Avelsbloggen

Hej!


Just nu är jag i skolan och är dödstrött! Det tar nästan 6 timmar att åka ner hit med bil och första lektionen börjar kl.10.00, så ni kan ju gissa när jag klev upp imorse...för tidigt!

Idag har vi dels repeterat basanatomi som vi läste i 1:an och dessutom haft en föreläsning med Irriadia som tillverkar lasrar. Mycket intressant!

Imorgon ska vi till ett nytt stall och behandla hästar, den här gången islandshästar - är så peppad! Jag har allt ifrån shirehästar, GP-dressyrhästar och westernhästar till akademiskt ridna hästar, minishettisar och andra ponnies som jag behandlar regelbundet, men faktiskt inga islandshästar. Ska bli jättekul med lite "nytt", för även om alla hästar såklart är individer så ser jag faktiskt ofta lite mönster i problemområden utifrån ras och användningsområde. Med många undantag naturligtvis! Förutom islandshästar ska vi ha en heldag med veterinär och också fokusera på stötvågsbehandling, det ska också bli otroligt kul att fördjupa sig i. Blir en fullspäckad pluggvecka!


Igår fick Loppan tas om hand av min mamma eftersom att jag var helt uppbokad på jobb. De hade ägnat sig åt tömkörning och det hade gått sååå himla bra, Loppan var tydligen jättefin och bjöd fint framåt i alla gångarter utan att sura. Innan passet var hon dock sitt sura jag, men som vanligt blir hon alltid så nöjd och glad efteråt. Det är som två helt olika hästar före och efter träning! Som avslutning hade de gått på tömkörningstur i sommarhagen, kul men inte "så-att-man-blir-knäpp-kul" tyckte Loppan. Härligt!




Den här veckan får hon vila måndag-onsdag. På torsdag är det aktiviteter inbokat som jag ska berätta om senare, är lite nervös men mest lättad inför att jag bestämde mig för att boka in just det. Mer om det sen, som sagt!

Vi får se hur aktivt det blir här på bloggen i veckan, blir extremt högt plugg-tempo i dagarna fyra nu!


Läst 13969 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
29
2014

Nä, inte riktigt kanske, men nästan! Det var säkert 25° i solen mot stallväggen idag, heeelt underbart! Trots att jag badade Rowan igår för att han skulle vara fin när han åkte hem idag fick han gå ut naken imorse. Som tur var rullade han sig inte :)


Nu har han åkt hem och det känns så klart jättetråkigt, men han måste ju ut och visa upp sig så att han kan göra någon ny ägare mycket lycklig. Han är verkligen en riktig pärla, ska bli jättespännande att följa honom i framtiden!

Loppan har fått gå ut på tur idag, sååå roligt tyckte hon och taktade hela vägen tills hon äntligen fick trava. Då slappnade hon av och var superfin resten av vägen. Vi red en ny runda idag på härliga gräsvägar som inbjöd till riktig ponny-galopp. Hon var rätt trött men mycket lycklig när vi kom hem igen! Vi var ute i nästan en timme och jag var genomsvettig när vi kom hem, glömde ta av mig jackan....

Sneglar på något i diket



Tycker hon ser ut som en liten ponny på den här bilden! Dags att trimma till manen lite kanske?



Så himla härligt väder ute! Hästarna bara njöt!


Läst 13174 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
28
2014

Hej!


Puh, nu verkar Rowan vara helt återställd igen (peppar peppar). Kolik är så himla läskigt, men inte helt ovanligt nu på vårkanten när det börjar komma fram massa spännande saker att pilla i sig i hagarna... Glad att det var så odramatiskt trots allt. Hade ut veterinären en sväng igår och jag var där hela dagen för att hålla koll och gå med honom. På kvällen hade en stallkompis koll på honom via kamera som är kopplad till hennes mobil, kändes otroligt tryggt att veta att någon hade koll. Vilka underbara stallkompisar/stallägare jag har - är lyckligt lottad! Alla är engagerade och hjälper till på alla möjliga sätt, kollektivt ansvar över allas våra hästar. Som det borde vara i alla stall!



Screenshot från övervakningskameran inatt.

Tyvärr får Rowan åka tillbaks till Flyinge imorgon, han måste ju börja kvala inför 5-årsklasserna nu och jag vill inte helst vara piloten eftersom att tanken är att han ska bli hopphäst ;) Jag trivs bäst i min dressyrsadel. Känns såklart jättetråkigt, framför allt eftersom att jag inte hunnit rida ordentligt nu de senaste dagarna och att han dessutom tappat lite i vikt och ser lite tunn ut. Man vill ju helst lämna tillbaks en häst i fullaste topptrim! Tur att jag och Birgitta känner varandra sen länge och hon vet hur läget är!

