Avelsbloggen
JAN
18
2014

Idag har Rowan fått gå ett pass i tömmen, ett mycket bra pass dessutom. På dagens agenda stod övergångar till förbannelse, något av det nyttigaste och mest avslöjande jag vet. Han var riktigt fin och arbetade helt korrekt genom hela kroppen, han har en sån himla trevlig inställning till arbete och det är alltid lika roligt att jobba med honom.

Igår var hovslagaren här och han berömde Rowans hovkvalité, han sa att hans fötter var helt toppen och att det inte fanns minsta grej att anmärka på! Kul att höra, inga "fullblodshovar" här inte - trots den höga procentenheten XX i hans stamtavla :)

En frisk och sund häst på alla sätt alltså, högst troligt resultatet av kunnig och noggrann avel/uppfödning (Birgitta som har fött upp och äger honom är ju min "hästidol" och unghästmentor, en verklig expert på området).

En annan frisk och sund individ har idag levt loppan i de sörmländska skogarna tillsammans med min modiga mamma på ryggen. Loppan ja, hon var tydligen lite prillig och skraj för det mesta idag, men när de övervunnit "farorna" i mörka skogen travade hon glatt och snällt fram på snötäckta grusvägar med spetsade öron. Hon hade faktiskt varit superduktig överlag, lilla pluttan! Längtar tills hon kommer hem igen, inte långt kvar nu!


Läst 6671 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
16
2014

Hej!

Idag är jag hästledig och ska ägna kvällen åt att plugga foder och näringslära! Vi har fått hemuppgifter av agronom Jeanette Lillja som kommer tillbaks nästa månad och har en heldag foder med oss igen!

Jag tycker det är sååå kul att gräva ner sig i det här ämnet. Allt som jag tidigare har lärt mig av mina hästmentorer (hästkvinnor och -karlar, beprövad kunskap) blir liksom bekräftat i forskning och siffror. Sånt gillar jag, alltså att få saker svart på vitt! Ikväll ska jag göra massor av foderstater med grund i olika grovfoderanalyser och för helt olika typer av hästar. Spännande!

Ni vet väl förresten att jag också finns på Instagram? Om ni vill hålla koll på vad som händer i min hästvärld i stort :) Mest tema Loppan såklart (i alla fall när hon är hemma)!

Tänkte även passa på att ha en liten informell frågestund/önsketimme. Undrar du något om planen för Loppan i vår? Vad ska hända med Rowan? Hur tänker jag lägga upp tävlingsterminen? Eller vill du läsa om något specifikt i bloggen? Mer eller mindre av nåt? Någon favorit i repris?

Fritt fram för alla frågor och funderingar så bloggen kan bli bättre och mer levande! Här i en kommentar eller på unghastbloggen@gmail.com

Vi hörs!


Läst 7322 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2014

Hej!

Vad kul med era tankar kring täcka eller ej, det känns som att i alla fall ni som har kommenterat tänker ungefär likadant som jag. Jag håller med några av er som skrev att det är svårt att veta exakt hur vädret ska bli och att det ibland kan bli för mycket eller lite...Så är det ju, om man inte har hästarna hemma och dessutom är hemma själv om dagarna och kan byta precis när det passar (vore lyxigt, så önskar jag att jag har det i framtiden)!

Idag har jag trimmat Rowan lite i övergångar och tempoväxlingar samt påbörjat skänkelvikningar längs diagonalen i trav. Han gör allt så bra och kämpar på med en fantastisk arbetsvilja. En ren fröjd att rida, trots att det är kallt och näsan rinner!

Han har även fått inviga Loppans nya tävlingsträns och var riktigt tjusig i det:

Pannbandet är lite i kortaste laget, jag tycker att det är så otrevligt när det liksom drar fram nackstycket så att det trycker mot öronen. Vem har ett bra tips på snygga pannband? Vill ha ett som inte är svängt och inte har allt för mycket bling, dock gärna typ klinker. Helst ett ställe som har X-full eller där man kan måtta så att det blir lite längre än normal full. Tipsa gärna :)


Läst 6678 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
14
2014

Hej!

Idag har Rowan fått gå ett gympapass över travbommar. Jag älskar att jobba med bommar, det är så enkelt och det finns så mycket variation som typ alltid ger bra resultat! Jag tömkörde en annan häst över samma bommar sen, också en av mina favoritövningar.

Dagens upplägg var då en lång rad bommar på rakt spår, varannan på marken och varannan upphöjd på sockerbit. Nyttigt även för rakriktningens skull, känner ni igen att bland det svåraste som finns är att rida rakt fram? ;) Det är konstigt med ridning....

