Avelsbloggen

Hej!

Just nu har jag precis mellanlandat i min soffa och ska äta lite mat! Har hand om stallet och ett gäng hästar några dagar, det är egentligen inte så jobbigt om man har vanan inne men när man inte jobbar i stall dagligen så tar ju allt så lång tid! Svårt att vara effektiv! Idag har jag släppt ut alla 17 hästar, lunchat och tagit in igen, mockat och gjort höpåsar till 7 hästar, tömkört 3, behandlat 2 och longerat Rowan. Känner mig riktigt sliten nu! Ändå längtar jag efter att ha ett eget stall i framtiden, då blir ju en sån här dag vardagsmat :)

Rowan fick hoppa igår, vilket han tyckte var väldigt roligt! Inte jag i sadeln denna gång, utan en tjej som hjälper mig ibland. De skötte sig finfint och Rowan fick jobba på ordentligt. Inga komplicerade övningar, utan lite räcken och oxrar på relaterade avstånd. Jag ställde in dagens ridning och longerade honom bara lång och låg i joggingtempo på utebanan, kändes schysst att han bara fick lulla på och stretcha ut överlinjen.

Loppan blev riden en sväng igår och hon skötte sig utomordentligt bra. Jag har backat tillbaks till basics och ställer väldigt låga krav på henne just nu för att hon bara ska tycka att det är roligt att komma igång igen. Jag måste påminna mig själv om att hon är en ganska speciell dam och bara för att vi "formtoppade" i höstas så är det inte bara att sitta upp och fortsätta, ibland måste man backa några steg utan prestationsångest och ta dagarna lite som de kommer. Både jag och Loppan blir gladare av det! Efteråt fick hon en massage och jag har nog aldrig sett henne njuta så mycket, hon blev helt simmig i blicken och ville bara pussas och gosa under tiden och efteråt. Såna stunder är det svårt att tro att hon någonsin skulle kunna lägga öronen bakåt och se ut som en skräcködla......(men det kan hon).

Innan jag åkte hem från stallet fick hennes leriga svans en schamponering, hon avskyr när den blir som kockor som slår upp mellan bakbenen när hon går. Snart ska jag tillbaks och rida henne en sväng igen, plus natta hästarna. Tror jag kommer somna ovaggad inatt.....


Läst 8391 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2014

Hej!

Jag kände mig lite orolig över att Loppan skulle vara rejält mörbultad, stel eller att det skulle ha kommit fram någon svullnad som inte syntes igår. Icke då, Loppan var fräschare än någonsin och verkade inte märkbart påverkad av att ha dragit omkull! Hon är i alla fall en tålig typ, om än lite klantig.

Jag masserade hela henne lite lätt, en mjukgörande så kallad "förberedande massage" som jag ibland ger hästar som kanske ska träna eller på annat sätt prestera dagen efter. Annars är ju den massagemetod jag använder mig av ganska kraftfull och djupgående, vilket kan göra att de känner sig lite slut eller mörbultade efteråt och därmed bör ta det lite lugnt dagen efter. Jag tänker rida Loppan imorgon så därför fick hon bara en "mys-massage" idag! Det var såååå uppskattat och hon bara stod och njöt. Inga spänningar, svullnader eller palpationsömhet någonstans. Känner mig så lättad...


Trots att jag mest skriver om hennes fux-humör så älskar hon faktiskt att mysa också. Bara när hon själv vill såklart, men det är inte alltför sällan!


Imorgon är det fullt ös för mig stallet. Passar ett gäng hästar nu när majoriteten av mina stallkamrater är och roar sig på GHS, så det ska både mockas och tömköras och behandlas med massage och el. Tur att jag kan sätta en elkoppling även på mig själv sen på kvällskvisten...Lär behövas ;)


Läst 7869 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har Loppan slagit över på tömmen, men det var faktiskt inte så dramatiskt som det låter trots att det så klart alltid är läskigt just när det händer (eller alltid, det låter som att jag är med om det ofta, men det var faktiskt första gången det hände mig under en tömkörning).

