Avelsbloggen
MAR
19
2014

Hej!


Lite väl optimistiskt att tro att jag skulle hjula ut från naprapaten, mjuk som smör i kroppen. Jag borde veta att man ofta blir sju resor värre ett tag efter behandlingen, även om det känns på ett helt annat sätt i musklerna nu. Det är ju inte direkt en myspysig spa-behandling...

Det var ganska jobbigt bara att ta sig till stallet och mocka/göra foder, så hästarna fick vila idag. Det är skönt ändå att båda är unga och inte mår dåligt av några dagars sammanhängade vila, till och med tvärtom. Imorgon får jag hjälp att motionera dem, sedan hoppas jag verkligen att jag är fit for fight igen till helgen!

Ingenting blev lättare av att vi har fått något slags rekord i snö för den här säsongen! Nu liksom, jag tror inte att någon blir glad...På vägen hem från stallet åkte jag förbi två bussar som vält ner i diket, en olycka med tillhörande totalstopp i trafiken och mötte ett oräknerligt antal ambulanser och polisbilar. Glad över min gamla "traktor" med bästa fyrhjulsdriften, tar sig fram över allt även om jag såklart körde försiktigt. Har förresten bestämt mig för bilen jag provkörde, en Dacia Duster Laureate! Den kommer om två veckor, längtar! :)

Kör försiktigt i snökaoset!


Läst 6111 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Min rygg är fortfarande inte bra så alldeles strax ska jag till naprapaten. Jag känner att framför allt ena rygglimpan är riktigt spänd och bävar inför att han ska sätta nålar i den, i somras var det så spänt så nålarna studsade ut...Den behandlingen gjorde ganska ont. Nu får jag skärpa mig och gå dit lite mer regelbundet så det inte blir såhär illa! När jag var där nästan varje vecka i somras märkte jag ju enormt stor skillnad, jag kanske inte ska dit sååå ofta dock, det blir lite väl dyrt....


Jag pratade också med en kompis som är PT igår och fick jättebra och enkla övningar som jag ska göra för att stretcha ut mina svaga områden (nacke, länd, höftböjare, sätesmuskler, framsida lår) varje dag. Jag måste verkligen få in i rutinerna att göra övningarna, det tar ju typ ingen tid och gör enormt stor skillnad. Dessutom tjatar jag alltid om att det "krävs två för tango" när jag är ute hos kunder och behandlar hästar, kanske bäst att leva upp till det själv också? ;)


Hur som helst ska det bli jätteskönt att bli behandlad. Jag har gått och avlastat det spända så att musklerna har dragit ihop sig och jag ser helt sned ut från höften och upp. Min syster jämförde mig med tavlan "Skriet". Så vill man ju inte se ut!




Igår kunde jag som ni förstår inte sitta upp. Det kanske går att rida en stund med ryggskott på en äldre häst med mjuka gångarter och som man litar på, mina små yngel är förvisso väldigt snälla på så sätt men rätt vad det är sprattlar det till lite och då sitter man inte särskilt bra i sadeln. Plus att jag inte vill sitta och vara sned på dem. Därför fick båda två bara bli lite rastade i linan igår, båda två såg riktigt fräscha ut och var inte alls så överdrivet knas-pigga trots snö och ett par dagars vila.

Jag var riktigt stolt över Loppan som brukar vara lite jobbig att släppa ut på volten första gångerna eftersom att hon alltid blir till sig och bränner iväg med en bock, liiiite för nära personen som håller i linan. Vi har tränat supermycket på det och igår var första gången hon skötte sig helt galant från första början. Tänk att man kan bli så glad för ett sånt litet framsteg, men det är detaljerna som räknas!

Jag får se hur mörbultad jag är efter naprapatbesöket, men borde försöka orka tömköra dem idag. Om jag får hjälp lägger jag fram lite bommar så de får styrkejobba lite!


Läst 7113 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
18
2014

Hej!


Nu är jag hemma igen och ska strax bege mig mot stallet, äntligen! Har hört att det ska vara snö ute vilket jag inte längtar efter, men hoppas det smälter bort snabbt och blir vår igen. Jag har fortfarande extremt ont i ryggen och får boka in naprapaten om det inte reder sig, vet inte riktigt hur det kommer funka att rida och jag ska ju träna imorgon...Får prova hur det går idag.


I skåne var det vårigt, men blåsigt. Helt otroligt vilken storm, jag som tycker det blåser här ibland men det går ju knappt att jämföra. Hemskt jobbigt med blåst tycker jag, min minsta favvo i väderväg.. Förutom blåsten var det dock en fin resa!

Förutom att föreläsa för ett gäng härliga & vetgiriga studenter passade jag på att åka med Birgitta (som äger Rowan) runt och kolla på fina stall och hästar i trakterna. Vi hälsade på några av hennes fina, bland annat Greta som står i ett av stallarna på Flyinge. Kommer ni ihåg Greta? Henne hade ju jag förra sommaren och hösten. Älskar den hästen, hon är helt underbar!


