Avelsbloggen

Hej!

Vilken underbar höst vi har! Den väger nästan faktiskt upp för en ganska trist sommar, för de här dagarna är ju bara så fantastiska - krispiga, färgstarka, friska och soliga! Som gjorda för att vara i stallet med andra ord. Jag har varit hos Frans och Loppan precis hela dagen. Först i deras härliga hage, där Frans och Vlad snodde mina handskar och placerade ut på hemliga ställen i gräset. Hittade den ena sen, men den andra är nog borta för evigt...(Handsken alltså, pratar inte om Frans eller Vlad).


Det finns liksom ingen hejd på hur gosiga mina hästar är. Om jag skulle känna mig lite nere och oälskad någon dag är det bara att knalla ut i hagen och bli överöst att kärlek från dessa två. Så himla fina!


Senare myste vi i stallet efter insläpp, både Loppan och Frans blev grundligt ryktade och matade med godsaker. Frans har vuxit ur alla sina fölgrimmor och fick idag sin första ponnygrimma. Känns stort!


Varken Frans (här i sin ponnygrimma) eller Loppan tycker att det är någon big deal att skiljas en stund så att den ena kan stå på gången och bli ompysslad. Så himla skönt, känns som ett gott tecken inför avvänjningen.


Jag har ju berättat om att Loppan gärna äter sin mash på Frans rygg, eller hur? Så här fin blir han då:
  


Inte så tacksamt att försöka hålla honom ren och fin med andra ord!


Jag har förresten bestämt mig för att sälja Fransen. Känns såklart lite sorgligt, men ändå ganska bra. Här finns en annons för den som är nyfiken, man kan också maila mig på li@flowequestrian.se för mer information.

Vi hörs!


Läst 30488 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har jag varit hos Loppan och Frans i mååånga timmar, det absolut bästa som finns är när jag inte har någon som helst stress därifrån utan bara kan pyssla i lugn och ro.

Jag började med att mocka och göra i ordning vårt lilla fölsto-stall tillsammans med min mamma, som kom förbi med kaffetermos och fika. Det är så himla mysigt i stallet nu, det är högtryckstvättat och väggarna är nymålade i vitt och rött. Hästarna står på en väldigt fluffig bädd med spånpellets i botten och ett tjockt lager halm ovanpå. Idylliskt liksom! När det var mockat och uppstrött tvättade jag ur krubbor och vattenhinkar samt la in hösilage (de går ju på fri tillgång, så det är bara att ösa på så mycket som de äter upp). Sedan var jag redo att själv flytta in i Loppans och Frans box, det såg så väldigt mysigt och inbjudande ut!


Därefter gick vi ut och gosade lite med dem i hagen. Jag groomade Loppans päls och Frans groomade mitt hår. Bra uppstyrt!

Lite senare tog vi in dem och ryktade lite noggrannare, sedan fick Frans och Loppan springa lite lösa på ridbanan. Loppan var lite väl i gasen och betedde sig som en glad men ouppfostrad vildhäst, så vi körde även lite samarbetesövningar (eller vad ska man kalla det? Gillar inte ordet "ledarskapsövningar". Vill ju inte vara hennes chef utan hennes medarbetare liksom!). Stopp, stanna, sväng med hjälp av kroppspråk, fokus på att ha uppmärksamheten riktad mot mig och inte bara mangla på och bröta runt. Gick strålande, men jag måste nog underhålla den biten lite mer regelbundet så att Loppan inte blir helt förvildad och odräglig. Snygg som få var hon dock, hon har faktiskt verkligen kommit till sin rätt nu och vuxit i sin kropp. Hon ser nästan ut som en sporthäst i tävlingskondition muskulärt, trots att hon inte har blivit riden på 1,5 år. Tänk vad bra foder och kuperade hagar kan göra!
Fransen såg också strålande ut, men han är i en superduper-växtfas just nu. Det syns inte bara när han står uppställd utan även när han rör sig, han är inte alls lika elastisk som vanligt. Han är så sjukt stor, väldigt mycket större än sin två dagar yngre brorsa. Tänkte mäta honom idag igen, men glömde bort det.

