Avelsbloggen
APR
06
2013

Innan Loppan får gå på semester ska vi löshoppa en gång till, imorgon. En stallkompis har fixat så vi kan åka till en beridare/unghästutbildare inte så långt härifrån och vara med på deras träning.

 

Ska bli spännande att träna på hela grejen, lasta och komma till nytt ställe. Om allt går bra planerar jag nog att bara hoppa 1-2 gånger till hemma och så på genrepet som är på Ökna 1:a maj. Har blivit erbjuden hjälp av en annan stallkompis med löshoppningen på hemmaplan om jag behöver också, har jag sagt att jag har hittat världens bästa stall? Alla hjälps åt, fixar och löser problem (plus gillar att fika och dricka kaffe, bara en sån sak). STORMTRIVS!

 

Har förresten sånt sug efter att rida Loppan igen efter onsdagens träning! Det börjar verkligen kännas som att man rider på riktigt nu, hon har blivit lite mer häst än "valp". Tycker hon är så himla häftig och lättlärd också, verkligen en rolig häst att rida (när man får med henne på sin sida - kan tänka mig att vi kommer att ha lite debatter i framtiden också, men jag gillar ju sånt).

 

Jämförde bilder från i vintras och i onsdags, vilken skillnad:

 

Kolla halsen, vilken tandpetare!

 

 

Det är ju såklart inte så konstigt att det har hänt lite sen i vintras, vore tvärtom konstigare om hon fortfarande såg likadan ut, men det är lätt att bli lite hemmablind och inte se förändringarna. Framför allt gillar jag att hon börjar få lite hals! Måste mäta henne igen också, tycker hon ser så sjukt stor ut nu....Kanske är broddarna runt om som luras :)


Läst 7522 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Idag har Loppan som sagt varit hos tandläkaren. Jag har misstänkt att hon håller på att fälla lite tänder eftersom att hon de senaste dagarna har haft lite svårt att äta morötter. Mycket riktigt var den andra kindtanden (om jag inte minns fel) på ena sidan borta och på andra sidan hängde den på trekvart.

 

För övrigt såg hon otroligt fin ut i munnen, veterinären sa att det är ganska vanligt att hästarna har lite småsår när de växlar tänder, men i Loppans mun såg allt verkligen superfint ut! Även där vargtänderna en gång satt såg det jättebra ut, så skönt :)

 

Det passar ju bra att hon får vila lite nu så den andra tanden kan få trilla ut ifred, men i övrigt var det inga problem att ha bett eftersom att hon redan växlat de första kindtänderna tyckte veterinären. Det vill säga så länge hon inte blir "tjaffsig" med bettet, har uppenbara problem att äta eller luktar illa i munnen.

 

Passade också på att vaccinera henne mot influensa och stelkramp, känns skönt att ha allt gjort nu. Hade tänkt dokumentera det hela i bild, men veterinären var lite sen så när hon kom hade vi egentligen bara 10 minuter tills jag var tvungen att åka - det var lite stressigt med andra ord. Nu tog besöket kanske 20 minuter och jag hann faktiskt i tid ändå, men jag var glad att det inte var något att åtgärda i munnen så att det tog ännu längre tid....Alla som jag jobbar med i olika sammanhang har förvisso viss förståelse för att jag har häst, men man vill inte tänja på gränserna fööör mycket och fööör ofta ;)

 

 


Läst 7665 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Beställde en ny hjälm häromdagen och fick blixtsnabb leverans, dessvärre råkade jag ta fel storlek så jag måste byta den!

 

 

Valet föll på en Uvex, har bara hört gott om dem och jag älskar att de är så lätta och har bra ventilation! Det kan vara en pina att ha hjälm på de varmaste sommardagarna...... Dessutom tycker jag faktiskt att Uvex-hjälmarna är sjukt snygga, jag gillar att hjälmtrenden börjar gå mot det sportigare hållet!

 

Nu ska jag åka till stallet och möta upp veterinären/tandläkaren. En tjej i stallet skulle ha ut en idag så jag hakade på :) Eftersom att Loppan avskyr att bli kollad i munnen är det lite svårt för mig att på egen hand se efter om allt är fint även längst in, lika bra att få det gjort av en expert med rätt utrustning.

 

Uppdatering efteråt!


Läst 7388 ggr Kommentarer Kommentera
APR
04
2013

Hej!

 

Först och främst - kul att ni gillar avelsrådgivningen. Själv tycker jag att det är så fantastiskt spännande och lärorikt, är verkligen superglad över att Per ville ställa upp som expert i serien!

