Avelsbloggen
MAJ
18
2014

Hej!


Loppan ser så fin ut nu; Har lagt på sig några kilo, tappat all vinterpäls och glänser så att man blir bländad! Hon verkar trivas bra på nya stället och vi jobbar på lite med träning från marken och framför allt tömkörning, i måttlig omfattning och på en nivå som vi bedömmer som rimlig just nu. Förutom det myser vi mycket och så får hon beta gräs varje dag inför betessläppet! Jag vill nu skriva något som jag hoppas inte ska uppfattas som otrevligt. Jag brukar försöka hålla en god ton på bloggen i alla lägen, men någonstans går en gräns för vad jag tycker att man ska behöva utstå bara för att man har valt att vara "offentlig".

Jag har nu fått en tid för vidare utredning på klinik. Jag har en stab av väldigt kunnigt folk omkring mig, vilket jag är så väldigt lycklig och tacksam över. Förutom min tränare & andra genuina hästmänniskor har jag veterinärer och kollegor i form av andra komplementärbehandlare att bolla med när jag stöter på funderingar kring muskulär problematik (för er som inte läst min blogg så länge så jobbar jag fysioterapeutiskt med hästar och har skaplig koll på muskler och biomekanik, även om det naturligtvis finns extremt många som har miltals mycket mer kunskap och erfarenhet inom detta ämne). Jag har aldrig haft några problem med att ta hjälp av människor vars kunskap och erfarenhet jag känner förtroende inför, oavsett vad det gäller. Jag tror på att allt blir bättre om man samarbetar och kunskapsdelar.

Loppan är inte halt, visar inga smärtreaktioner, är inte heller konsekvent oren i rörelsemönstret utan enbart stundtals diffust störd av något. Det blev jättetydligt i en sekvens under ett träningspass i veckan och jag har diskuterat/analyserat detta i väldigt nära samarbete med min tränare som jag litar 100% på. Jag kan och orkar inte förklara eller spekulera i det vidare på bloggen förrän vi har kommit vidare i utredningen. Det har vara något i en led, något väldigt djupt muskulärt, något skelettärt som inte synts på röntgen eller kanske något som kommer fram av blodprov eller gynekologisk undersökning - jag vet inte och inte heller någon annan kring hästen vet just nu mer än så.

Jag är väldigt tacksam över er som tar er tid att på ett genuint intresserat och ödmjukt vis dela med er av era erfarenheter och funderingar, men jag undanber däremot allra ödmjukast den typ av undervisande, skadeglada, nedsättande och otrevliga kommentarer/mail som dessvärre också trillar in.

De flesta som äger en häst kan säkert känna igen sig uppgivenheten, skuldkänslorna, oron, sorgen, stressen och den psykiska påfrestningen som det innebär när hästen inte är helt okej och man inte vet varför. Jag har uteslutit tandproblem, primära muskelspänningar och hon har gjort en grundlig hältutredning med röntgen och böjprov helt U.A alldeles nyligen. Både veterinärer och tränare har menat att det här bara är något som ska "tas igenom" vilket jag har provat med lyhördhet inför Loppans åsikt, vilket i sin tur ganska snart har inneburit att vi nu går vidare, trots att den som såg hästen för första gången idag med största säkerhet inte skulle se något anmärkningsvärt. Jag är dock inte intresserad av att fortsätta utbilda henne förrän jag har gått till botten med det diffusa, för det är definitivt något som stör henne (även om hennes humör och temperament eventuellt bidrar till orättvist högljudda protester...).


Jag är just nu mitt uppe i denna intensiva, och känslomässigt tunga, process med min fina häst och ber er därför respektera att jag inte behöver eller vill ha tips från "självutnämnda experter" som på ett nedlåtande sätt tar sig rätten att berätta vad jag gör för fel med min häst.

Tack!


Läst 93765 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
14
2014

Hej!

Ledsen för dåligt med uppdateringar. Loppan är dessvärre inte helt fräsch och vi ska in och utreda vidare. Väldigt diffust, men ändå väldigt tydligt att det är något som tar emot och därav resningarna. Däremot tror både jag och Karin att det inte gör speciellt ont utan endast tar emot och att Loppan överreagerar kraftigt, men såklart ingen idé att gå vidare med något träningsmässigt förrän man vet vad det är. Mina behandlingar har släppt några spänningar som har maskat andra problem men vi kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad, även om vi spekulerar och har några lösa funderingar....Ska ringa klinik och boka tid idag! Berättar mer sen!

Loppan är i alla fall världens mysigaste just nu (för det mesta)! Fina häst!