Fick en kommentar på Instagram om att hon var lik Loppan, och det kanske stämmer - men det är nog mest att de båda är "Prinsessan Långöra". Hästar med långa öron ska ju vara extra kloka, så det är bara att glädjas åt dessa antenner. Ganska gulligt är det också :)

Nej, nu ska jag bege mig mot stallet. Idag ska några hästar tömköras, men vad jag ska göra med mina egna vet jag inte riktigt än. Det beror lite på vad ryggen säger!

Ha en fin dag!


Läst 8745 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
15
2014

Lagom till att bruksprovet slutar beger jag mig mot Skåne och första anhalt Malmö. På måndag ska ju jag ha en föreläsning på Flyinge och passar på att besöka nära och kära i samband med det.

Var bara i stallet en snabbis tidigt i morse och pussade på hästarna, de verkade må bra båda två och Loppan var, hör och häpna, på sitt allra mest charmerande morgonhumör. När mamma hade hand om henne i torsdags sa hon att Loppan verkade ha landat lite, blivit harmonisk och liksom nöjd med livet. Det kanske stämmer, de senaste dagarna har hon faktiskt uteslutande varit den trevliga versionen av sig själv. Gillar mycket!

Blir nog dåligt med uppdateringar på ett par dagar, så ha en fortsatt fin helg!


Underbara Rowan!


Läst 6280 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!


Det underbara vädret har fortsatt vara underbart även idag, men jag har hört att det ska bli lite sämre i helgen. Bäst att passa på att njuta medan man kan!

Har både hunnit med en lång fika i solen mot stallväggen, ett härligt pass på Rowan på utebanan samt en fantastisk uteritt med Loppan! Även om min rygg är paj igen så mår jag sjukt bra efter denna soliga hästdag!

Rowan fick som sagt ett pass på utebanan, eftersom att det låg massa bommar framme passade jag på att rida över dem i lite olika form och fart. Rowan var riktigt taggad och satsade mot bommarna som om ribban låg på 1,40, så det var bara att hålla i och styra. Efter att nyhetens behag hade lagt sig rullade han fint över i en avslappnad form med rätt tryck! Han var superfin verkligen, så reglerbar i alla gångarter och bär sig själv hela tiden. Vi får fortfarande jobba lite med övergångar då han blir lite stark, framför allt som idag när han var lite taggad, men han lyssnar bra på röstkommando så man behöver inte slita och dra.


Rowan står och njuter i solen efter ett härligt pass!

Loppan hade jag ju eventuellt tänkt hoppa idag, men när vi blev uppraggade på ridtur med en stallkompis var jag inte sen att tacka ja. Kan inte tänka mig något härligare en solig vårdag som denna! Vi var ute på ett riktigt äventyr med underbara galopprejs, trav på mjuka skogsvägar, lite klättring och stooooora hopp över diken (Loppan tvekade inte en sekund innan hon smällde av jorden största skutt, jag var knappast beredd första gången). Loppan gick både först och sist, helt cool med båda och inte rädd för något. Ett litet ponny-bocksprång bjöd hon på i första galoppen, men det kändes knappt!




När vi vände hem och skulle hoppa över ett av de diken vi hoppade först så tvekade hon plötsligt lite av någon anledning. Då kom hennes kompis och hoppade förbi och fick lite fart efter skuttet vilket innebar att Loppan plötsligt blev jäääätterädd att bli lämnad ensam och hoppade från där hon stod utan att tänka. Det var bara det att på andra sidan diket fanns ett stort träd som vi höll på att braka rakt in i :) Haha, ibland undrar man hur verksamheten ser ut i deras små ärthjärnor; "Gör först och tänk sen". Vi hann väja undan och det gick bra som tur var, och Loppan var helt oberörd, nöjd och glad.

Nu har jag snart inga superlativ kvar i ordförrådet, men det var som sagt en supermysig runda och vi var nog alla lika nöjda när vi kom hem igen!


Läst 7741 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2014

Hej!

Kul med diskussionen som uppstod efter mitt förra inlägg! Som ni förstår är detta något som jag blir engagerad i och tycker behöver luftas rejält!


Igår skulle ju jag och Loppan hoppa bana var planen, men jag hade dessvärre glömt bort att jag var bokad på jobb precis hela dagen...Istället fick min kära mamma rycka in och passade då på att tömköra Loppan. Sist jag tömkörde så reste hon sig ju och slog hon ju över, men igår hade hon skött sig helt otroligt bra och bara tuffat på i alla gångarter. Även den här dagen helt utan sura miner och bara spetsade öron och rätt inställning till arbete. Hon kanske håller på att mogna lite nu ändå? Hoppas hoppas!



