Avelsbloggen
NOV
08
2013

Igår skulle jag ju ha ridit Loppan en sväng i ridhuset. Bestämde mig för att vänta med tömkörningen eftersom att det var en del folk i stallet och jag allra helst är ensam i ridhuset när jag tömmar.

När jag hade sadlat fick jag dock veta att ridhuset var bokat för hoppträning, men att de hade glömt att skriva in det i bokningskalendern. Så himla typiskt! Bestämde mig för att rida en stund medan de red fram, men såklart blev jag lite stressad över tiden vilket fortplantade sig till Loppan direkt - helt plötsligt blev hon vildhäst! Hon gjorde lufthopp och levader och jag kom inte ens upp i sadeln. Superpigg häst! Hade det inte varit träning och andra i ridhuset hade jag såklart longerat av det värsta buset och ridit sen, men det var inte riktigt läge så jag fick helt enkelt ge upp efter ett antal försök att komma upp i sadeln. Snopet liksom....

Ja, ibland blir det inte som man har tänkt sig! Hon är rätt snygg när hon blåser upp sig dock och plötsligt känns det som att hon är 1,75 cm minst (haha, såg inte denna komiska felskrivning förrän långt senare....175 cm menar jag såklart, annars hade det inte varit en särskilt fantastisk höjd;)). Det är hon inte, mätte henne häromdagen och hon har inte växt en centimeter sen treårstestet. Mycket märkligt, tycker hon ser otroligt mycket större ut nu är då, men det är väl mer "massa" bara.

Fick planera om hela dagen för att hinna rida idag istället, så jag hoppas det inte dyker upp några oväntade träningar ikväll :)


Läst 10366 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2013

Hej!

Loppan har fått ta det lite lugnt i några dagar, men ikväll ska hon få gå ett pass i ridhuset, antingen med mig i sadeln eller på töm. Tömkörde en äldre häst igår och blev inspirerad att spänna bågen lite på Loppan på töm, det var ett tag sen jag tömkörde en häst som kan lite och då blir jag själv lite dammig. Tänker försöka mig på att fila lite på skänkelvikningarna på tömmen, tror det kan vara ett bra sätt att fortsätta befästa sidförande hjälper.

För övrigt har min lilla fuxdam fortfarande en del humörsvängningar. Ena studen är hon jättegosig och nästa ser ut hon som en huggorm som vaknat på fel sida. Tror hon är lite frustrerad över det mesta just nu, att det har regnat och blivit jättelerigt i hagarna underlättar inte direkt situationen. Blir nog bra med lite miljöombyte och semester för fröken om några veckor.

Hur ska ni vila era treåringar i vinter, vad är planen?

Äta hö - Loppans huvudsakliga (och mest uppskattade) sysselsättning i livet.


Läst 8374 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
04
2013

Hej!

Idag var Loppan en riktig surtant när jag tog in henne från hagen, vet inte vad det var men det kröp i hela kroppen på henne. Struntade i att borsta så mycket och slängde bara på henne utrustningen och så begav vi oss ut i skogen tillsammans med ett annat ekipage.

Så fort jag satt upp spetsade Loppan öronen och var SUPERTAGGAD! Har aldrig varit med om något liknande, hon taktade, frustade och var såå pigg! Jättekul :)

Vi körde tema klättring och lyfta på fötterna i skogen, mycket svårt för en treåring som helst bara vill galoppera och inte så gärna fokusera på vart man sätter fötterna. Hon höll sig ändå på mattan även om hon frågade "Nu då?" varje gång vi kom till ett mer öppet parti. Dessvärre var det alldeles för blött och halt för att ösa på i en härlig galopp, så vi tog det extremt lugnt istället. Loppan verkade nöjd ändå och var som sagt riktigt härlig och glad, hon är som en lite studsboll när hon är på det här humöret. Underbar att sitta på!

Vi hade fantastiskt fint väder dessutom, man får ta tillvara på de här sista höstdagarna! Jag gillar ju i och för sig vintern, men det gör inget om den dröjer liiite till....

När jag kratsade hovarna efteråt fick jag massor av blod på handen, men som tur var hade hon bara råkat trampa sig lite och fått ett väldigt ytligt litet sår vid kronranden.

Lite trött och mycket nöjd!

Nu blir det lugnt i veckan med nåt pass i ridhuset och lite lastträning, nästa vecka ska vi träna igen - ska bli jätteroligt!

Vi hörs!


Läst 11085 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har Loppan varit jätteduktig och gjort ett bra pass i ridhuset! Jag körde mycket övergångar skritt-halt och skritt-trav och tempoväxlingar i trav. Hon är fortfarande på gott humör och verkade tycka att det var kul att få jobba! Älskar att rida henne när hon är såhär, superhärlig verkligen. Så himla lätt för hjälperna och alltid med på noterna.

Upptäckte dock en ny sida hos henne idag - en tittig sida! Hon är ju inte den nerviga typen och det är inte många saker som får henne att gå igång, men idag var hon verkligen på tårna och fick för sig att ena hörnet i ridhuset var såååå läskigt. Allt är ju verkligen relativt, allt hon gjorde var att bromsa lite just innan hörnet och titta lite extra med spetsade öron, men för mig är det en helt ny upplevelse att ens få en sån reaktion på henne. Jag gillar det dock, vill ju gärna ha henne liiite mer elektrisk :)

Är jättenöjd med henne idag och har en bra känsla efter passet. Hoppas hennes surighetsperiod (som alltid kommer i samband med pälssättning, brunst och diverse andra små höstbekymmer) är över nu så att vi kan få lite flyt nu innan det blir dags för henne att flytta ut på lösdriften!

Nu är leran här, inte efterlängtat!


Läst 10291 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
01
2013

Hej!

Igår blev Loppan longerad och hade skött sig strålande! Hon har enligt rapport även funnit sin plats i nya boxen och trivs utmärkt, så skönt!

Idag fick hon en el-behandling plus lite bog-massage, mest som en liten check på att allt är okej och som förebyggande friskvård. Hon var väldigt fin i muskulaturen och tyckte det var fantastiskt skönt med lite fredagslyx. Hon stod och gäspade och ville gärna klia tillbaks - hon har dock inte vunnit tillbaks mitt förtroende helt när det gäller hennes tänder så jag höll mig på avstånd :) Inga sura miner alls idag, hoppas den lilla "fasen" är över.

Efter behandlingen skulle jag stretcha frambenen men det tyckte hon var lite halvkonstigt, har bara gjort den nån gång förut. Hon förstod inte riktigt vitsen med att ha ett ben uppe i luften, det får vi öva på.

Blev ingen ridning idag alltså, däremot ska jag försöka komma ut en sväng imorgon. Hoppas på fint höstväder och glad häst :)

Ha en trevlig fredag!


Läst 9003 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.