Läst 96450 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
10
2014

Jag har haft två dagar hästledigt och Loppan har fått vila lite efter en intensiv start på veckan. Hon har skött sig jättefint även när jag har varit borta och är tydligen en pärla att hantera på alla sätt! Så himla skönt att höra :)

Tror dock att hon har saknat mig, för när jag kom ner till hagen stod hon och sov längst bort och hade inte reagerat när några andra människor gått förbi och fram till hagen bredvid. När hon såg att det var jag som kom vrålgnäggade hon som aldrig förr och kom direkt i full fräs och la huvudet i famnen. Så mysigt när hon är sån, hjärtat smälter liksom!

Tömkörde lite och Loppan var superpigg men arbetsvillig och jättefin! Helst ville hon dock bara beundra sig själv i spegen...
Därefter fick hon massage, stretch och beta gräs en stund innan det var dags att komma in i boxen och äta middag! Lyxlivet för Prinsessan Långöra alltså :)


Läst 38272 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
08
2014

Hej!

Jag känner mig så himla nöjd med mitt beslut att flytta Loppan till Karin ett tag! Hon är lika bra med Loppan som med mig och det känns verkligen som att vi är något riktigt bra på spåren. Loppan gör framsteg och jobbar på jättebra i ridhuset!

Dessutom har Loppans boxgranne en ägare som Karin tyckte kunde vara en förebild för mig i att allting går :) Denne häst har tydligen varit en jävul på alla sätt och ägaren sa att första året blev hon avslängd varje pass, men det var egentligen året efter det hästen var som allra värst. Alla hennes dåvarande stallkompisar och andra inblandade sa att hon skulle sälja hästen eller kom med tusen andra "goda" idéer, men hon kämpade på och nu är hästen superfin och tävlar på ganska hög nivå. Den har fortfarande en lite räv bakom örat, men är en toppenhäst med supermycket kapacitet!

Hur som helst, gårdagens pass blev mest tömkörning, med Karin i tömmarna. Nu när Loppan har så mycket egen motor jobbar vi lite mer med att hon ska komma tillbaks och vila i steget för att det inte ska bli obalanserat och springit. Hon såg jättefin ut och verkade tycka att det var roligt! Jag satt upp en sväng och bara skrittade några varv efteråt.


Hon har fortfarande lite spänningar i höger bak och fick en rejäl massage efter passet, underbart tyckte Loppan. Hon är superbrunstig nu och har nog en liten distans-flört med hingsten i stallet...Som tur är blir hon inte direkt grinigare när hon är brunstig i alla fall, snarare tvärtom!


Läst 28991 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Har ni också känt att ni haft svårt att kommunicera med den icke hästintresserade omgivningen ibland? Jag pratade för ett tag sen med en vän som är (världens superbästa) fotograf och som vill komma och fota Loppan snart. Jag sa att hon är jättevälkommen, men att jag gärna väntar tills Loppan har fällt klart eftersom att jag bara klippt halva henne och hon är rätt ful i pälsen. Min vän funderade ett tag och frågade sedan, väldigt konfunderad, varför jag bara hade klippt ena sidan av hästen? Vad var meningen med det?

Hon trodde alltså att en halvklippning innebar att man bara klippte t.ex höger sida av hästen och lät den andra sidan vara långhårig. Jätteroligt!

Fick förklara och visa hur en halvklippning såg ut :)


Loppan fäller för fullt och har inte mycket vinterpäls kvar nu. Hon är superhäftig i färgen och nästan lite appelkastad och tigrerad! Hon är ju en riktig kameleont och har aldrig sett likadan ut i pälsen något år, så det är alltid lite spännande att se hur hon kommer se ut i sommar. Hon ser ut att bli riktigt mörk, det gillar jag!

Här ser man litegrann hur hon mörknar i pälsen...jämför med bilden ovan :)


Läst 24337 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
06
2014

Karin tycker att Loppan är en unik individ. Hon syftade på Loppans alla små egenheter och humörsvängningar, och hon sa det i ungefär samma veva som hon också sa att Loppan ska vara glad som fick mig som matte (alltså eftersom att jag verkar tycka om henne i alla fall ;) ). Loppan har alltså visat det mesta ur sitt register redan, alltså till exempel tvärstanna och kolla på sig själv i spegeln upprepade gånger, dra mulen mot sargen lite slentrianmässigt när vi skrittar fram, vända sig och blänga argt på mina skänklar när hon själv snubblar till, stoppa hela grimskaftet i munnen när hon blir osäker, stampa argt och otåligt i marken med ena bakbenet när jag borstar och mycket mer. Hon är som sagt en väldigt verbal individ som inte tycker att "tala är silver, men tiga är guld" är ett användbart uttryck. Som tur är har hon även visat alla sina fina sidor och de som har stallet säger att hon är supertrevlig att hantera - skönt! :)


Dagens ridning gick helt okej! Tömkörde inte innan utan satt upp direkt och red ett ganska kort pass. Både jag och Karin tyckte att Loppan skrittade på bättre och inte såg/kändes lika kort i höger bak, så förhoppningsvis börjar spänningarna i länden släppa lite. Hon ska få en till behandling imorgon!


