Avelsbloggen
OKT
30
2013

Hej!

Är ju i skolan och blev idag diplomerad i elektroterapi, hurra! Sjukt svårt examensprov men jag klarade det, känns såå skönt. Nu är det fullt fokus på laser- och ljusterapi, vilket är superspännande och verkligen "på tapeten" just nu - jag får se om jag blir lika frälst av lasern som många andra.

Blev faktiskt behandlad av mina klasskompisar med både elektroterapi och laser igår, eftersom jag har sträckt en biceps som både gjorde extremt ont och som innebar att jag inte kunde sträcka ut armen eller använda den fullt ut. Idag är jag helt återställd och inte ens öm i musklen, sjukt coolt och bra att själv få känna på behandlingarna.

Har även hunnit hålla i en föreläsning för framtida sadel- och utrustningsutprovare idag, det var lite nervöst men jättekul! Blev bra diskussioner om både utrustning och ridsportindustrin - hur man kan bli mer medveten som både konsument och återförsäljare. Kul!

Loppan har flyttat idag. Vi har ju fått låna en box som varit tillfälligt tom tills det blev en ledig permanent inne, och nu har hon alltså fått flytta till sin egen inne-box. Det blir jättebra, en stor hörnbox med snäll boxgranne. Känns jätteskönt!

Vår kära skolhäst Ben Rangel.

Imorgon åker jag hem och i helgen hoppas jag på både lite ridning och lastträning!

Vi hörs!


Läst 10515 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
27
2013

Hej!

Idag stod Loppan som ett litet ljus och visade inga tendenser till att försöka bita mig igen. Jag tror (hoppas) att hon förstod att det inte är ett önskvärt beteende :) Hon är ju tack och lov ganska snabb på att fatta saker, som när hon lättade några gånger i fram när jag red i våras men slutade helt efter att hon slagit över och skrämt sig själv. Hon blev ganska tagen av den händelsen och sedan dess har hon aldrig någonsin igen gjort något som liknar en stegring.

Hon blev tömkörd en stund i ridhuset och den enda som blev genomsvettig var jag. Fy fasen vad jag fick springa. Försökte jobba längs fyrkanten en hel del och med Loppans stora trav gäller det att lägga i en högre växel för att hänga med! Puh!

Loppan var jättefin verkligen, vi gjorde mycket övergångar och tempoväxlingar på både rakt och böjt spår. Fick lite problem i galoppen (hon blev busig och "stack") som jag inte riktigt kunde ta igenom eftersom att vi inte var ensamma i ridhuset och jag vågade inte riktigt lita på att vi inte skulle rejsa över de andra. Den lilla galopp hon visade var dock jättetrevlig :)

Tror min iPhone-kamera håller på att ge upp? Fattar inte varför alla bilder blir så suddiga!

Nu får hon vila några dagar medan jag ska tenta av elektroterapi och börja på ett nytt kapitel i skolan - laser och ljusterapi. Spännande!


Läst 11589 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

De senaste dagarna har Loppan varit ganska fin och rolig att rida! Idag hoppade vi lite igen och hon var jätteduktig, hon skärper sig lite när vi höjer upp. Nu fick jag jättefin framåtbjudning och hon verkade tycka att det var ganska roligt!

Suddiga bilder!

Oklart varför jag kastar mig framåt, kanske tror att jag rider världscupen på 160? Inte bara Loppan som behöver öva på att hoppa.... :)

Efteråt red vi ut en sväng med sällskap, jättekul tyckte Loppan och gick gärna i täten. Hon skötte sig strålande trots blåst och diverse miljötränings-moment, riktigt fin!

Typ 100% trafiksäker, såååå skönt! Hon viftar inte med ett öra oavsett om det kommer bilar, bussar, motorcyklar, fyrhjulingar eller vad som helst. Ljuvligt!

Efter en så härlig dag tyckte Loppan att det var lite för mycket superlativ och myspys-stämning så hon avslutade med att sätta tänderna i min midja. Sådär halv-skönt faktiskt.... Humörstyrda, rödhåriga ston - kul nästan jämt!

Jag blev ganska arg på henne och hon blev ganska spak. Hoppas verkligen att det var första och sista gången!

Sammanfattningsvis är jag supernöjd med henne efter den här veckan! Lite tömkörning står på schemat imorgon och sedan får hon vila några dagar medan jag är i skolan.


Läst 12048 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag provade jag att rida på hackamore för första gången. Jag har både ridit och tömkört (mycket) på kapson innan, men det var premiär för hackamoret.

