Avelsbloggen

Hej!

Tack till alla er som tagit er tid att kommentera/bolla på Facebook, bloggen och per mail angående Loppans suspekta beteende igår! Inatt hade hon varit riktigt lös i magen och hon hade lämnat en del hö, jag har pratat med veterinär och mina första misstankar om att det är något med tänderna verkar stämma. Anledningen till kickandet igår har förmodligen att göra med att det spände/tog imot i magen när hon travade, därför gick det finfint att skritta.

Att hon har träningsvärk eller att vi gått för hårt fram behöver ingen vara orolig över, vi red ut en lugn skrittvända och sedan var vi i ridhuset i typ 10 minuter dagen innan. Dessutom stretchades hon efteråt. Just träningvärk och/eller muskelspänningar känner jag dessutom att jag har rätt bra koll på att känna av erfarenhet samt genuin utbildning på just muskulatur, den lilla spänningen som fanns i länden var verkligen inget speciellt och hon borde inte blivit så påverkad av den. Någon skrev Kissing spines och det hoppas jag verkligen inte, men det känns inte som jag behöver oroa mig för det i första hand (man kan ju aldrig veta säkert utan röntgen förstås, men att röngta enbart p.g.a den här enskilda händelsen och inga andra symptom så som ömma ryggmuskler, stelhet, övriga ridproblem, smärta vid palpering eller annat känns inte aktuellt som första steg).

Nu ska alltså tänderna kollas och så får jag utgå från prognosen efter det! Fram tills dess får Loppan ta det lite lugnt! :)

Rowan då, han är i alla fall frisk som en nötkärna! Idag fick han gå ett riktigt konditionspass och rulla på i galopp i friskt arbetstempo. Så härligt att få "blåsa ur" lite! Den enda som var rejält svettig och andfådd efteråt var dock jag, jobbigt att stå i lätt sits minsann...Dags att bege sig ut i löpspåret kanske? Rowan var i alla fall jättefin och kändes mjuk som smör i hela kroppen efter galoppandet. Härligt!

Efter att mina hästar var klara hade jag två att tömköra och fick dessutom jaga förrymd häst med vårkänslor på stallplan, blev en lång stalldag! Hade en väldig tur med vädret, så det gjorde faktiskt inte så mycket. I sanningens namn blev det en del pauser mot stallväggen med värmande vårsol och fågelkvitter också, plus en och annan gofika...Inte ett dugg synd om mig alltså :)


Läst 6267 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag hade jag för en gångs skull sällskap som kunde fota med en bättre kamera än min dåliga mobil. Eftersom att Loppan gick så himla fint igår var jag redo för ett superpass!

Det började bra i skritten, hon var ganska pigg och framåt och skrittade på med sina härliga sviktande steg utan konstigheter. Så fort jag började trava kändes dock något väldigt konstigt! Loppan var uppenbart störd över något och kickade ut i luften av ingen anledning flera gånger med några travsteg emellan. Jag kollade om benskydden satt konstigt, tog av bakskydden och provade igen. Samma sak! Kollade om det var något med sadeln eller schabraket, eller om hennes lite leriga svans slog upp på benen och störde, men nej... Jättemärkligt kändes det! Hon kan ju kosparka mot skänkeln om hon blir sur ibland, men aldrig har hon betett sig som idag. Det kändes superkonstigt så jag satt av och kollade igenom henne...Kändes inte ok att fortsätta rida eftersom att det uppenbart var något som störde henne, inte att hon bara var på lite dåligt humör.

Sitta av och palpera. Tydlig bild på Loppans snygga klippning, den så kallade ridskoleklippningen med en extra krydda av hack och ojämnheter ;)

Här ser hon ju dock väldigt nöjd ut?! Kanske är jag helt enkelt bara överlistad, Loppan sparkade lite och slapp jobba! Bra deal för henne!

Bonusbild på när Loppan nästan välter mig. Vi har nolltolerans mot huvudkliande så länge tränset är på, hon verkar dock ha glömt detta under semestern...!

