Avelsbloggen - Treårstestet - första delmålet avklarat!
MAJ
19
2013

Treårstestet - första delmålet avklarat!

Hej!

 

(Uppdaterat med lite suddiga screenshots från film)!

 

Vilken dag! Jag kunde inte ha fått en sämre start än att huvud-proppen hemma hade gått under natten, vilket innebar en helt kolsvart lägenhet när jag vaknade. Inget morgonkaffe, försök till att självtorka en halvmeter långt hår och allmänt kaos. Tvärtom mot vad man behöver som uppladdning inför en viktig dag!

 

Hade dock sedan en riktigt mysig och ganska stressfri förmiddag i stallet, Loppan stod rätt så snällt under knoppningen och var strålande fin! Måste tyvärr erkänna att vi lyckades med bedriften att inte ta ETT ENDA kort under hela dagen, vad hände där? Ett helt team med en varsin smartphone och inte en enda bild. Dagens största misslyckande, helt klart! Roland Thunholm var dock på plats och tog massor av fina foton under visningen, ska köpa loss dem så fort de kommer upp på webben!

 

Loppan var en stjärna i alla moment utom lastningen! Helt plötsligt var hon extremt dryg att lasta, speciellt när vi skulle hem. Det gick dock bra med två linor bakom och sedan stod hon väldigt snällt hela vägen. En fråga om dagsform, helt klart! Är man minsta stressad själv så blir hon totalt blockerad, men det är en fråga om träning (för alla inblandade) så det är ju bara att nöta på!

 

Så till själva bedömningen då!

 

Loppan kunde inte ha skött sig bättre, faktiskt. På hugget, men utan att vara stressad. Gick in i ridhuset och knallade runt utan ett gnägg eller en protest. Hon visade en riktigt trevlig galopp, men det var ruskigt tungt underlag vilket jag själv fick känna på senare i bedömningen....Puh!

 

Hoppningen gick verkligen otippat strålande, Loppan var ganska lagom taggad (kanske lite tveksam i framåtbjudningen, men bara lite). Hon hoppade absolut fantastiskt efter sin förmåga. Dessvärre blev hon lite tveksam på maxhöjden, stannade av men bestämde sig för att hoppa ändå vilket resulterade i en jättekrasch. Därefter stannade hon gången efter men fick nytt mod och hoppade då som aldrig förr. Så himla duktig! Hon fick beröm för sitt mod och hur hon rättade sig, det var verkligen riktigt snyggt gjort.

 

8-7 på teknik & förmåga/temperament vilket jag är mer än nöjd över! Min kompis & hoppryttare Johanna, som också var med idag, har sagt sedan första gången vi löshoppade för K-G att Loppan är en riktig hoppstjärna, men ingen har trott på henne tidigare. Se vad rätt hon fick :)

 

Dessvärre slog hon i sitt högra bakknä rätt rejält när hon kraschade, vilket jag inte upptäckte förrän efteråt. Jag tror att det påverkade henne ganska mycket när det blev dags för gångartsbedömningen, för det blev lite svullet och hon var rejält öm.

 

Hur som helst gjorde hon en utmärkt insats under alla moment vid exteriör- & gångartsbedömningen. Dock utan speciellt mycket energi, kanske en kombination av ömmande knä samt som sagt riktigt tungt underlag (jag var själv helt svimfärdig efter travrepan runt spåret).

 

Resultat:

 

7,5-7-7,5 på Typ/HHB/extr. samt 8-7-7,5 på gångarter = 44,5 p som både hopp- & dressyrtalang. Ett halvt poäng från klass 1 alltså, surt.

 

 

Utan att rikta någon direkt kritik mot domarna tycker jag att det faktiskt var lite snålt bedömt på ett par punkter och undrar lite om det hade blivit lite högre poäng om halvpoängen inte fanns? Det kan man aldrig veta, men det jag personligen tyckte var lite orättvist var poängen för typ, extremiteter samt galopp. Omdömet på extremiteter som drog ner poängen var att hon var för rakhasig, vilket jag reagerade lite på eftersom att jag hittills har fått höra att det snarare är lite på gränsen åt andra hållet.

 

Hur som helst bedöms det som domarna ser för dagen och jag visste ju att Loppan inte var i sin bästa fas just nu, så jag känner mig faktiskt inte det minsta modstulen trots låga poäng. Är bara väldigt glad att hon gick in och gjorde ett fantastiskt fint test med rätt inställning och största tillit, det var det absolut viktigaste målet att uppnå.

 

Ridprovet ställde jag in med tanke på hennes ömma knä, jag ville helt enkelt inte riskera något varken fysiskt eller mentalt när hon hade en sån fin prestation bakom sig ändå. Lite tråkigt såklart, men hästens hälsa före ALLT, jämt.

 

Sammanfattningsvis är jag alltså extremt nöjd med min underbara, fina häst som jag vet kommer fortsätta prestera fint i framtiden - vi har inte bråttom! Nu väntar ett långt sommarlov innan "Årskurs 2" sätter igång till hösten. Då blir det mycket uteritter med fokus på framåtbjudning & glädje, sedan satsar vi helt enkelt på att sopa banan när det blir dags för kvalitén och fyraårschampionat istället!

 

Hoppstjärnan, sista hoppet - alldeles efter hon hade kraschat!

 

Hon blev först mätt till 163 cm, men då sa jag att det måste ha blivit fel. Och vips så växte hon tre centimeter till på 13 sekunder, 166 cm alltså. Jag har ju mätt henne till 168 cm förut, men det kanske var vinterpälsen ;)

 

 

Filmklipp kommer i början av veckan!

 

ETT STORT tack till världens bästa team som har groomat, stöttat, fixat, matat och pussat på Loppan hela dagen. Ni är helt enkelt bäst och helt oumbärliga! All kärlek till er, samt till alla fantastiska människor som har stöttat på distans, gånger stjärnstopp <3

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 56707 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 801102 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 818407 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 823145 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.