Gullegrisen Rowan vill vara nääära, helst sitta i knät, så det var sjukt svårt att få honom att posera fint framför övningen när man håller i snöret:) Haha, här ser man tydligt hur "hårt" jag spänner nosgrimman....Som jag skrev för ett tag sen kanske jag överdriver lite, men jag ser den mest som utsmyckning på de flesta hästar. Rowan var lite tjaffsig med bettet förut, men i takt med att han blivit starkare och att jag dessutom hittat bett som han trivs på går han med ett bra stöd på bettet och stängd mun (utan nosgimmans hjälp..).

Ett riktigt bra pass idag i alla fall, Rowan känns bara finare och finare. Lyllos den som köper honom, han är ett riktigt kap på alla sätt!


Läst 9006 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2014

Hej!

Nu börjar det verkligen kännas som vinter! Idag har det varit nästan -10°, sol och knarrande snö under sulorna. Jag tycker det är helt okej, mycket bättre än leran i alla fall!

Idag hade Rowan massage- och promenaddag. Han får förebyggande friskvårdsmassage ungefär en gång i veckan och han älskar det! Promenaderna får han på sina vilodagar, mest för att det fortfarande är lite knöggligt i hagen och han rör sig inte tillräckligt mycket där. Jag har ju redan berättat för er att han har lite överskottsenergi, och kylan gör inte saken bättre. Han är absolut världens snällaste i all hantering men jag kände att han nästan höll på att krypa ur skinnet av "prillighet" när vi skrittade, så jag släppte honom lös i ridhuset så att han fick busa av sig ordentligt istället!

Det var både uppskattat och välbehövligt vill jag lova, han blev inte knäpp och sladdade runt som en galning utan galopperade fint på fyrkantsspåret i ett friskt tempo, bockade och busade om vartannat - extremt pigg men helt kontrollerad. JÄKLAR vilken galopp han har alltså, bland det bättre jag har sett! Så luftig, otrolig frambensaktion och helt i balans! Självklart glömde jag mobilen i stallet och dokumenterade ingenting i varken bild eller film, men det måste jag nog snart göra så att ni får se.

Hade lite ångest över att han skulle vara kall under täcket idag när jag tog in honom, han är ju halvklippt och den tunnhudade fullblodstypen och jag har "bara" ett 300 grams-täcke utan hals i hagen. Jag behövde dock inte oroa mig, han var precis lagom tempererad och inte ett dugg frusen. Jag är ju som bekant inget fan av att övertäcka utan har helst så lite som möjligt, ibland blir jag orolig att det är för lite men i sanningens namn har jag nog aldrig varit med om en häst som frusit eller behövt täckas upp nämnvärt. Blir det väldigt kallt föredrar jag ofta att lägga ut mer hö eller halm så de kan äta sig varma (ingen regel utan undantag dock, har nog haft nån häst som behövt hals, varmare eller dubbla täcken då & då för att hålla värmen också).

Hittade den här gamla klassiskern som jag tycker är lite smårolig:

Stämmer nog ganska ofta ;) (Självklart finns det hästar som verkligen behöver täckas upp av ett eller annat skäl också, äldre hästar i dålig kondition eller helklippta fryslortar t.ex. ).

Vad tycker du; Täckar vi ofta efter hur mycket vi själva fryser? Vad har du själv för filosofi?


Läst 12442 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag var planen att både unghästarna skulle ridas ut i snön! Rowan med mig i sadeln och Loppan med min mamma i sadeln. Ja, hon är modig, mamma! Jag hade tänkt att jag skulle rida igång Loppan lite för att stämma av lite och sedan överlåta det till min mamma innan jag tar hem Loppan från lösdriften, men mamma var så sugen på att rida så hon kunde inte vänta tills jag hade tid att komma ut dit :)

Rowan var så pigg att han stod och bockade i hagen innan jag tog in honom. "Äsch då, det ger sig!" tänkte jag och hoppade glatt upp! Redan på stallplanen laddade han och skuttade fram istället för att skritta. Eftersom att han inte har skor bak blev det väldigt halt och då vågade jag inte rida på vägen ifall att han skulle tappa fotfästet och sladda omkull. Jag & mitt ridsällskap (också i sadeln på en väldigt pigg häst) bestämde då att vi skulle prova att rida i sommarhagen istället...."YES nu kör vi" sa Rowan och visade hela registret av cirkuskonster med mig som en vante någonstans mellan sadeln och himlen. Dessvärre var underlaget så kramigt att de fick en halvmeter platå-skor under hovarna, så vi vågade inte rida där heller, vi vände ganska snart.... Antiklimax på den uteritten, men ibland får man ju helt enkelt ändra planen utifrån förutsättningar även om det känns lite tråkigt.

Jag red istället en sväng i ridhuset och där var han superfin verkligen, men fortfarande lite laddad. Det var rätt mycket aktivitet i ridhuscafeterian så det var lite spring i trappen, dörrar som smällde, hundar o.s.v så att det var inte helt lätt att få honom avspänd och till arbete eftersom han redan var lite på tårna. Blev ändå ett ganska bra pass och han kändes jättehärlig mellan varven, så lätt, elektrisk och känslig för hjälperna, precis som jag vill ha dem.

