Avelsbloggen - Tömkört Loppan + lösdriftsdebatt?
AUG
23
2012

Tömkört Loppan + lösdriftsdebatt?

Loppan är så bra! Igår tömkörde jag henne och hon var superduktig. Började med att ta en promenad ut på grusvägarna och där övade vi start, stopp, fram i trav och tillbaks till skritt. Alltså saker som hon lärde sig i våras, all kunskap satt kvar i ryggmärgen! Förutom att hon var otroligt duktig tyckte hon även att det var väldigt kul, så jag vände innan det slutade vara det - en kort promenad på max 7 (fantastiska) minuter. När vi kom till gårdsplanen provade jag att vända runt henne på en stor volt innan vi gick in, det gick ganska bra och med mycket fantasi och kärlek kan man kalla det hon gjorde en volt :) Inställningen var rätt i alla fall!

 

Tömmarna som hon tyckte var jobbiga sist brydde hon sig inte om alls idag, hon var tillbaks på samma nivå som där vi avslutade i våras.

 

Jag har fått tag i en action-kamera, så hädan efter kommer ni att kunna följa Loppans utbildning precis ur mitt perspektiv i varje steg! Det kan bli spännande.... Jag lovar att publicera både lyckade träningspass och fail-pass under utbildningens gång, för det lär vara lite av båda.

 

Nu till någonting annat:

Alla vet ju vem Wega är, den fantastiska hästen som tillsammans med Sara Algotsson Ostholt tog silvermedalj i OS för några veckor sedan! Wega är som bekant familjens egen uppfödning i tredje (?) generation. Jag snubblade över en artikel där Margareta Algotsson intervjuas om hur Wega var som unghäst och hur hon växt upp. Jag fastnade i det här citatet:


"- Mina hästar har alltid fått gå ute i hagarna med kompisar många
timmar om dygnet men lösdrift tycker jag inte om. Jag tycker de flesta
svenska lösdrifter är för dåliga och ofta bara en ursäkt för att ägaren
ska slippa mocka. Vill man slippa mocka ska man inte ha några hästar.

Det är främst underlaget, leriga och blöta hagar, som Margareta är
emot. Men hon tycker inte heller att man i en lösdrift har tillräckligt
bra koll på hästarna.

- Det blir lätt så att den största får mat. Jag vill veta om de har
ätit, vad de har ätit och om de har druckit, det kan man aldrig exakt
veta i en lösdrift. Ska hästen bli en stjärna ska den inte behandlas på
det viset och blir det ingen stjärna så ska den inte behandlas så ändå."

 

Hela artikeln: http://www.agria.se/hast/artikel/en-falttavlansstjarnas-uppvaxt

 

Jag vill börja med att säga att det kan ju hända att Margareta blivit felciterad och att hon inte sa ordagrant just så, men jag tycker faktiskt att det är ganska arrogant att säga att "de flesta" lösdrifter är dåliga när många (majoriteten av?) svenska, etablerade, uppfödare faktiskt håller många av sina unghästar på lösdrift.

 

För övrigt tycker jag att det är en knasig generallisering. Jag skulle aldrig i hela mitt liv ställa en häst i en sådan lösdrift som Margareta beskriver, men å andra sidan skulle jag heller aldrig någonsin välja ett uppstallningsalternativ där hagarna var leriga upp till knäna och fulla med träck därför att de inte mockades. Det finns för mig ingen logik i att det automatiskt blir så bara för att hästarna går ute. Sedan finns det enligt mig ingen glasklar mall, vissa hästar går bra att ha ute (i en välordnad lösdrift) och andra mår bättre inne därför att man kan hålla milimeter-koll på vad de äter etc. I min värld blir de dock inte lämnade vind för våg ute på en lösdrift utan man håller koll på att alla får komma fram till maten (man kanske har två eller fler utfodringsplatser) och omplacerar hackkycklingar eller andra som inte funkar i flocken.

 

Vad tycker ni? Lösdrift bu eller bä? Uppstallade unghästar bra eller dåligt? Skiljer det på hur du håller en unghäst som du tror kommer bli en stjärna jämfört med en medelmåttig?


Obs! Menar inte på något sätt med detta inlägg att kritisera Margareta Algotssons uppfödarfilosofi, jag tycker definitivt att det finns flera sanningar och i t.ex Wegas fall har de ju verkligen lyckats!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 28430 ggr

Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 523525 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 540828 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 545563 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv