Avelsbloggen
MAR
07
2015

Hej!

Har ni hört talas om den nya produkten för säkrare fölhantering? Foallow ska enligt tillverkaren underlätta hanteringen av bångstyriga föl vid t.ex hovslagarbesök,  in & ut från hagen, på veterinärkliniken och så vidare.

http://www.foallow.se/

Jag har själv inte testat den, men jag tycker det låter ganska sunt. Jag har alltid tyckt det ser lite sådär ut när föl härjar runt i smala fölgrimmor som skapar punkttryck i deras känsliga nackar (alltså inte vid normalanvändning, men om de reser sig och drar iväg till exempel). När jag sedan pluggade anatomi fick jag ännu mer vatten på min kvarn. Det behöver naturligtvis inte vara någon fara med ett bångstyrigt föl i en grimma, men det är absolut inte särskilt superbra för nacken i längden heller.

Vad tycker ni om den här nya produkten? Är det något ni skulle kunna tänka er att använda på era föl?


Läst 18960 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
05
2015

Hej!

Snart är det dags för bruksprov, alltid lika kul men såklart extra kul i år när jag faktiskt har ett sto som ska matchas. Jag kommer att vara på plats hela veckan!

Jag och Birgitta diskuterade hingstar och hur man ska tänka över en kopp kaffe häromdagen. Det här första året var ju ett test för Loppans del, hittills har hon ju klarat sig utmärkt men jag vet ju inte vad resultatet blir än - så allt hänger på det, vilket riktning avelsarbetet tar. Min förhoppning är ju såklart att hon ska producera dressyrstjärnor, så hingsttankarna går i de banorna. Jag tänker också att om Loppan sköter sig så har hon mååånga år kvar att producera föl (hon är ju bara 5 år), så då kan man våga ta ut svängarna och chansa lite även på ungt och obeprövat för att hitta en golden cross.

Igår hängde jag på Lövsta och träffade snyggingen I Do Kiss e.French Kiss-Donnerfly som ska visas som prestationshingst. Synd att Loppan både har F & D-blod i nära led, annars hade han varit ett alternativ. Såå fin!

Det finns många intressanta i startlistorna tycker jag. Bland annat Total Hope (e. Totilas u. Weihegold - Don Schufro) vars pappa inte behöver närmre presentation, men även mamman har gått GP.

Fullständiga startlistor och annan info hittar du här:

http://www.asvh.se/avel/bruksprov

Ses vi på Flyinge?


Läst 17796 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2015

Hej!

Idag har Loppan gjort framsteg med att tillåta att man rör vid juvret. Hon var lite sur först, men gav snart med sig och sedan fick jag stå där hur länge som helst medan hon stod och halvsov. Lär inte bli några problem för fölis alltså, känns skönt.

Hovslagaren Johan var ute och verkade hennes hovar idag också, vi pratade lite om ifall hon behövde framskor eller inte. Än så länge är hon helt obekymrad så länge man inte går på grovt grus. I hagen är det ju mjukt och fint underlag, så där har hon inga bekymmer. Hon såg fin ut i hovarna, så vi bestämde att avvakta ytterligare.

Långa öron och lite för lång man. Dags att frisera lite snart!

Birgitta kom med en annan aspekt som jag inte tänkt på, att man gärna vill undvika skor sen när fölungen kommer på grund av risken att de blir trampade på i boxen. Hon berättade om ett sto som hade råkat trampa sin unge på kotan, vilket inte slutade så bra. Tänk vad många risker det finns som jag aldrig har tänkt på, tur att det oftast i alla fall går bra om man tänker till och förebygger...

I alla fall så fick jag ett förslag i en kommentar här på bloggen om att prova hov-boots när vi ska ut och promenera i vår för att slippa slå på skor. Verkar riktigt smart, det ska jag undersöka vidare.


Läst 16475 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
01
2015

Hej!

Tack för alla fina mail med ansökningar till avelsrådgivningen med ASVH's experter. Jag har inte hunnit svara på alla mail som har droppat in, men i veckan kommer i alla fall de som blir utvalda till följetongen att få ett mail med en bekräftelse.

Avelsrådgivningen kommer sedan att påbörjas efter bruksprovet 9-15 mars, så att även alla nytillkomna hingstar får en chans att bli föreslagna :) Nu har vi mycket att se fram emot i bloggen, dels detta och så kommer det fler inlägg från Birgitta Valett inom kort.

Från Loppan finns inte mycket att rapportera. Hon lever livets glada dagar i sin lösdrift, nu står de mest och hänger vid foderhäcken men man får även se en och annan galopp ute på ängarna. Så fort det blir lite grönare i hagen igen lär de förflytta sig mer från ligghall och mat, jag är glad att de i alla fall har förmånen att kunna välja helt själva.

Hon är nu i månad 8 och rund som ett klot. Har tagit åt mig av Birgittas tips och börjat vänja henne vid att röra juvret, det är faktiskt inte helt uppskattat så bra att träna på tills det blir fölis tur. I övrigt tycker hon att det mesta är mysigt, hon är väldigt gosig och harmonisk. Hon älskar ju att bli masserad så det gör jag mycket, så mycket att hon börjar gäspa och tugga direkt när hon ser mig. Ganska lustigt beteende!

Ha en fin söndag och en härlig hästvecka! Vi hörs :)


Läst 13487 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.