Avelsbloggen
MAJ
06
2013

Hej!

 

På't igen, tänkte jag och tog alltså ut lilla Loppan på ett träningspass även idag. Började tvärtom mot igår på utebanan, men eftersom att det stod hinder framme och hon var på samma solskenshumör som igår hann jag liksom aldrig få upp fart förrän vi var tvugna att väja (är inte riktigt redo att hoppa än). Därför bestämde jag mig för att prova lyckan i ridhuset istället.

 

Bra val tydligen, för där inne skötte hon sig alldeles strålande. Jag släpade dit en stackars kompis som fick vara förste pådrivare från marken med hjälp av en långpisk, men att hon stod där (och snärtade i luften ett par gånger) var nog för att Loppan skulle sätta fart. På utebanan hann hon både göra levader och härligt runda bocksprång med mig på ryggen, men i ridhuset räckte det med en liten stoig kick och ett pip innan hon fattade galoppen. Bokstavligt talat också, fina galoppfattningar åt båda hållen direkt på mina hjälper - duktiga häst!

 

Riktigt fin framåtbjudning idag, är riktigt nöjd med henne. Hoppas bara att hon kan vara lika duktig på utebanan eftersom att det är på en sån ridprovet görs.... Den som lever får se!

 

Efter detta fick hon bada, äta gräs och rulla sig i nytt spån, ganska nöjd häst! :)


Läst 17506 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer lite bilder från igår. Jag rider naturligtvis lätt på alla travbilder vilket jag skyller dålig hållning på ;)

 

Här ser man nästan hur långsamt det gick igår, ett moln av sand eftersom att hon inte ville lyfta på fötterna! Tungjobbat! :)

 

Djupdykning!

 

Paus!

 

En bild säger mer än tusen ord! Jag ser lite irriterad och utmattad ut medan Loppan står och räcker ut tungan åt mig....Exakt så var det igår :) Lilla skitungen! Tur att jag tycker om henne så mycket ändå!


Läst 18212 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
05
2013

Hej!

 

Har haft en helt underbar heldag i stallet som avrundades med en inte lika underbar ridtur på Loppan.

 

Om jag trodde att hon skulle vara laddad och extra pigg idag trodde jag uppenbarligen fel! Jag har aldrig suttit på något så segt i hela mitt liv, hon var riktigt som tuggummi idag. Kändes ungefär som första gången jag red i ridhuset någonsin och vi knappt kom ovanför första bokstaven. Sedan dess har det ju hänt enormt mycket och hon har känts riktigt trevlig de sista gångerna, med fin framåtbjudning och en början till ett bra stöd i handen. Idag var vi lite tillbaks på ruta noll igen; Ett steg fram och två tillbaks.

 

En eloge ska hon ha för att hon är så otroligt cool, det var fullt ös på gården med fyrhjulingar, vilda hästar i hagarna och massor av folk i rörelse. Hon var lite spänd i ridhuset när hon bara hörde allt ljud utan att se var det kom ifrån, så då bestämde jag mig för att rida på utebanan istället. Där var hon till en början lite spänd = ingen framåtbjudning, men sedan var hon bara allmänt märrig och tråkig. De sista varven började det dock släppa och hon kändes faktiskt riktigt fin med relativt ärlig bjudning, men så kände jag att bensinen var på väg att ta slut så då satt jag av och lät det vara för idag. Lite svettig häst men helt genomsvettig ryttare! Puh!

 

Lite besviken kände jag mig eftersom att hon var så himla fin precis innan vilan, och förmodligen eftersom att jag föreställt mig att hon skulle vara lite extra taggad nu. Dock är det ju så det kan vara med unghästar, lika kul som det är när de gör snabba framsteg - precis lika tråkigt är det när det går bakåt istället. Bara att gilla läget.

