Birgitta Valett är en riktig häst-veteran och en av mina största förebilder när det gäller hästhållning/-hantering.
Sedan 70-talet har hon fött upp SWB på sin gård i Södermanland och har även haft en omfattande verksamhet med inackorderade avelsston och unghästar. Hon är utbildad inom etologi och är både lantmästare och veterinärassistent med enorm kunskap om foder - såväl tillverkning som hästens behov. Lägg sedan till att hon är en fantastisk pedagog som har utbildat flera generationer ryttare och hästfolk via sina föreläsningar och kurser. De senaste sju åren har hon arbetat på anrika Flyinge och innan dess som utbildningsansvarig/lärare vid Södermanlands Naturbruksgymnasium.
Birgitta med sin dubbeldiplom-uppfödning Quick Step e.Hip hop-Levantos som skördar framgångar på hoppbanorna med Henrik Ankarcrona i sadeln.
Birgitta besitter, som ni förstår, en otrolig erfarenhet när det gäller avel och unghästar. Jag vet inte hur många fölungar som har sett dagens ljus i Birgittas stallar, eller hur många unghästar som fostrats i härliga, harmoniska flockar på hennes ägor - men de är många! När jag jobbade där (för en herrans massa år sedan) hade halva ryttareliten sina dyrgripar till unghästar på sommarbete eller i lösdrifterna hos Birgitta, ett nog så gott betyg på fullständig tillit.
Loppan bor ju som bekant hos Birgitta och lever världens lyxliv tillsammans med ett annat dräktigt sto, Etoile de Noir (även känd som Svarta Faran - dock missvisande namn eftersom att hon är helt underbar). Jag tycker att det är så fantastiskt skönt att ha Birgitta att bolla med när det gäller allt som rör dräktigheten och fölningen, så därför tänkte jag att det inte vore mer än rätt om fler fick möjligheten att ta del av hennes kunskap!
Birgitta kommer att gästblogga här under våren och ni är alla mer än välkomna att ställa frågor eller önska teman för inlägg! Eftersom att Birgitta är ett proffs på foder och att just utfodring av dräktiga ston är lite speciellt så kommer jag själv att önska ett inlägg på det temat, men det är helt fritt fram att höra av er om allt annat som rör avel!
Birgitta med sina två guldklimpar; egna uppfödningen Elysee e.Warsteiner-Iran (diplom med t.ex 10:a på skritten) samt importen As de Couer e.Roh Magic-Playmate (dubbeldiplomsto med 49/49 på treårstest).
Kommentera detta inlägg med frågor/önsketeman eller maila li@flowequestrian.se
Läst 14402 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hej!
Har läst rubriker i tidningarna om att "varga-vintern" är på ingång. Vet inte riktigt om jag håller med om att det är så farligt jämfört med tidigare år, men det har i alla fall snöat på tvären hela dagen och det är lite kyligare än vanligt. Helt okej, bara man inte hinner ut på vägarna före plogbilen hunnit vara där vilket var fallet för mig i morse... Det gick inte fort på motorvägen vill jag lova!
Jag hälsade på Loppan som inte var det minsta upprörd över vädret. Hon och Svarta faran stod helt obekymrade med mularna nedgrävda i hö-häcken när jag kom dit. De såg vid första anblick ganska blöta ut, men när jag lyfte lite på pälsen var de snustorra och lagom varma under. Tänk att bra foder och utegång kan vara bättre än vilket täcke som helst ;) (för de som fixar det så klart, jag är inte generellt sett emot täckesanvändning).
Sover middag mitt i snöstormen.
Förutom att avelsrådgivningen är på G har jag också en grym gästbloggare på ingång! En person som verkligen har gedigen kunskap och lååång erfarenhet av hästuppfödning kommer att skriva några inlägg i bloggen nu i vår. Det innebär även att alla som har funderingar, högt & lågt, har möjlighet att ställa sina frågor till denna person för lite input kring allt som rör avel - från hur man kan förbereda sig själv och sitt sto inför fölning till hur man kan lägga upp planen kring t.ex vardagshantering & träning inför visning när fölet väl är fött. Bra va? :)
En presentation av denna person kommer på bloggen inom kort!