 

 

Sen tror jag att vi måste reda ut två saker lite hastigt;

 

1. Jag förstår att det ibland kan vara svårt att avläsa tonen i en text på nätet, men naturligtvis var jag inte på riktigt redo att ge bort Loppan efter att hon varit lite brötig i förrgår. Inte heller tycker jag att någonting är "hennes fel".

 

2.Jag känner inte på något sätt att jag inte har kontroll över situationen eller en plan för hur vi ska göra det lite smidigare vid insläpp.

 

 

 

Nu till gårdagens fantastiska ridpass! Min tränare kom ju till oss för lite input, så otroligt bra verkligen. Dock trodde jag verkligen att vi skulle få något att bita i igår, för Loppan var till synes inte helt avslappnad.

 

Det stod massor av hinder framme i ridhuset eftersom att jag klämde in oss mellan två hoppträningar. Sen vet jag inte varför, men det var lite pratigt mellan hästarna i hagarna utanför. Loppan har ju aldrig brytt sig om sånt ett smack, t.ex om en häst går ut ur ridhuset medan vi rider så hon blir ensam eller så, men igår pratade även hon för fullt med de utanför och var lite ledsen över att vara själv i ridhuset.

 

Men hur som helst så var det helt enkelt bra från att jag tog tyglarna tills att jag satt av!

Loppan var så himla duktig och tänkte bra på framåt. Igår låg fokus på att få galoppen att sitta även i ridhuset, både fattningarna men även att hon ska gå "hela varvet runt" och bara tänka framåt. Lite vingligt, ja visst, men hon var superduktig och fattade faktiskt mer eller mindre på min signal efter bara ett par gånger.

 

Det gick så fort att jag var tvungen att hålla i mig i manen och så att vi inte hann fastna på bild :)

 

När hon fattade fel galopp höll hon den förvända genom hörnet, så såå himla vingligt var det väl inte ändå. Hon visade faktiskt dessutom upp ganska fin galopp, det kändes bra att sitta på! Även traven var trevlig och stundtals till och med riktigt trevlig med bra bjudning. Avsaktningarna och halterna är dock Loppans bästa gren, jag behöver bara bromsa upp lite med sitsen så kliver hon in i en fin skritt från traven som vilken vuxen häst som helst. Duktig pålle!

 

Taktiksnack med vår tränare, Karin Styrman!

 

Nu får hon gå veckan ut och eventuellt löshoppa på söndag, sedan blir det välförtjänt vila!

 


Läst 8170 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Nu är det dags för nästa del i den uppskattade bedömningsserien med Per Pileryd. Jag glömde att skriva i förra inlägget att alla ni vars ston är med i serien är varmt välkomna att ringa Per om ni har fler funderingar eller vill diskutera vidare :) Kontaktuppgifter finns på hemsidan!

 

Dagens fina hoppsto har som sagt ett imponerande släktträd. Jag låter hennes ägare Cecilia Kristensson berätta med egna ord:

 

"Ibamena Gii
 
e Irco Miro Gii ( e Irco Mena - Raldo Polo - Irco Marco - Menelek xx - Battleburn xx)
u Balirca Gii - Baloubet du Rouet - Irco Marco - Menelek xx - Battleburn xx


http://www.blup.se/sv-SE/horses/232325-ibamena-gii

 


född 25 aug 2008 i England, uppfödd av Ann o Lars Gustavii
köpt 2010


Gustavii har fött upp både far, farfar, farmor, mor, mormor/farmorsmor
 
var 164 cm 2011, är ca 170 cm idag


 
Bilden är från den 28 maj 2012, fölungen e Sir Shutterfly är född den 27 maj 2012
 

Ibamenas far tävlades i svår internationell hoppning och vann bl.a. GP med John Whitaker.
Mormor/farmorsmor Mirca tävlades i WC och är helsyster till Irco Mena och Marcoville.
 

Ibamena är väldigt klok, vänlig och en utomordetligt god hoppare, bra tryck i bakbenen och snabba framben. Hon behöver inga infångare om man vill löshoppa henne! Hon är under igångsättning/fortsatt inridning och ska börja tävla i år.

Betäcks Ibamena 2013 är tanken att det ska genomföras en embryotransfer."

