Avelsbloggen

Hej!

Tack så hemskt mycket för ett jättevarmt välkomnande tillbaks! :)

Loppan är nu drygt 90-dagar in i dräktigheten, men jag tänkte att jag ska backa tillbaks till början av sommaren och ta en sak i taget. Jag börjar med hingstvalet!

Till skillnad från om man har ett sto som man har planerat att avla på, och kan sitta hemma en hel säsong från bruksprov till inseminering och väga de olika hingstarnas för- och nackdelar, så var det ganska snabba puckar som gällde för oss. Visst hade jag tänkt på lite olika hingstar "på skoj" innan, men det är mycket som ska stämma när det väl gäller.

Jag försökte kolla på Loppans egenskaper ur ett objektivt perspektiv (svårt, men jag fick även hjälp från utomstående):

*Tre elastiska gångarter med störst plus för skritt och galopp. Traven är dock lite kort.
*Ganska trevlig sporthästmodell, men med lite trist halsansättning och -linje.
*Känslig och lyhörd, men med lite väl mycket extra krydda i temperamentet ibland.


(Den mest nytagna bilden där man ser lite hur hon ser ut, om än ingen bra exteriörbild)


Okej, då behövde jag alltså en modern hingst med fin halslinje, gärna bra galopp men framför allt ingen dålig trav samt att han lämnar trevliga individer med bra temperament. Alltså en i alla fall lite beprövad hingst som har någon årgång som presterat på unghästbedömnningar, så att man kan se hur de verkar.

Hela dräktighetsprojektet med Loppan är ett test; Hur lätt har hon har bli dräktig? Tycker hon att det är ok att stå i seminspiltan? Hur trivs hon som tjockis på lösdriften? Hur klarar hon fölningen och hur blir hon sedan som mamma? Samt: Vad blir det för avkomma?

Jag tycker inte att alla ston passar i avel och jag hade gärna sett att Loppan hade presterat lite mer innan hon betäcktes, men eftersom att det blev som det blev så gav jag det en chans ändå. Det är både dyrt och tidskrävande så man måste nog försöka vara krass och rättvis mot sig själv, om inte Loppan lämnar avkommor som är moderna, bättre än henne och gångbara på marknaden så får jag nog tänka om. Men mer om det senare!

Tillbaks till hingstvalet! Det finns ju så många och tiden var så knapp! Efter mycket tänkande och jämförande föll slutligen valet på Highcruiser. Framför allt för att hans avkommor genomgående har så trevligt temperament, samt att han själv är supervettig och lätt att ha och göra med. Fin som snus är han också, och det är kul att han dessutom äntligen har fått börjat visa framfötterna på tävlingsbanorna med vinster i nästan alla starter :)Mer om Highcruiser kan ni läsa på myrsjogard.se

Loppan fick åka (tillsammans med sin bästis "Svarta Faran", som även hon är dräktig med Highcruiser - mer om det senare) till Myrsjö Gård och bodde där från inseminering till 16-dagarskoll. Det innebar att jag också fick träffa Highcruiser och se några av hans avkommor årgång 2014 som bodde på gården - Kul!

Nu har jag lite mer tid på mig till nästa eventuella betäckning och har redan börjat fundera på vilken hingst det blir nästa gång! Så roligt, även om det allra roligaste just nu blir att se vad det är för individ som Loppan och Highcruiser har producerat tillsammans :)

Vilka fler har betäckt i år? Vad har ni för ston och hur tänkte ni kring hingstvalet? Vad kändes viktigt för er och vad kunde ni se mellan fingrarna på?


Läst 13935 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
29
2014

Hej allihopa!

Nu är jag och Loppan tillbaks, för när en dörr stängs öppnas ofta en annan och för Loppan innebar det alltså att en avslutad dressyrkarriär istället blev startskottet för en avelskarriär.

Ni som känner igen oss från "Unghästbloggen" vet ju ungefär hur det gick till; Jag köpte Loppan som 1-åring och tanken var att hon skulle bli min nya stjärna på dressyrbanorna. Dessvärre blir det inte alltid som man tänkt sig och i början av sommaren upptäcktes en skada som satte stopp för all framtida ridning. Ni som inte känner oss sen innan kan läsa mer i inläggen nedan!

Som tur var kunde jag i alla fall prova att avla på Loppan, och så fick det bli! På seminstationen sa de att Loppan uppförde sig som ett 15-årigt rutinerat gammalt avelssto i seminspiltan och hon blev dessutom dräktig på en gång, så kanske var det till och med meningen att hon skulle hamna i avelsboxen?

Nu bor Loppan i hästparadiset på jorden, i den underbara lösdriften hos min kära vän och hästmentor Birgitta. Där ska hon få stanna i resten av sitt liv, som förhoppningsvis blir långt, härligt och fyllt av små finspringande, högresta dressyrfölisar.

Jag ska snart berätta mer om allt; Vilken hingst Loppan är betäckt med och varför, lite dramatik som vi varit med om i sommar, om hur planen för dräktigheten ser ut, vad som kommer att dyka upp i bloggen och vad jag ska göra med avkomman sen m.m!


Hälsade på Loppan i hagen på seminstationen i somras!


Det är jätteroligt att vara tillbaka och jag hoppas verkligen att ni vill följa med på min och Loppans resa mot ett nytt litet liv att ta hand om i början av sommaren 2015! :)

Vi hörs!


Läst 14975 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.