Loppan surade lite vid något tillfälle, men var riktigt framåt även idag. Hon bjuder superfint i traven och känns otroligt avslappnad och faktiskt riktigt balanserad. Jag rider ju med i princip "långa" tyglar och låter henne bara rulla på, men när jag får känna på den här grundkvalitén i traven längtar jag efter att plocka upp och hämta hem mer. Det känns dock som att vi har ett superbra upplägg och en stressfri plan som passar Loppan och hennes problematik, för hon är mer avslappnad och på bättre humör när vi jobbar i ridhuset för varje gång.

Jag sitter på henne en sväng imorgon också, sedan får hon några dagars ledigt med något inslag av tömkörning.


Läst 19562 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
05
2014

Hej!

Dagens träning gick ganska bra, det går i alla fall framåt hela tiden! Vi har ju som sagt sänkt ribban och fokuserar enbart på att Loppan ska hitta lite motivation till arbete, lättare sagt än gjort men hon gör som sagt framsteg hela tiden. Även jag gör nog lite framsteg i mitt mentala tänkade, det är riktigt skönt att få lite hjälp att sänka prestationskraven och öka på tålamodsnivån istället!

Började även idag med att tömköra en stund före uppsittning. Förutom att hon bromsade varje gång vi kom till en spegel (för att Loppan ville beundra sin vackra nuna) så gick det fint. Bra framåtbjudning och även om hon var rätt spänd i början slappnade hon av snabbt och bra. Hon är lite kort i steget i höger bak och något spänd i länden samma sida, förmodligen har hon halkat till i hagen eller kanske rullat fast lite i boxen, så förutom att träna kör jag lite intensivbehandling på henne nu under ett par veckor med el, massage och stretch. Ett helhetsgrepp på projekt "Det ska bli dressyrhäst av Loppan" alltså! ;)

Jag satt upp en sväng och hon skrittade på avslappnat och bra. Helt plötsligt och oprovocerat backade hon av lite och jag kände i hela hennes kropp att hon gjorde en ansats till att resa sig. På reflex lättade jag lite i sadeln och lutade mig därmed lite framåt (ren självbevarelsedrift) och då svarade Loppan genom att trava fram istället! Otroligt bra reaktion och helt oväntad. Hon reste sig alltså aldrig utan bestämde sig för att bjuda framåt istället, helt utan drivning från mig. Travade sedan ett par varv, saktade av och frågade sen igen om hon ville trava. Det ville hon och hade dessutom riktigt bra bjudning. La inte till skänkeln en enda gång under dagens ridpass och hon bjöd bättre än någonsin. Däremot tar hon ut lite oprovocerad frustration på andra olika sätt, t.ex genom att vända huvudet mot mina skänklar och blänga/putta på dem trots att de bara "hänger där".

Blir inte klok på den här hästen, men roligt att det går framåt :)

Jag rider en sväng för Karin även imorgon bitti, hoppas på fortsatta framsteg.


Läst 19171 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2014

Hej!

Vi har riktigt aprilväder i Stockholm, det har haglat och regnat om vartannat och nu lyser solen så att man knappt orkar sitta på balkongen för att det är för varmt. När jag hade släppt ut Loppan i hagen så blev det helt svart på himlen och haglet rasade ner, men innan jag hunnit upp till stallet för att hämta ett täcke blev det strålande solsken! Om man har svårt att bestämma sig för täcke eller inte annars så är det något slags extremfall idag! Loppan går ju dock naken för det mesta och så blev det även idag, trots lite velande :)Innan detta hann vi ta ett tömkörningspass i ridhuset. Loppan skötte sig strålande trots att det var full aktivitet på gårdar runt omkring, det ekade i hela ridhuset av något slags grävmaskins-projekt i närheten. Hon tittar och lyssnar noga, men blir inte knasig eller rädd - skönt!
Idag fick hon bara jogga ganska lätt på tömmen eftersom att hon blev masserad igår, hon såg väldigt fin och elastisk ut. Väldigt framåt också, alltid lika härligt! Ska bli kul att se hur det går på morgondagens träning :)


Läst 17563 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2014

Nu börjar Loppan komma till ro lite i sitt tillfälliga hem och nu är hon den häst jag känner igen, cool och trygg! Enligt den stallansvarige har Loppan varit en pärla i all hantering, superenkel att ha och göra med, snäll och lugn. Skönt att höra!

