Avelsbloggen

Hej!

Nu har jag äntligen några veckors fullständig ledighet efter en otroligt intensiv jobbhöst! Ska passa på att plugga och vara i stallet så mycket som möjligt, ska bli helt underbart att få hänga där utan att känna sig jagad av tiden!

Rowan har varit så otroligt fin, jättepigg men så himla trevlig att rida. Han har en sån galopp som man kan sitta och bara åka med i hur länge som helst, det gäller att hejda sig... Jag har påbörjat arbete i förvänd galopp och det går som en dans. Han är så stadig och galopperar lika bra i båda varven oavsett vilken galopp han har! Dessvärre har han sträckt sig lite i hagen och har haft ett par dagar off från ridning och blivit massage- & elbehandlad. Inget allvarligt alls, så förhoppningsvis är han igång igen snart.

Loppan lever verkligen livet och har det sååå himla bra i lösdriften. Vilket bra beslut det var att skicka dit henne på vintervila, ångrar mig inte en sekund.

Jag har funderat lite på Loppans upplägg inför våren med tanke på att kvalitetsbedömningen förmodligen kommer att ligga tidigare. Återkommer i veckan med vår preliminära plan :)


Läst 6440 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Fick just höra att kvalitetsbedömningen 2014 preliminärt ska genomföras i juni på de flesta platser. Jag har tidigare bara varit med att det har skett i augusti/september så det känns ju lite tidigt jämfört med det.


http://www.asvh.se/bedomningar/oversikt/kvalitetsbedomning

Jag ser både för- och nackdelar med det. Nackdelarna är kanske ganska uppenbara, att det kan kännas lite stressigt att de ska vara "färdiga" till juni, samt att med tanke på hur mycket som kan hända med dem över sommarbetet finns ju risken att de inte heller kommer att vara sitt bästa & snyggaste 4-åriga jag redan då.

Samtidigt kan det ju kännas skönt, i alla fall om man satsar mot championaten, att kunna prova att kvala den vägen redan innan sommarbetet. I sanningens namn så är det ju ganska rimligt att en fyraåring (som är i fas mentalt & fysiskt) ska kunna de saker som de förväntas prestera på kvalitén vid den tidpunkten.

Vad tycker ni? Är det bra eller dåligt med kvalitetsbedömning i juni?

Ni som har blivande fyraåringar som ni tänkt visa på kvalitén/matcha mot championat, hur påverkar det era planer?

Loppan på treårstest, foto Roland Thunholm.


Läst 10613 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Loppan har enligt rapport bara samlat massa guldstjärnor på lösdriften. Hon är tydligen duktig och snäll med allt, sjukt gosig och hur enkel som helst i all hantering. Som hon brukar vara med andra ord, förutom att hon har sina down-perioder med surighet ibland. Hon trivs helt enkelt riktigt bra med att vara lösdriftshäst!

Önskar att det gick att ha det så jämt, men det går inte helt ihop med mitt liv i övrigt (och för att förekomma kommentarer om att det visst går, nej inte i realiteten för jag är sjukt kräsen med val av lösdrift och vill dessutom ha tipp-topp träningsmöjligheter, vilket inte finns som kombination på rimligt pendlingsavstånd från där jag bor). Tur är ändå att jag har en fantastiskt bra stallplats med långa dagar i hagen och hästkompisar! Loppan är ju faktiskt nöjd för det mesta även hemma, det är mest när hon sätter och fäller päls som hennes liv känns jobbigt och det går ut över alla runt omkring henne.

En som är nöjd med livet mest hela tiden är Rowan. Han har inte högre krav än massor av morötter och gos :)

Sötnosen!

Vet att jag utlovat Loppans vårplanering, men det dröjer lite. Har den kanske stressigaste jobbveckan det här året, men sen har jag långledigt över jul & nyår! Såååå efterlängtat!

Vi hörs!


Läst 7575 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
08
2013

Hej!

Brr, vad kallt det är idag. Hade tre lager byxor, flera tröjor, väst och tjock jacka men frös ändå när jag tog ut hästarna i morse!