Har varit där en sväng på morgonen och motionerat/kollat läget, ska tillbaks ikväll och bada honom så han är ren och fin inför imorgon. Lite vemodigt som sagt, men det ska ändå bli pyttelite skönt att bara ha min rödhårig att fokusera på ett tag framöver - hon är mer häst än man behöver ibland! :) På tal om henne har hon fått ha en lugn vecka trots att jag tänkt trimma alla dagar. Har bara fokuserat på lätt och kul arbete. Ska försöka rida ut en sväng i helgen och sedan får hon som sagt några dagar ledigt när jag åker till skolan. Ska berätta fullständiga planen för resten av våren med henne snart, har några grejer inbokade som jag hoppas kan reda ut lite trassliga trådar.

Jag har ju som sagt lite roliga hästnyheter som jag snart ska berätta för er, men en liten teaser är att jag nog ska bli mamma. Eller ja, uppfödare då. Åt en liten dressyrbebis! Är såååå taggad men väntar lite med att berätta mer tills allt är helt spikat!! Det är i alla fall inte Loppan som ska bli mor, hon får allt vänta lite tills jag är mer säker på att det är ett bra uppdrag för henne!

So long!


Läst 11805 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
26
2014

...Ja, så är det när man lever hästliv. Från en av de bästa och härligaste ridturerna i livet i söndags till den lite gråare vardagen. Loppan har nått någon slags ny bottennivå i ridhuset och jag har bollat med några tillförlitliga hästyrkesmänniskor om lite nya grepp. Hon är så otroligt omotiverad och sur så fort jag ställer krav inom fyra väggar, ute går det dock som en dans. Pälsfällning och brunst kan ha ett finger med i spelet, men tror inte det är hela sanningen. Återkommer om planerna med det inom kort!




Rowan har haft en släng kolikkänning! Inget allvarligt (hoppas jag!) men jag är inget fan av kolik eftersom att jag vet hur illa det kan gå. Har dock varit väldigt förskonad från detta genom åren, peppar peppar...Han har inte alls varit illa däran, ingen övertemp eller -puls, inget rullande och ganska pigg & vaken men har haft lite magknip. Nu kom jag precis hem en sväng för att äta så att inte jag också får magknip, men jag har med hjälp av en underbar stallkompis riggat kamera utanför boxen och alla i stallet hjälps åt att hålla koll tills jag åker tillbaks senare ikväll. Vilken otrolig lättnad med så engagerat och kunnigt gäng i stallet - all kärlek till er!

Förutom dessa bekymmer med hästarna har jag det även lite rörigt i huvudet på grund av ett par olika val jag står inför. Bara roliga saker förvisso, men snabba beslut och stora förändringar på gång. Hästrelaterade såklart! Ska berätta mer när jag bestämt mig för hur det blir!

Snurrigt inlägg, men så är det ibland i vardagen!

Vi hörs!


Läst 12168 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2014

Hej!

Idag är det vilodag för båda två, sen får de gå mer eller mindre hela veckan eftersom att jag åker till skolan nästa vecka, då blir det naturligt några dagars sammanhängande vila igen.

Själv har jag startat dagen med ett naprapatbesök, som tur är såg det mycket bättre ut idag och jag är inte alls lika mörbultad efter behandlingen. Vi pratade en del om behandling av djur vs. människa, min naprapat jobbar nämligen även med hund så vi jämförde lite metoder för bl.a palpering. Vi kom snabbt fram till att djur är mer lättbehandlade eftersom att de inte har samma psykiska spärr som vi människor, de känner inte efter så mycket och placeboeffekten är ganska svår att få att fungera på dem. Därför blir det mer konkreta resultat och kanske lättare att orsaksbehandla djur! Intressant! Tror ni det stämmer?





Loppan vill ha en puss för att hon tyckte att hon var duktig igår! Hon är en riktig "pratare" som kommunicerar om det mesta, både bra och dåligt! Den här posen går nog inte hem i en halt under ett dressyrprogram...


Läst 12728 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag hälsade min mamma på och då passade vi på att rida ut ungdjuren tillsammans i det underbara vårvädret! De är egentligen inte bästa parhästarna att rida ut på tur, Rowan kan bli lite spänd för läskiga saker och Loppan hakar då gärna på och vägrar gå förbi "monstret", trots att hon till synes inte är varken rädd eller bekrymrad. Idag skötte de sig dock båda helt och hållet exemplariskt och Rowan var inte det minsta spänd eller tittig!