Loppan en av de första tömkörningspassen någonsin! Knappt två år gammal liten ullboll!


Loppan på töm i slutet av sommaren 2013


Tre suddiga bilder på Loppan i slutet av hösten. Hennes utvecklingskurva går i alla fall uppåt, om än inte helt stadigt ;)

Det kan hända att jag hoppar lite idag, men det beror nog lite på om jag får med mig någon annan i stallet. Det är lite meckigt att släpa fram och dessutom hoppa av och höja/sänka varje gång tycker jag....Men kanske ändå värt det? Vi får se som sagt! På lördag kväll åker jag till Skåne för att bland annat ha en föreläsning för gymnasieeleverna på Flyinge på måndag, så då får hästarna vila ett par dagar. Nästa vecka är det dags att träna för Kerstin igen och jag har inte bestämt mig för om jag ska ta en eller båda!


Läst 6779 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har jag även sett Ryttareliten:Stallet, den webbsända serien om hästskötarna till ryttarna som man får följa i TV-serien. Jag tycker det var riktigt synd att det var så korta avsnitt, för det var verkligen intressant! Hästskötaryrket är något som verkligen borde lyftas och luftas mer i media, det här är en bra start. Nu är jag övertygad om (hoppas innerligt) att de hästskötare vi får följa i serien har drägliga arbetsförhållanden, rimliga löner och bra arbetsklimat men det är ju ingen hemlighet att hästbranschen generellt sett annars ofta är lite smutsig när det gäller just hästskötare och stallpersonal.

Till programmet på SVT Play

Det var inte länge sen jag själv blev erbjuden ett arbete där jag skulle få den fantastiska summan av 24 kr/timmen och få äran att dessutom jobba ca. 60 h/vecka. Jag önskar att jag kunde bli förvånad, men det är ju såhär det (fortfarande) ser ut i stora delar av hästbranschen, även om det såklart finns många seriösa arbetsgivare också. Det som blir lite ännu mer provocerande är att, t.ex genom att titta på Ryttareliten, veta hur stora pengar som krävs för att ha rullning på sitt hästföretag. Det handlar om enorma summor in och ut varje månad. I min värld får man köpa en mindre flashig hästbuss och istället betala hästskötaren en rimlig lön om man måste ha båda sakerna för att få verksamheten att gå runt, annars får man väl välja bort hästskötaren och göra allting själv tills man har sån bra snurr på sin verksamhet att man har råd att anställa. Precis som i alla andra branscher, borde inte vara så konstigt.

En stor skillnad ligger såklart i att vara t.ex beridarelev hos någon, då är man ju under utbildning och får träning/coaching som gör att man utvecklas på ett sätt som man kanske inte skulle haft möjlighet till annars. Men att vara häst- eller stallskötare och slava med mockning och liknande för t.ex 24kr/h är så vidrigt och jag hoppas verkligen att det blir mer och mer ovanligt....

Ja, som ni märker brinner jag lite för det här. Men nu ska jag sluta snacka hästbransch och istället lite bruksprov! Dessvärre svävade jag ut lite för mycket här ovan och hinner inte skriva så mycket som jag tänkt om bruksprovet innan jag måste fara iväg, men jag följer det spänt och håller tummarna för att "kvartsamtalet" mellan nämnden och Sigrid Bergåkra / Bergåkras Amaranth går bra. Autograf Q som jag spanat in lite gick tyvärr inte vidare! Blir spännande att följa fortsättningen! Gick några av era favoriter vidare? Se hela listan här:

http://www.hippson.se/blogs/Annelie/unghingstarnas-tuffaste-vecka-har-startat.htm


Läst 6693 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!


Vilken heeeelt underbar dag! Är lyckligt lottad som har kunnat tillbringa den största delen av den tillsammans med hästarna i stallet.

Loppan och jag begav oss ut på äventyr, det vill säga uteritt på egen hand. Det gick bra, även om Loppan bitvis var lite tveksam till det hela. På hemvägen blev hon tossig och gjorde några glädjeutfall, vårkänslor kanske? Satt av innan vi skulle svänga in på vägen mot gården igen eftersom att de håller på att gräva och bygga precis i korsningen. Kändes lite väl modigt att knata förbi tre grävmaskiner som bullrade runt och släppte grus så att fönsterrutorna skallrade. Loppan verkade dock inte särskilt upprörd över detta när jag var bredvid henne på marken, hade säkert gått bra att rida förbi också men jag är ändå glad att jag inte chansade. Tråkigt om en bra upplevelse skulle bli en situation man inte kan reda ut!