 

 

"Ibamenas fölunge (den vita) har än så länge ärvt sin mammas coolhet och goda temperament och hoppvilja. Hon har löshoppat en gång och vi behövde inte visa henne vad som skulle göras, hon sprang själv in i löshoppningsgången! :)"

 

 


Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

(som vanligt lite problem med radbrytet, det blir så när jag kopierar in text! Ni får ha överseende)

 

 

Stoet
IBAMENA GII
e. Irco Miro Gii - u. Balirca Gii
Irco Miro Gii e. Irco Mena - Raldo Polo - Irco Marco - Menelek xx
Balirca Gii e. Baloubet du Rouet - Irco Marco - Menelek xx

 

Hej Cecilia!


Grattis till ett mycket fint sto med en fantastisk hoppstam. Ibamena Gii borde K-märkas! Jag
tävlade själv i hoppning, (”stabilt på en låg nivå”) och har sett både Irco Mena och inte minst
Irco Marco tävla när han flög runt banorna med Ann Gustavii i sadeln. Hoppas att du tar många
avkommor på ditt fina sto.


Stoets exteriör: Ett vackert sto som är mycket typisk för sin stam. Mycket bra överlinje,
fint huvud, lång fin hals och mycket bra liggande bog. Bra manke och sadelläge. Stark rygg, slu-
ten bål, bra kors och bra bakben med bra hasvinklar. Jag kan tänka mig att hon har mycket bra
galopp med tanke på stammen. Man kanske kan önska sig något längre ben, särskilt framben.
Fölet ser mycket trevligt ut och har nog fått alla mammas fördelar plus att typen blivit lättare och
mer långbent.

 

Hingstvalet: Eftersom du tidigare valt en hannoveranerhingst kommer jag först att tänka
på Stakkato och For Pleasure, men jag fastnar inte för dem som passande typer även om hopp-
ningen naturligtvis fungerar med dessa hingstar. Lika bra att bekänna direkt att jag är lite ex-
teriörfreak även när det gäller hopphingstar. Gillar när hopphingstar har 9 på exteriör, 8-or på
rörelserna och gärna 9 på galoppen. Är interiören sedan rätt på en sådan hingst, så kan den
hoppa hur högt och snabbt som helst och om stammen är rätt kan man ha upptäckt en blivande
hoppkanon.

 

Tävlad eller ”bara” testad? 70-dagarstesten i Tyskland ger ofta en tidig vägledning
om en hingsts egenskaper. Det är ju det som är meningen med bruksprov. Görs testen rätt kan
en ung hingst vara lika kartlagd som en äldre hingst som går internationell hoppning och man
kan använda honom för att skapa snabba avelsframsteg. Dock är jag fascinerad av hur bra vissa
gamla hingstar håller de unga stången i aveln under decennier. Vid senaste OS var fortfarande
Contender, Voltaire m fl ”legender” mycket representerde i de hästar som lyckades bäst. Du
Cecilia, lyckans ost, har ju flera legender i din stostam. Varför inte försöka hitta en relativt ung,
modern, ridbar hingst som innehåller passande ”legendblod”.

 

De flesta avelsområden idag har använt holsteinerhingstar och i viss mån ”fransoser” för att
förbättra sin hoppavel. I Holstein, som jag tycker leder utvecklingen, har de också länge tagit in
både ”fransoser” och bra fullblod, bl a min favorit Heraldik xx. Där förbättrar man hela tiden
alla viktiga hoppegenskaper. Just nu har man stort fokus på ridbarhet och rörelser men utan att
pruta på kapacitet, teknik och försiktighet.

 

Contendro och Levisto är två holsteinare som jag gillar mycket. De har utmärkta bruksprov
och har redan bevisat sin nedärvning och jag tror att bägge skulle passa ditt sto exteriört och
interiört. Föredrar Levisto till Ibamena Gii därför att han har fler fullblodsinslag, som jag tror
gör skillnad mot Contendro. Levistos mor är helsyster till hingstarna Clinton I och Clinton II så
stammen är OK, minst sagt.

 

Utvecklingen av hopphästaveln går mycket snabbt framåt på Landgestüt Neustadt/Dosse som
jobbar med mycket holsteinerblod. Där har Levisto stått några år. De har flera bra hingstar efter
honom, som jag sett tävla. Landgestüt Neustadt/Dosse, som ligger mellan Hamburg och Berlin,
är ett riktigt hästmekka för mig och som jag rekommenderar att besöka (www.neustaedter-
gestuete.de). Beställ gärna en katalog så får du se många fina hoppstammar.

 

Vid embryotransfer är spermakvaliteten viktig, vilket är en faktor som utesluter en del hingstar
och talar mer för några andra (här vill jag inte ge några garantier).