De var riktigt glada att få komma ut, pigga och framåt i skritten ut från gårdsplanen. När vi kom fram till en ganska tight grindöppning i en sänka där det blivit en vattenansamling tvekade de båda två litegrann, det var ganska läskigt med både vattenhål och trång genomgång. Efter en stunds betänketid bestämde sig Loppan för att vara den modiga i gänget och klampade rakt igenom, då var inte Rowan heller sen att haka på. I övrigt mötte vi ingen patrull utan det var full fräs framåt som gällde hela vägen!

Vi hoppade några diken, klättrade lite i skogsbackarna (som var fulla av blåsippor - våren är här!) och travade på mjuka skogsstigar - livet på en pinne helt enkelt! I sista galoppen tog Loppan täten och var såååå underbar att sitta på, lagom taggad men inte för på, jag kunde bara stå i lätt sits med stöd i handen och låta henne rulla på. Hon kändes så himla loss och balanserad så jag tänkte att jag skulle se om hon ville byta galopp i svängen, gjorde hjälpen och hon bytte helt rent och luftigt! Vilken känsla!




Tänk om hon kunde vara lika framåt inomhus, då skulle vi sopa banan med motståndarna i vår! Ska kanske uppfinna en ny gren - dressyrtävling på gröna fält och med pigg kompis som sällskap. Tror ni någon hakar på? :)


Läst 13058 ggr Kommentarer Kommentera

...Är enligt mina hästar två helt olika saker:

Rowan: "ATT HOPPA!!!! Ur vägen!!!!"

Loppan: "Att se matte springa sig svettig, plus hjälpa till genom att välta allt och ställa sig i vägen när hon plockar undan"


Idag har Bill & Bull alltså fått hoppa utan mig på ryggen, skönt för dem kan jag tänka! :) Rowan blev sååå taggad och tyckte det var toppen. Det enda jag behövde göra med honom var att bromsa när jag skulle höja hindrena, resten skötte han galant själv. Han såg superfräsch ut och hoppade som en katt, han blev både svettig och anfådd och fick skritta av i solen på gårdsplanen efteråt. Nöjd kille!




Loppan, som förvisso tycker det är jättekul att hoppa men inte anstränger sig i onödan, hon sprang minsann inte för egen maskin. Den enda som blev svettig efter det passet var jag. PUH! Hon gjorde inte många knop, förutom när hon närmade sig pallen där jag en gång för länge sedan gömt en hink hästgodis - det har hon aldrig glömt. Med spetsade öron svävade hon fram dit gång på gång och letade efter godiset (som tyvärr inte fanns kvar). När hon väl kommer till hindrena hoppar hon glatt och jättefint, hon har verkligen superteknik om hon bara får lite fart.

Efteråt skulle jag plocka undan och fick då bra "hjälp" av Loppan som välte ner allt som kom i hennes väg. Helt plötsligt kände jag en varm mule inkörd i nacken och där gick hon sedan efter mig med mulen i halsduken en bra stund. Lite som hon alltid gör när hon blir lite så "visst var jag duktig matte, viiiisst, säg att jag var duktig?". Även om hon går mig på nerverna ibland kan jag inte annat än att älska den där hästen! Den enda av sitt slag (kanske tack & lov :P )!





Imorgon är det uteritt och galopp på ängarna för båda två! Hoppas på lika fint väder som idag!


Läst 11387 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
21
2014

Åh så härligt! Nästan all snö är borta och solen skiner igen! Tyvärr har blåsten kommit tillbaka, men det känns som ett litet bekymmer i sammanhanget just nu!

Dock var vinden så ihärdig imorse att jag valde att tömköra Rowan istället för att rida. Han kan ju bli lite spänd av detta och jag kände att om han rycker till minsta (han gör ju absolut inget dumt, mer än att just rycka till) så kommer det snärta till i ryggen. Jag är ljusår bättre men jag vet av erfarenhet att just såna snabba ryck kan vara döden för ryggen i det här läget...

Jag hade dock inte behövt oroa mig, Rowan var inte det minsta spänd trots att det blåste så att väggarna knakade i ridhuset. Tvärtom var han fantastiskt fin och avslappnad. Jobbade mycket med galopp/trav och galopp/skritt-övergångar, bra och stärkande arbete. Han såg ut som en miljon dollar, önskar att någon hade filmat!

Loppan vågade jag kravla mig upp på, hon är inte känd för att göra några snabba ryck precis ;) Hon är så stencool på det sättet faktiskt, precis när jag skulle sitta upp blåste någonting omkull utanför ridhusdörren och Loppan skuttade åt sidan på reflex. Jag höll i uppsittningspallen och skulle ställa den till rätta, och dessvärre lyckades hon då hoppa in med bakbenen rakt i den så den flög iväg in under magen på henne. Tror ni att Loppan blev upprörd över detta? Icke då, hon stannade bara till och stod sedan helt blickstilla när jag satt upp. Hon är väldigt skön på det sättet faktiskt, jag känner mig aldrig minsta orolig att hon ska bli knäpp, rädd eller stissig på något sätt.