Sakta men säkert börjar han lägga på sig lite, både i hull och muskler räknat. Så sjukt snygg modell på honom, han kommer bli en riktig eye-catcher när han växer ifrån valpigheten!

Loppan då! Hon var också laddad och hade bockat en hel del innan min stackars mamma kom upp i sadeln. Ändå vågade hon sig upp och ut på tur med sällskap. Efter halva vägen svängde de av in i skogen och red hem ensamma medan de andra fortsatte vidare. Loppan tyckte det var såååå härligt att få röra på sig och det bekom henne inte det minsta att vända hem på egen hand. Hon hade enligt uppgift skött sig utomordenligt bra hela ridturen och var som en dröm att sitta på i skritt och trav. Nöjd & glad efteråt :) Härliga häst!

Gammal bild på mamma & Loppan! Ett radarpar visar det sig :)


Läst 10181 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Veckan i skolan har varit helt fantastisk! Vi har just gått in i rehab/konvalecens-blocket och det är bara SÅ intressant! Min dröm i framtiden är att starta rehabstall, så jag suger i mig all kunskap med största intresse och tröttar ut alla föreläsare med 10000 frågor!

I fredags hade vi en heldag om foder med agronom Jeanette Lilja, och när jag på lunchen frågade henne lite om råd att fodra upp en tunn häst på ett så naturligt sätt som möjligt (både Loppan och Rowan är ju lite den typen som behöver lite extra) kom vi snart fram till att vi mailade varandra bara för några veckor sedan! Jeanette har nämligen Rowans mamma som avelssto och flera av hans småsyskon på sin fina gård Åsjömad, och hon hade läst på bloggen att jag hade Rowan! Världen är liten ibland.... :)

Kolla in hennes hemsida så får ni se bilder på Rowans fina mamma Pagosa-Springs, nu kanske inte ni har sett tillräckligt många helkroppsbilder på honom för att se att de är SLÅENDE lika, men på långt håll skulle jag aldrig se skillnad.

http://www.asjomad.se/

Lille Rowan är förresten grymt nöjd med att det är vitt i hagen! Det har ju nämligen snöat inatt och äntligen ser jag lite ljus i ler-tunneln. Det skulle dock behöva snöa och frysa på lite till för optimalt underlag i hagarna, men det går åt rätt håll i alla fall.

Jag red en sväng på morgonen och han var bara så fin. Lite spänd eftersom att det var fullt "stök" i ridhuset, men han slappnar av otroligt fort och blir aldrig oridbar. Älskar den här lille prinsen, vilken stjärna han är alltså! Provade mitt nya Sprengerbett och det verkade han trivas riktigt bra på, så nu växlar jag nog mellan det, novabett och rakt bett framöver.

Jag har förresten stora planer som jag kanske avslöjar inom en snar framtid, mycket spännande vill jag lova! :) Mer om det en annan dag!


Läst 10170 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
06
2014

Hej!

Idag har Rowan som sagt fått vara på spa; Blivit klippt, fått massage, ryktats och skrittats för hand. Mysigt, tyckte han! Framför allt massage är hans favvo, då står han bara och gäspar.

Även Loppan har promenerats ut i skogen idag, med min mamma i andra änden av snöret. Hälsning från henne:

Mysig söndagssyssla (jaja, det är ju måndag egentligen, men ni fattar).

Nu ska jag städa, duscha och packa för en tidig sänggång innan avresa till Halland i natt/morgon bitti (vi åker strax efter 4 på morgonen....tiiiiiiidigt)!

Ha en fin vecka!


Läst 11573 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
06
2014


*Loppan är i perioder expert på att bajsa i krubba, vattenhink & vattenkopp - oavsett var de sitter i boxen och i förhållande till varandra. ”Beteendet” går som sagt i perioder och jag hittar absolut inget mönster!



*Jag är extremt dålig på att vara snygg i stallet. Jag matchar aldrig kläder med hästens utrustning och om jag någon gång har ”klätt upp mig” inför t.ex en träning lyckas jag alltid spilla kaffe i knät eller halka i leran innan jag suttit upp.


*Loppan älskar att dricka vatten direkt från slangen! Det är det enda som är jobbigt med att spola benen på henne, att hon bara vill åt att dricka.


*Saker som ger mig rysningar, på riktigt, är för hårt spända nosgrimmor eller tighta grimmor i hagen. Själv är jag nästan extrem åt andra hållet, vilket kanske inte heller alltid är så bra. Det värsta är när någon har ett superanatomiskt, dyrt träns, drar åt nosgrimman tills det blir veck i huden och tror att hästen har fått bästa förutsättningar att prestera i och med den anatomiska utformningen på tränset. Går nästan inte att stå ut med!


