Avelsbloggen

Hej!

Vilken lång dag! Jag tror att vi prickade in den allra varmaste dagen på hela sommaren när vi åkte till kliniken i juli, och den näst varmaste dagen måste ha varit i dag när vi åkte på fölbedömning. Bra tajming (både för att det är jobbigt för hästarna och för att man själv hellre kanske skulle vilja ligga på stranden...).

Nåväl, Frans fick i alla fall full pott på alla mina bedömningspunkter redan igår när vi fixade dem lite inför dagens visning. Jag kan inte skriva nog om hans fantastiska temperament, det håller i sig i alla tänkbara situationer hittills. Igår stod han lugnt medan jag schamponerade hans ben och svans samt när han blev spolad med vattenslangen. Sedan stod han ensam i boxen och åt lite hö medan Loppan blev ompysslad i gången en lång stund, för att sedan byta plats med henne och själv stå utan mamma i gången nästan lika länge. Jag ryktade honom tills han glänste så mycket som möjligt (alltså, supersvårt med fölpäls-ragget), klippte hovskägg och öronludd, oljade hovar och pälsglansade svansen. I morse stod han lika blickstilla i gången och lät sig helt lugnt bli knoppad utan protest... Vilken otrolig liten häst!

Själva visningen då. Som sagt var det fruktansvärt varmt och Loppan var blöt av svett när vi kom fram. Vi var ute i ganska god tid och dessutom låg de efter i startlistan när vi kom fram, så det blev en bra stund av att bara vänta inne i transporten. Som tur är står Loppan helt ko-lugnt där inne, så det är ingen panik på det sättet, men de blev lite loja och slöa av värmen helt klart. Väl inne i ridhuset skötte sig Frans strålande. Loppan var både spänd och uppspelt och stal showen från Frans lite genom att rejsa runt och vägra bli infångad till exempel. Jag tycker dock att hon mest var lite rolig, hon älskar ju att göra saker och det är inte så ofta hon får komma ut på såna här äventyr. Klart hon tar chansen, vem skulle inte?


Frans var som sagt lite loj och släpade benen efter sig i skritten, även traven var ganska oengagerad och han galopperade hellre än att trycka till och maxa traven. Han visade inte i närheten upp det som jag har sett att han faktiskt har i sig, men han gjorde ändå allt som han skulle på en helt okej nivå. Han fick, av Christina Olsson, en för dagen mycket rättvis bedömning med ett superfint muntligt omdöme; 76% (8-7-7-8-7,5) och "högrest, ädel med lång och välansatt hals, korrekt benställ, en fin trav med god hasmekanik men för dagen något oengagerad och en långsprungen, fiin och lätt,lätt galopp".  Jag är verkligen supernöjd med honom, även om det såklart hade varit ännu roligare om han hade visat sina gångarter lite mer fördelaktigt och kanske plockat ett par poäng till.


Min kära vän Charlotte Jörnlöv fångade i alla fall hans fantastiska uttryck på bild, alltså jag vet att jag är partisk - men hur kan han vara så sjuuukt söt? (Loppan går ju inte heller av för hackor) <3

(Mamma och Loppan taktiksnackar)


Läst 19009 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
22
2015

Ja det är ingen rykande het nyhet, fölen som valdes ut vid selekteringarna publicerades redan för några dagar sen - det är bara jag som är lite sen på bollen! Nu finns i alla fall filmer på alla de 35 fantastiskt fina fölungar som har blivit uttagna till auktionen på Flyinge den 12/9. Jag har kollat på alla filmklipp och skulle kunna tänka mig att lägga ett bud på de flesta, men så är jag också ganska lättcharmad :)
  
Länk: http://www.swb.org/sport/auktioner/elite-foal-auction-2015
  
Om jag ska vara lite seriös så tycker jag att nr.3 Vividus QRE (Zaladin MI-Don Charly) hade något alldeles extra, likaså nr.13 Tornado (Tailormade Temptation-De Noir) som är riktigt i min smak.
 

Har ni några favoriter? Vågar man spekulera i vilken som blir den dyraste ungen i år?