 

Hälsningar Per

 

Förresten ska Per gå i pension och avelsverksamheten ska avvecklas! Läs mer på hemsidan (klicka på bilden):

 

 


Läst 18080 ggr Kommentarer Kommentera
APR
02
2013

(Varning för blodig bild i inlägget)

 

Nej, skoja bara såklart. Fast jag övervägde faktiskt en kort stund att ge bort henne till första bästa människa jag mötte efter att jag tagit in henne från hagen idag!

 

Jag skrev ju förut att Loppan tyvärr har blivit chef i hagen, trots att intentionen var precis tvärtom. Tanken var ju att de äldre stoet skulle ha lite positiv inverkan och fostra henne till att fortsätta vara den trevliga individ hon faktiskt i grund och botten är. Nu går det ganska bra ändå, de är helt okej kompisar om dagarna och äter till och med ibland ur samma hö-hög. Dock märks det att Loppan har fullt kommando vid situationer som just t.ex insläpp.

 

Trots att de få gå in typ först hinner de veva igång i sin hage när klockan är slagen. Loppan har ju alltid varit otroligt enkel och lätthanterad, speciellt att leda när och hur som helst, men nu är hon riktigt tråkig. Att leda går förvisso fortfarande bra, men det är just när man ska plocka ut dem från hagen genom grinden som hon blir stressad och ska markera mot det andra stoet vem som bestämmer. Inte helt kul om man kommer i kläm. Idag lyckades jag fastna i grimskaftet när hon muppade sig vilket resulterade i blodbad:

 

Aj aj!

 

Inte roligt för någon av oss; varken Loppan, det andra stoet eller för den som ska ta in. Ska fundera lite på lösningar för allas trevnad och säkerhet! Så här kan vi inte ha det!!!

 

Har fått massa glada nyheter om löshoppning btw, uppdaterar er snart! Känns som att vi har en grymt bra plan för resten av våren nu, så kul! Nu ska jag bara försöka jaga tag i min fantastiska men otroligt svårnådda (upptagna) veterinär för en tidsbokning av tandkoll denna eller nästa vecka, så vi är i fas på alla plan :)

 

Imorgon blir det både stobedömning på bloggen samt träning för Loppans del. Som upplagt för bra uppdatering med andra ord! Morgondagens sto är en hoppstammad englandsimport med imponerande stam, bland annat är mormodern helsyster till två riktigt stora hopplegender....Vilka får ni se imorgon!

 

Hörs då!


Läst 16150 ggr Kommentarer Kommentera
APR
01
2013

Hej!

 

Idag fick Loppan som sagt ta det lite lugnt. Jag tog en omgång med skrapan för att bli av med ännu mer päls samt bankade lite på hennes hovar (hemläxa från hovslagaren). Bankadet går verkligen jättebra och jag känner mig nästan lite larvig när det kommer in folk i stallet...Loppan står snällt och halvsover medan jag hamrar för fullt på hennes hovar. Måste se lite märkligt ut!

 

Ingen skärrad häst här inte!

 

Har funderat klart förresten (ibland går det undan) och anmält Loppan till Ökna den 19:e maj. Känns faktiskt superbra, de har ett genrep 1:a maj som jag planerar att åka på också - kan inte bli bättre.

 

Nu är det fullt fokus på att få löshoppningen att sitta samt få henne i toppform rent fysiskt (tappa päls, rycka man och trimma svans). Däremellan ska hon också hinna få två veckor sammanhängande vila + en mindre vila strax innan testet. Det enda minuset med att jag bestämde mig för Ökna är att jag och en kollega har en clinic på annan ort dagen innan, men jag lär väl hinna förbereda det mesta dagen innan det och bara fixa finliret sent på kvällen den 18:e. Känner mig riktigt peppad nu, så nu håller jag bara tummarna för att Loppan fortsätter utvecklas åt rätt håll mentalt och fysiskt, inte drar på sig några skador eller mugg (!) nu när snön börjar smälta bort.... Många faktorer spelar in :)

 

Men som Malin Rinné sa i artikeln om hur man förbereder unghästen för treårstet (som jag skrev för Hippson i höstas);

Glöm inte att det är samma häst du tar med dig hem som du tog med dig dit, oavsett resultat!

 

Viktigt att komma ihåg!

(Men visst vore det ändå såklart sååå himla roligt med jättefina poäng, det är ju trots allt därför man satsar så mycket tid, pengar och engagemang....)

 

Hej från Loppan i den härliga uteboxen med sjöutsikt!


Läst 8829 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.