 

Hoppas dock att det bara var en engångsföretelse och att hon känns bättre nästa gång, att hon börjar passet med att kännas som hon gjorde mot slutet och sedan bara blir bättre! Jag har ju verkligen fått känna på bra ridning när hon är fin, så jag vet vad jag har att vänta. Kanske är hon en av de som tar lite extra tid på sig att blomma ut, men den som väntar på något gott.... :)

 

En tjej från stallet tog lite bilder från passet och jag hoppas det blev någon bra trots förutsättningarna! Uppdaterar senare :)


Läst 10370 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2013

Hej!

 

Loppan är fortsatt fräsch och jag håller tummarna för att inga nya åkommor uppstår före treårs! Man vet aldrig vad den hästen kan hitta på :)

 

Tränade visning vid hand idag och det gick helt super! Ganska pigg häst, men det räckte med en "levad" vid första igångsättningen till trav, sedan skötte hon sig super. Känns att hon är lite laddad nu, men det är ju bara bra för en häst som Loppan, som annars kanske är lite väl "mañana, mañana"!

 

Även uppställningen skötte hon fint och säckade inte ihop det minsta, hon försökte däremot spana in sig själv i spegeln och var därför stundtals lite ofokuserad på mig - men jag förstår henne, hon var skitsnygg idag! Svårt att sluta glo! :)

 

Imorgon ska jag rida henne igen, börjar i ridhuset om hon skulle vara för överladdad och fortsätter förhoppningsvis på ridbanan en sväng därefter. Spännande att se hur hon känns, förhoppningsvis sitter energin kvar även under ryttare.

 

 

 

Nu är treårstesterna i full gång och imorgon ska en kompis visa sin fina hopphingst. Hälsade på dem idag och han var så sjukt snygg, men stooor. Loppan ser ut som ett föl i jämförelse. Håller tummarna för att det går bra för dem :)

 

Ni läsare som visar treåringar får gärna rapportera in era resultat vartefter! Vore lite extra kul att veta hur det gått för de hästar som blev bedömda i exteriörserien med Anne-Carin!


Läst 6509 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2013

Igår skötte sig Loppan exemplariskt under hovslagarbesöket! Det har ju gått lite upp och ner, hon har varit skraj för när han spikar i söm men nu har jag övat själv mellan besöken. Naturligtvis inte genom att på riktigt spika i söm, men genom att banka och "hamra" lite på hovarna dagligen i samband med hovkratsning.

 

Det gav resultat och hovis sa att han var imponerad över hur bra vi hade tränat, men sen la han till att jag inte skulle bli mallig och sluta träna för det. Men mallig blir jag i alla fall, tycker Loppan är så himla duktig och biter ihop fast hon tycker det är lite äckligt.

 


Dock såg hon inte så här söt och snäll ut för det mesta, öronen var vinklade bakåt och hon stod och blängde surt på hovis nästan hela tiden. Utan att göra något mer än det, ska tilläggas, hon visar bara sitt missnöje!

 

Igår fick två från stallet sina superfina treåringar visade och det resulterade i ett dressyr- och ett hoppdiplom! Så roligt! Nu har de liksom satt ribban så jag hoppas Loppan följer samma linje ;)


Läst 6396 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
02
2013

Hej!

 

Idag kändes Loppan helt fräsch! Sååå himla skönt! Dock överladdad och redo att börja jobba, men det finns ingen tid att spilla så nu kör vi. Imorgon kommer hovis och sedan tränar vi visning vid hand. I helgen sitter jag upp igen om allt fortsätter att kännas bra. Hoppas hon har vilat sig i form nu!

 

Äta och filosofera - Loppans huvudsakliga sysselsättning under flera veckors tid. Nu är det "Ingen rast och ingen ro, bara gnida, bara gno" som gäller fram till treårstestet! ´

 

Pratade nyss med Rowans uppfödare Birgitta Valette (kommer ni ihåg Rowan? Valack f.09 som jag red i somras/höstas) som berättade att han är så otroligt fin just nu! Han går från klarhet till klarhet och imponerar stort på hoppbanan, så roligt! Till salu är han dessutom ;)

 

 

 

Hur snygg?! Världens snällaste och goaste häst dessutom, ett riktigt kap alltså!

