Avelsbloggen
MAJ
30
2013

Hej!

 

Idag har jag inte varit världens bästa matte, även om det började ganska bra med en halv kväll i beteshagen och lite morötter på toppen av det. Detta smörande var inte alls oplanerat, utan en högst genomtänkt strategi från min sida eftersom att jag hade en spruta avmaskningsmedel i bilen.

 

Efter betandet och lite mys i stallgången tänkte jag helt enkelt bara, snabbt och smärtfritt som när man drar av ett plåster, trycka in maskmedlet i munnen på Loppan utan omsvep. Dessvärre klantade jag till mig och råkade trycka ut lite grann i mungipan på henne innan jag fipplade bort sprutan och sen var det kört - då visste hon vad som väntade.

 

Som tur är så är ju hästar ofta ganska lättlurade, eller snarare tillitsfulla och inte så långsinta kanske (vad fin världen vore om människor var lite mer som hästar). Efter några försök med Loppans huvud i taket och mig hängande i grimman så smetade jag lite betfor-gegga på sprutan och då gick det hur bra som helst. Loppans min när hon förstod att hon blivit lurad var dock obetalbar, har aldrig sett henne så kränkt och förnärmad!

 

Hur som helst är hon i alla fall träckprovad, avmaskad och klar inför släppet på söndag. Ordning och reda!

 


Läst 14124 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
29
2013

Baksidan med årets ljuvligaste årstid har vaknat från vinterdvalan - det vill säga mygg och andra små flygfän. Hos oss har det blivit mygginvasion version 2.0 och varken två- eller fyrbenta djur är roade av detta.

 

Eftersom att det var hoppträningar på utebanan betade jag Loppan för hand idag (gräshagen ligger precis invid banan och Loppan kan bli lite väl taggad när det galopperas brevid henne utan att hon får vara med), men hon kunde knappt ta en tugga utan att slå, sparka och försöka klia bort myggen mot mig. Superfrustrerad verkligen!

 

Gick in i stallet och myggsanerade henne (Ultrashield - bästa sprayen) och gick ut igen. Så coolt att det verkligen fungerar, man riktigt såg hur myggorna vände en centimeter från Loppans kropp. Nöjd häst som fick i sig sitt dagliga gräs till sist!

 

Nu är det nedräkning till betessläpp, 3 dagar kvar. På fredag smygstartar vi genom att släppa ihop dem en stund medan vi kollar av hagen ordentligt, och på söndagmorgon är det dags för det riktiga släppet. Söndagen kommer att för min del ägnas åt att städa ur box och vinterhage samtidigt som jag har lite koll på pållarna i hagen, så att allt går lugnt till. Jag tror dock inte det kommer att bli så mycket spring och stök utan mest ätning på schemat, Loppan lär tro att hon har dött och hamnat i hästhimlen!

 

 


Läst 13566 ggr Kommentarer Kommentera

Bättre sent än aldrig, va? :)

 

Här kommer lite film från treårstestet. Dessvärre inget från exteriörbedömningen utan bara några sekvenser från hoppningen!

 

Loppan hade ju rejält bra framåtbjudning till en början (förutom kanske det absolut första varvet när hon frågade om hon verkligen behövde hoppa ;)) så det blev lite hastigt in på hjälphindret. Domarna bad oss då att bli passiva i drivningen och då blev Loppan osäker direkt, därav kraschen (som också är med på filmen). Tycker hon var så himla modig och fantastisk som gick in och hoppade galant på samma höjd sista varvet ändå!

 

 

 

Vi var inte riktigt nöjaktigt ihopjobbade som team på marken vilket definitivt märks ibland, men tycker att det gick bra trots förutsättningarna ändå! Nu har vi full koll inför kvalitén istället :) Det viktigaste är ändå att Loppan, kraschen till trots, fick en positiv upplevelse och skötte sig absolut strålande rakt igenom hela bedömningen. Supernöjd med henne!

 

Har massor av spännande nyheter inför hösten, släpper dem i sinom tid! Kan i alla fall berätta att ni kommer att få fortsätta följa oss, fortfarande i med- och motgång, på resan mot kvalitén nästa höst.

 

Är sååå himla taggad på att sätta igång med Loppan på riktigt nu, även om det ska bli skönt att släppa henne på bete i helgen. Blandade känslor verkligen! Loppan å sin sida är helt på det klara med vad hon är peppad på. Det blir något glansigt och dimmigt i blicken på henne när vi går mot gräshagen, det enda och största fokuset i hennes liv just nu är att dammsuga backen på allt grönt.

