Avelsbloggen - Snart börjar skolan...
AUG
02
2012

Snart börjar skolan...

..Ja, för både mig och Loppan faktiskt :)

 

Men den skolplan ni ska få ta del av är självklart Loppans upplägg för 1:a klass - inridningen!

 

Augusti

Hon går kvar på betet i alla fall augusti ut, längre om det finns mat och allt annat funkar bra. Jag kommer att börja så smått redan nu, max en gång i veckan. Detta under förutsättning att hon håller sig skadefri, annars är det träning nog att bli pysslad med och stå ensam i stallet.


-Basic vuxenträning. Detta innebär t.ex att jag börjar rycka manen lite (i omgångar naturligtvis), tar en promenad med benskydd runt om, kanske spola benen lite och senare lägga på tömkörningsgjorden på promenaderna.

 

September

Antingen går hon kvar på betet eller så har jag flyttat henne till lösdriften nu.

 

-Fortsätter med vuxenträningen. Utökar med tömkörning och löshoppning (för nytillkomna läsare: Loppan är tömkörd i skogen vid x antal tillfällen + löshoppad två-tre gånger i våras, så detta blir lite påminnelser i början). Tränar nu max två gånger/vecka.

 

Oktober

Flyttad till lösdriften. Finns inget ridhus på gården, men kommer att haka på när de andra tvååringarna på gården körs till ridhus och t.ex löshoppas - ungefär en gång i månaden.

 

-Fortsätter enligt ovan. I slutet av oktober börjar jag introducera longering samt lägger på sadeln för första gången (inte samtidigt). Förbereder uppsittning genom lite "häng och studs".

 

November/December

-Enligt ovan. I slutet av november/början av december är hon riden i alla gångarter utomhus med sällskap - det är det slutgiltiga målet för hösten 2012.

 

December/Januari

Vila i lösdriften! Utöver vardagshantering - ingen träning alls!

 

Som jag tidigare skrivit är jag alltid väldigt flexibel utifrån planer jag gör. Vi får se hur hon tar det och hur förutsättningarna runt omkring blir! Som ni märker har jag planerat att ge henne ganska lång inridningstid, det beror på att enligt hur jag känner henne behöver hon få tid att landa i saker innan man kan gå vidare. Vad jag inte har skrivit ut är att hon naturligtvis får kortare viloperioder mellan momenten, dessa perioder planerar jag dock inte i förväg utan där går jag på känsla.

 

Jag tänkte att jag ska införskaffa en sån där "action-kamera" som typ extremsportare sätter på huvudet när de klättrar i berg eller paddlar i vattenfall! Vad skulle ni tycka om det? Jag skulle alltså då ha den på huvudet och filma utifrån mitt perspektiv när jag t.ex tömkör, longerar, hänger på henne och senare rider de första gångerna! Då får ni ju följa inridningen nästan helt på riktigt!

 

 

 

 

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 24150 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 815881 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 833185 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 837924 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.