Hon var helt okej att rida idag, inte jätteframåt av egen maskin men svarade faktiskt ändå riktigt bra på hjälperna. Lite mostånd är det ju hela tiden, hon frågar alltid "måste jag verkligen?" ett par gånger varje pass innan det släpper. Skillnaden nu är att även om det kan komma någon lite protest är hon otroligt mycket mer "Jaha, okej då, om du säger det så kör vi väl" än innan. Förut frågade hon inte om hon måste, utan talade tydligt om att hon minsann inte tänkte!

På slutet gick hon fram ordentligt men ändå avslappnat, ett stort steg i rätt riktning. Annars kan hon vara lite tvåväxlad - full fart utan balans eller seg som kola. Är nöjd med henne idag!



Lika nöjd som alltid när hon tycker att hon har presterat. Lite roligt att hennes hals ser ut som en liten tändsticka ur den här vinkeln, egentligen har hon biffat på sig och breddat sig enormt mycket överallt. Till och med växt ur sina benskydd bak för att hon har grovnat så pass mycket, får köpa nya i X-full! Blir kanske inte så mycket högre, men definitivt kralligare! :)


Läst 11614 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
21
2014

Hej!


Ryggen är mycket bättre, så jag red båda (med lite hjälp) en sväng igår! Trots vilan, snön som smälte och drasade ner från taken plus att Rowan har fått lite mer kraftfoder på senaste var båda två helt kolugna och snälla. Älskade hästar, det tackar min rygg för!

Rowan kändes precis lika underbar som alltid, superfräsch! Loppan hade ett otroligt härligt tryck i traven, och även om hon är ganska instabil i formen just nu så får jag några varv här och där när hon ger ett ärligt, lätt stöd i handen med bibehållet tryck bakifrån. De varven är lite som bränslepåfyllning för mig, en känsla av vad som väntar in i framtiden - underbart!

Annars är hon fortfarande lite tramsig till och från, framför allt med galoppfattningarna. Igår övade vi på dem ganska mycket med en långpisk på marken som extra hjälp. Det är som att det är extremt mycket motstånd i själva fattningen - hon surar mot skänkeln, tappar bjudning och studsar, men när hon väl har fattat galopp åker öronen fram och "tjoho vad roligt att galoppera matte!!!". Ute är det inte heller några problem att fatta varken höger eller vänster...Det har blivit någon fix idé på banan bara, men supereffektivt att ha långpisk som förstärkning från marken tills hon kommit över tröskeln.


Bild från i våras

Nu ska jag dit och rida båda igen, lite upprepning för Loppan från igår och Rowan ska få gå över lite bommar och kanske några gymnastikhinder. Loppan fick ÄNTLIGEN bli av med täcket igen eftersom att det skulle bli varmt idag, hon är så lycklig över det. Förstår inte hur hon kan hata att ha täcke på sig så mycket, visst kan jag förstå att det kan vara lite obekvämt och klia under men de flesta hästar finner sig i det efter ett tag om det är lagom varmt där under. Inte Loppan såklart, en sann rebell. Jag älskar ju henne för det, så man får ta det goda med det onda :)

Vi hörs!


Läst 8845 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2014

Hur kan jag ha glömt att kommentera att en av mina favoriter från bruksprovet, Amaranth, blev godkänd! Hurra & grattis till Sigrid Bergåkra med döttrar (det är döttrarna som äger hingsten).

När jag var nere på Flyinge fick jag höra att Amaranth möts av viss kritik som riktats främst mot hans möderne, mankhöjd och s.k "bensprattel" i traven. Jag tycker det är enkelt; De som är proffs på att bedömma hingstar avgör om de uppfyller kraven för att bli godkända och därefter är det upp till varje stoägare att själva besluta om de vill använda hingsten på sina ston.

Amaranth kan mycket väl tänkas bli en kavaljer till Loppan i framtiden, ska bli spännande att se vad han lämnar!

Länk till film:

https://www.facebook.com/photo.php?v=252751154904903&set=vb.252748501571835&type=2&theater

Dessutom tycker jag att Sigrid är ett föredöme när det gäller unghästutbildning, hur många avelshingstar och lovande sporthästar får vara ute och busa i snön? Underbart och inspirerande!

Längtar tills Loppan ser lika flashig och stadig ut, det är en bit kvar för oss.... :)
  
 


Läst 12053 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.