Avelsbloggen - Livet som unghästägare - okomplicerat och alldeles underbart?
JUL
13
2012

Livet som unghästägare - okomplicerat och alldeles underbart?

Puh! Vilka dagar det har varit! Klockan ringer absolut senast 7.30 och inom en timme har jag jobbat av det mest akuta och sitter i bilen på E4:an med en kaffe i högsta hugg. Först runt den här tiden på kvällen (24.00) är jag åter hemma och ska samla ihop mig, förbereda nästa dag och sen snart försöka sova några timmar innan det är dags för samma visa imorgon igen. Detta inlägg blir med reservation för massor av felstavningar på grund av sömnbrist-relaterat dubbelseende :)

 

Som ni kanske minns fick ju Loppan en hovböld som jag hoppades skulle vara "normal" och inte ge några jobbiga följder? Dessvärre blir det inte alltid som man önskar. För några dagar sen fick jag ett samtal om att hon stod på tre ben i hagen och inte alls mådde bra. In i stallet (en lång och svettig nattpromenad för alla inblandade), jodopaxomslag och veterinär inkopplad nästa dag. Veterinären gissade, liksom vi, på hovböld, men kunde inte lokalisera den på rak arm. Symptomen var inte helt solklara och den eventuella bölden verkade i så fall sitta djupt inne och förmodades komma ut i kronranden...(om någon undrar varför jag ringde vet. istället för hovslagare på en gång när det var en misstänkt hovböld, så beror det helt enkelt på att min fantastiska hovis inte är tillgänglig för tillfället och jag har dessvärre inte hittat någon ny med full behörighet och goda referenser, vi fick dock en riktigt bra kontakt genom veterinären. Som ni säkert vet får ju inte heller vilken hovis som helst behandla en hovböld eller annan hovsjukdom utan översyn av veterinär).

 

Specialisthovis kom dagen efter och inte heller han kunde exakt placera var bölden satt. Därför valde vi att röntga hoven för att kunna utesluta fraktur i strål- eller kotben, vilket lyckligtvis kunde göras (uteslutas alltså). 

 

Precis innan röntgen var Loppan plötsligt nästan ohalt och när veterinären rotade runt lite hittade han ett hålrum i samband med en spricka i tån, så teorin är att bölden satt långt fram trots allt och nu har kommit ut efter jodopaxomslagen - hoppas! Imorgon bitti ska jag ut och kolla läget, därefter bestämmer vi om hon kan släppas ut med flocken igen eller inte. Jag är självklart helt nojjig över att problemen bara ska fortsätta, men samtidigt måste man väga för- mot nackdelar.

 

Är det värt att sko henne fram om hon nu är oöm och OK i hovarna i övrigt? Vad händer om de trillar av - är det värt risken? Ska hon stallas upp redan nu för att man lättare ska kunna ha koll på hovarna? Ska man våga chansa på att släppa ut henne som hon är i hagen? Vad är alternativet - gipsa? Det innebär såklart boxvila alt. dagar ute (ensam) i torr grushage eftersom gipset inte får bli blött. Vad har respektive lösning för konsekvenser för framtiden? Vilket är bäst/minst dåligt ur hållbarhetsperspektiv?

 

Som ni förstår har jag lite svårt att landa i hur jag ska göra med hennes jäkla hovar! Jag vet att minst två andra unghästar i hennes flock har fått hovbölder och då har man bara gjort ett vanligt ingrepp (snitt) och sen har det inte varit mer med det. Varför har Loppan sån sjuk otur med sina fötter? Det är ju faktiskt inte så att jag slarvar med omvårdnaden av dem...

 

Tur i oturen är att Loppan sköter sig hemskt bra för det mesta. Nog var hon lite sur på veterinären idag, men med all rätt egentligen - hur kul är han som bara kommer och sticker nålar i henne och klämmer där det gör ont? :) Annars står hon som en gammal rutinerad tävlingshäst ensam i stallet, lyfter snällt foten och håller den still när omslag ska bytas och klagar inte direkt högljutt över någonting. Fina, fina häst!

 

Jag trodde att jag skulle få en skön period som ägare till en oinriden unghäst, men hästägarlivet har visst aldrig några garantier! Inte en enda sekund har jag dock tvekat på om det är värt det, dessutom kunde det alltid ha varit värre!! (Det kunde förvisso ha varit liiiite bättre också, om man får vara petig ;) )

 

Nu går ögonen i kors, dags att styra upp morgondagen och sen sova!

 

God natt!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 25933 ggr

Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 563213 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 580515 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 585254 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv