Avelsbloggen - Uppsittning
OKT
28
2012

Uppsittning

Hej!

 

I helgen har jag ju alltså suttit på min finfina häst för första gången, en oslagbar känsla!

 

Jag började med att longera henne med stiglädrena nere, då superkorta för att inte riskera att de slår mot armbågarna på henne. Därefter hängde jag ett par gånger med lite tyngd i stigbyglarna och svängde lite med ena benet över korset precis som när man sitter upp. Precis som jag brukar förespråka tycker jag det är superviktigt med kommunikationen i de här momenten, hästen ska vara fokuserad på vad du pysslar med där uppe, så att de inte står och tänker på något annat tills de plötsligt kommer på att det är någon där uppe och härjar. Jag brukar ha lite godis i fickan som de får vid stigbygeln, det funkar utmärkt som fokusfångare på matglada hästar som Loppan.

 

Eftersom att Loppan var så himla cool med "hänget" satt jag helt enkelt helt odramatiskt upp. Loppan vände på huvudet, sa hej och kollade in mina skänklar på båda sidorna. Igår skrittade jag ett varv och sedan satt jag av igen. Idag repeterade vi precis samma grej men skrittade ett par varv åt båda hållen och provade stopp och start på mitt kommando. Inga problem sa Loppan, stanna på kommando är hennes paradnummer och start var inte heller några problem.

 

Jag bjuder på mig själv och lägger upp ett par vansinnigt osmickrande bilder; Min vinter-skogsmulle-outfit och glada "första-uppsittningen-tryne":

Loppan spanar in mig åt höger....

...Och åt vänster.

 

Till synes har jag actionkameran på skallen, ska försöka hinna med att titta och klippa till något från den filmen så snart som möjligt!

 

Träns har Loppan också fått börja med, även det var helt odramatiskt. Som jag har skrivit förut gillar hon att ha grimskaft och annat i munnen, så det var egentligen inte så stor skillnad.

 

Nu till dåliga nyheter. Jag hade planerat in en löshoppning för KG Svensson på tisdag, men jag måste ställa in. Loppan har fått lite mugg och är tjock i benen, det är verkligen inte mycket men det lilla som är sitter så illa att Loppan inte direkt vill röra sig annat än i skritt. Istället får hon kanske följa med till det närliggande ridhuset tillsammans med Rowan och "miljöträna" lite nästa vecka. Trist, men jag hoppas att muggen inte blommar ut mer än såhär så att vi ändå hinner hoppa några gånger i höst eftersom att hon verkligen behöver få lite rutin på det.

 

Treårige Rowan fick gå ett pass på ridbanan idag. Flera poletter har trillat ner och han är väldigt stadig och fin i formen, all ridning ute har dessutom gjort gott för framåtbjudningen. Höstens mål är mer polerade galoppfattningar (han gör dem fint ute på tur, lite färre stilpoäng på ridbanan) samt att hoppa några gånger till. Planen är ju att han ska säljas, trist för mig men väldigt kul för den blivande ägaren - han är verkligen en framtidshäst med ett hjärta av renaste guld.

 

 

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 20529 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 847153 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 864456 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 869197 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.