Igår var hon helt avslappnad uppe i stallet även om hon var själv där, jämfört med i förrgår när hon blev heltossig. Hon fick en rejäl massage och stretching som släppte lite små spänningar i hennes kropp. Efteråt blev hon, som alltid, helt simmig i blicken, gäspig och ville bara gosa. Av alla (och det är riktigt många olika typer av) hästar jag behandlar är Loppan faktiskt den som reagerar starkast på massagen. Det är säkert en stor del i att jag ser det tydligt eftersom att känner henne och hennes reaktioner så väl, men hon är verkligen en speciell typ av "pratare" också. Det finns liksom inga tvivel på vad hon tycker om saker och ting, oavsett om det är bra eller dåligt. En fördel i vissa sammanhang men man önskar hon kunde dämpa sig i andra ;)Sedan gick vi på promenad och hittade lite gräs att beta. Jobbigare än så blev det inte, men idag ska jag tömköra en sväng i ridhuset! Nästa vecka startar vi med träning för Karin på måndagen, ska bli så roligt faktiskt!


Läst 16745 ggr Kommentarer Kommentera

När jag kom till stallet skrämde jag Loppan så att hon nästan flög ur skorna. Hennes hage är strax bakom en husknut och det blåste lika mycket även idag, så ljudet av mina fotsteg försvann väl lite i vinden. Stackarn, hon hoppade typ en meter upp i luften! Sedan avfyrade hon världens högsta gnägg "MEN HEEEEEJ!! Äntligen ett välbekant ansikte!!!!". Gosade lite och gick upp till stallet en sväng igen innan det var dags att ta in henne inför dagens träning. Den här gången ropade jag lite innan jag kom ner till hagen för att inte skrämma henne igen och då svarade hon på varje "Hej Loppan" med en gnäggning. Pluttan, hon känner sig lite ensam och vilsen i stora världen!
Väl uppe i stallet var hon så fruktansvärt spänd! Jag har aldrig varit med om att hon blir sån, hon brukar ta det mesta med en klackspark. Om jag tänker efter och försöker minnas de ytterst få tillfällen hon blivit riktigt spänd så är det när det blåser storm - förmodligen en kombination av det och nya stället (nya ställen brukar ju annars inte påverka henne det minsta).

Hon stod inte still i gången en sekund utan steppade runt, gnäggade, var lös i magen och allmänt stirrig. Till sist gav jag upp och ledde upp henne (oborstad och utan benskydd) till ridhuset så hon kunde få spana in det och spänna av tills vår tränare kom. Det gick bra och hon slappnade av ganska snabbt för att på nytt bli spänd när det kom in ett annat ekipage i ridhuset. Efter en stund kunde hon andas ordentligt igen och gick med sänkt huvud.

Vi började med att tömköra henne med sadeln på, eftersom att tömkörningen är det som funkar ganska bra. Det gick helt okej, men jag blev helt slut efter några varv så förmodligen satt lite av anspänningen i mig också vilket gjorde att jag glömde bort att andas ordentligt ;) Loppan skötte sig bra och hade okej framåtbjudning även om hon bromsade lite i galoppfattningarna. Klart godkänt under omständigheterna! Innan vi började tömköra sa min tränare (som heter Karin) att vi tar det för vad det är idag, är hon fortsatt spänd så tömkör vi några varv och nöjer oss med det, men eftersom att hon ändå slappande av så pass bra så satt jag upp en sväng i slutet.

Karin sa att vi backar tillbaks till noll de här första passen och bara får några trevliga stunder för både mig i sadeln och Loppan på backen. Mest för att bryta den onda cirkeln när jag sitter upp med en redan förutbestämd känsla av att Loppan kommer bråka och Loppan i sin tur känner då av min inställning på en gång. Vi skulle bara skritta något varv, men Loppan fick eld i baken och ville helst trava - så då fick hon det såklart. Hennes framåtbjudning på banan är ju vår ständiga problempunkt så om hon tar egna initiativ att springa så bör man bara uppmuntra det i det här läget! Jag saktade av efter ett tag och så sa Karin att jag skulle fråga, inte säga till (!), Loppan om hon ville trava lite till - och det ville hon. Bröt av efter en stund, skrittade ett varv och satt av.

Verkligen back to basics; Ingen prestige, ingen stress och inga fighter. Precis det Loppan (och jag) behöver! Supernöjd!

Fick en fråga om hur vi ska lägga upp den här månaden och svaret är helt enkelt att vi är flexibla utifrån hur det går, men som grundplan ska jag tömköra/rida för Karin 2-3 gånger i veckan, rida ut någon gång i veckan med sällskap och däremellan tömköra, promenera & bara "bonda" med Loppan. Karin rycker in och rider om det behövs, men tanken är att hon ska ge mig verktyg att lösa problemen på egen hand eftersom att det är jag som ska rida hästen även fortsättningsvis. Känns som ett mycket sunt upplägg!
Läst 11834 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.