Hittade eventuellt en liten spänning i ena sidan uppe vid länden, men inte egentligen något speciellt anmärkningsvärt. Inget annat avvikande, ömt, varmt eller svullet! Hon är ju lite prinsessan på ärten, så kanske har hon sladdat till i hagen och är pyttelite spänd vilket känns och stramar när hon travar. Jag satte en elkoppling och tog sen in henne i boxen där hon direkt ställde sig och kissade! Jag brukar vanligtvis alltid(!) ställa in dem en stund i boxen så de får kissa innan man rider, men skippade det idag eftersom att vi skulle hinna bli fotade. Kanske kan det ha varit en sån sak? Jag har dock så för mig att hon brukar kissa utan problem under ryttare så det känns inte helt rimligt..... Hon har heller inga problem att kissa i hagen, så hon borde inte ha gått och knipit.

Jag vet inte alls, jag ska titta på henne från marken och kanske sitta upp en sväng imorgon igen för att se om det sitter kvar. Suck, är det inte alltid nåt? :(


Läst 8610 ggr Kommentarer Kommentera

...Eller?

Jag fick sällskap av min mamma även denna helg så då passade vi på att rida ut båda hästarna en sväng. Det regnade på snedden, blåste halvstorm och var sådär allmänt myyyysigt väder ute. Detta hindrade dock inte oss från att bege oss ut på äventyr. Jag har lite dåligt med ländtäcken eftersom att jag sällan använder det, men idag kändes det väl befogat. Loppan fick ha ett relativt snyggt och nytt täcke medan Rowan fick ha det fulaste jag har i min hästgarderob, ett arvegods i form av ett mossgrönt galon-skrittäcke som är både lappat och lagat. Inga stilpoäng på hans outfit idag, kanske dags att uppdatera med något nytt ländtäcke?

Idag gick dock pluspoängen ridmässigt till Rowan, som vanligtvis är en fegis, men som idag blev lite stursk i sin töntiga flickväns sällskap och knallade på förbi läskiga "titt-prylar", så som blåsande plast och hästätande soptunnor utan att blinka. Loppan däremot brukar aldrig vara tittig eller feg, men just idag pös det rök ur öronen på henne och hon taktade nästan hela vägen, till och med gruskornen på vägen verkade vara riktigt skrämmande. Några bocksprång bjöd hon också på! Tjoho!

Vi var ute ett tag och det var faktiskt ändå ganska mysigt, men till sist kände vi oss lite för blöta för att fortsätta äventyret. Planen var egentligen att rida en bit bort där det finns långa och härliga grusvägar att rulla på i trav och galopp, men plan B fick bli: Hem och jogga en stund i ridhuset istället!

Loppan var sååå fin, inte alls lika tjaffsig i munnen utan flöt bara fram i trav och galopp med ett bra tryck bakifrån och fram. Riktigt härlig ridkänsla idag. Gjorde inget avancerat utan växlade bara mellan volt och rakt spår, lite diagonaler och tempoväxlingar. En lite kospark vid första galoppfattningen var det enda som vittnade om att hon faktiskt är ett rödhårigt sto, annars var öronen framåt under hela tiden. Ett superpass!

Tyvärr bara suddiga mobilbilder, men det får ni stå ut med:


Läst 8273 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2014

Prinsessan Långöras hjärta har veknat lagom till Alla hjärtans dag.

När Rowan outtröttligt har uppvaktat Loppan har hon svarat genom total ignorering, sura blickar eller sparkar bakut. Rowan har trots detta inte givit upp utan fortsatt ropa efter henne när hon gått in från hagen (har står numera i en hage närmare henne), pussats genom boxgallret, sprungit snyggt när hon tittat och puttat över sitt hö till hennes sida.

Skam den som ger sig, för nu har äntligen det rödhåriga stoet givit sig hän och kärleken är besvarad! Hon kan helt enkelt inte låta bli att pussa på Rowan så fort hon får en chans och hon gnäggade till och med igår när han kom tillbaks från spolspiltan (han hade ju faktiskt varit borta i flera minuter).

Sjukt mysigt med en liten kärlekshistoria och jag är glad att till och med Loppan kan mjukna lite grann och tillåta vårkänslorna att spira, men jag hoppas verkligen att de kan hålla sig på mattan och inte låta det bli ett stormigt och högljutt förhållande. Skrikande och springade i hagen för att den ena går in och vice versa undanbes! Vi får väl se hur det blir.... :)


Läst 9908 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
12
2014

Hej!

Loppan verkar vara glad över att vara tillbaks i träning, hon är sååå pigg och vill helst bara galoppera. Det här med att hon haft problem med framåtbjudningen verkar vara ett minne blott! Idag stod det hinder framme i ridhuset och då blev Loppan lite extra peppad, det har hon ju verkligen inte blivit förut. Skippade att hoppa just idag, men snart är det dags!