Nu ska jag tillbringa resten av dagen inomhus i värmen och planera en (ganska hästig) resa till Barcelona i februari, känns ganska lockande även om det inte är stekhett där heller just nu. Mellan 15-20° är dock lite bättre än -5° :)
Läst 13548 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hej på er!
Kul att många gillade avelsrådgivningen! Har redan fått in en massa bidrag, men intresseanmälan är öppen ända till 20/2, så ni har lång tid på er :)
Igår kväll fick jag akut Loppan-abstinens och var tvungen att ställa klockan på tidigt för att hinna med ett oplanerat besök hos henne idag! Det var sååå värt det!
Hon mådde perfekt och var så mysig! Man ser inte så bra på bilderna, men hon börjar få en rejäl mage nu. I övrigt är hon väldigt blank i pälsen och fin i hull tycker jag, hon brukar ha lätt att falla ur, men de får fri tillgång på bra hö och en väldigt väl uträknad mängd kraftfoder som komplement (jag har ju tack och lov Birgitta som både är avels- och foderexpert till min undsättning).
Hoppas ni har haft en skön helg och är laddade inför en ny vecka :)
Läst 13205 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Äntligen får jag presentera denna fantastiskt intressanta följetong här i Avelsbloggen! Under våren kan ni läsare nämligen skicka in info om era avelsston och få rådgivning om hingstval av riktiga proffs. Till min hjälp har jag tre veteraner som verkligen kan det här med SWB-avel.
Emma Thorén Hellsten
Foto: Johan Hellsten
Emma är uppvuxen i gedigen hästmiljö och har alltid varit avelsintresserad. Efter sin agronomutbildning fortsatte hon som forskarstudent vid SLU, där hon skrev en doktorsavhandling om hur internationella avelsförbund arbetade med avelsvärdering av hingstar. Som avelsledare på ASVH arbetar Emma med frågor som hur SWB-aveln ska utvecklas på bästa möjliga sätt och hur SWB-hästar ska marknadsföras mot den internationella marknaden.
Christina Olsson
I Christinas familj födde man upp ardennerhästar, men själv var hon mer intresserad av varmblodiga hästar. Sitt första avelssto köpte Christina blott 16 år gammal och numera är hon en rutinerad uppfödare av SWB-hästar såväl som varmblodiga travare. Christina arbetar som domare på exempelvis fölvisningar och bruksprov, när hon inte ägnar sig åt att vara chef för avelsavdelningen inom Svensk Travsport det vill säga.
Mikael Nolin
Mikael är en rutinerad unghästutbildare och har själv meriter upp till svårklass-hoppning. Han är en mycket uppskattad och erfaren A-domare vid treårstest och kvalitetsbedömningar. Mikael är också en van visare av hingstar vid bruksprov och har presenterat både egna såväl som andras talangfulla hästar i dessa sammanhang ett flertal gånger.
Avelsrådgivning - så här går det till:
Under våren kommer alltså dessa tre experter att hjälpa er läsare att tänka kring avelsarbetet med era ston. Sex stycken ston kommer att bli utvalda och presenteras tillsammans med expert-rådgivning i varsitt inlägg här på Avelsbloggen under ett par månaders tid. Detta är alltså en unik chans att få världens kanske bästa hjälp inför säsongens hingstval!
För att få med just ditt sto i avelsrådgivningen ska du, i din intresseanmälan, berätta om:
- Vilket sto det gäller (gärna länk till blup, information om stostammen, meriter etc.)
- Stoets starka och svaga sidor utöver det som framgår av test- och tävlingsresultat (t.ex. het, bra frambensteknik, intåad etc.)
- Tänkt användning för avkomman (hoppning, dressyr, fälttävlan, etc. )
- Syfte med avkomman (tävling, behålla för avel, försäljning, etc.)
- Övriga önskade egenskaper hos avkomman (t.ex. storlek, temperament, etc)
- Prisklass, ej medräknat stations- och veterinäravgifter
Dessutom ska du bifoga 1-2 exteriörbilder på stoet från sidan samt gärna en film då hon hoppar eller rör sig, beroende på inriktning.
Intresseanmälan skickar du till li@flowequestrian.se, märk mailet med "avelsrådgivning" i ämnesraden. Anmälan är öppen till och med 20/2 2015.