 

 

 

 

 


Läst 9054 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2013

Som de flesta unghästintresserade säkert redan vet innebär ju årets treårstester en del förändringar. Spännande tycker jag!

 

En av årets nyheter är att domarna utöver den vanliga bedömningen även gör en linjär bedömning. Detta innebär alltså att hästen bedöms på en skala mellan två "ytterligheter", ett exempel:

 

 

 

Klippt från ASVH's dokument som finns att ladda ner här

 

Poängen (fyndigt!) är bland annat att hästen ska bedömmas så objektivt som möjligt, vilket naturligtvis är positivt. Jag tror dock att det finns fördelar med att kombinera det traditionella bedömningssystemet med det linjära, vilket jag har förstått är tanken även i framtiden?

 

Susanna Hedlund har gjort ett examensarbete på just det här temat, en jämförelse mellan systemen som belyser för- och nackdelar. Tips till den som är intresserad!

http://stud.epsilon.slu.se/4780/

 

Jag tror att jag har ganska bra koll på var domarna kommer att placera Loppan vid de olika punkterna i det linjära bedömningsprotokollet, om vi nu kommer till start i treårstestet. Ska verkligen bli spännande att se om jag har så bra koll som jag tror mig ha ;)

 

En annan grej som jag verkligen applåderar är att det har införts halvpoäng i poängskalan, något jag hoppas att domarna utnyttjar! Ska bli spännande att hålla koll efter halvpoäng i resultatlistorna...På Flyinge vet jag att det användes ganska flitigt i alla fall!

 

Det enda jag egentligen fortfarande är lite tveksam till inför är poängbedömt ridprov. Å ena sidan har jag själv haft unghästar som gjort sig mycket bättre under ryttare än vid hand redan som treåringar och som med säkerhet skulle fått högre gångartspoäng om det var ridprovet som räknades - och det är ju faktiskt hur de gör sig under ryttare som är viktigt i framtiden. Å andra sidan funderar jag på om det kommer att innebära högre utbildningsstress och högre press på unga hästar: Ännu mer och ännu tidigare. Vad tror ni?

 

 

 

 

 


Läst 13686 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2013

Hej!

 

Sitter och äter dagens andra frukost, har varit och släppt ut hästarna och myst i morgonsolen! Är ju nästan helt ledig idag nu när genrepet blev inställt, så ska passa på att försöka chilla lite (även om jag har väldigt svårt att sitta still).

 

Idag var det faktiskt mycket bättre med Loppan. Svullnaden i länden har gått tillbaka rejält och hon verkar inte ha ont någonstans. Släppte henne i ridhuset och om jag inte hade vetat att hon varit ofräsch hade jag nog inte sett något. Lite, lite sitter kvar men det känns som att det verkligen är på god väg att försvinna helt. TA I TRÄ, PEPPAR PEPPAR och allt det där. Om det fortsätter såhär kan jag kanske sätta igång i helgen igen. Jag har en Plan B som innebär ett hemmasnickrat genrep på en annan anläggning, så att vi får chans att prova allt som det går till på bortaplan ändå. Vi får se hur det går!

 

Har också varit ute och betat Loppan för hand en stund, dags att börja vänja dem vid gräs inför betessläppet. På tal om det har jag ännu inte riktigt bestämt om jag skicka iväg henne eller ha henne kvar i våra fina beteshagar hemma, måste nog snart ta ett beslut i den frågan....

 

Loppan är ganska nöjd i sin platta ensamhage ändå, eftersom att hennes nya granne är en nyfödd, underbar, svart liten hingst! Spännande att stå och glo på:

 

 

 

Är ganska nöjd med hull och muskler nu, även om halsen fortfarande är lite tanig. Tyckte hon var lite på gränsen till smal ett tag, så har ökat på med lite kraftfoder. Hö med fina värden får hon redan så mycket hon äter upp, plus ganska mycket lucern samt lite havre och Hestekraft. Och så lite betfor att skölja ner mineraler och vitaminer med. :)


Läst 9116 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.