Avelsbloggen

Hej!

 

Idag har jag haft en rätt intensiv dag, men ändå hunnit med vara lite nervös inför söndag. Har liksom inte fallit mig in att vara det tidigare (är inte den nervösa typen på det sättet), men de senaste dagarna har liksom huvudet spunnit igång och nu är jag plötsligt lite nervig. Jag ska dock snart ta mig samman och bege mig ut mot stallet för lite visningsträning, ska bli roligt att se vad Loppan (och jag) går för idag.

 

Fick ganska nyligen besked om att jag lite hastigt och lustigt, på grund av olika omständigheter blivit befodrad i ett väldigt stort projekt som jag jobbar med, vilket såklart är spännande men innebär massor av mer ansvar och jobb. Jag tror att detta kan ha ett finger med i spelet till varför jag plötsligt känner mig nervös, inte lätt att sortera bland alla känslor ibland. Jag brukar i alla fall oftast kunna fokusera i skarpt läge och hoppas verkligen att så är fallet på söndag!

 

Just nu håller jag även på att planera inför betessläppet, det har gått så fort och varit vinter så länge att jag inte riktigt har hunnit med. Funderar på om jag ska sko av Loppan eller låta henne gå med skor? För- och nackdelar? Hon har ju haft en tendens att få hovbölder och diverse problem med porösa och lite rötiga hovar tidigare, men skor kanske inte hjälper så mycket mot sånt? Min hovis sa i alla fall att om det ska vara någon idé att sko av så borde hon gå minst två skoperioder utan skor, för att det ska vara något värde i det. Hon ska ju förmodligen vila till typ september, så det borde ju i och för sig vara lugnt.

 

Loppan på bete förra året

 

Hur gör ni (främst unghästägare tänker jag)?


Läst 10500 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
15
2013

Idag red jag för sista gången innan treårstestet. Imorgon ska hon få träna på visningen en gång och sedan få vila sig i form till på söndag. Helt otroligt att det gick att få ihop det trots att vi fick stryka uppläggets A-plan och köra på Plan B, eller typ C till och med.

 

Idag gick det inte precis lika strålande som igår, men ändå mycket bra. Det var väldigt varmt och Loppan var lite seg idag, så jag fick morra ett par gånger på henne. Dock jättestor skillnad nu och hon tar verkligen hjälperna på ett helt annat sätt, även om hon protesterar lite halvhjärtat någon gång ibland. Hon är ännu ganska obalanserad och hon blir uppenbart störd över när hon inte känner att hon har full kontroll över alla hovar. Det är så typiskt henne, ett riktigt kontrollfreak (liksom sin matte)! Det är just i alla situationer som hon inte har full koll som hon blir obekväm och "sur", oavsett om det gäller en skoning, ridning, i hagen eller något annat. Supertydligt! Sedan är hon ju ett rödhårigt sto, en liten prinsessa. Bästa kombinationen :)

 

Provade ett läderpannband idag, men glömde dessvärre att fixa bildbevis. Lutar ändå åt att det blir ett sånt eftersom att jag inte är helt förtjust i bling, trots att hon var ganska söt i det. Dessutom vill jag inte ha för mycket som tar bort fokus från själva henne :)

 

Har fått startlistan nu och vi startar allra sist. Vet inte om det är bra eller dåligt, men det kan ju i och för sig vara skönt om det inte är så många hästar eller publik kvar när det är dags för oss. Skönt också att hon hinner få gå ut i hagen som vanligt innan och att jag kan knoppa samma dag utan att behöva gå upp mitt i natten.

 

 

Det är alltså bara 21 starter, ganska få. Det är ett till sto efter Firenze som startar strax före oss, ska bli spännande att se hur det går för den. Jag har inte sett så hemskt många efter honom i resultatlistorna, men de som visats har i alla fall blivit klass I (så vitt jag har sett). Vi får väl se om Loppan drar upp eller ner statistiken ;) Känner verkligen att det kan gå precis hur som helst, men mer förberedd än såhär kan hon i alla fall inte bli.


Läst 11989 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Dagens pass med Loppan beskrivs just så; MAGI!

 

När jag kom till stallet igen blåste det halv storm, så det gjorde verkligen inget att hon hade täcket på. Alla hästar var hel-prilliga och när jag släppte Loppan i gräshagen taktade hon hela vägen dit och kunde inte ens slappna av helt när hon bara hade grönt gräs runt omkring sig.

 

Jag velade lite (gud vad velig jag framstår som idag) om jag skulle rida på utebanan där hon ser alla "vilda" hästar, hundar, bilar och annat som blåste runt eller om jag skulle köra på ridhuset, där hon är mer avskärmad men ändå hör dundrande hovar och gnägg utanför (det var snart dags för insläpp dessutom). Eftersom att vi skulle ha sällskap på utebanan valde jag ändå att hålla till där, det var bara det att även den hästen var lite i gasen av blåsvädret och bjöd på en del sköna moves i full fart. Efter ett varv där jag hängde som en vante i sadeln och Loppan befann sig både högt och lågt gick jag på vinst och förlust in i ridhuset och tänkte att det får bli vad det blir med dessa förutsättningar.

