Avelsbloggen

...Ja, för Loppan alltså. I hästvärlden är det ju bäst om det går att ordna så, alltså att ungarna får bo kvar i sin trygga miljö medan mammorna snällt får flytta hemifrån när det är dags att skilja dem åt. Det blir ju ingen speciellt dramatisk flytt för Loppan heller, bara till andra sidan av gården ungefär. Hon får ju gå ut i lösdriften igen, vilket både jag & hon (om hon kunde tänka mänskliga tankar) längtar efter.

Avvänjningen här har ju skett enligt konstens alla regler. Småkillarna vet precis var de bor och ingen av de inblandade har varit minsta upprörd över den nya boendesituationen. Framför allt mammorna har tyckt att det är ganska skönt att få lite egentid om kvällarna, får jag en känsla av. I hagen är stona oftast för sig själva medan fölungarna busar i något hörn, de umgås nog mest när det ska dias. Innan mjölkbaren stänger för gott är det dock väldigt viktigt att se till att småttingarna äter och dricker bra på egen hand, så att de får i sig allt de behöver för att växa i lagom takt. Vi har vattenhink i boxen samt kar ute i hagen för att veta exakt hur mycket som går åt på en dag, det tycker jag känns tryggast för att ha 100%-ig koll.


Frans har uppgraderat till storlek cob på grimman, förvisso inspänd på sista hålen men som ni ser är det dags att spänna ut lite. Denna grimma hade även Loppan när hon var 1 år, vinrött till fux är nog ett stilbrott men jag tycker att de båda är ganska gulliga i den färgen.

Frans fortsätter såklart att vara ett A-barn. Det känns nästan löjligt att fortsätta skriva om att han är så enkel, men det är ganska fantastiskt ändå tycker jag. Han har verkligen gjort precis allt man bett honom (eller tvingat honom till; Som när han fick en spruta i skinkan under flera veckors period i och med navelinfektionen) med lika glatt humör och stor tillit till den som hanterar honom, om det så är veterinärer på klinik, hovslagare eller någon annan främling. Rena drömmen hanteringsmässigt! Plus att han har ärvt sin mammas lååånga öron, ytterligare en av Loppans förärvningskvalitéer som avelssto ;)

När jag ändå är inne på hanterings-/utbildningsämnet så var det en läsare som mailade och önskade ett inlägg om min syn på unghästutbildning för ett tag sen. Eftersom att min blogg har ändrat lite riktning sedan Loppans skada upptäcktes förra året så har jag valt att inte skriva något inlägg om det just nu även om jag fortfarande rider mycket unghäst, istället vill jag tipsa om en annan bloggare som publicerat ett inlägg om precis detta. Bloggen tillhör Nina Rademaekers, vars fina nyblivna 4-åring Delicato jag har förmånen att hjälpa till lite med i deras satsning mot unghästchampionaten. Nina är en fantastiskt duktig ryttare med en väldigt sund syn på unghästutbildning (Delicato är dessutom lika mild i temperamentet som Frans och alltså även han en dröm att ha och göra med. Väldigt lätt att bli förälskad i den sötnosen också!).

Läs inlägget här, det matchar min syn på unghästutbildning ganska exakt:
ninasrader.se


Läst 16598 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2016

Hej!

Ingen avelsfantast har väl missat att hingsten Totilas nu är på rea?

http://www.horseandhound.co.uk/

Även om det kan kännas spännande att fler får tillgång till honom tycker jag att det har ett lite sorgligt skimmer över sig. Jag minns i början när han bara fick några få utvalda ston, sen har har ju varit så dyr att man kanske inte har testat att betäcka med honom om man inte haft ett riktigt, riktigt fint sto.
Nu när "vem som helst" (sannerligen ett relativt begrepp) kan använda honom blir det intressant att se vad resultatet bli tycker jag. Totlias har ju lämnat otroligt många fantastiska hästar, t.ex Total Hope som var löjligt rörlig när jag såg honom på bruksprovet förra året:

Och för att inte tala om nästan overkligt fina Glocks Toto Jr:

Total Hopes mamma är ju GP-stoet Weihegold som även har lämnat en annan godkänd hingst (Jewel's Sir Weibach e. Sir Donnerhall I) och också Toto Jr's mamma Desperada ska ha lämnat en annan godkänd son tidigare. Att Totilas har några så otroliga avkommor tror jag alltså också har väldigt mycket att göra med att hans ston sammantaget är mycket starka (jämfört med många andra hingstar som kanske redan har mer blandad kvalité på sina ston och därmed lite större bredd på avkommorna).

Därför blir det som sagt jätteintressant att se vad som händer när kanske lite fler obeprövade ston går till Totilas! Är det rent av någon av er som tänker prova honom nu när han är på "rea"?


Läst 21178 ggr Kommentarer Kommentera

Tack för responsen på hingstvelandet! I "omröstningen" mellan Dream Boy och Everdale verkar det nästan bli 50/50, tur att jag ännu har lite tid att fundera. Hos Dream Boy har jag (kort beskrivet) framför allt fastnat för stammen samt hans lätthet och otroligt härliga gångarter, medan jag tycker Everdale verkar lämna högställda, vackra hästar med bra galopp. Det är inga dåliga hingstar någon av dem, jag tror att vilken jag än väljer kommer att matcha Loppan fint och förhoppningsvis ge en trevlig avkomma. To be continued!

Igår hälsade jag på pälsklingarna i kylan! Så häftigt att se hur deras pälsar liksom reser sig och har bättre funktion än vilket täcke som helst - de är knallvarma längst in mot huden, trots att det är runt -15 ute. Ganska coolt ändå! Däremot är de ju inte snygga, slimmade tävlingshästar just nu... Kändes nästan som jag var på besök på en lama-farm igår:

Luddiga, men sååå fina!