Bild från i höstas.

Älskar att hon är så lätt för hjälperna och ridbar, trots att hon var lite tjaffsig i munnen. Delvis ruskade hon på huvudet av busighet (tjoho, fortare tack), men hon verkade lite störd av något också. Kanske dags för någon tandväxling? Eftersom att hon är rädd om sin mun får jag inte kolla själv, men ska prata med veterinär imorgon (ändå dags att kolla tänderna i allmänhet). Hon har dessutom hostat ett par gånger så skulle vilja att någon lyssnade på hjärta/lungor. Tydligen kan tandväxling och hosta höra ihop också, någon som har hört det förut?

Annars är hon precis som vanligt, lite tjurig och inte så sugen på att bli kramad och klappad innan passet, men nöjd och uppenbart riktigt glad efteråt och då får man pussas hur mycket som helst. Speciell som sagt, lilla Prinsessan på ärten. Man ska inte tro att man kan klampa in i hennes zon utan att fråga om lov först, man får vackert invänta en inbjudan från hennes majestät.


Läst 8290 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag var den superknäppa hästen som hade klätt ut sig till Loppan igår helt borta. Kvar fanns den supercoola, om än lite speciella, fina hästen jag känner igen från förr. Bättre förutsättningar idag, tomt ridhus och coolare matte också.

Inga muppryck när jag skrittade fram henne för hand, hon gick bakom mig med sänkt huvud och lullade bara på. Stod helt still vid uppsittning och tyckte sen det var JÄTTEROLIGT att vara tillbaks på banan. Hon var sååå pigg, men bara på ett bra sätt, typ: "Ok ska vi strunta i skritten och galoppera lite nu? Håll i dig matte, Täby Galopp här kommer jag!" Helt underbar! Mjuk och fin, elektrisk och känslig för hjälperna. We're back!

Behöver spegeln tvättas eller min mobilkamera bytas ut? ;) Lite av båda kanske!

Sen var det Rowan tur att grillas. Vilken kille! Spände bågen lite idag och övade mycket på skänkelvikningar i trav samt öppna/sluta på långsidorna. Oj oj, vad fin han var. I galoppen blev han helt knäpp och bara sprang på framåt, jag fattade ingenting. Sen märkte jag att det superlånga spöt jag hade ryckt åt mig för att få lite förlängd arm när jag jag övade på skolorna petade på hans rumpa utan att det var meningen. Inte så konstigt att han trodde att han skulle rejsa runt fortare och fortare. Jag rider så sällan med spö (speciellt på honom, behövs inte) så jag har väl lite dålig styrsel i spöhanden...När jag slängde det åt sidan var det samma gamle Rowan, sååååå fin och det är svårt att förmå sig att sitta av. Härliga häst!

Därefter hade jag ett superpass med hästen som jag tömkör varje vecka, så nu glider jag runt på fluffiga rosa hästmoln. Mycket bra stalldag!

Har ni läst om den här intressanta studien förresten?

http://www.atl.nu/h-st/vad-v-ljer-h-sten-i-vinterkylan-t-cke-eller-inte

Loppan behöver dock minsann inte peka på någon symbol för att förklara att täcket var för varmt, efter att jag klippt henne satte jag på 150g för att jag tänkte att varmare kan hon inte ha i alla fall, men att det borde vara lagom med tanke på blåst och pissregn. Det dög inte, hon skrapade sig mot boxväggen i protest så jag fick klä av henne till bara skaltäcke. Nu är hon supernöjd :) Skulle lätt kunna ha henne naken också, skalet är mest för min skull för att slippa den värsta leran med tanke på hur det ser ut i hagarna nu. Ibland får man kompromissa lite!


Läst 8319 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2014

Hej!

Idag har jag haft hästiga med- och motgångar! Först skulle Loppan skos och hon var som en riktig drake, mycket missnöjd över att behöva ha skor på fötterna. Efter första hoven kom hon dock till sans och uppförde sig faktiskt mycket bra, helt cool och snäll. Hovis såg dock lite lätt ansträngd ut, fattar inte varför? Loppan är ju from som ett lamm när hon lägger drak-sidan till :D

Hon såg lite "vildvuxen" ut i hovarna (hon har ju gått barfota sen jag släppte henne på lösdriften, självklart regelbundet verkad), men annars var det fint. Ingen röta, bra kvalité och inga konstigheter. Hovis tror bara hon har haft otur med hovarna tidigare (med tanke på hovbölderna), inte att hon egentligen har särskilt dåliga hovar - tvärtom. Känns skönt!