 

Där inne var Loppan heeeelt underbar, jag bara satt och log. Jag kunde ta tillvara på energin och att hon var lite taggad, utan att hon blev det minsta knäpp. Det var helt enkelt det bästa passet hittills!

 

Hon hade grym framåtbjudning och gjorde allt jag bad henne om, superfina övergångar och tempoväxlingar samt en riktigt fin galopp med superbra fattningar. Red ett kort men intensivt pass med mycket positiv förstärkning och slutade precis på topp. Gissa om hon fick ett par extra morötter i krubban efteråt? :)

 

Idag var hon alltså riktigt dyr och jag skulle inte byta ut henne mot självaste Totilas om jag fick erbjudandet (ett väldigt sannolikt scenario som jag nu har tagit ställning till).

 

(här har jag inte knäppt på pannbandet än)

 

Vad tycker ni om rosa blinget? Do or don't?

 

Själv tycker jag, mot min vilja, att hon är ganska söt i glitter!


Läst 7636 ggr Kommentarer Kommentera

Usch, vad det kan vara svårt att vara hästägare. Vissa dagar har jag sån beslutsångest!

 

Tänkte rida Loppan en sväng på morgonen, men det ösregnade och hon gick (som alltid) otäckad i hagen. Ingen direkt fara för Loppan, men däremot känns det inte så kul att lägga en sadel på det. La på täcke med fleece under så att hon skulle torka upp medan jag fixade i stallet, men sen blev klockan så mycket att jag var tvungen att åka. Kommer tillbaks ikväll och rider i stället, men när jag skulle åka därifrån stod jag i hagen länge och väl och funderade på om jag skulle låta täcket vara av eller på. Just då duggade det bara lite, men tänk om det börjar ösa ner igen så att historien upprepar sig när jag ska rida ikväll?

 

Vi har ju lite tight tidsplan nu inför treårs med allt som har varit, så att inte rida idag är inget alternativ. Hon måste ju få hinna vila ett par dagar också! Åkte i alla fall därifrån med täckad häst och håller tummarna för att det inte spricker upp och blir +20°, i så fall får jag ringa någon i stallet och be dem plocka av täcket...

 

Småsaker kan tyckas, men just det här med att täcka måste ju vara de flesta hästägares dagliga huvudvärk under säsong. Jag är ju ganska mycket för att ha dem utan täcke så långt det går, så länge hästen mår bra av det, men ibland måste man ju faktiskt kompromissa. Nu har ju i alla fall vinterpälsen i princip släppt helt och hållet så det är inte sååå synd om henne. Hoppas jag! :)

 

Uppdaterar efter ridningen ikväll. Ska prova ett nytt träns (PS Jump Off, ett av tränset i kollektionen som mitt unghästträns ingår i) som jag tror hon kommer att vara galet snygg i och som hon får ha på treårstestet i så fall. Funderar dock på om det blir med rosa bling på pannbandet eller inte? Är ingen bling-älskade person i allmänhet men det kanske blir lite extra piffigt ändå, det ska ju inte vara vardags-outfiten på testet!

 

Lägger kanske upp en bild utan och en med bling så får ni avgöra! :)

 

 

 


Läst 5993 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
13
2013

Hej!

 

Idag har inte Loppan fått göra många knop. Har ökat på tiden i gräshagen lite, vilket var uppskattat. För första gången, sedan jag minns inte när, gick hon iväg två steg när jag skulle hämta henne i hagen. Annars kommer hon alltid fram som blixten själv, även på sommarbetet. Är väl lite nyhetens behag som gör att jag inte är lika intressant just nu.... :)

 

Hon har fått lite gräsmage, både lite svullen och lite lös. Jag ger henne jäst och hoppas att det går över snart, det brukar ju vara lugnt om man är försiktig med inbetningen. Vill att hon ska vara redo att gå ut på bete ganska snart efter treårstest så att hon hinner få ett lååångt, välförtjänt sommarlov.

 

Lägg märke till den avundsjuka kompisen i hagen bakom!

 

Själv har jag också haft en ganska lugn dag. Har fått hem mina nya, sjuuukt snygga vita Martha-ridbyxor som sitter som en smäck. Bokstavligt talat verkligen, hur tighta som helst! Måste nog prova om jag kan springa i dem före söndag, vore ju förargligt om de sprack mitt under visningen! Tur att det inte är livesändning som på Flyinge i alla fall :)


Läst 6187 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
12
2013

Hej!