Det gick bra att styra och så, Loppan är ju ändå mest riden på vikthjälper och inte så mycket på tygel-/bettryck, men däremot tycker jag att det kan vara svårt att få dem att gå med ett ärligt stöd i handen på hackamore. Loppan har redan lite lätt att hamna bakom lod när hon har dålig framåtbjudning eller blir trött och det blev inte bättre med det här tränsalternativet. Ska prova det någon gång när jag rider ut, då brukar hon vara mer framme för hjälperna och då funkar det säkert bättre.

För övrigt var hon på halvtrist humör idag. Fick bitvis ganska fint travjobb, men galoppen var lite high chaparal - när hon väl fattade galopp. Som tur var fick vi lite draghjälp och då blev det roligare tyckte Loppan. Jag var helt slut efteråt, men det kändes bra att "ta igenom" galoppfattningarna och få lite fart i galoppen, stilpoängen får vi fila på en annan gång :)

Hon har varit lös i magen sen vi fick nytt hösilage som är lite blötare än det förra, men efter olika insatser är hon nu jättefin igen. Har bytt ut några kilo hösilage mot torrt hö, gett jäst, några dl A-fil och öst på med lucern. Även om hon är några kilo för rund är jag mycket nöjd över att hon inte längre är tunn över revbenen, hon blir lätt det och då har jag henne hellre lite för mullig än tvärtom. Förutom detta foder får hon enbart lite lucernbaserad müsli och betfor + vitaminer.

Ha en fortsatt bra (regnig) höstdag!


Läst 13916 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Har haft en fantastiskt fin höstdag i stallet! Vi red både i skogen, hoppade stockar och klättrade lite, red en sväng på fälten och avslutade med ridslingan som går längs vägen. Loppan var supernöjd över att få komma ut och röra på sig, riktigt taggad och glad!

Svänga runt träd i skogen

Hoppa små stockar & busa lite

Klättra lite

...Och avsluta på slingan. Pluspoäng för Loppans sköna mittbena :)

Vi var ute i cirka en halvtimme och som vanligt satt jag av och ledde henne sista biten. Tycker alltid det är en schysst grej att göra, framför allt på unghästar! Vilken underbar riddag det har varit idag, snacka om energi-påfyllning inför veckan som kommer!


Läst 12045 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2013

Hej!

Idag har jag fått hjälp av ett riktigt proffs på lastning. Loppan går ju rakt in hälften av gångerna, men ibland låser det sig och det är då jag behöver bättre verktyg att reda ut situationerna (problemet ligger egentligen helt hos mig, jag blir lite stressad och inkonsekvent när jag inte vet exakt vilket sätt jag ska ta till för att få henne att gå in på ett bra sätt).

Loppan var verkligen jätteduktig! Hon var lite seg i kolan och blev "envis åsna" mellan varven, alltså växte fast i marken. Hon gjorde dock inget dumt och var väldigt cool hela tiden. Jag fick jättebra tips och till sist gick hon rakt in på mitt kommando flera gånger i rad utan krusiduller. Är jättenöjd med henne :)

Kan verkligen tipsa om Anna på Lasta Rätt som är stencool, lugn, konsekvent och har en väldigt hästvänlig metod som är motsatsen till våldsam, bråkig och hysterisk. Precis helt rätt enligt mina tankar om all hästutbildning! Dessutom är hon pedagogisk i sitt sätt att lära ut så nu har jag massor av verktyg att fortsätta på egen hand. Vi ska dock köra en uppföljning med Anna snart igen för att verkligen befästa allt.

Efteråt var Loppan trött i huvudet! Hon fick gå in och äta lite gott i sin box innan hon fick gå ut i hagen igen. Stolt över mitt lilla fuxsto!

Imorgon ska vi rida ut och ha lite kul i skogen, längtar!


Läst 15794 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2013

Hej!

Hinner inte skriva så mycket, men ville bara säga att Loppan var finast och värd 1.000.000 kr idag :) Liten protest första varvet i trav, sedan rullade hon på som tåget med spetsade öron och gjorde allt jag bad om. Detta trots att de dels bygger i ridhuset bakom sargen PLUS fäller träd precis bakom ridhuset (ett par maskiner strax utanför, brakande ljud och grenar som rispar mot fönstret). Hon var lite spänd när jag skrittade fram men gjorde inget annat än att titta lite extra. Bästa hästen :)

Provade även att flytta henne ett par steg i en början till skänkelvikning, hon fattade direkt. Brukar börja att komma från typ snett igenom och flytta ett, två steg precis när man kommer så att huvudet är mot väggen. Så duktig :) Hurra för Loppan idag, lilla prinsessan!