Hon, inklusive alla hästar på gården, var rejält prilliga i hagarna. Det blåser halv storm här i Stockholm och det triggar igång även den lugnaste åldring som det verkar. Loppan rejsade rätt rejält i hagen och sprang runt med flaggad svans och blåste luft så att det ekade över hela Mälaren.


I stallet var hon faktiskt ganska lugn och dessutom gosig för en gångs skull, använde svettskrapan istället för borste för att få bort lera (hon har gått naken ute) och det var ganska uppskattat. I ridhuset var hon otroligt spänd, men snäll och kommunikativ. Efter några små skutt gick hon fram helt okej i tömmen, även om det som sagt var ganska spänt vilket mest visade sig genom att hon inte bjöd riktigt framåt utan gick och skyggade lite för diverese, verkliga såväl som påhittade, skuggor. Hon började ändå slappna av lite och kändes ganska fin i traven när hon helt plöstligt blev SUPERSPÄND för något och backade i 140km/h samtidigt som hon snurrade runt så att tömmarna hamnade på fel sida. Trycket i bettet som då blev gjorde att hon lättade lite i fram, fortfarande samtidigt som hon ryggade vilket innebar att hon slog runt. Stackars Loppan, hon såg riktigt paff ut när hon rest sig upp igen, hon hängde nog inte riktigt med på vad som hände (inte jag heller). Tyvärr gick gjorden sönder lite så jag kunde inte fortsätta tömköra, men jag kände igenom henne och longerade därefter en stund, både för att se om hon såg okej ut samt för att vi skulle avsluta på ett bra sätt. Till hennes fördel måste jag säga att hon inte "fastnar" i stress och blir blockerad, utan hon kan lika lätt som hon tänder till även tända av och bli cool på nolltid igen. Longeringen gick jättebra och hon både travade och galopperade avslappnat och ledigt med bra framåtbjudning.

Kände igenom henne ännu noggrannare i stallet och hon verkar inte ha tagit någon skada som tur är. Läskigt som sagt just nu det händer, men samtidigt så skönt att hon inte panikar i såna här situationer utan ändå litar på att den på marken ska ta hand om det. Jag släppte tömmarna när hon slog över och så fort hon rest sig upp igen kom hon framskrittande till mig och ville stoppa huvudet i famnen. Jag har alltid delade tömmar när jag tömkör, vilket innebär att risken minskar att de (eller man själv för den delen) ska fastna i dem vid såna här situationer eller andra. Ett enkelt säkerhetstips!

Rowan fick också på ett pass i tömmen och det var inte alls lika dramatiskt! Han var superfin och vi tränade övergångar och tempoväxlingar. Även han var ganska spänd av blåsten men kunde koppla bort det och fokusera på arbetet, han kändes jättefin och såg otroligt fräsch ut! Han tar tempojobbet riktigt bra och har ett häftigt tryck i såväl arbetstempot som mellangångarterna. Han har alltid haft en toppengalopp men nu börjar verkligen traven i honom komma fram också, ser ut som vilken flashig dressyrhäst som helst!

Dagens tre tömkörda. Loppan, Rowan och en annan i stallet som jag tömkör varje vecka. Lite tripp trapp trull i utbildningsnivå. Loppan är såklart på lägst nivå där fokus enbart ligger på att renodla start och stopp samt få en avslappnad och balanserad häst som bär sig själv i tömmen, Rowan är snäppet högre och vi kan jobba mer med finliret i tempoväxlingar och med lösgörande arbete, den sista är ganska välutbildad och där kan jag jobba mer i samlad form och med hjälp av lite mer avancerade övningar, skolor och så vidare. Superkul och utvecklande!

Ja, livet med Loppan är som sagt aldrig ospännande. Känner dock att jag inte behöver just såhär mycket spänning i tillvaron, så jag tycker det vore schysst om hon kunde tänka sig att komma ner lite på jorden och bara lulla på lite bekvämt här framöver i veckan. Hoppas hon delar min inställning, vi får väl se!


Läst 10037 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2014

Hej!