 

Har haft två grymma genrep idag, dels inför treårstestet och sen inför en massageclinic som jag och en klasskompis som hålla på lördag! Full fart alltså!

 

I morse började det med att jag var lite stressad och knopparna blev skitfula, flätorna hade inte alls hållt sig bra över natten och dessutom tror jag Loppan blir snyggare i färre men större flätor än jag hade gjort. Tog ut allt och Loppan såg ut som Beyoncé i sitt lockiga hårfluff istället, inte helt fel det heller.

 

Lastningen har aldrig gått så bra. Loppan gick rakt in i transporten och ville inte backa ut en centimeter, vilket hon har gjort ett par gånger förut innan hon bestämt sig för att stanna inne. Full poängrad på det!

 

Väl framme fortsatte hon att håva in poäng, jag har då aldrig varit med om en så cool häst på ny plats! Så har hon förvisso alltid varit, men jag blir ändå lika förvånad varje gång. Hon går ut, ser sig omkring och står sedan helt snällt medan vi lindar av och fixar. Jag föredrar att transportera med lindor och boots framför vanliga transportskydd, men det kan ju bli lite meckigt om de är ofokuserade och trampar runt. Inga problem för Loppan dock, så skönt!

 

Sedan gjorde vi ett genrep med precis samma upplägg som på testet:

Lösgalopp, löshoppning, exteriör- & gångartsbedömning och slutligen ridprov.

 

Fin framåtbjudning vid både lösgalopp och löshoppning idag, och hon hoppade helt fantastiskt ända upp på maxhöjd. Hon petade förvisso oxern ett par gånger men rättade sig ganska bra, superduktig. Visningen för hand gick ganska bra, förutom att hon såg ut som en skräcködla när jag fick hjälp med långpisk bakom när hon travade. Klassisk min på Loppan när hon känner sig lite obekväm eller osäker, hon gör inget men ser ut som sju svåra år. Kanske inget som charmar domarna, så jag ska öva lite på det i veckan. Vanligtvis krävs det 1-2 gånger med något nytt innan hon tycker det är okej och bekvämt.

 

Fick otroligt bra tips av Hanna som vi var och tränade hos, små detaljer som gör att Loppan visar sig från sin absolut bästa sida. Bland annat hur jag ska tänka när jag ställer upp henne, med vilken huvudposition hon skrittar bäst och såna saker. Sånt man kanske själv inte tänker på (framför allt när man inte ser så bra om man håller på själv) men som kan göra stor skillnad. Värdefullt!

 

Sedan red jag! Hej & hå!

Det gick faktiskt långt mycket bättre än det har gjort i veckan och trots att Loppan borde vara lite slut efter hoppning och visning så hade hon bra framåtbjudning. Lite handbroms sitter det ju såklart fortfarande i och vi jobbade lite med övergångar och ännu mer renodling av hjälperna. Hon tog det superbra och växte verkligen av berömmet!

 

Trötta men glada!

 

Nu känns allt lite bättre inför treårs. Jag fick dock bekräftat att hon inte är i sin snyggaste fas och lite matt i allmänhet, men vi åker dit med de förutsättningarna och satsar på att få full poängpott på alla saker runt omkring själva bedömningsprotokollen, resten blir bara bonus!

 


Läst 6002 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
11
2013

Hej!

 

Idag har jag bara förberett lite inför morgondagens mini-genrep. Vi ska alltså åka till "granngården" för att både löshoppa och rida lite. Super eftersom att vi missade det riktiga genrepet. Planen var ju egentligen att vi skulle vara klara nu och att Loppan typ skulle få vila sig i form veckan före testet, men så blev det ju inte så då gör vi det bästa med det vi har.

 

Jag har ju haft ganska höga förväntningar på Loppan inför treårs och tänkt att hon minst ska matcha upp poängraden hon fick på fölbedömningen (988-788), men just nu är mina enda förväntningar att hon ska genomföra testet med glatt humör, vid gott mod och med stort självförtroende, poängen spelar mindre roll. Hon har under den senaste tiden inte riktigt visat de kvalitéer som jag vet att hon egentligen har, men med det i åtanke visar jag henne naturligtvis ändå. Blommar hon sent så är det ändå jag som får glädje av det eftersom att jag ska behålla henne :)

 

Står och skäms med sina flätor! Förhoppningsvis håller de tills imorgon så att det bara är att rulla upp dem. När jag inte har rutinen inne på att knoppa tar det hundra år för mig att fläta så då är det skönt att ha det gjort dagen innan.

 

Loppan tyckte det var riktigt mysigt att bli ompysslad och det enda problemet när jag flätade var att hon försökte vända på sig och lägga huvudet i min famn, vilket gjorde att jag trillade ner från pallen ett par gånger. Annars gick det som på räls!

