni vet...Lite bänglig och "på". Vill ha uppmärksamhet precis hela tiden! Tur att hon är så söt att det inte går att vara arg på hennes särskilt länge!

 

 

Flera stycken har sagt att hon ser så fin ut de senaste dagarna. Själv har jag tyckt hon sett lite "dammig" ut och inte alls som jag hade tänkt mig att hon skulle blomma ut nu under våren. Hon är på G, men inte helt färdig med att bli snygg i alla hörn liksom! Idag showade hon dock lite utomhus och om hon travar så fint på treårstestet blir det nog en 10:a ;) Har inte sett mycket av det i ridhuset dessvärre, kan de inte komma ut och göra en gårdsbedömning i hagen istället?

 

Om några dagar är semestern som sagt över och till helgen kör vi igång med en löshoppning igen. Om det går bra så får hon låta bli att hoppa fram till genrepet och därefter blir nästa gång treårstestet. Nu har hon ju fattat vad det går ut på, så då får man låta bli att tjata. Det blir inte bättre än vad det är nu ändå, det viktigaste är att hon inte är oförberedd och tappar självförtroendet på själva testdagen - sedan vad det blir för poäng på just hoppningen spelar mindre roll.

 

Imorgon är det redan dags för nästa del i avelsbedömningen, näst sista delen till och med! Den här gången ska det bli extra intressant att se vad Per har att säga eftersom att det handlar om halvblodsavel med en liten tvist.... Ni får se imorgon helt enkelt :)

 

 


Läst 11855 ggr Kommentarer Kommentera

Kom ut till stallet och såg en skinande fux som stod och solade i hagen!

 

Trodde vi skulle få ha lite mysig kvalitétstid, men Loppan hade andra planer. När hon vände sig om möttes jag nämligen av detta:

 

 

Kvalitétstid blev det för Loppan ändå när leran skulle avlägnas, och om jag ska vara ärlig tyckte inte jag heller att det var helt omysigt! Jag band fast henne ute för att inte ge hela stallet en astmaattack och så stod vi och mös i solen. Nu är det jag som behöver saneras från lera och päls :)

 

Är dock riktigt lycklig över min pälsglans (Mirra shine från K9) som jag har använt vid max 3 tillfällen sedan i vintras och som håller svansen sidenmjuk oavsett väder och vind. Helt underbar, en bästa kompis i stallet! Jag borstar svansen varje dag och det följer aldrig med något tagel. Rekommenderas!

 


Läst 9484 ggr Kommentarer Kommentera
APR
13
2013

Visst är det underbart att våren är här, men ska man ändå klaga på något måste det ju vara leran! Loppan gillar att rulla sig och en otäckad häst med mycket päls är sådär-rolig att göra ren den här årstiden!

 

Mysigt har hon det nog ändå, och dessutom verkar hon faktiskt ha kommit över den värsta pälsömheten! Idag stod hon med huvudet halvvägs ner i marken och bara njöööt när jag borstade, till och med under magen! Det hör inte till vanligheterna annars....

 

Är glad att hon verkar ha varit sjöhäst i sitt förra liv, hon älskar vatten och att bli badad. Det enda jobbiga är att hon hela tiden vill flytta sig bakåt för att leka med vattenslangen när jag spolar benen :) Spolar inte varje dag, men ibland måste man ju för att kunna vistiera ordentligt. Än så länge ingen tendens till mugg, peppar peppar...

 

Den enda nackdelen med att vara ute och massera hästar såhär års är just det, leran och så pälsfällningen. Jag tror att jag har förbrukat minst 20 tröjor som aldrig mer blir vad de varit. Dessutom är jag väldigt noga med att eliminera smittspridningsrisker så jag har alltid ombyten med, många påsar med håriga kläder i baksätet nu alltså.

 

En annan grej jag alltid gör när jag är ute i olika stall är att ha med mig handsprit samt en liten flaska virkon. Spolar alltid av dojjorna och sprayar lite virkon på sulorna inför nästa besök, ett väldigt snabbt och enkelt sätt att undvika att dra runt eventuella smittor (även om jag såklart dessutom är noga med att alla stall jag är i inte har några kända smittor som cirkulerar!). Ett smart tips för alla som rör sig i flera olika stall - enkelt att ha med i bilen och tar bara en minut extra.