Loppan fick en ny, superhärlig ryktborste av mig igår så den invigdes med en låååång ryktstund i gången. "Äntligen lite fokus på mig" tyckte Loppan!

Min fina lilla häst! Trots mammutpäls så är den väldigt blank och fin, kort och tät men inget ragg liksom. Återigen så tacksam över sund hästhållning med bra foder som gör att hästarna håller sig friska och fina på alla sätt!


Läst 15869 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu är Frans officiellt inte min längre! STORT grattis säger jag till ÖDC Stables och Anita M. Larsson som är guldprinsens nya familj. Varken han eller ni kunde ha fått bättre :)

Även med ny ägare bor Frans kvar på gården ett tag till, till Loppan stora glädje....Eller? Nja, hon har faktiskt börjat tröttna lite på sin gänglige tonårspojk. Hon är inte alls lika sugen på att hänga med honom längre, så för hennes del får han nog gärna flytta till Haparanda om det vore så. Det kan ju också ha med att göra lite att när de ses efter en lång natt utan mjölk så är Frans väldigt ivrig på att dia, vilket säkert inte är jätteskönt för Loppan. Det är dock snart över, avvänjningen går verkligen superenkelt och helt enligt skolboken så snart är nog fölen helt självständiga.


HUR kan man tröttna på den här lille godingen?


Det ska bli skönt att kunna hantera Loppan lite smidigare på egen hand, jag vill ju gärna aktivera henne eftersom att hon älskar att jobba och utmanas. Planerar många skogspromenader, lite löshoppning på lägre nivå och kanske lite frihetsdressyr-inspirerad träning från marken! In med tips på vad man kan göra utan att sitta på (på en light ambitionsnivå).

Till vårens betäckning är jag nu nere på två heta hingstkandidater, Dream Boy och Everdale. Jag kanske hinner ändra mig igen innan det är dags men just nu är det dessa två som klarat sig igenom nålsögat (hade ju en lista på ca. 40 hingstar från början). Vilken är er favorit?
  


Gillar att speakern får det att låta lite som tv-shop!

Drömkillen!


Läst 16521 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
06
2016

Hej!

Frans gick igenom sin veterinärbesiktning utan anmärkning och med kommentaren "Fantastiskt välhanterad fölunge". Han skötte sig naturligtvis klanderfritt och stod precis blickstilla när veterinären lyste med ficklampa i ögonen, klämde och kände överallt, lyfte på benen, lyssnade på hjärtat o.s.v. Hur duktig som helst! Jag kan dock inte ta åt mig så mycket av äran eftersom jag inte hanterat honom mer än "normalt", han råkar bara vara vänlig och helt okomplicerad i sin natur. Loppan och Highcruiser har gjort ett bra jobb med att nedärva sina gener, även om Loppan ska ha odelad cred för själva uppfostringsjobbet. Om hon fortsätter prägla sina avkommor på detta vis är jag mer än nöjd, det är faktiskt ovärderligt med lätthanterade och samarbetsvilliga hästar!

Frans och hans lika vänliga, lätthanterade och mysiga lillebrorsa Vlad


Jag undrar vad ni skulle vilja läsa om här på bloggen i vår?

Självklart kommer det att vara mycket fokus på hingstval och allt som rör Loppans betäckning om några månader, sedan kommer det säkert att bli lite mer föl-fokus längre fram då vi dels väntar tre föl på Rönnberga (eller vi och vi, jag är inte alls inblandad förutom att jag är självutnämnd förste föl-gosare) och dels så kommer jag eventuellt att under fölningssäsongen assistera på ett stuteri som väntar 11 stycken framtida stjärnor till våren. Utöver detta vardagsbloggande funderar jag alltså på vad ni vill läsa mer om under 2016? Förra året hade vi ju t.ex tre avelsexperter från SWB som agerade rådgivare inför hingstvalen (mycket uppskattat), sedan har vi ju Birgittas populära gästblogg som förhoppningsvis blir återkommande även i år.Tipsa/önska väldigt gärna ämnen eller teman i kommentarsfältet här nedan eller per mail till: Li@flowequestrian.se


Läst 13109 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Vi inleder det nya året med nya rutiner, Frans och Vlad har nämligen börjat sova utan sina mammor om nätterna. Det hela är än så länge väldigt okomplicerat, fölen hittar redan till sin gemensamma box när vi släpper in dem från hagen och stona bryr sig inte nämnvärt om att deras ungar sover borta. Tvärtom verkar de tycka att det är lite skönt :) Om några veckor kommer killarna att få gå kvar i sin vanliga hage och sova inne om nätterna, medan stona åker ut på lösdriften med de dräktiga fölstona. Blir härligt för Loppan, hon älskar ju sin lösdrift!Frans är lite surig mot Vlad när de äter kraftfoder, men i övrigt håller de sams! Så glad att de har varandra, de busar och gosar verkligen dagarna i ända.
Imorgon kommer veterinären ut till oss, men inte för att någon är skadad utan för att Fransen ska besiktigas. Japp, han är alltså såld. Det känns lite vemodigt men ändå jättekul såklart - det var ju planen från början! Jag är glad att jag hittat en så fantastiskt bra köpare som både kommer att satsa på sporten men även ge honom ett härligt hästliv. Det ska bli spännande att följa honom hos hans nya ägare i framtiden, men vi behöver inte ta farväl riktigt än eftersom att han kommer att få kvar hos oss i vår. Blir perfekt med lite långsam avvänjning för min del också... ;)

Vi hörs!Läst 14847 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.