Avelsbloggen - Snart dags att flytta hemifrån...
JAN
26
2016

Snart dags att flytta hemifrån...

...Ja, för Loppan alltså. I hästvärlden är det ju bäst om det går att ordna så, alltså att ungarna får bo kvar i sin trygga miljö medan mammorna snällt får flytta hemifrån när det är dags att skilja dem åt. Det blir ju ingen speciellt dramatisk flytt för Loppan heller, bara till andra sidan av gården ungefär. Hon får ju gå ut i lösdriften igen, vilket både jag & hon (om hon kunde tänka mänskliga tankar) längtar efter.

Avvänjningen här har ju skett enligt konstens alla regler. Småkillarna vet precis var de bor och ingen av de inblandade har varit minsta upprörd över den nya boendesituationen. Framför allt mammorna har tyckt att det är ganska skönt att få lite egentid om kvällarna, får jag en känsla av. I hagen är stona oftast för sig själva medan fölungarna busar i något hörn, de umgås nog mest när det ska dias. Innan mjölkbaren stänger för gott är det dock väldigt viktigt att se till att småttingarna äter och dricker bra på egen hand, så att de får i sig allt de behöver för att växa i lagom takt. Vi har vattenhink i boxen samt kar ute i hagen för att veta exakt hur mycket som går åt på en dag, det tycker jag känns tryggast för att ha 100%-ig koll.


Frans har uppgraderat till storlek cob på grimman, förvisso inspänd på sista hålen men som ni ser är det dags att spänna ut lite. Denna grimma hade även Loppan när hon var 1 år, vinrött till fux är nog ett stilbrott men jag tycker att de båda är ganska gulliga i den färgen.

Frans fortsätter såklart att vara ett A-barn. Det känns nästan löjligt att fortsätta skriva om att han är så enkel, men det är ganska fantastiskt ändå tycker jag. Han har verkligen gjort precis allt man bett honom (eller tvingat honom till; Som när han fick en spruta i skinkan under flera veckors period i och med navelinfektionen) med lika glatt humör och stor tillit till den som hanterar honom, om det så är veterinärer på klinik, hovslagare eller någon annan främling. Rena drömmen hanteringsmässigt! Plus att han har ärvt sin mammas lååånga öron, ytterligare en av Loppans förärvningskvalitéer som avelssto ;)

När jag ändå är inne på hanterings-/utbildningsämnet så var det en läsare som mailade och önskade ett inlägg om min syn på unghästutbildning för ett tag sen. Eftersom att min blogg har ändrat lite riktning sedan Loppans skada upptäcktes förra året så har jag valt att inte skriva något inlägg om det just nu även om jag fortfarande rider mycket unghäst, istället vill jag tipsa om en annan bloggare som publicerat ett inlägg om precis detta. Bloggen tillhör Nina Rademaekers, vars fina nyblivna 4-åring Delicato jag har förmånen att hjälpa till lite med i deras satsning mot unghästchampionaten. Nina är en fantastiskt duktig ryttare med en väldigt sund syn på unghästutbildning (Delicato är dessutom lika mild i temperamentet som Frans och alltså även han en dröm att ha och göra med. Väldigt lätt att bli förälskad i den sötnosen också!).

Läs inlägget här, det matchar min syn på unghästutbildning ganska exakt:
ninasrader.se


Läst 15933 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 869668 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 886969 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 891710 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Belöningsbaserad hästträning Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.