Fin är han ändå, gullenosen! Det finns lite filmklipp från idag på instagram: flowequestrian


Läst 28398 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Så fort min hjärna har en ledig stund så vandrar tankarna iväg mot hingstvalet till Loppan 2016. Jag vet inte huuur många hingstar jag redan har "bestämt", men sedan hittat en ny som jag tycker passar bättre. Om man inte redan är ambivalent och velig så är det bara att skaffa ett avelssto liksom ;)

Hur som helst så väntar jag på svar från Swb som ska hjälpa mig med avelsrådgivning, sen har jag ju både Birgitta och andra kunniga avelspersoner att bolla med, men jag tänkte att ni också skulle få komma med lite input! :)

Loppan är ju fem år och har inga egna prestationer på grund av en skada (yttre trauma) som har spökat fram och tillbaks innan vi hittade den förra året. Hon gjorde ett ganska mediokert treårstest (8-7-7,5 på gångarter), med allra största sannolikhet genomförde hon treårstestet med den skada som vi sedan hittade och som fick henne utdömd som ridhäst. Det har alltså troligtvis begränsat hennes rörlighet och prestationsförmåga även de stunder hon inte har haft jätteont av den. Förutom skadan är hon friröntgad från öra till svans och har inte en lös benbit, några täta tornutskott eller någon annan avvikelse så långt ögat kan se. En väldigt sund modell av häst.

Länk till Loppans blup:
http://www.blup.se/sv-SE/horses/227255-florentina-d-swb


Loppan på treårstest

Exteriört är Loppan lätt och sportig i typen, helt korrekt i sitt benverk och ganska proportionerlig. Jag skulle önska lite bättre front; Mer uppförsbacke, mer liggande bogar, bättre halsansättning och överhuvudtaget lite bättre hals (hennes har ganska bra längd, men är lite för rak och "klen").


Jag måste bli bättre på att ta exteriörbilder. Hittade verkligen inte en enda aktuell, den här är från i vintras när hon var dräktig med Frans.

Gångartsmässigt har hon en superbra skritt och en vägvinnande galopp med aktiva bakben. Hennes trav är elastisk och taktmässig, men skulle kunna ha lite mer aktion och schwung. Hon är väldigt ridbar, balanserad och har lätt för sig, enkel att påverka i form och tempo. Hon har, till allas stora förvåning, en ganska bra hoppteknik dessutom, men än så länge avlar jag väldigt specifikt mot dressyrsporten även om det inte gör något om hingsten råkar lämna okej hoppungar också.

Temperamentsmässigt är hon stencool, inte rädd för något men väldigt vaken/kommunikativ. Jag har kunnat rida ut på henne sedan hon var ny-inriden och det berör henne inte överhuvudtaget om vi möter bussar, grävmaskiner eller flygande plastpåsar. Däremot har hon lite "krydda" och humör som visat sig när hon haft en stark övertygelse som inte matchar min åsikt. Det har försvunnit mer och mer i takt med att hon blivit äldre och mognat (samt inte har ont av sin skada längre) så det är ingenting som jag är orolig för att hon ska nedärva.


Ensam över stock och sten - inga problem!

Avkomman ska vara modern och sportig, ha mer front och uppförsbacke än Loppan och naturligtvis vara rörlig och elektrisk. Jag vill att stammen är modern och säljbar, men jag har inte bestämt mig för om jag vill ha något jättebeprövat eller chansa på något nytt och "hett". Jag är öppen för båda alternativen! Avkomman är tänkt att bli en häst för sporten, förmodligen ingen OS-häst men ändå en som kan prestera på lite högre nivå (alltså inte ren hobbyinriktad avel utan mina köpare är förmodligen lite mer rutinerade tävlingsryttare med högre ambitioner). Lite nerv och elektricitet ser jag bara som fördelar, men däremot vill jag ju självklart inte avla fram någon galenpanna som ingen kan rida på, lagom är bäst. Ett plus om hingsten har väldigt bra galopp och är känd som typförbättrare.


Jag är ju väldigt nöjd med Frans e.Highcruiser, som är Loppans allra första avkomma och som bevisar att hon har att göra i avelsboxen. Frans är helt klart en uppdaterad version av henne; Bättre exteriör, framför allt bättre front med trevlig halslinje, supersportig och högrest. Han har tre trevliga gångarter med aktiva bakben och "gung", framför allt i galoppen. Hans temperament behöver jag väl inte ens nämna igen? Han är liksom drömmen att hantera och har hittills inte visat upp en enda mindre bra egenskap.


Jag är som sagt öppen för både nya och beprövade hingstar och har därför ingen bestämd maxbudget.

Någon som har en idé om vad som skulle kunna passa?


Läst 23830 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
12
2015

...Är tydligen namnet på den mest populära barnfilmen just nu, men även vad som pryder gräset om mornarna i Stockholmstrakten dessa dagar. Kallt som fasen har det blivit helt enkelt!

Filosofen Frans blickar ensam ut över sin frostbeklädda hage. Undrar vad han tänker på?

Äntligen har Fransen kommit ikapp med sitt hull, jag tycker han ser riktigt rund och fin ut nu jämfört med för en månad sen.

De får fri tillgång på superbra hösilage samt hela krubban full av mash och lusernhack. Vi har ju valt att ha dem inne nattetid. Det känns jätteskönt med tanke på att det är lättare att utfodra dem individuellt, plus att de får vila ordentligt. När jag är där passar jag också på att rykta båda hästarna tills de glänser, vilket är ett extremt otacksamt arbete framför allt när det gäller Frans eftersom att Loppan gärna äter sin mash på hans rygg - med hans mankam som servett.... :)

En liten stund glänser han såhär i alla fall! Han älskar att bli borstad och står blickstilla från första till sista sekund, även när hovarna kratsas och borstas ur såklart.

Frans och Vlad är fortfarande de allra bästa vänner och går oftast sida vid sida, långt borta från mammorna.


Huuur gulliga är dessa två busungar?

Ja, så är livet på gården för våra små. Eller små och små; De är faktiskt snart fem månader gamla, hur fort kan tiden gå?


Läst 14522 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Förra veckan och helgen var det ju, som de flesta av er nog redan vet, avelschampionat på Flyinge. Jag har jobbat dygnet runt (känns det som) hela veckan och inte kunnat följa eventet mer än via vänner och uppdatering av resultatlistor då och då. Lite trist, det är ju verkligen så roligt att följa alla fina unghästar där nere.

Birgitta, som ni känner igen som gästbloggare här inför våra stons fölningar i våras, har sysslat med SWB-avel i 40 år och har många fina dubbeldiplomare och tävlingshästar på sin meritlista men inte förrän nu har någon av dem vunnit Breeders. I söndags kammade ljuvliga Quick Step hem 7-årsfinalen med Henrik Ankarcrona i sadeln och jag kunde inte vara gladare om det så var min egen uppfödning. Så otroligt välförtjänt, äntligen!


Quick Step är inte bara en stjärna på hoppbanan, utan en otroligt sund och frisk häst med supertemperament. Det tror jag inte är en slump, utan ett resultat av en fantastisk uppväxt på Birgitta & Pers ägor där nu även Frans får samma start i livet. Om han sedan blir någon stjärna i unghästchampionaten får framtiden utvisa, men jag är väldigt glad att han får växa upp i denna underbara miljö - med kuperade marker, ett genomtänkt unghästsystem, foder av högsta kvalité och där absolut ingenting lämnas till slumpen. Om jag var ute efter att köpa unghäst skulle jag inte nöja mig med något annat än att den har fått bästa tänkbara starten.

Det ska bli spännande att fortsätta följa finaste Quick Step, som redan innan den här fantastiska vinsten har gått från klarhet till klarhet i alla sina starter och har en väldigt jämn och stigande utvecklingskurva med duktiga Henrik i sadeln. Jag har inte hunnit träffa Birgitta IRL och grattat, men BV om du läser det här:
Till nästa stallfika kan du strunta i att sätta på kaffet för då ska vi skåla i champagne!


Läst 12465 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.