 

Ja just det, det märks att Loppan vilar för hon har börjat hitta på egna sätt att motinera. I morse tog hon tydligen ett par varv runt gården på egen hand innan hon snällt gick med på att gå ut i hagen (smet ut genom grinden först). Bra med framåttänket, vore dock ännu bättre om hon istället kunde lagra det och vara så pigg när hon ska sättas igång igen och sedan visas. :)

 

Ha en fortsatt skön helg!


Läst 10049 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2013

Hej!

 

Nu är jag hemma igen efter en mycket bra vecka i skolan! Om bara två månader är det dags för det stora provet då vi alla förhoppningsvis blir diplomerade massageterapeuter, sedan är det ett kort sommarlov innan höstterminen drar igång igen. Fick just timplanen för nästa termin och är jättepeppad på allt vad den innehåller; Electroterapi, ljusterapi (bl.a laser), sadelinpassning och rehabilitering/konvalecensvård som några exempel. Så himla roligt!

 

Vi har varit på travet igen och jag passade på att fråga ut dem om hur upplägget för deras treåringar ser ut, det skiljer sig inte så jättemycket från hur vi tänker inom ridsporten. En treårig travhäst tränas i snitt tre gånger i veckan och går då ett "snabbjobb" och två vanliga pass. Däremot planerar de inte in viloperioder på samma sätt som vi vanligtvis gör för våra unga hästar, utan de brukar infalla naturligt. Det här gäller för det stallet vi har varit i och behöver naturligtvis inte vara en sanning i alla travstall, men det var intressant att höra om likheter och olikheter i upplägget. På travet känns dock treåringarna över lag mer vuxna, de har ju varit i träning lite längre än många ridhästar och man glömmer lätt bort att de är så unga när man hanterar dem. De är väldigt väluppfostrade och "enkla". Det gäller förvisso alla travhästar, det är faktiskt en påtaglig skillnad att vara i ett travstall jämfört med ett ridstall rent generellt.

 

Nu längtar jag dock enormt mycket efter min egna "springare" och ska snart sätta fart mot stallet. Loppan vilar ju för tillfället men jag ska ta en omgång med pälsskrapan och mysa lite. Ska även se om jag kan hitta något tillförlitligt mätinstrument och kolla om hon har växt något den senaste tiden, jag misstänker att det kan vara så.

 

Inte inte alltför smickrande bild på Loppan från senaste löshoppningen. Till synes lite bakhög :)

 

Hej så länge!


Läst 9413 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har turen kommit till tredje stoet ut i avelsrådgivningen. Den här gången är det som sagt ett fullblodssto som förra året hade en fölunge efter Algot 1182.

 

Ägarens egen beskrivning av stoet:

 

"Mitt sto heter Zamona och är ett fullblod (e: Zaffaran u: Monavale ue: Strong Gale) som jag importerat från Irland. Hon kommer från en väldigt betydelsefull stostam, Arab-maid-familjen. Hennes mormors båda helbröder har båda varit väldigt framgångsrika och båda vunnit Irländska Grand National bla. Hon är linjeavlad på Sir Gaylord i fjärde led. Hennes stam kanske inte säger så mycket för folk som inte är insatta i National Huntaveln, så jag tar inte upp mer än så.

 

Zamona själv är startad men hon blir väldigt stressad och vägrade därför springa, därför fick jag köpa henne. Hon har tre väldigt bra gångarter. Slappnar hon av så rör hon sig fint genom hela kroppen, men spänner hos sig får hon lätt lite dålig ryggverkan. Hon kan även vara svår att få fram till handen, då hon gärna knäpper av lite i nacken, detta gör att man måste driva mycket med sätet, utan att klämma med benen. I övrigt är hon en väldigt lydig och rolig häst att rida, med mycket elektricitet och energi som går att använda till det positiva. Hennes stress har gjort att vi inte kommit ut och tävlat speciellt mycket, men hon är utbildad och tränar MSV dressyr, 130 hoppning och tvåstjärnig fälttävlan. Hon är hög i rang och testar gärna osäkra personer i hanteringen, men gör aldrig något dumt och är generellt en väldigt snäll häst, men med mycket nerv. 


 
2011 fick hon sitt första föl, en hingst e: Algot 1182. Han fick 47p på fölvisningen (887888). Han har inte alls ärvt något av mammas stress, utan är lugn och väldigt modig och förståndig, vilket gör att jag ännu mer tror att Zamonas stress är miljöbetingad från galoppen.
 