Red sedan en kort stund på banan och det var ett helt okej pass. Inte ett av våra bästa, men Loppan var på riktigt gott humör och det är verkligen prio ett just nu - att hon tycker att det är roligt! Sedan var framåtbjudningen kanske inte den bästa och dessutom kröp hon ner lite bakom hand (hör ju ofta ihop), men jag fokuserade bara på att hon skulle rulla på med öronen framåt och svara för hjälperna. Resten tar vi sedan :)

Otroligt nöjd häst som sedan fick beta lite av något som eventuellt kan liknas vid gräs. Lite grått och torrt, men Loppan var glad ändå!




Rowans enda aktivitet idag var mys, gos och nya skor. Han verkade helnöjd med det schemat :)


Läst 6820 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
12
2014

Hej!

Idag är det dags för Rowan att få nya vårskor! Jag har inte behövt ha snösulor på någon av mina denna vnter, otroligt lyxigt! Dock har Rowan broddar i, sitter som berget så jag har inte fått loss dem själv. Dags att slippa dom nu, känns inte som om det kommer bli mer vinter va? :) Hoppas, hoppas i alla fall...



Min rygg är lite bättre, så jag hoppas kunna göra något med Loppan idag. Jag får se hur det känns efter mockning och annat nödvändigt, men jag tror jag är fit for fight igen. Skönt att kunna självbehandla, igår var jag mer eller mindre som ett kolli och kunde inte röra mig från soffan på kvällen. Tur att det var hästig underhållning på Tv'n (som förövrigt står och dammar, kollar verkligen aldrig någonsin på tv men det kändes som om man faktiskt inte "fick" missa Ryttareliten).

Programmet är ju verkligen dagens stora snackis på sociala medier, i alla fall i min bekantskapskrets. Jag tycker det var ett välproducerat program, kul med lite nytänk och satsning på hästsporten, men det var verkligen med blandade känslor inför sporten jag såg det. Jag tycker det är lite läskigt när det hamnar på den nivån att hästarna benämns som "den" och "investerat kapital" som måste förvaltas. Jag har absolut förståelse för det och tycker inte att det är något konstigt eller upprörande i sig, men för mig ger det ändå lite bitter eftersmak och jag känner mig lycklig över att jag aldrig har haft några ambitioner att tävla på den nivån. För mig är det hästen som är av största betydelse och inte sporten. Med det inte sagt att jag inte ändå hyser väldigt stor respekt för de som utövar sporten på högsta nivå, eller har ambition att göra det.

Ska bli spännande att se fortsättningen!

Nu till något helt annat - jag ska iväg och provköra ny dragbil! Min gamla pärla som har ställt upp i vått och torrt förtjänar lite lugn på ålderns höst, dags att lämna plats för en yngre förmåga. Trots att min bil skramlar lite är det svårt att ge upp den; Den startar utan problem 365 dagar om året, tar sig över snödrivor eller genom superleriga skogsvägar och drar släp så stabilt att man nästan glömmer släpet. Jag hoppas den nya bilen inte heller gör mig besviken, den har också fyrhjulsdrift - vilket är typ mitt enda krav - och förbrukar dessutom ungefär hälften av vad min nuvarande gör i bränsle. Känns lovande :)

Min guldiga gamla pärla! Är det någon som behöver en TOPPENBRA gårdsbil som är ungefär som en fyrhjuling med tak, hojta till. Den har lågväxel och tar sig fram precis överallt! Får även dra över 1500 på b-kort.


Läst 7962 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
11
2014

Åååh vilket underbart väder! Känner ni också att allt bara blir så himla mycket lättare när solen skiner? Plus att det är ljust ute, och så vindstilla. Jag ÄLSKAR det!

Loppan får såklart vara nakenfis i hagen och stod och solade med sin kompis och glittrande vatten som utsikt. Inte helt fel!


Idag är en sån dag jag önskar att jag hade tagit med mig en riktig kamera och kunnat föreviga några av dessa fina ögonblick på bild, istället får ni försöka leva er i in denna suddiga mobilkamerabild.

Rowan fick byta till ofodrat täcke och såg också ganska nöjd ut i sin hage.

Han gick för övrigt det bästa passet någonsin på tömmen idag, han var bara sååååå fin! Helt avspänd och loss från första steget, gick stadigt i en bra form med lång hals och bra schvung. Helt underbart!

Loppan fick vila idag även om jag helst hade velat rida ut! Har knäckt till ryggen lite och hade fruktansvärt ont efter att alla höpåsar var gjorda, så jag masserade in lite hästliniment och tog med mig el-maskinen hem för att kunna smärtlindra lite senare ikväll. Kanske dags för ett återbesök hos naprapaten igen? Gick ju dit regelbundet hela sommaren vilket hjälpte otroligt mycket, sedan har jag kunnat hålla mig i relativt bra skick själv med noggrann stretching och lite el då och då! :) Lika viktigt att vara fräsch i kroppen själv som att hästen är det ju!



Läst 7338 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.