Man blir dock varm efter en stund i sadeln! Idag skötte sig Rowan tipptopp, han var nog lika pigg som igår men höll sig på alla fyra ändå. Övade lite på det vi gjorde på träningen i onsdags och han svarade jättefint verkligen, till och med övergångarna gjorde han redan från början stadigt med bibehållen ställning på volten. Det blir ju lättare och lättare för honom nu när han börjar komma igång efter vilan också, det känns både att han har lätt för sig och att han har blivit väl utbildad (han blev ju inriden på Flyinge, var en sedan en stund hos mig och har därefter matchats mot championaten hos en superduktig unghästutbildare i Skåne).

Dagens bildbevis i den mest smickrande vinkeln ;)

Min gamla hopptränare skulle bli lycklig över att se hur korta läder jag rider med även i dressyrsadel :) Har alltid några hål kortare när jag rider studsiga unghästar, även om jag ofta föredrar dressyrsadel framför hoppsadel.

Ska se till att fixa lite bättre bilder snart, han är så himla fin! Gillar verkligen den sporthästmodellen med mycket fullblod i!


Läst 7295 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag var Rowan riktigt på G! Han var superpigg och bockade ett par långsidor :) Kände mig som Molly (ni vet Min Häst-Mulles ryttare?) och jag tror man stundtals kunde se till Haparanda mellan mig och sadeln! Dagen till ära hade jag tänkt prova rida på hackamore, vilket gick....sådär. Kanske inte vårt bästa pass, men man kan inte vara på topp jämt. Det blir nya tag imorgon, då ska han få gå ut i hagen först (hade morgonfodring och lät honom stå inne tills jag skulle rida) och så rider jag nog med ett vanligt träns & longerar några varv innan jag sitter upp. Tur är att han är så himla snäll ändå, ibland måste allt bus bara ta vägen någonstans och han kan ju inte rå för att han är smidig som en katt medan jag (stelfrusen och påpälsad med vinterkläder) kanske inte är riktigt lika smidig. Han lyckades inte få av mig i alla fall, förutom när Loppan slog över i våras har jag faktiskt inte trillat av på LÄNGE. En kombination av bra benslut och ren självbevarelsedrift tror jag.

Loppan mår bra! Har inte hunnit åka ut själv, men fått rapport från min mamma som bor lite närmre och tycker det är toppen att ha lilla fux-fian så nära (fast inte lika toppen som jag tycker att det är, lyxigt att få avlastning så ofta). Det lyxigaste av allt är ju dock att vi har fullservice på lösdriften och egentligen inte behöver åka ut alls förutom för att ge extra morötter och pyssla lite med henne, men det är svårt att hålla sig borta. Hon mår i alla fall toppen och har inte så mycket som en liten skråma (ta i trä), de är riktigt tighta i flocken och Loppan är helnöjd med sin livsnjutartillvaro. Känns så himla bra att hon får gå där ett tag till och bara vara häst, jag tror det är sjukt viktigt med såna lite längre avbrott när de fortfarande är så unga. Framför allt när de presterar fint och gör allt som de ska, då finns det verkligen ingen mening med att nöta och träna för sakens skull.

Jag gillar vintern i lagom omfattning, men just nu är det inte så mysigt. Sjukt halt, blåsig och KALLT, men ingen snö. Tycker det kan bli riktig vinter så man kan galoppera i pudersnö i sommarhagarna istället för att halka runt på stallplan...Tacka vet jag broddar, vi ska nog införskaffa en uppsättning människorbroddar till stallet också, så att inte bara hästarna är säkra på foten när vi går in & ut till hagarna.

Har någon provat att göra det här frostsäkra vattenkaret förresten? Hur funkar det? Vi funderar på att prova i stallet! Andra tips i samma kategori är också välkomna :)


Läst 7196 ggr Kommentarer Kommentera

Igår hände det sorligaste och absolut mest hemska som kan hända, en högt älskad häst i stallet bröt benet i hagen. Det känns helt ofattbart och jag kan inte ens föreställa mig vad ägaren går igenom just nu!

