Avelsbloggen - Positiv vs. Negativ förstärkning
MAR
09

Positiv vs. Negativ förstärkning

Jag läste en forskningsrapport på Horseconnexion som fick mig att fundera lite på det här med positiv respektive negativ förstärkning vid träning av den unga hästen (eller hästar i alla åldrar för den delen).

 

Sammanfattningen av studien lyder:

"Resultatet av denna studie visar att vissa hästar lär sig bättre när
de belönas efter en korrekt respons medan andra hästar verkar lära sig
lättare genom att undvika en negativ situation. En viktig slutsats är
att försöka skapa individuella träningsprogram för varje häst och att
använda olika metoder. En bedömning av hästens individuella
inlärningsförmåga kan även vara ett verktyg som kan användas när man
värderar hästars olika personlighet
."

(Saxat från ovan länkade sida)

 

Jag använder mig nästan uteslutande av positiv förstärkning när jag tränar mina hästar, även om jag så klart ibland måste morra till i vissa situationer. Så långt det går försöker jag att ignorera oönskat beteende och förstärka med beröm och ibland godis när det oönskade beteendet upphör eller i alla situationer när hästen beter sig på önskvärt vis. Både när det handlar om negativ och positiv förstärkning tycker jag att det är superviktigt med exakt rätt timing, annars är det lika bra att inte göra något alls och vänta på ett nytt tillfälle i stället.

 

För att konkretisera kan jag ta som exempel när Loppan hade mugg i karlederna på bakbenen i höstas och jag behövde spola med slangen, tvätta med Hibiscrub och smörja in Salicylsyrevaselin med jämna mellanrum; Alltså en massa kladdande och fixande som inte var helt poppis. I början viftade Loppan en del med bakbenen så fort hon hörde att slangen sattes på eller när jag gnuggade med svamp i karlederna. Så länge hon bara viftade, trampade om och "småkickade" rakt bakåt låtsades jag som att det regnade för att i stället överösa henne med beröm och morötter när hon suckade, gav upp och stod med båda bakbenen på jorden.

 

Om hon däremot svängde rumpan mot mig, liksom siktade och trängde sig in i mitt "space" kunde jag morra och med mitt kroppsspråk be/"tvinga" (låter så hårt) henne att flytta på sig. Så fort hon gjort det jag bett om började jag om som om ingenting hänt - jag tycker det är så viktigt att komma ihåg att aldrig vara långsint när det gäller hästhantering, de funkar liksom inte som vi på det sättet.

 

I dag ska jag ju lastträna henne och då har jag så klart samma tänk, det ska vara roligt att gå in i transporten, men inte för att det är sjukt obehagligt eller jobbigt att var utanför den utan för att hon själv hellre vill vara där inne - för att det är roligt, spännande och lönar sig att göra rätt och som matte säger. Eftersom hon är en matglad häst funkar det utmärkt med godismutor hela vägen in och nåt extra smaskigt i krubban när hon kommit så långt.

 

Hur jobbar ni med era hästar? Det finns ju inga rätt eller fel, alla gör olika och jag vill verkligen inte predika om att mitt sätt är det enda eller bästa, det är bara vad som funkar för mig och mina hästar! Tycker det är intressant att höra om olika metoder och vad det har gett för utdelning.

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 17730 ggr

Fler inlägg

JUN
14

Dräktig!

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 501057 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26

En liten paus...

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 518358 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15

Update

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 523094 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.