Jag har valt att använda henne i avel eftersom hennes sviter från galoppen fortfarande påverkar henne negativt vad gäller tävling, men att hon har alla de kvalitéer jag vill ha hos en tävlingshäst, hon är klok, modig, positiv till arbete, hon vill göra rätt, och sedan har hon som sagt tre bra gångarter och hoppar även bra. Jag är övertygad om att om hon inte hade blivit startad så hade hon inte heller haft den problematiken hon har idag.  Så, efter rekommendationer från tränare och vänner som föder upp hästar så gick jag slutligen med på att betäcka henne, vilket jag inte ångrar. Men är ju såklart alltid kul med ännu ett utlåtande, och kanske framförallt rekommendationer på vad för typ av hingst man ska leta efter.



Med vänlig hälsning
Rebecca Johansson Lindgren"

 

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:


 

 

Stoet
ZAMONA XX
168 cm
e. Zaffaran xx u. Monavale xx e. Strong Gale xx
Zaffaran xx e. Assert xx - Sir Ivor xx
Strong Gale xx e. Lord Gayle xx - Tamerlane xx

 

Hej Rebecca och alla läsare!Det här är kul tycker jag. Tredje stoet är ett fint fullblodssto med utmärkt stayerblod. Det första var ett bra dressyrsto och det andra var ett bra hoppsto, så spännvidden är det inget fel på. Vi har själva ”startat” en stofamilj med ett bra fullblodssto och nu finns det sex generationer och ca 80 hästar vars ursprung går tillbaka till detta stamsto. Vi har även haft galoppavel med ett annat fullblodssto, Carabine xx e. Carnoustie xx - Magic Red xx.


Zamona har bra exteriör: Passande storlek, fina linjer, mycket bra manke, bra ben med bra hasar och hasvinklar. Hon har de flesta ”ridhästpoints” som ett fullblod behöver för att fungera i ridhästaveln och hon har ju redan visat att avkomman kan röra sig som man önskar. Zamonas hals är kanske något rak och musklad på undersidan, vilket indikerar de små problem du haft i ridningen och man kanske kan önska sig en något mera liggande bog. Detta är mycket marginella önskemål och stör inte helheten som är riktigt bra, men man kanske ska ha de här små sakerna i åtanke vid hingstvalet. Att hon har stayerblod är en fördel. Deras exteriör passar oftast bättre i ridhästaveln än de med rent sprinterblod.


Ditt Avelsmål: Eftersom ditt avelsmål är en bra fälttävlanshäst, ser min önskehingst ut så här: En orädd, mycket ridbar, försiktig hingst med stor galoppförmåga, bra dressyr- och
hoppegenskaper och goda rörelser. I dagens fälttävlan är man nästan borta om man inte tillhör de bästa efter dressyren och definitivt borta om man river mer än ett hinder i den avslutande hoppningen så kraven på en ”alleskönner” till hingst är höga. Som jag sagt tidigare bör man ta en hingst som är lätt i typen med bra fullblodsinslag för att få en harmonisk exteriör på avkomman och för att slå vakt om galoppförmågan. Poängen på Zamons Algotavkomma indikerar att ditt sto kan ge goda gångarter.


Hingtvalet: Som jag tidigare nämnt är fullblod som Heraldik xx (som tyskarna gärna har i sina fälttävlanshästar) önskvärda i hingstens stam. Han ger både rörelser, ridbarhet och hoppförmåga samt den viktiga galoppkapaciteten. En annan fullblodshingst som jag tyckte mycket om var Sunlight xx, som Celle har ett par bra söner till och som är intressanta, liksom hingstar med
Exorbitant xx och Forrester xx i sina stammar.


Vi har tyvärr inga rena fullblod i Sverige som håller högsta klass. Det är en brist som är svår att avhjälpa i vår avel. En dressyrhingst med utmärkt galopp, bra hoppförmåga och mycket fullblodsinslag går också bra att använda, men då måste den vara orädd och framåt.


Återigen bör man leta hingst i Tyskland och där finns flera hingstar med bra fullblodsinslag. Ett exempel är vice bundeschampion Araldik e. Askari - Heraldik xx som finns på Gestüt Bonhomme utanför Berlin. En komplett hingst som jag tror passar exteriört, med mycket bra rörelser.
Även Neustadt/Dosse har flera intressanta hingstar för Zamona xx.


Läst 20320 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2013

...från söder! Är i skolan igen och förkovrar mig i kunskap, ljuvligt och intensivt! Mycket orsaksdiagnostik, diskussioner om olika inriktningars för- och nackdelar och så praktik såklart. Imorgon ska vi tillbaks till travet, superspännande för mig som kommer från ridsporten. Har lärt mig vad det innebär när en travhäst "hoppar" och vad en käkrem betyder i travsammanhang - tydligen inte alls samma som i "min" värld :)

 

Har också stött på den här proffsiga hoppryttaren, Robin Ingvarsson, som bara hade gott att säga om mitt unghästträns! Roligt :)

 

 

Imorgon kommer en ny bedömning med Per Pileryd upp på bloggen. Den här gången är det ett fullblodssto som tidigare har betäcks med en hingst av halvblodstyp med mycket gott resultat. Ska bli väldigt spännande att läsa, det ser i alla fall jag fram emot!

 

Tusen tack för alla JÄTTEBRA TIPS om senskydd, nu har jag lite av välja mellan! :)


Läst 16023 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Idag har vi varit iväg och löshoppat i ett annat ridhus och fått lite tips på vägen. Loppan blev lite snopen över att få gå "direkt" från boxen in i släpet istället för ut i hagen på morgonen, men hon fann sig i det. Ett par gånger gick hon fram och tillbaks på rampen, men sedan raka vägen in utan vidare protest! Hon har ju egentligen alltid varit lättlastad, men sist vi lastade var hon lite jobbig så det är skönt att det verkar ha varit en engångsgrej. Dålig dagsform helt enkelt!

 

Det var riktigt bra att få öva på hela grejen; Tränsa i transporten, lasta ur och ta av skydd, skritta fram för hand på nytt ställe med hästar och bilar osv. Loppan var lite på tårna men skötte sig ändå väldigt bra! Som jag har skrivit förr är hon ju extremt kommunikativ och frågar mycket när hon blir osäker, snarare än att blåsa upp sig och bli ohanterbar. En egenskap jag värdesätter högt hos en häst :)

 

Väl inne i ridhuset fick hon först galoppera åt båda varven och sedan gjorde vi precis som man gör på treårstestet, alltså hoppa och sedan stanna mellan två personer på långsidan utan hinder mellan gångerna. Precis som vanligt var framåtbjudningen hennes svaghet, och det blir inte bättre när hon är spänd. Efter ett par varv släpper det dock ganska fint. Det tråkiga är ju inte bara att hon inte kommer till sin rätt i hoppningen, utan att hon inte heller visar sitt finaste gångartsregister när hon spänner sig och tappar bjudning. Jag håller helt enkelt tummarna för att hon är avslappnad på treårstestet!

 

Lyxigt att vi var så många att en kunde ägna sig åt att nästan bara filma :)

 

 

 

OBS!

Nu behöver jag er hjälp igen! :)

 

Jag vet ju att ni är grymma på att tipsa om prylar, t.ex när jag letade efter en förbygel (som jag för övrigt inte ännu har kommit mig för att köpa....Stiglädret tjänstgör tyvärr fortfarande).

 

Jag behöver verkligen köpa ett par snygga och funktionella senskydd inför treårstestet! Jag är ju ingen hoppryttare och har dålig koll på senskydds-marknaden - vilka är snyggast och sitter bäst? Mitt enda krav är att de är bruna, men material och nyans är mindre viktigt! Ett plus för enkla spännen utan resår!


Läst 11483 ggr Kommentarer Kommentera

Härliga väder!

 

Ett klart vårtecken tycker jag är när man kan börja mocka hagarna ordentligt, en av mina favoritsysslor. Nej då, ärligt talat är det mest tungt och jobbigt, men jag tycker det känns bra att även kunna hålla hagen i trim! Just på vårkanten när det börjar smälta bort och hästarna går och pillar i sig både ett och annat (ruttet gräs och annat smaskigt som töar fram) vill jag eliminera intaget av onyttigheter (hästbajs från förra säsongen t.ex...).

 

Som tur är har jag en ytterst hjälpsam häst som gärna vill göra vad hon kan för att underlätta för matte....eller var det kanske tvärtom?

 

 

Hon var dock inte så jätteintresserad av kärran utan ville mest ha huvudet på min axel och bara myyysa. Gullehästen! Svårt att säga nej till hästgos i solskenet när alternativet är att mocka hage....Tog en stund att bli klar med andra ord :)

 

 


Läst 10127 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.