Det känns så himla roligt att kunna presentera detta och jag hoppas att alla ni läsare är lika peppade som jag! Jag tror vi kommer att lära oss massor, plus att det ska bli kul att se allas era avelsston. :)
Pst! Ni vet väl också att det finns massor av matnyttig fakta om avel, unghästbedömningar, bruksprov samt de allra senaste nyheterna om SWB på www.asvh.se?
Läst 15506 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hej!
Jag har redan börjat fundera på vad Loppans unge ska ha på sig på fölvisningen. Ja, superlarvigt och alldeles för långt i förväg, men det är väl för att jag inte har någon häst att köpa snygga schabrak och matchande lindor till just nu! Utbudet av visningsgrimmor för föl verkar dock lite begränsat, jag hittar inte så mycket kul alls.
Hööks har en modell som är ganska enkel, med lite bling:
Den kostar 349:- och finns att köpa här.
Hos Skövde Ridsport hittar jag en grimma från Cheval, ganska lik Hööks modell i utförande men med lite större mässingspännen:
Den kostar 379:- och finns att köpa här
Den här grimman, som jag inte vet vilket märke det är, har jag fastnat mest för. Jag tycker den är så stilren och ser lyxig ut:
Den kostar 425:- och finns att köpa här.
Den enda jag känner mig lite skeptisk till är stora spännen på litet fölhuvud, skulle helst ha så lite detaljer som möjligt - förutom möjligen någon detalj på pannbandet. Jag fattar ju att man även kan bygga ihop sin egen visningsgrimma ganska enkelt av en lädergrimma och ett pannband, men jag har inte hittat så många supersnygga lädergrimmor till fölisar heller.
Hur gör ni?
Läst 16930 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hej!
Tack för den fina responsen på sammanfattningen av mitt hästår 2014. Det har varit många motgångar, men de lämnar jag kvar i förra årets bok och ser fram emot nya kaptiel med Loppan nu!
Idag var jag en snabbis hos henne för att pyssla och massera lite. Det blir ofta lite spänningar nu när det har varit lite halkigt och knöggligt i hagen, så det känns viktigt för mig att hålla efter så hon fortsätter vara smidig och fin i muskulaturen. Livsnjutaren Loppan njöt till 100%, hon uttrycker verkligen med hela sitt kroppsspråk hur myyyysigt det är att bli knådad på!
Vi kör alltid lite hjärngympa för att stimulera arbetsvilliga Loppan. Idag övade hon på att stå utan linor i gången, vilket enbart var svårt för mig eftersom att Loppan hellre gosade än lät mig visitera ben! För övrigt stod hon blickstilla med undantag för när hon fått vittring på en påse äpplen bakom stolpen, ändå förståeligt...
Sedan myste jag lite med stora magen och jag tyckte minsann att det kändes som att det rörde sig lite därinne! Jag är ju rookie på det här med fölmagar, men när jag googlar så verkar meningarna gå isär. Kan det verkligen kännas som att fölis "sparkar" redan nu i sjätte månaden? Eller har jag bara väldigt stor fantasi?
Enligt bilden känns det som om fölis fortfarande är heeemskt liten och inte helt kapabel till att härja runt i magen än?
Hit me med era erfarenheter! :)
Läst 17804 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.
Här hittar du alla våra husbloggare
Arkiv
- Juni 2016
- April 2016
- Mars 2016
- Februari 2016
- Januari 2016
- December 2015
- November 2015
- Oktober 2015
- September 2015
- Augusti 2015
- Juli 2015
- Juni 2015
- Maj 2015
- April 2015
- Mars 2015
- Februari 2015
- Januari 2015
- December 2014
- November 2014
- Oktober 2014
- September 2014
- Juni 2014
- Maj 2014
- April 2014
- Mars 2014
- Februari 2014
- Januari 2014
- December 2013
- November 2013
- Oktober 2013
- September 2013
- Augusti 2013
- Juli 2013
- Juni 2013
- Maj 2013
- April 2013
- Mars 2013
- Februari 2013
- Januari 2013
- December 2012
- November 2012
- Oktober 2012
- September 2012
- Augusti 2012
- Juli 2012
- Juni 2012
- Maj 2012
- April 2012
- Mars 2012
- Februari 2012
- Januari 2012