Idag har båda pållarna fått vila. Det innebar att Rowan fick en myyysig och uppskattad ryktstund medan surbiggan Loppan fick stå ut med att bli lite snabbt avborstad. Hon hatar ju att bli borstad, i alla fall när det är pälsfällning - och sättning på gång. Ingen mysstund där inte, snarare ett nödvändigt ont när hon har rejsat i hagen och splashat upp lera ända till örontopparna! På vissa ställen går det bra och verkar till och med vara lite skönt, då får man passa på att borsta lite extra där. Svansen är ett sånt ställe, kliar man lite i svansroten så somnar hon nästan.

Är glad att båda två är snälla att spola av benen på i alla fall, nu när vår-leran är som värst. Omöjligt att genomföra den dagliga ben-visitationen utan att spola rent först! Är också riktigt glad över att vi i alla fall inte verkar ha några infekterade marker trots leran, absolut noll tendens till mugg trots Loppans fyra vita fötter och historik med en hel del mugg innan...Tror i och för sig att det kan ha hängt ihop med hennes lite sämre immunförsvar förut, nu känns hon mer balanserad hela hon.


Imorgon tänkte jag köra lite tömkörning med båda, det var ett tag sen Loppan blev tömmad och idag var hon riktigt prillig i blåsvädret...Får se till att vi är ensamma i ridhuset om hon skulle få för sig att leka cirkushäst, men man vet aldrig med henne - hon kan lika gärna vara helcool och som en gammal ridskolehäst att hantera. Livet med Loppan - alltid spännande som sagt!

Nu ska jag ägna resten av kvällen till att plugga rehab, fördjupa mig i senskador och läsa lite ur "Prestationspsykologi i praktiken", en av mina favoritböcker av Johan Plate (författare som jobbar med beteendevetenskap, idrotts- och prestationspsykologi). Det är så intressant hur man kan förändra och förbättra sina prestationer genom att enbart förändra sin inställning och tankegång. Mot ett ännu mer framgångsrikt häst- och ridår 2014! :)


Läst 9152 ggr Kommentarer Kommentera

Och Loppan har jag fått för att sätta mitt tålamod på prov. Nyttigt och lärorikt, spännande är det också. Man har i alla fall aldrig tråkigt med denna fuxfröken i sitt liv.

Idag longerade jag lite före uppsittning, vilket Loppan tyckte var jättekul. Är väldigt glad att hon inte gör dessa cirkuskonster när jag sitter på (än så länge i alla fall). Satt upp och hon skötte sig faktiskt egentligen ganska bra, men det är mycket motstånd och åsikter innan hon förstår vad jag vill och menar. Inget konstigt för en unghäst att inte alltid vara med i matchen, men med Loppan så blir alla reaktioner så stora - hon är en riktigt rebellisk tonårstjej. Mycket lirkande och smörande tills man får med henne på samma tåg och då är hon helt plötsligt HELT fantastisk och bara såååå glad. Ytterligheterna personifierad, lilla Loppan.

Red ut en sväng sedan och då var hon duktig. Gick både i täten och sist, det var varmt och fint väder men lite dimmigt och mycket blåsigt. Vi passerade båtar som var övertäckta med rasslande presseningar, folk, cyklar och bussar men ingenting skrämmer henne. Förrän vi skulle passera precis förbi en flaggstång vars rep stod och smällde i vinden, då var det ruskigt otäckt att gå först förbi. I rumpan på en kompis gick det däremot såklart strålande!


Fina lilla tjej, vi må ha en berg-och-dalbane-väg med med- och motgångar framför oss, men när vi bockar av milstolpar och slutligen når målet så känner jag på mig att det bara kommer att vara såå värt det. Det gäller bara för mig att öva på att ha tålamod och fortsätta att inte stressa, var sak har sin tid och Loppan är värd all tid i världen!Lite dimmigt i morse, som sagt!