*Loppan äter precis vad som helst. Tuggar först och tänker sen! Bra när man behöver få i henne medicin, dåligt när det ligger plastbrickor eller annan icke-hästföda inom tuggavstånd, man får ha ögon i nacken när hon är i farten.


*Min största svaghet och största utvecklingsområde sitsmässigt i ridningen är att jag gärna blir lite framåtlutad/kutig i ryggen = roterar fram axlarna, släpper bålen och spänner rygg/nacke fel.


*Loppan har kissat på sig en gång av rädsla (i alla fall vill jag tolka det så). När hon var 1 år och just hade flyttat in i lösdriften med fölstona, som var bra men stränga och tydliga ledare över henne. Hon stod i ena öppningen av ligghallen och spejade ut lite nervöst efter stona och uppmärksammade då inte att ett av dem kom in i hallen bakom henne från andra öppningen. Stoet gjorde ingenting, men när Loppan plötsligt upptäckte henne flög hon ut genom ingången, ett par meter upp i luften, pep och kissade samtidigt, mitt i språnget! Såg sjukt kul ut, men jag tyckte lite synd om henne också! (Det blev bra sen, Loppan fick vara med i gänget och var glad).


*Jag pratar otroligt mycket med precis alla hästar jag rider och hanterar. Just nu mycket ”ja, var det lite läskigt där i hörnet?” och ”vad duuuuktig du är, tänk att du kunde vara så himla modig va?”. Har till och med fått kommentarer om det i dressyrprotokoll och får verkligen skärpa till mig på tävlingsbanan.


*Loppan har något jag kallar provokations-tourettes vilket innebär att hon ibland bara inte kan låta bli att försöka göra mig provocerad på alla tänkbara sätt. Naturligtvis tror jag inte på allvar att hästar funkar så, men det är en ganska slående beskrivning av (en del av) hennes personlighet! ;)


*Jag kommer (nog) aldrig att göra mig av med Loppan. Hon är en sån one of a kind-häst med alla sina små egenheter och jag tycker helt enkelt att hon är bäst alla kategorier! Vi passar trots allt sjukt bra ihop (vi är dessvärre ganska lika också, det måste jag ganska motvilligt erkänna….) och jag tror hon kommer att få bli pensionär på min framtida hästgård och lära framtidens ungdjur veta hut. Det är dock långt dit….. :)

Nu blir det lite lugnt på bloggen i några dagar! Jag åker till skolan och Rowan får vila lite. Kanske hinner blogga en sväng ikväll efter att jag varit hos lille prinsen, han ska få en riktig spa-dag med massage, lång skrittpromenad, sista finliret på klippningen och man-trimning! :)


Läst 8028 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
05
2014

I morse var Rowan såå trött! Jag hade utsläppet i stallet och lät honom stå inne och äta medan jag fixade med diverse morgonsysslor. När jag tog ut honom ur boxen stretchade och gäspade han både länge och väl fast än klockan redan slagit 8.30! Tonårspojkar...

Nåväl, jag tog det säkra före det osäkra och longerade före uppsittning eftersom att han kom orastad direkt från boxen. Det fanns dock inget bus i kroppen så jag satt snart upp istället! Han var som vanligt jättefin, såklart! Han har fått gå ganska intensivt på senaste tiden och går från klarhet till klarhet, så det passar bra att jag åker till skolan i veckan så att han får vila några dagar och smälta allt.

Vi fortsatte jobba med galoppen, både den förvända och öka/minska steglängd på böjt och rakt spår, samt sidvärtes -> rakt fram -> sidvärtes & bakdelsvändningar light. Läste en artikel om en av mina favoriter Carl Hester som hade ett bra tips för att inte tappa bjudningen in i bakdelsvändningarna:


"Bakdelsvändningar är en rörelse där många tappar poäng därför att hästen saktar av i vändningen och slutar bjuda. Det är lätt att det blir monotont och hästen slutar bjuda när man tränar dessa vändningar och här bjöds det på en bra övning: Skritta och lägg en volt i hörnet, rid in i en sluta på diagonalen, därefter några steg öppna, bakdelsvändning, några steg öppna och därefter sluta diagonalt igen. Se till att rida framåt hela tiden i samma skrittakt. Kom ihåg att inte bara använda händerna utan säte och skänklar."

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Dressyr/2012/12/Sa-tranar-en-mastare/

Lite för avancerat för Rowan än så länge, men ville tipsa om en bra övning när jag ändå var inne på tema bakdelsvädningar! Flera andra bra tips i artikeln, läs! :)

Gammal bild från förra hösten när Rowan var 3 år! Är skitdålig på att be någon fota oss, men jag ska skärpa mig :)


Läst 9208 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.