Sedan fick hon tänka igenom sina synder i boxen medan Rowan blev tömkörd. Och vilket pass sen! Han går verkligen från klarhet till klarhet, sååå himla fin! Idag jobbade vi mycket med tempoväxlingar och olika storlek på volten, han trampade på och jobbade fint genom ryggen, längde ut halsen och såg ut som den one million dollar horse han är. Wow!

Sedan var det dags för Loppan att börja skolan igen. Jag såg verkligen fram emot att sitta på hennes rygg igen och gärna komma tillbaks till den wow-känslan jag hade med henne precis före vilan, minns ni? Då var hon som en klick smör som bara gled fram och gjorde precis allt jag bad henne om. Tyvärr fick jag inte känna på det idag, fick inte känna på henne alls faktiskt för jag kom inte ens upp i sadeln. Det var dock ett medvetet beslut!

Jag skulle ha gett henne lite bättre förutsättningar och kollat aktiviteterna i ridhuset innan jag gick dit, då hade vi sluppit komma in mitt i värsta galopp- och markarbetespasset med musik på högsta volym. Det kokade helt enkelt över för henne, hon visade hela registret av skolor ovan mark och trots att jag försökte leda runt henne lite och få henne att slappna av kände jag hur hela hon skakade under huden av spänningar. Kändes inte schysst (mot någon inblandad, inte minst de andra i ridhuset) att försöka kravla sig upp under dessa förutsättningar, så efter att jag gått runt med henne några varv gick vi ut igen. Som min stallkompis sa; Man får se det som att dagens övning var att spana in ridhuset, inget annat :)

Nya tag imorgon, då ska jag dit tidigt och då är vi förhoppningsvis ensamma i ridhuset! Rowan ska också få gå ett dressyrpass imorgon, så jag hoppas jag har bra nyheter att uppdatera bloggen med efter det!

Fick den här bilden av en stallkompis på lördagen efter att Loppan flyttat, blivit klippt och ridits ut. Tuff dag kräver skönhetssömn!

So long!


Läst 6299 ggr Kommentarer Kommentera

I alla fall om man frågar unge herr Rowan! Han är totalt nerkärad i den röda prinsessan, men får dessvärre inte den respons han förtjänar - hon dissar och ignorerar honom helt och hållet.

Båda hästarna stod inne i morse när jag kom eftersom att jag ville vara med när vi släppte ihop Loppan med hennes gamla hagkompis. Loppan var mycket upprörd över detta och tyckte att livet som uppstallad var under hennes värdighet. Ut i hagen NU tack! Ihopsläppet gick strålande och det enda dramat var igenkännande pip från kompisen som verkade bli överlycklig över detta kära återseende. Loppan sa hej hej och undrade var maten fanns?

Fina lilla Loppan!

När Rowan fick gå ut i sin hage letade han i alla hörn efter sin nya stora kärlek. Varken de andra haggrannarna eller höhögen var intressant, inte heller jag var till särskilt mycket hjälp eftersom att jag uppenbarligen inte tänkte hämta ut Loppan till honom. Efter några repor med ledsna gnäggningar verkade han ändå acceptera situationen och slappnade av, men under förmiddagen hördes några enstaka rop efter Loppan då och då. Snutte då!

För övrigt verkade det som om Loppan hade haft ett "Home coming-party" i sin box, även Rowan var inbjuden. Tungt att mocka idag med andra ord! Loppan är ju alltid lite stökig, men Rowan brukar vara superrenlig, allt i en hög typ. Inte denna gång....Hoppas nyförälskelsen lägger sig och att allt är tillbaks till det vanliga imorgon.

Fick en fråga om vad mina hästar får att äta! De äter i princip bara grovfoder, båda får så mycket hö (med bra värden) de äter, i dagsläget 12kg (Rowan) och 14kg (Loppan), fördelat på 4 fodringar. Utöver det får Rowan 1 kg Lucern, 1/2 kg Hestekraft (lucernbaserad müsli), 0,5 l betfor, lite olja och mineraler. Loppan får 1 kg lucern, 0,5 l betfor och mineraler. Detta fördelat på två fodertillfällen. Har dessutom precis börjat ge lite linfrökaka i förebyggande för vårmagar. Loppan är rund och fin efter lösdriften och även Rowan ser faktiskt superfin ut i hullet nu! Skönt att slippa hinka i dom massor av kraftfoder.