Läst 10754 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2014

Fredagsmys för en hästmänniska nog är att inte behöva stressa med stallsysslorna, smörja lite läder, klappa & gosa lite, lyssna på när hästarna tuggar hö medan regnet slår ner som spön i backen utanför. Gjorde extra mysigt i boxarna med nytt strö och bytte ut Rowans blöta täcke mot ett varmt och mysigt stalltäcke, Loppan fick sova naken som extra fredagslyx.

Loppan visar tydligt vad hon tycker om sitt täcke!Rowan myser med hö och vatten, smaskigare än så blir det inte!

För Rowan fick fredagsmyset innebära hoppning, vi passade nämligen på när några av hoppryttarna i stallet ändå skulle träna. Superbra eftersom att jag fick lite extra ögon på mig och konkreta tips och trix. Att ta sig över på ett eller annat sätt går ju, men det är oftast Rowans förtjänst! Jäklar vilket tryck han har i språnget alltså, han är helt fantastisk. Jag är inte lika fantastisk, men hoppning är verkligen en färskvara så det är bara att öva för att bli bra på det igen - det finns (tyvärr) inga genvägar. Även om jag är dressyrfrälst så vill jag inte bara hålla på med krumelurer, omväxling förnöjer!

Dagens övning var att hoppa en så kallad "5 & 1/2:a" på medellinjen samt lite sockerbitar på böjt spår. Lydnad både för mig och Rowan, svårt men kul!

Loppan fick vila även idag, men jag tänkte prova om hon känns okej i munnen imorgon. Hon äter i alla fall numer även hösilaget med lätthet, så himla skönt.


Den här tanden satt och stack Loppan rakt in i tandköttet, den var vass som en nyvässad kniv vill jag lova. Stackars Loppan!!!


Läst 12322 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2014

Hej!

Snart är det dags för bruksprov igen, alltid lika spännande tycker jag! På Asvh's hemsida finns en preliminär lista över deltagande hingstar:

http://www.asvh.se/avel/bruksprov

I år lägger jag ögonen lite extra på två 4-åringar efter Ampere (Autograf Q och Bergåkras Amaranth) samt två 3-åringar, Deodoro e.Damon Hill samt Zoul Mate e.BH Zack. Bergåkras Amaranth har jag följt ett tag eftersom att hans är uppfödd och ägs av Sigrid som jag bl.a har arbetat hos för många år sen. Han ser helt fantastisk ut och det ska bli roligt att se om han blir godkänd!Bergåkras Amaranth, bild lånad från https://www.facebook.com/HalsinglandsNaturbruksgymnasiumJag har ju haft planer på att betäcka Loppan och den planen finns absolut kvar, men längre in i framtiden. Jag vill att hon ska få en chans att visa vad hon går för innan jag bestämmer om det är värt att avla vidare på :) Det skadar ju dock inte att spana in urvalet långt i förväg, så att det finns några noga utvalda potentiella pojkvänner till henne när det väl är dags. Ampere är definitivt en sådan, är mycket imponerad över vad han har lämnat hittills!Följer ni bruksprovet? Vilka är favoriterna? Några kandidater till era ston i starlistorna kanske?


Läst 12624 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
20
2014

Hej!

Mycket riktigt så var det tänderna som spökade på Loppan! Inget konstigt egentligen, utan helt vanlig tandväxling som jag trodde och hoppades på, men dessvärre hade en mjölktand inte riktigt lossnat utan satt och var supervass rakt in i tandköttet på henne. Det är förklaringen både till att hon inte fixat att tugga hösilage och till att hon inte tyckt att det varit bekvämt att bli riden. Nu är den utdragen och i övrigt ser hon fin ut i munnen!

Sederad och ganska så trött!

Stackars Loppan, men tur att det inte var något värre och att det var lätt fixat! Nu kan vi förhoppningsvis köra på som vanligt igen! Passade även på att vaccinera henne när jag ändå hade veterinär ute, och så frågade jag tusen frågor om allt från äggstockar och hormonproblem till revbensbågar och sadellägen. Så himla intressant och vilken lycka att få ösa ur sig alla olika typer av funderingar som man går omkring och bär på. I alla fall tyckte inte veterinären att det lät som att hennes humörsvängningar berodde på "klassiska" hormonproblem utan att det snarare var psykiskt (typ osäkerhet, introvert stress, samma linje som jag alltid har varit inne på), men att jag skulle passa på att göra en gynekologisk undersökning om jag ändå är på klinik någon gång om jag är orolig. Vi får väl se om tillfälle dyker upp :)


Läst 9158 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2014

Hej!