Läst 22861 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Inte mycket att uppdatera om här! Frans fortsätter att växa och tappa päls, han är verkligen inte särskilt snygg nu och det känns lite sådär inför söndagens fölvisning. Eller jag tror helt enkelt inte att han kommer att vara till sin fördel just då, men å andra sidan har jag sett kvalitéer hos honom innan som inte blir mindre värda om han inte skulle få strålande poäng. Det blir mest en kul grej och lite miljöträning!


Just att träna på saker med Frans känns förvisso egentligen inte så väldigt nödvändigt, för han är liksom redan bäst på allt (så ödmjukt och opartiskt av mig ;) ). När jag visiterar dem i hagen går jag igenom samma procedur på både Loppan och Frans, alltså sätter på grimma och känner igenom dem från topp till tå samt lyfter alla hovar för att kolla. Hans fantastiska temperament kvarstår och han står blickstilla tills han är färdigkollad!Jag är lite i valet och kvalet om jag ska tvätta Loppan och/eller Frans inför söndagens visning. Det har ju äntligen blivit sommar här och det känns supertaskigt att tvätta bort deras naturliga skydd mot blinningar. Samtidigt är de båda så fruktansvärt flottiga och smutsiga, samt luktar fortfarande lite koskit efter att ha fått ta över sin beteshage efter kossorna. Det får nog bli lite ben- och svanstvätt plus en svettig rykt med lite pälsglans på toppen, en kompromiss helt enkelt. Hur gör ni med era?


Läst 19509 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
08
2015

Hej!

Idag fyller Frans 10 veckor, åh herregud vad fort tiden går! Både han och Vlad växer så det knakar, busar för jämnan, äter som de ska och sover ofta så att snarkningarna ekar över gården.

Suddig bild, men ser ni hur snabbt hans fölpäls trillar av? Snart mörk på hela baken!

De fick komma in en stund idag när bromsarna var som värst, jag vet inte vilken av mina hästar som var mest nöjd över det:

Annars inget nytt i fölens liv, förutom att de har blivit avmaskade för första gången! Den allmänna rekommendationen är ju att man avmaskar föl mot spolmask vid 8-10 veckors ålder och därefter igen vid 16-18 veckors ålder, utan att man måste träckprova innan. Det finns säkert olika teorier om det, men jag vågar i alla fall inte chansa även om jag vanligtvis är väldigt pro-träckprov och anti-slentrianavmaskning.

Läs mer om spolmask hos föl här:
http://www.hastsverige.se/spolmaskhosfol.html#


Läst 19809 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
05
2015

Hej!

Vilket tempo jag har på bloggandet nu, måste vara någon typ av rekord! Det kanske är tack vare den så kallade sommaren som inte bjuder in särskilt mycket till utomhusaktiviteter, lätt att hamna inne framför datorn då. Är lite less på det eviga regnandet faktiskt...(antar att jag inte är ensam om det?).

Igår tränade vi lite inför visningen, Frans skötte sig utmärkt såklart. Nu känns det som om vi (jag får alltså hjälp av min mamma att visa dom) har ett bra upplägg och det finns ingen anledning att nöta på det mer. Det enda som blir lite svårt att träna hemma på ridbanan (som är ca. 20x60m) är lösgaloppen, Loppan mest busar och bockar medan Frans vimsar runt och luktar på blommor eller rejsar åt olika håll. Är dock inte så orolig över att de inte ska klara av det momentet väl på plats där det är lite bättre förutsättningar att driva dem runt på ett lite mer uppstyrt sätt :)

Kan inte förstå vilka fina hästar jag har! <3

Passade in Frans visningsgrimma också. Han är ju söt som en pralin i den, men jag är lite besviken på kvalitén. Jag hade spanat in en som jag skulle beställa från en sida på nätet, men så var jag på Hööks i ett annat ärende och köpte denna på impuls för att jag tänkte att det var "skönt att ha det gjort". Sedan har den hängt i ett skåp och igår när jag skulle prova den på Frans var en av läderöglorna på sidostycket trasigt. Jag har slängt kvittot och den fyller ju sin funktion ändå, men lite trist att det är så fruktansvärt dålig kvalité... Tidigare i somras köpte jag en kvast och en grep från samma ställe - kvasten höll att sopa vårt pyttelilla stall i två ynka dagar och grepen funkar förvisso fortfarande, men bara för att den är ihoptejpad med silvertejp. Tråkigt, det är ju inte heller superduper-billiga priser på prylarna så man borde kunna förvänta sig liiite mer faktiskt. Eller så har jag kanske bara haft extremt otur och fått måndagsexemplaren!