Man vet ju teoretiskt sett alltid om vilka risker det innebär att äga häst, det finns så mycket som kan hända, men det känns ändå aldrig helt verkligt och påtagligt förrän det händer så nära en själv. Det kan gå så himla snabbt....

Ska nog hälsa på Loppan i helgen och ge henne en extra kram och ett stort knippe morötter!


Läst 7205 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
04
2013

Hej!

Idag är jag helt slut, lång jobbdag och ett hårt dressyrpass efter det. När jag kom in i ridhuset sa Kerstin (min tränare): "Men skulle du inte skicka iväg henne över vintern?". Hon trodde alltså att Rowan var Loppan! Hon är inte den första som tycker de är lika, men de blir snart varse att jag har bytt häst när man börjar ställa lite krav på dem. När Loppan surar biter Rowan ihop och försöker liiiite till! :) Gullehäst!

Vi körde ett rätt basic pass med fokus på att han ska acceptera att bli ställd i hörnpasseringar & på böjt spår åt båda hållen. Vi växlade mellan rakt spår och noggranna hörnpasseringar, stora & små volter samt serpentinbågar. Det var lite svårt emellanåt, men han skötte sig strålande och försökte. Kerstin berömde hans fina galopp, vilket verkligen är hans paradnummer - helt fantastisk att glida runt i! Rowan var superpigg men blev ganska trött efteråt, och svettig! Dags att klippa bort lite lösdrifts-ludd nu tror jag :) Jag var också svettig, och snuvig. Finns det något värre än att rida när man är snuvig? Det blir ju bara värre och värre ju längre passet varar dessutom...

På fredag naklas hoppning igen, det ska bli roligt. Får sällskap av min duktiga hopp-stallkompis som nog får ryta lite åt mig när jag glömmer att driva och hamnar i framvikt :) Här ska trimmas, målet 2014 är att bli en sjukt mycket bättre (både hopp- och dressyr)ryttare än 2013!

Lika som bär? (förutom teckningen då)


Läst 7768 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
03
2013

Hej!

Rowan gör dagligen framsteg minsann! Han har verkligen kommit till ro och är lite mer trygg i sig själv på nya stället nu, så skönt. Det har blåst som sjutton så det är ju inte konstigt att det blir lite spänt emellanåt, det flyger plast när man är ute och dundrar i väggarna när man är inne. Man blir ju själv nästan lite på tårna!

Igår red vi ett relativt kort men bra pass i ridhuset. Han är vekligen taggad på att jobba och har en härlig inställning! Alla i stallet tycker jag ska byta häst permanent, de fattar inte varför jag vill ha en häst som surar & bits istället för den här som bara älskar allt & alla i sin närhet :). Jag tycker det är lite orättvist mot Loppan! Hon må vara en grinig kärring mellan varven, men jag tror de har missat att hon är fantastisk med det mesta däremellan. Grinigheten kan jag leva med! Skulle dock gärna behålla lille Rowan också, men om jag måste välja så är det alltid Loppan som vinner oavsett mellan vilka valet står!

Loppan vinner jämt!

Imorgon ska jag & Rowan träna, det ska bli roligt. Hemskt kul att få rida lite mer "på riktigt" än det har varit med Loppan under hösten, även om hon också steppat upp. Rowan blir ju fem år nästa år och ganska i fas med vad han ska kunna, ska bli superkul att få trimma lite.

Loppans vårplanering kommer under veckan! Den blir lite preliminär för jag har inte bestämt när jag ska plocka hem henne från lösdriften. Antagligen får jag i alla fall hjälp att rida igång henne ute några veckor innan så att jag kan kicka igång på riktigt ganska omgående när hon kommit hem. Är sjukt peppad inför det också :)

Fortsätt gärna maila & kommentera om ni har funderingar, frågor, åsikter.... Alltid så mycket roligare med dialog än monolog!

Vi hörs!


Läst 8090 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
01
2013

Fick den här adventshälsningen från lösdriften

Jag blir varm i hjärtat av att se hur fint hon har det, lilla Loppan!

Jag har det också ganska bra och ska göra julgodis, dricka varm choklad och mysa i soffan medan det blåser halv storm utanför fönstret.

Glad första advent! :)


Läst 8181 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.