 


Läst 9868 ggr Kommentarer Kommentera

Inget spa eller långlunch för mig alltså, jag är lika skitig som vanligt efter stallet och har bara ätit den traditionella knäckebrödsmackan (Wasas färdiggjorda) som räddat många dagar i stallet.

 

Loppan däremot fick en omgång skönhetsvård som innehöll bland annat trim av hovskägg och svans. Brukar alltid se till att det är gjort några dagar före hästen ska visas eftersom att det lätt ser lite hackigt ut när det är nyklippt. Oljade in hovarna lite också i förebyggande syfte, som ni säkert vet får man inte olja/lacka hovarna på visningsdagen.

 

Därefter gick vi ut på vår gräsrunda, Loppans dagliga favvo. Imorgon ska jag dock släppa henne i stallets förbetes-hage som nu har växt upp tillräckligt för att man ska kunna släppa dem där en stund. Helt perfekt och mer tidseffektivt eftersom att jag då samtidigt kan mocka och fixa, nu är jag ju rätt låst till att snällt promenera med Loppan då hon inte är tillräckligt pålitlig att släppa lös på gården :)

 

 

När vi (jag) tyckte att vi var klara fick hon gå ut i hagen och äta hö. Långlunch alltså!

 

Ni har väl inte missat att de livesänder treårstest från Flyinge förresten? Jag kollade lite igår och ska kolla nu medan jag själv äter lunch! Superkul! :)

 

http://www.equisport.tv/


Läst 15841 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var Loppan på bushumör och sprallade omkring på gårdsplanen innan jag skulle rida! Trodde nästan hon skulle bjuda mig på en flygtur när jag väl satt upp, men istället skötte hon sig absolut strålande. Stora framsteg sedan första seg-turen efter igångsättningen!

 

Redan i skritten klev hon på fint framåt och fortsatte sedan med att bjuda på en riktigt trevlig trav. Galoppen fattar hon numera klockrent på mina hjälper, men första varven var det ändå lite segt. Med lite glada hejarop ökade hon dock tempot och när vi var klara var både jag och hon mer än nöjda. Svettiga också, mest jag...Så himla varmt (och skönt, förvisso. Man ska inte klaga!).

 

Avslutade med att rida ut tillsammans med sällskap från marken, vilket var skönt för Loppan som höll på att dö av skräck av grannens trädgårdsparty med hiphop på absolut högsta volym. Basen vibrerade nästan i marken och Loppan verkar vara mer "Lugna Favoriter-typen", så detta tungung var inte så populärt för den annars så stencoola hästen. Hon skötte sig utmärkt trots allt, det enda som hände var egentligen att hon blev spänd och taktade lite - ett angenämt problem på en häst som inte brukar hetsa upp sig i onödan :)

 

Loppan - chockad över grannens musiksmak!

 

Bada, äta massor av gräs och ut i hagen igen efter det. Ute stod hon både länge och väl på tå med breddade bakben, svajande svans och fladdrande ögonfransar mot sin snygga hag-granne.....Superbrunstig alltså! Kanske också förklarar en hel del ;)

 

Ston - roliga nästan jämt!

 

 

 


Läst 14282 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
08
2013

Hej!

 

Jag vet inte hur ni har det, men hos oss är det typ nästan sommar nu! Underbart för oss människor som kan sitta längs stallväggen och dricka kaffe - men inte lika kul för pälsbollen Loppan som håller på att avlida i sin hage. Hon har ju tappat massor av päls, men har fortfarande (!) en hel del kvar. Superhett när solen ligger på, hon är märkbart påverkad av detta. Stackarn! Jobbar varje dag med projekt pälsborttagning och hoppas att sista lasset släpper snart.... Jag tror säkert att värmen påverkar henne under ridning också, kan vara en av anledningarna till att hon har varit lite slö.

 

Nu har hon fått gå på lågvarv ett par dagar, men imorgon ska jag rida igen. I helgen åker vi förhoppningsvis på vårt egna lilla genrep hos tjejen som hjälpt oss med löshoppningen innan, ska bli superkul. Funderar på om jag ska knoppa och hela baletten för att det verkligen ska bli som på riktigt. Blir en tidsfråga såklart, men det vore roligt :)

 

Har varit och köpt en ny sadelgjord idag, tänkte prova en Eric le Tixerant. Har bara hört gott om dem och ska se vad Loppan tycker. Har även varit på ett mycket spännande möte med Johanna som är generalagent för WOW-sadlarna i Skandinavien, har spanat på dessa sadlar länge och tyckt att de verkar helt fantastiska för hästarna. Sjukt snygga också!

 

Mycket på gång som vanligt och många järn i elden. Vi sa just det i stallet idag; Undrar hur det känns att vara uttråkad? Svårt att komma ihåg den känslan! Så länge man bara gör roliga saker är det dock definitivt värt det!


Läst 13807 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.