Avelsbloggen - Svar & reflektioner efter senaste unghästbedömningen
MAJ
09
2012

Svar & reflektioner efter senaste unghästbedömningen

Anne-Carin har svarat på en fråga som ställdes efter senaste exteriörbedömningen:


Vad har bålens djup för betydelse, och skiljer den sig mellan hopp- och dressyrhästar?


Anne-Carin:

"Man tittar ju alltid på helheten och att hästen ska se harmonisk ut.
En djup bål, med god revbenslängd ger större plats för lungor och andra inre organ. Dessutom kan en djupare bål
med oval revbensvälvning ge ett bättre skänkelläge.

Nackdelen med en alltför djup bål kan vara att hästen mister sin naturliga resning i framdelen, risken finns att man
då dessutom får framben som är kortare än bakbenen. Då har man en häst som kallas lågställd. En lågställd häst har svårare att hitta sin
balans i uppförsbacke.

Summeringen är att man vill ha en häst med god plats i sin bål, för att bland annat få en mer uthållig häst, men man vill inte
ha en häst med alltför stor bål, för då får man en häst som lätt blir framtung och alltså mindre hållbar.

Om man tittar på skillnaden mellan dressyr- och hopphästar, så kanske man kan säga att det gagnar hopphästen något mer med en djup bål,
då man i dressyren hela tiden letar efter den lätta framdelen, samtidigt som man vill ha ett bra skänkelläge....

Lagom är bäst!"

 

 

 

Svar på de andra frågorna om bogvinklar kommer inom kort! Åh, jag lär mig så mycket i min egen blogg, det är så sjukt intressant med exteriörbedömningar tycker jag. Jag spinner liksom vidare helt och hållet på ämnet och alla hästar jag ser blir betraktade genom mina nya kritiska exteriör-ögon.

 

Angående hasvinklar tipsade en läsare om forskning på ämnet, gjord av veterinären Mikael Holmström. Vetgirig som jag är var jag tvungen att försöka djupdyka i detta, men hittade tyvärr ingenting av värde på nätet. Jag vet att jag hade hört talas om detta innan och kom på var när jag läste de här artiklarna/blogginläggen  (som jag då uppenbarligen har läst förut):

 

http://www.jakobslund.se/dadde/forskn.htm

http://www.jakobslund.se/dadde/forskNy.htm

 

Det gör mig bara ännu mer nyfiken på Holmströms studieresultat, vet någon var man kan hitta detta (har jag bara letat dåligt)?

 

Det gör mig också än en gång medveten om och ödmjuk inför oss hästmänniskors olika vetande och tyckande. Det finns sällan en enda sanning, bara olika tolkningar! Det gäller att hitta balansen mellan att känna sig trygg i sig själv och sin sak men ändå vara prestigelöst öppen för andras kunskap, det är inte så lätt som det kanske låter :).

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 21849 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 855392 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 872695 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 877436 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.