Läst 11950 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
18
2013

Igår var Loppan så gosig som hon inte har varit på flera månader. Hon ville bara pussas och mysa och lät mig knappt gå ur boxen. Undrar om det betyder "förlåt för att jag var dum" eller "snälla, låt bli att plåga mig sådär igen". Ibland vore det bra om hästar kunde prata, ibland inte - tror Loppan skulle ha ungefär samma saker att säga som en kaxig, pubertal tonårstjej med lite för "stora skor".

Hur som helst fick hon vila igår och jag gjorde inget annat med henne än att mysa och fixa hovarna. Jag har nämligen en teori om att det är när jag har varit och borstat/masserat/fixat med henne sent på kvällen som hon blir kli-ig i pälsen och rullar fast i boxen. Det kanske är ett sammanträffande, men de två gånger som hon med säkerhet har rullat fast i höst har jag varit ute och borstat ordentligt på henne innan. Vad tror ni, visst borde det kunna stämma att jag sätter igång nåt (om det är blodcirkulation, ömhet i pälsen eller något annat) som gör att hon gärna vill rulla sig?

Hur som helst har hon i alla fall inte rullat fast något mer sedan hon fick flytta in, stå utan täcke på natten, sluta bli ompysslad på kvällen! Sååå himla skönt vad det än beror på!

Jag vill be om ursäkt för att bloggen är lite tråkig just nu! Jag har haft en ganska stressig situation på många plan och varit tvungen att dra ner på vissa grejer, bland annat tempot på bloggen. Därför har det varit dåligt med avels- och unghästnyheter, bedömningsserier och gästbloggare som jag tidigare har utlovat! Det kommer i alla fall att bli bättre i sinom tid och jag ska skärpa till mig!

Maila gärna mig med vad du skulle vilja läsa mer om i bloggen! Eller fråga om det är något du undrar kring mig, Loppan och hennes utbildning!

unghastbloggen@gmail.com

Nu ska jag iväg och rida i blåsten (har sett på Facebook att det snöar i vissa delar av landet..... FY, inte redan!). Vi hörs!


Läst 10358 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, det var dagens tema - om du frågar mig och tränaren. Frågar du Loppan var det precis raka motsatsen.

Lilla fux-fröken var nämligen inte på sitt bästa solskenshumör idag och ville allra helst inte gå framåt alls. Jag förklarade innan träningen att hon är väldigt humörstyrd och efteråt kunde tränaren konstatera att jag talade sanning :) Så fort hon fick lite fart och framåtbjudning var hon dock riktigt trevlig, men jag hade önskat att hon varit lika outstandig härlig som hon varit nästan varje pass de senaste veckorna. När jag, lite deppigt, sa det till en stallkompis efteråt påpekade hon att man ska vara glad att ens problemområden visar sig just under träningarna för det är ju då man kan få hjälp med verktyg att lösa ut situationen, det stämmer ju faktiskt. Man kanske inte vill betala för att bara sitta och glassa runt och bli applåderad (eller....? jo, kanske ibland) ;).

Är i alla fall på det hela taget väldigt nöjd och hon var jättefin så fort hon var med på noterna. Hon är onekligen en speciell häst och det är ett heltidsjobb att klura ut hur hon fungerar och hur man får henne motiverad. Tur att jag gillar utmaningar och är alldeles för kär i den här hästen för att någonsin ge upp :)

Loppan före träning, pigg och glad:

...Och efter träning. Inte lika pigg längre, dock ganska nöjd trots allt:


Läst 10756 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
16
2013

Hej!

Igår kom jag på att jag har fått göra halsremmen fyra hål större sedan i maj. Det börjar alltså hända lite grejer i Loppans kropp :) Vi skulle ha mätt henne igår efter att hovslagaren var klar, men precis då blev kaffet klart och jag hastade ut med Loppan i hagen för att inte missa stallfikat - prioriteringar! Får försöka komma ihåg det idag!

Det gick rätt så bra hos hovis, hon var lite bökig men helt klart godkänt. Hon har fått början till lite röta i en hov, så nu är det lite fix med det som gäller. Är ändå så glad över den hittills torra hösten som förskonar Loppans halv-känsliga hovar och fyra vita ben från diverse problem, hoppas det håller i sig till det blir kallt och snö.

Är så peppad inför kvällens dressyrträning! Har dessvärre lite känningar i nacken och hoppas att det inte blir värre under dagen så att jag får nackspärr....Vore så typiskt! Ska göra Loppan extra fin med lindade ben och allt idag, vi ser ju oftast ut som två riktiga skogsmullar när vi vardagsrider så det är kul att passa på ibland!

Hoppas någon kan fota lite idag, i så fall får ni såklart bildbevis senare ikväll!

Ha en fin dag!


Läst 8430 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.