 

Verkar rätt skönt att vara häst!

 

 


Läst 11603 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
25
2013

Idag har jag jobbat lite och hängt i stallet mycket! Inte enligt planen, men väldigt trevligt!

 

Medan Loppan gick och jäste i gräshagen passade jag på att storstäda. Tvättade krubba och vattenkopp grundligt (tvättar regelbundet såklart, men idag skrubbade jag verkligen), mockade hagen (det gör jag också regelbundet varje vecka, avskyr äckliga & bajsiga hagar), skurade ur vattenkaret i hagen, städade och fixade i både sadelkammare och foderrum.

 

Loppan fick ingen storstädning men sken som en sol ändå! Säga vad man vill om fuxmärrar, men det måste vara den mest tacksamma färgen rent estetiskt eftersom att man aldrig behöver borsta och de glänser ändå? ;)

 

 

En babyservett på det och hon är i visningskick! Nu gillar ju jag förvisso att borsta och är uppfostrad i den gamla skolan - rykt minst en timme om dagen, men för dagar som man har bråttom och måste prioritera bort något är det ju väldigt praktiskt!

 

En vecka kvar till betessläpp, nedräkningen har börjat! Svårt att säga vem som längtar mest av mig och Loppan, blir ju liksom lite pre-semester för mig också när hon går ute dygnet runt! Ska bli sååå skönt!

 


Läst 16907 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
25
2013

Hej!

 

Loppan är mer vild än tam nu och förstår inte vitsen med att vila om hon inte får gå på bete. Det är ju en vecka kvar tills jag släpper henne och just nu får hon nöja sig med att gå i sin vanliga hage samt i gräshagen ett par timmar om dagen.

 

Igår körde hon en liten cirkusshow i gräshagen, med alla konster från att rulla sig till att ha alla fyra hovar långt upp i luften samtidigt. Underhållande att se på! Det ska dock bli väldigt skönt att "kasta ut" henne på bete, i den fantastiskt fina hagen tillsammans med ett gäng nya kompisar! Livskvalité!

 

 

Hon fick lite massage efter sin show i hagen, vilket var riktigt uppskattat från Loppans sida. Hon känns otroligt fin i muskulaturen och det finns inga spänningar någonstans, superskönt att kunna ha koll och underhålla det själv.

 

Själv har jag inte så mycket överskottsenergi efter en helt galen jobbvecka! Blir ingen vila i helgen heller, men om jag får tid över lovar jag att lägga upp lite film från treårstest om någon är intresserad? :)

 

 


Läst 16754 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
22
2013

Hej!

 

Luften har inte gått ur mig efter treårstestet, jag har bara haft en riktigt jobbig deadline på jobbet! Nu ska det snart bli lite bättre uppdatering igen!

 

Har inte hunnit kolla över det som filmades i söndags, men jag vet att förste filmansvarige dessvärre var lite för inne i visningen live och lyckades inte få så mycket dokumenterat! Lite från löshoppningen kommer dock innan veckan är slut :)

 

En fin bild på Loppan har Roland Thunholm i alla fall lyckats ta! Enligt mig världens finaste häst, oavsett vad domarna såg.

 

 

Jag vet inte vem som är mest förvånad över hoppkapaciteten som Loppan har dolt väl; Jag, alla andra som sett henne hoppa eller Loppan själv! Tycker dessutom hon är i riktigt fint skick nu, vilket verkligen lyser igenom på bilden. Blank, muskulös och ändå ganska bra i hull! Nöjd :)


Läst 19858 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

(Uppdaterat med lite suddiga screenshots från film)!

 

Vilken dag! Jag kunde inte ha fått en sämre start än att huvud-proppen hemma hade gått under natten, vilket innebar en helt kolsvart lägenhet när jag vaknade. Inget morgonkaffe, försök till att självtorka en halvmeter långt hår och allmänt kaos. Tvärtom mot vad man behöver som uppladdning inför en viktig dag!

 

Hade dock sedan en riktigt mysig och ganska stressfri förmiddag i stallet, Loppan stod rätt så snällt under knoppningen och var strålande fin! Måste tyvärr erkänna att vi lyckades med bedriften att inte ta ETT ENDA kort under hela dagen, vad hände där? Ett helt team med en varsin smartphone och inte en enda bild. Dagens största misslyckande, helt klart! Roland Thunholm var dock på plats och tog massor av fina foton under visningen, ska köpa loss dem så fort de kommer upp på webben!

