Avelsbloggen

Hej!

Just nu står Loppan i stallet med sina fina stallbandage medan jag är hemma och äter + laddar batteriet på mobilen.

Jag hittade henne nämligen i hagen med en supersvullen carpal till följd av ett sår precis under leden. Jag tog in henne och kontrollerade att hon inte var halt eller hade feber, sedan tvättade jag rent med ljummet vatten och sprutade in koksaltlösning. Eftersom att det mesta av lösningen rann ut igen hoppas jag verkligen att det inte är ett sticksår eller något väldigt djupt, men det är ju alltid svårt att veta....

Ringde till distriktsveterinären och rådgjorde, men vi kom fram till att det var bäst att avvakta lite och se hur det utvecklas. Eftersom att det är så lednära måste jag naturligtvis hålla koll på tempen, att hon inte blir halt eller väldigt allmänpåverkad, så snart ska jag tillbaks och ha "söndagsjour" i stallet.

Jag är ganska nojig med sår och framför allt om de sitter nära en led. Det kan verka så harmlöst och litet men ändå orsaka stor skada! Därför får Loppan stå inne med sin kompress (och stallbandage för att hålla det på plats) i natt och så hoppas jag att det ser mer lovande ut imorgon bitti.

Är hemskt glad över att jag har norra Europas coolaste treåring som snällt följer med till stallet och står halvsovandes på gången medan jag hämtar stallapotek, ringer veterinären, lägger kompress, fixar och donar med olika grejer. Helt otroligt fin! Hon har ju aldrig heller haft problem att vara själv i stallet och verkade till och med tycka att det var lite skönt att få komma in i boxen ett tag. Har haft hästar förut som inte har fixat att stå inne själva och fy fasen vad jobbigt det är! Verkligen guld värt med självständiga och trygga individer!

Fortsättning följer....


Läst 8013 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
13
2013

Hej!

Ledsen att det är lite dött här på bloggen just nu, men så kommer det nog att vara ett par veckor framöver på grund av jobb! :(

Igår skulle jag iväg ganska tidigt och skulle kolla till hästarna innan jag åkte. Förmodligen var jag ganska trött på morgonkvisten och missade att de var på sitt vanliga ställe där jag åker förbi innan jag parkerar. Istället följde jag hovspåren som ledde riktigt långt bort i hagen (deras sommarhage är ju så enorm att man absolut inte kan se någon ände vart man än står). Jag såg inga hästar, ropade och visslade och knallade på i mina "civila" kläder i knähögt gräs och jordiga stigar.

Började efter ett tag få lite panik eftersom jag snart var tvungen att åka och såg scenarion framför mig där hästarna fastnat eller gjort sig illa eller rymt....Gick i alla fall tillbaks mot grinden igen och var nästan på väg att ringa för att säga att jag kommer att bli riktigt sen, men så tänkte jag "äh, jag kollar runt här i alla deras vanliga hörn innan jag drar på för stora växlar". Och där var dom! Precis på sitt vanliga ställe bakom skogen, typ 100 m från grinden. Suck...All motion i onödan alltså! (jag fick alltså för mig att jag kollade där när jag åkte förbi utan att se dom, därför gick jag inte dit från början...)

Alla var vakna och pigga utom Loppan som snarkade. Vi myste en stund med frukost (morot) på sängen och sedan "jagade" jag upp henne (stackarn) bara för att visitera igenom henne och kolla hovarna ordentligt. Allting var bra men hon var väldigt morgontrött, tonårstjejen... :)

Myshäst i knät!

Morgongymnastik även för Loppan! Hon stretchade alla kroppsdelar både länge och väl, det tackar jag för. Skönt med en häst som håller sig själv i trim. Den här positionen påminner nästan om något Yoga-aktigt, en solhälsning kanske?


Läst 5352 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Igår hade Loppan tappat ännu en sko! Inga kappor i sulan den här gången dock, skönt :) Även en annan (nyskodd) häst i hagen hade blivit av med en sko, så de har väl haft något festligt för sig under natten antar jag.

Hon var inte öm och hoven såg okej ut, så det kändes inte akut att ringa ut hovis direkt som jag fick göra sist. Däremot kommer han inom ett par dagar och slår på en ny...Suck, känns som det lär bli några vändor i sommar! Man kanske skulle prova att lägga ett lager superlim innan man spikar fast dem ;)

Det har ju varit galet varmt de senaste dagarna, men lyckligtvis har hästarna sköna skugg-partier i hagen där de står när det är som värst. Ganska bra att ha varandra också, de utnyttjar verkligen varandras svansar och kroppar till max för att bli av med blinningarna.

Inte helt fel ställe en het julidag!