Läst 7866 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Puh, är hemma efter en låååång hästdag!

Hämtade Loppan på lösdriften i förmiddags, hon gick upp och ner på rampen ett par gånger men sedan rakt in efter ett par minuter. Behöver förvisso lastträna mer för att få lite rutin på det, men helt klart mycket väl godkänt! I släpet stod hon som ett ljus hela vägen, så skönt med hästar som är lugna i transporten och inte börjar skrapa eller dundra runt så fort man stannar till.

Loppan säger hej då till sin underbara ligghall! Stort tack till Per och Birgitta Valette för den här härliga tiden, hälsar både häst och matte!

Väl hemma fick hon gå in i boxen och äta lite hö innan det var dags att klippa av en del av björnpälsen. Såååå skönt tyckte Loppan, inga problem alls att klippa! Dessvärre hände något med maskinen så det gick inte att klippa färdigt henne, men jag får ta finliret en annan dag. Hon är inte så snygg just nu, lite hack och tussar här och där :)

Jag bjuder på att jag ser ut som ett tvättäkta jon på den här bilden :)


Efter detta tyckte jag att Loppan behövde få röra lite på sig och eftersom att det var bokat i ridhuset var det enda alternativet att rida ut en sväng. Mamma följde med och hjälpte mig med flytten, så vi slog två flugor i en smäll och red ut båda hästarna tillsammans. De tyckte att det var ett mycket bra val att rida ut och var ganska prilliga båda två, men i det stora hela skötte de sig utmärkt och var jättefina. Vi skrittade mest, svängde runt träd och travade några steg. Härligt!

Sedan var det insläppstid och båda hästarna fick komma in med hö i boxen och vila. Loppan tog allt med ro och kände sig hemma i sin gamla box. Rowan blev väldigt förtjust i att Loppan var hemma och uppvaktade henne via boxgallret genom att försöka fånga hennes uppmärksamhet på diverese vis, Loppan å sin sida totaldissade honom och var bara intresserad av att äta hö.

Känns så himla fint att hon är hemma igen! Har saknat henne! Nu väntar en rolig och intensiv tid med två hästar i stallet tills det blir klart med Rowans försäljning! Lyxigt värre!


Läst 6926 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Nu är jag tillbaks efter en härlig skolvecka i Halland! Vi är ju inne i rehab- & konvalecensblocket och det är bara så himla intressant att grotta ner sig i olika skadescenarion och göra fallbeskrivningar med rehabiliteringplaner. Det är lika många "Ja, just det" som "AHA!"-upplevelser och det är alltid lika stimulerande att träffa alla kursare och bara nörda loss i HÄST under en hel veckas tid. Älskar det! Vi har även denna gång haft en heldag med agronom Jeanette Lilja (som ju har Rowans mamma och flera syskon till honom på sitt stuteri i Halmstad) och det har varit mycket givande med bra diskussioner om foder.

Väl hemma är det ingen vila eller återhämtning! Åkte tidigt till stallet och har idag gymnastikhoppat lille Rowan som var så himla fin. Började med travbommar på medellinjen och red varannan höger, varannan vänster. Ett sjukt nyttigt sätt att träna rakriktning efter svängen upp mot medellinjen! Ändrade sedan avstånden och höjde upp till en studsserie som vi galopperade över på samma sätt. Ännu svårare med sväng och rakriktning (både före och efter serien), men Rowan skötte sig helt utmärkt och hoppade så fantastiskt bra. Kul tyckte han att det var också!

Bild från när min kompis Sofia hoppade honom!

Även jag tyckte att det var riktigt roligt att hoppa lite och börjar känna mig lite säkrare över hinder igen. Jag har ju hoppat jättemycket, både på ponny och min första stora häst i alla fall upp till 130, men efter en lång period med dressyr- och unghästar har det inte blivit så mycket hoppning och framför allt inga svåra saker eller höga hinder. Dags att ändra på det nu :)

Imorgon bitti åker jag och hämtar Loppan! Äntligen!


Läst 6485 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.