 

Loppan var en stjärna i alla moment utom lastningen! Helt plötsligt var hon extremt dryg att lasta, speciellt när vi skulle hem. Det gick dock bra med två linor bakom och sedan stod hon väldigt snällt hela vägen. En fråga om dagsform, helt klart! Är man minsta stressad själv så blir hon totalt blockerad, men det är en fråga om träning (för alla inblandade) så det är ju bara att nöta på!

 

Så till själva bedömningen då!

 

Loppan kunde inte ha skött sig bättre, faktiskt. På hugget, men utan att vara stressad. Gick in i ridhuset och knallade runt utan ett gnägg eller en protest. Hon visade en riktigt trevlig galopp, men det var ruskigt tungt underlag vilket jag själv fick känna på senare i bedömningen....Puh!

 

Hoppningen gick verkligen otippat strålande, Loppan var ganska lagom taggad (kanske lite tveksam i framåtbjudningen, men bara lite). Hon hoppade absolut fantastiskt efter sin förmåga. Dessvärre blev hon lite tveksam på maxhöjden, stannade av men bestämde sig för att hoppa ändå vilket resulterade i en jättekrasch. Därefter stannade hon gången efter men fick nytt mod och hoppade då som aldrig förr. Så himla duktig! Hon fick beröm för sitt mod och hur hon rättade sig, det var verkligen riktigt snyggt gjort.

 

8-7 på teknik & förmåga/temperament vilket jag är mer än nöjd över! Min kompis & hoppryttare Johanna, som också var med idag, har sagt sedan första gången vi löshoppade för K-G att Loppan är en riktig hoppstjärna, men ingen har trott på henne tidigare. Se vad rätt hon fick :)

 

Dessvärre slog hon i sitt högra bakknä rätt rejält när hon kraschade, vilket jag inte upptäckte förrän efteråt. Jag tror att det påverkade henne ganska mycket när det blev dags för gångartsbedömningen, för det blev lite svullet och hon var rejält öm.

 

Hur som helst gjorde hon en utmärkt insats under alla moment vid exteriör- & gångartsbedömningen. Dock utan speciellt mycket energi, kanske en kombination av ömmande knä samt som sagt riktigt tungt underlag (jag var själv helt svimfärdig efter travrepan runt spåret).

 

Resultat:

 

7,5-7-7,5 på Typ/HHB/extr. samt 8-7-7,5 på gångarter = 44,5 p som både hopp- & dressyrtalang. Ett halvt poäng från klass 1 alltså, surt.

 

 

Utan att rikta någon direkt kritik mot domarna tycker jag att det faktiskt var lite snålt bedömt på ett par punkter och undrar lite om det hade blivit lite högre poäng om halvpoängen inte fanns? Det kan man aldrig veta, men det jag personligen tyckte var lite orättvist var poängen för typ, extremiteter samt galopp. Omdömet på extremiteter som drog ner poängen var att hon var för rakhasig, vilket jag reagerade lite på eftersom att jag hittills har fått höra att det snarare är lite på gränsen åt andra hållet.

 

Hur som helst bedöms det som domarna ser för dagen och jag visste ju att Loppan inte var i sin bästa fas just nu, så jag känner mig faktiskt inte det minsta modstulen trots låga poäng. Är bara väldigt glad att hon gick in och gjorde ett fantastiskt fint test med rätt inställning och största tillit, det var det absolut viktigaste målet att uppnå.

 

Ridprovet ställde jag in med tanke på hennes ömma knä, jag ville helt enkelt inte riskera något varken fysiskt eller mentalt när hon hade en sån fin prestation bakom sig ändå. Lite tråkigt såklart, men hästens hälsa före ALLT, jämt.

 

Sammanfattningsvis är jag alltså extremt nöjd med min underbara, fina häst som jag vet kommer fortsätta prestera fint i framtiden - vi har inte bråttom! Nu väntar ett långt sommarlov innan "Årskurs 2" sätter igång till hösten. Då blir det mycket uteritter med fokus på framåtbjudning & glädje, sedan satsar vi helt enkelt på att sopa banan när det blir dags för kvalitén och fyraårschampionat istället!

 

Hoppstjärnan, sista hoppet - alldeles efter hon hade kraschat!

 

Hon blev först mätt till 163 cm, men då sa jag att det måste ha blivit fel. Och vips så växte hon tre centimeter till på 13 sekunder, 166 cm alltså. Jag har ju mätt henne till 168 cm förut, men det kanske var vinterpälsen ;)

 

 

Filmklipp kommer i början av veckan!