Har varit och hälsat på en gammal vän som är väldigt duktig på anatomi och sadlar. Fick lite råd och tips inför höstens sadeljakt, så nu känner jag mig väldigt inspirerad att ta tag i den biten också. Annars tycker jag det är ganska tråkigt att leta sadlar, ett evighetsprojekt.... Nu har jag i alla fall fått några modeller att utgå ifrån, så nu sitter jag klistrad vid olika sidor på nätet och spanar på olika märken. Känns nästan lite roligt till och med :) Får dock vänta lite tills Loppan är i normalform, just nu är hon aninges rundare än vanligt...!


Läst 10563 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
04
2013

Hej!

Vad roligt att läsa om er andra som har unghästar och planerar höstens utbildning! Det är så roligt just denna period som väntar tycker jag, nu är de liksom inridna och "klara", redo att börja i andra klass. Det blir liksom lite mer på riktigt :) Jag ser verkligen fram emot det!

Loppan å sin sida går på lågenergi, förhoppningsvis för att samla kraft och ork inför vad som komma skall (man kan ju alltid hoppas...hästar kanske är smartare än man tror). Varje morgon när jag kommer till beteshagen möts jag av ett gäng slitna kusar som enbart vill gosa, mysa och hänga. Andra har dock bevittnat både riktigt sommarbus och härliga sovmornar (när alla utom en ligger utslagna i gräset), så jag lyckas väl alltid bara pricka in deras mellan-tid - siestan liksom.

Såhär pigg var Loppan idag:

Så söt! Ville bara ha huvudet på axeln och bli kliad i manen, allra helst kanske komma upp i knät och somna där som en liten hund. Svårt att slita sig då :) De är alla lite besvärade av bromsarna nu, men med spray och tjärsalva klarar sig Loppan riktigt fint. Hon har knappt några bett eller skråmor alls, och ögat är helt återställt!

Vill passa på att tacka för alla bra tips om tema på bedömningsserier, både i kommentarsfältet och på mailen. Har några roliga idéer som jag ska spinna vidare på och så får vi se vad det blir till hösten! Ska bli roligt med ett nytt projekt :)

Går strax in i en ganska intensiv jobbperiod när fotbolls-EM drar igång på riktigt, men ni får gärna följa mig även på instagram (flowequestrian) där jag försöker uppdatera ganska flitigt i alla fall. Inte bara om Loppan dock, men en hel del kommer det att bli! Självklart kommer jag hålla liv i bloggen också, kanske inte lika mycket bara!


Läst 10541 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
03
2013

Hej!

Man vill ju knappt tänka att det ganska snart är höst igen, men å andra sidan är jag så galet sugen på att sätta igång med Loppans fortsatta utbildning så det känns inte helt hopplöst ändå!

Jag har gjort en ganska grovmalen plan över hösten, med mål och delmål utifrån en plan A. Med facit i hand behövs ju oftast en plan B eller till och med C, men det får vi ta om de väl uppstår. :)

Ni som också har hästar från samma årskull som Loppan får gärna höra av er med hur ni tänker lägga upp hösten och vad ni har för mål? Här kommer i alla fall vår planering:

Mål och milstolpar hösten 2013


Övergripande mål

I december 2013 ska Loppan:

-vara inhoppad på enklare hinder

-gå lagom långa pass på banan, i en trevlig och ändamålsenlig unghästform och med bibehållen bjudning & bärighet i alla gångarter

-kunna "lasta sig själv"


Upplägget

Loppan kommer att tränas/aktiveras ca. 3-4 gånger i veckan, ibland varannan dag och ibland ett par dagar i rad beroende på vad vi gör.

I oktober/november (alt. när det känns som att det behövs) får hon en lite längre sammanhängande vila, utöver den långa vintervilan.

Jag kommer att rida för tränare en gång/månad och relativt lite på ridbanan/ridhuset utöver det, fokus i höst ligger på glädje i arbetet och framåtbjudning. Jag kommer även att ta hjälp för att få lite verktyg till lastningsträningen samt förhoppningsvis åka på tömkörnings-boot camp. Här ska trimmas & spetsas minsann :)


Mitten av augusti

Ambitionen är att Loppan får gå kvar på betet till slutet av augusti/början av september, och jag tänker smyga igång medan hon fortfarande är ute dygnet runt.

-Tömkörning

-Promenader samt longering med utrustning

-Uppsittning


September

-Uteritt med sällskap

-Träning 1 gång/månad

-Lastträning

-Tömkörning


Oktober

-Uteritt ensam och med sällskap

-Träning 1 gång/månad, något pass på banan utöver det

-Inhoppning

-Lastträning

-Tömkörning


November

-Uteritt ensam och med sällskap

-Träning 1 gång/månad, något pass på banan utöver det

-Inhoppning

-Lastträning

-Tömkörning


December

-Uteritt ensam och med sällskap

-Träning 1 gång/månad, något pass på banan utöver det

-Lastträning

-Tömkörning


Mitten av december - februari

VILA


Läst 11131 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.