Läst 17714 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
04
2015

Nu råder det i alla fall inga tvivel om att Frans kommer att bli mörkfux under fölpälsen. Blir spännande att se om han får samma nyans som sin mamma!

Nu när han väl har börjat fälla går det i en rasande fart. Dagen innan den här bilden togs så var han fortfarande helt ljusfuxig på sidan av benet ovanför hasen. Förmodligen kommer han att vara som allra fulast i pälsen när han ska visas! Tur att det inte är den som bedöms :)

Ikväll ska vi visningsträna lite igen, ska försöka få lite bilder eller film!

Är det kanske någon annan av er som har anmält era föl till bedömning och tränar inför det nu?


Läst 14773 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu har jag bestämt mig för att visa Frans på fölbedömning i slutet av augusti! Han kommer att vara nästan tre månader vid visningstillfället och jag hoppas att han är till sin fördel då, men jag ser det mest som bra miljöträning och en "kul grej" så får det bli ett plus om han får fina poäng. Jag har fortfarande inte sett så mycket mer än räser-galopp och slötrav, men jag tycker ändå att han har helt okej gångarter i uppförsbacke av det lilla som jag lyckats se (det finns några korta klipp på instagram för den som är intresserad, följ oss gärna där: flowequestrian ).

Vi har tränat lite light på ridbanan, mest för att hitta ett travtempo för Loppan som får Frans att visa sin allra bästa trav. Lättare sagt än gjort, jag tyckte att jag sprang jättefort men på filmen ser det ut som att vi är ute på lugna söndagsjoggen. Haha, att visa hästar vid hand är verkligen en konst i sig... Dessutom är Frans mer nyfiken på allting annat än att följa Loppan, så medan vi travar på så står han och drömmer sig bort i något hörn för att sedan vakna upp och rejsa i full galopp bort till oss igen - och så börjar han om i ett nytt hörn. Om det fanns en bedömningspunkt på acceleration från stillastående till fullt ös så skulle han i alla fall få en 10:a.Loppan blev eld och lågor när tränset åkte på! Äntligen skulle hon få göra något annat än att gå och skrota i hagen liksom. Hon är alltid väldigt enkel och lydig att springa med, men hade inte riktigt tålamod att stå stilla i uppställningen. Till hennes försvar var det en del jobbiga bromsar på ridbanan och dessutom var det första gången på år och dar som vi gjorde något annat än att typ gå ner i grimma till hagen, så det blir säkert bättre om ett par gånger. När vi lösgalopperade dem blev hon tokig av glädje och studsade upp och ner som en boll, Frans hade nästan svårt att hänga med i hennes tempo.Jag har också passat på att kratsa hovarna på Frans varje gång han har stått inne de senaste dagarna. Vi övade ju lite på det i början, men i och med hans navelinfektion var det ju så mycket annat fix så att lyfta hovarna hamnade lite i sista hand. Sedan kom ju hovslagaren och Frans skötte sig utmärkt trots utebliven träning och efter det har vi faktiskt inte övat så mycket heller. Han är ju dock bara för fantastisk, för trots att vi knappt tränat så bara lyfter han upp varenda hov och står blickstilla tills jag sätter ner den igen. Man blir bortskämd med en så otroligt okomplicerad fölunge, han gör verkligen allt som man ber honom om. Jag har också passat på att mäta honom på riktigt och han var 125 cm i manken, alltså inte riktigt lika hög som jag hade "höftat" - men ändå!


Läst 13728 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.