 

ETT STORT tack till världens bästa team som har groomat, stöttat, fixat, matat och pussat på Loppan hela dagen. Ni är helt enkelt bäst och helt oumbärliga! All kärlek till er, samt till alla fantastiska människor som har stöttat på distans, gånger stjärnstopp <3

 

 


Läst 57301 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

på väg hem med trött häst i släpet! Loppan skötte sig absolut strålande men det blev inga höga poäng! Hoppade dock 8-7, lite kul med tanke på hur hon kravlade sig över småhinder med tveksam teknik för inte alls så länge sen! 

 

Är lite besviken på poängen, men inte alls på fina hästen! 

Uppdaterar mer senare! :)


Läst 12937 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
18
2013

Hej!

 

Loppan är taggad inför imorgon verkar det som!

 

Hon var helt otroligt prillig idag och kunde inte stå still en sekund i spolspiltan. När jag sedan ledde henne till gräshagen kunde hon inte skritta ordentligt ett enda steg och hittade dessutom saker bakom varje sten att vara rädd för. I hagen showade hon sedan för inbillad publik, allt mellan grästuggorna. Inte likt henne, men kul att hon verkar vara på gott humör dock :) Hoppas det håller sig på en lagom nivå imorgon så att hon inte blir överladdad och spänd istället, tänk vad lustigt det vore om det var DET som blev problemet istället för dålig framåtbjudning!

 

Hon har i alla fall fått bada, lite mot sin vilja, i färgförstärkande schampo. Kopparton på kroppen och "Bright White" på sina vita fötter. Därefter pälsglansades svansen rejält och sedan sken hon starkare än solen själv, så himla fin! Glömde helt av att fota, men ni får se bilder imorgon istället! Har sagt det förut, men K9's hästvårdserie är faktiskt helt outstandig. De absolut bästa produkterna (och väldigt milda) som jag någonsin provat, och jag har provat en del genom åren!

 

Manen satte jag upp i "knoppar" före badet, det finns inget värre än att fläta och knoppa ny-schamponerad man! Den ska vara lite rispig och klibbig :)

 

Jag har även gjort rent utrustning och packat det mesta inför imorgon, men det sista finliret hinner jag med innan vi åker. Är faktiskt riktigt skönt med sen starttid, speciellt när det är en bit att åka.

 

Nu ska jag ha en lugn och skön kväll med lite(!) vin för en garanterat god nattsömn. ;) Världens bästa stallkompis ryckte in och tog min nattfodring så jag slipper åka ut en gång till idag, guld värt!

 

Vi får se hur jag hinner med att uppdatera imorgon, om inte annat får ni i alla fall en resultatrapport någon gång efter 17.00! Håll nu tummarna riktigt hårt för Loppan och att hon kan visa sig från sin bästa sida, trots att hon inte är i sitt kanske absoluta esse just nu.

 

 

Kolla vad fin den här bilden blev med lite Instagramfilter som PS-Karin fixade :) Finaste Loppan, i mina opartiska ögon får hon 10:or rakt igenom (även på hoppningen)!!!


Läst 13150 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2013

Igår fick Loppan öva lite på att springa, vilket hon gjorde alldeles strålande, samt skritta avslappnat - inga problem.

 

Det som är svårast, tycker jag, är att få henne att se snygg ut uppställd. Hon ser ut som en liten åsna om huvudet är för högt, men står hon rakt upp och ner ser hon lite trist ut. Domarna ser ju säkert vad de behöver se ändå, men helst skulle jag vilja att hon såg något äckligt på marken framför och blåste upp sig lite underifrån....Nu är ju inte Loppan den skärrade typen, så att jag står och viftar med ett spö i sanden har ingen effekt, mer än att jag känner mig lite fånig.

 


Provade att springa i mina nya martha-jeans (under mjukisbyxorna) och det gick jättebra. I tightaste laget, men det går med lite vilja. Nike Air Max på också, min absoluta favoritskor i alla lägen och inte minst när man ska springa snabbt.

 

 

 

Sedan Loppan fick smaka på första gräset har hon dessvärre börjat rata delar av sitt hö. Hon har aldrig varit ett matvrak när det gäller grovfoder och nu när hon har fått smak för det gröna är höet inte lika spännande.

 

Jag har tusen knep för att försöka få i henne så mycket som möjligt (det spelar till exempel roll var i hagen man lägger det...) och så får hon dessutom såklart mycket större mängder lucern för att kompensera. Trots det tycker jag definitivt att hon har fallit ur en del på ett par veckor och ser lite halvsmal ut just nu...Inte roligt, med det reder sig när hon får komma ut på bete.

 

 

Vad säger ni, visst är det snyggare med läderpannband trots allt?


Läst 11650 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.