Jag vet inte vem som är tröttast efter dagens dressyrträning, Rowan eller jag. Ett riktigt bra pass!

Vi fick träna övergångar trav-skritt-halt, lätt att bara göra men inte lätt att göra perfekt! Fokus låg på att Rowan skulle bibehålla rakriktningen och inte streta emot i handen i övergångarna. Svårt men riktigt bra jobb. Jag fick många konkreta tips att ta med i praktiken när vi nöter själva, fler verktyg till dressyr-verktygslådan alltså! Love it! Övergångarna mellan trav och galopp satt superbra så de behövde vi inte nöta, däremot tränade vi också skänkelvikningar i trav på hörnlinjerna. Där är det mest jag som behöver trimmas, jag ger gärna lite för starka hjälper med sidförande skänkel vilket får Rowan att flytta bakdel istället för bogar. När jag skärpte till mig gjorde han riktigt fina skänkelvikningar och blev väldigt lösgjord i bogarna efter det. Härligt!

Rowan, redo för träning.

Det känns nästan som att jag kommer att få lite träningsvärk av dagens träning, kanske Rowan också, vi båda har i alla fall stretchat noga :) Jag är inte van att rida så intensivt och "på riktigt", för många unghäst-år nu! Sjukt roligt är det i alla fall, att rida alltså!

Loppan äter sitt hö med god aptit och hade inte lämnat många strån i natt / i morse. SÅ skönt! Hon är helt bra i magen igen också. Hösilaget ratar hon dock fortfarande helt och hållet. När hon hade ätit lucern-hack såg jag att hon dregglade ut lite "bollar" så det känns mer och mer som att det inte kan vara något annat än tänderna som trilskas med henne. Förhoppningsvis är det bara lite tandväxling på gång, veterinären kommer imorgon eftermiddag och bringar reda i det hela.

Är så sugen på att komma igång på riktigt med henne nu, så håll tummarna för att vi får ordning på allt imorgon och snart kan sätta igång igen!


Läst 7383 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2014

Hej!

Har haft svårt att sova i natt på grund av Loppan! Jag kan tänka mig att det är ungefär som att ha barn, när de mår dåligt överförs det på en själv och man känner sig orolig i hela kroppen. Usch, en hemsk känsla.

Hon hade lämnat en hel del hösilage och varit dålig i magen även i natt/morse. Har bokat in veterinären på torsdag, men kände nästan idag att jag skulle behöva ta ut någon annan akut...Det går ju inte att ha en häst som inte äter. Provade i alla fall att istället ge henne torr-hö, enligt min erfarenhet brukar de oftast föredra hösilage framför hö men jag tänkte att det kunde vara värt att chansa. Och om det var värt att chansa! Loppan blev överlycklig och fullkomligt slukade höet! Om min teori angående att det är något i munnen/tänderna stämmer så kanske höet är lättare att tugga eftersom att det är lite finare strån? Oavsett varför så är det sååå skönt att hon äter det, jag känner mig 2 ton lättare! Nu ska det bli skönt att få klarhet i om det är tänderna och/eller något annat! Hon är inte allmänpåverkad i övrigt, ingen feber eller muskelspänd/oren på något sätt. Känns mest troligt!

Loppan bli bra nu, så vi kan ut och mysa i skogen igen! :(

Rowan fick jogga av sig på tömmen idag, han var superfin! Det fick bli ett light pass med mycket skritt och sedan jogging i lång och låg form i det tempo han själv ville lägga sig i. Han gick ju ganska hårt igår och imorgon blir det dressyrträning, därefter får han en vilodag med massage och skrittpromenad.

En gammal men ovisad bild på fina prinsen, jag rider lätt och därav min märkliga sitsposition ;)


Läst 7851 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.